Je Android-apparaat aansturen met je pc

© PXimport

Je Android-apparaat aansturen met je pc

Smartphone & tablet

Geplaatst: 6 oktober 2014 - 05:20

Aangepast: 16 november 2022 - 09:21

Joris Peterse

Is het niet handig om je toestel gewoon te laten liggen als je het in de verte hoort trillen? Of om je Android vanaf je pc op te sporen als je hem kwijt bent? Je kunt je Android-apparaat vanaf je pc op afstand besturen. We gaan hiervoor aan de slag met apps en ingebouwde elementen van Android.

Waarschijnlijk ben je al bekend met toepassingen waarmee je op afstand je pc overneemt, bijvoorbeeld via mobiele applicaties. Maar het kan ook andersom: via je pc stuur je dan je Android-smartphone of -tablet aan.

01 Pushbullet

We beginnen met Pushbullet. Deze applicatie is in eerste instantie bedoeld om bestanden tussen je Android-apparaten en je pc te versturen. Maar de app heeft ook nog een andere handige functie: het toont je meldingen op je pc. Wanneer je bijvoorbeeld een e-mail of WhatsApp-bericht ontvangt, zie je dat meteen omdat er een meldingsvenstertje rechtsonder uit het systeemvak omhoog schuift. Hiervoor heb je een Chrome-browserextensie nodig op je pc en een applicatie op je Android-toestel. De Chrome-extensie vind je hier en de app kun je vinden op deze website.

Installeer beide en open de Pushbullet-browserextensie door op het kogel-icoontje rechtsboven in de browser te drukken. Pushbullet vraagt vervolgens in te loggen met je Google-account. Zorg ervoor dat je inlogt met het account dat je ook gebruikt op je Android-apparaat. Vervolgens verschijnt een scherm van waaruit je pushes kunt verzenden naar apparaten en vrienden. Dit laten we even voor wat het is.

Play Store

Met de Play Store van Google is het heel eenvoudig om apps vanaf de browser van je pc op je Android-apparaat te installeren. Navigeer naar http://play.google.com en log in via de blauwe knop rechtsboven. Zoek vervolgens een leuke app uit, druk op Installeren, controleer de machtigingen die de app vraagt, selecteer je Android-apparaat waarop je de app wilt installeren en druk nogmaals op Installeren. Je Android downloadt en installeert nu zelf de app.

© PXimport

Via de pc kun je apps op je Android laten installeren

02 App

Start de app op je Android-toestel en log in met je Google-account. In het linkermenu verschijnen de apparaten waar je bestanden naartoe kunt sturen en ontvangen. Dat kunnen je andere Android-apparaten zijn die ook zijn aangemeld, maar ook apparaten van vrienden. Ook vind je hier Chrome terug. Dat is je computer waarmee je je net in de Chrome-browser hebt aangemeld.

Om meldingen van je Android-apparaat te ontvangen in Chrome op je pc, druk je op de menuknop rechtsboven in de app en kies je Instellingen. Druk vervolgens op Meldingen synchroniseren in-/uitschakelen en plaats in het Android-instellingenvenster een vinkje bij Meldingen synchroniseren. Vanaf nu verschijnen meldingen op je smartphone of tablet in de rechteronderhoek van je beeldscherm.

© PXimport

Met de Chrome-extensie van Pushbullet kun je Android-meldingen synchroniseren, maar ook bestanden uitwisselen.

© PXimport

Je Android-melding verschijnt in de hoek boven het systeemvak van je pc.

© PXimport

Android-meldingen synchroniseer je via de app zelf.

03 Meldingen uitsluiten

Van sommige apps hoef je geen melding te ontvangen op je pc. Bijvoorbeeld als je op je Android-apparaat hetzelfde e-mailaccount synchroniseert als in Outlook op je pc. Een dubbele melding in dezelfde hoek van het scherm bij een e-mailbericht van zowel Outlook als Pushbullet is een beetje te veel van het goede. Dit kun je uitschakelen door in de melding op de pc op Disable mirroring of E-mail te drukken. Ook kun je in de Pushbullet-app op je Android, apps uitsluiten in de instellingen zodat deze meldingen niet op je pc binnenkomen. Tevens kun je hier aangeven of meldingen alleen gesynchroniseerd mogen worden via een wifi-verbinding en of je meldingen ook wilt synchroniseren naar je andere Android-apparaten.

04 AirDroid

Je meldingen op je pc ontvangen is één ding, maar om je Android daadwerkelijk vanaf je pc aan het werk te zetten, komt AirDroid van pas. Installeer en open de app en meld je aan met een account. AirDroid vraagt je of je er behoefte aan hebt om de Telefoon vinden-functionaliteit in te schakelen. Voor deze cursus maken we hier geen gebruik van. Nadat de app is opgestart en aangemeld krijg je in het hoofdscherm een webadres te zien (http://web.airdroid.com) en een IP-adres. Je kunt nu verbinding maken tussen je pc en Android-toestel. Open op je pc de browser en voer één van de twee adressen in. Het IP-adres volstaat als je Android-apparaat en je pc op hetzelfde netwerk zitten, de website legt een verbinding via het internet aan. Wanneer je voor de eerste keer verbindt, moet je op je Android-tablet de pc nog wel even autoriseren. Hiervoor verschijnt een melding als je de verbinding legt.

© PXimport

Je Android-toestel als bureaublad in de browser van je pc.

05 Android in de browser

Je krijgt nu in je browser een interface te zien die lijkt op een pc-besturingssysteem. Hierin vind je alles uit je Android-apparaat terug. Je hebt direct overzicht over je verbinding, beschikbare opslagruime en accustatus. Ook zie je rechts een gereedschapskistje waarvandaan je onder andere bestanden en links naar je Android stuurt. Bovenin vindt je een zoekveldje om in de Play Store apps op te zoeken. Het interessantst zijn echter de icoontjes die op het bureaublad staan. Dit is de ultieme gereedschapskist om je Android volledig handsfree te besturen! We nemen enkele mogelijkheden met je door.

Met Berichten kun je je sms'jes lezen en zelfs sms-berichten versturen. Applicaties kun je gebruiken om apps te verwijderen of de apk-installatiebestanden van geïnstalleerde apps op je pc te downloaden. Tevens is het mogelijk om apps te installeren buiten de Play Store om met dezelfde soort (apk-)bestanden. Foto's gebruik je om foto's van je apparaat te openen en naar je pc te downloaden, of vanaf je pc op je Android te zetten. Hetzelfde geldt voor Muziek en Video's. Beltonen gebruik je om de ringtone en het meldingsgeluid van je Android te wijzigen (eventueel met een lokaal bestand van je pc). Oproepen geeft je telefoongespreksgeschiedenis weer en maakt het mogelijk om een telefoongesprek te starten. Helaas is het niet mogelijk om het daadwerkelijke gesprek met je pc over te nemen, dus als je via AirDroid een gesprek start, moet je snel je smartphone oppakken. Contacten spreekt voor zich en toont je contactenlijst.

Schermafdruk toont een screenshot van je Android, maar werkt alleen als je de app root-toegang kunt verlenen. Camera geeft tenslotte de mogelijkheid om door de lens van de camera op je Android-toestel te gluren of zelfs foto's te maken met de camera aan de achterkant of voorkant van het apparaat. Video's maken is niet mogelijk.

© PXimport

Door de camera-functie te gebruiken van AirDroid, kun je je Android gebruiken als een basale veiligheidscamera.

06 Apparaatbeheer

Ben jij je Android-apparaat vaak kwijt? Dan is het handig om te weten dat je hem via je pc kunt terugvinden. Hiervoor is het apparaatbeheer van Android een handige functie. Allereerst moet je dit aanzetten op je Android zelf. Ga hiervoor naar de instellingen, kies Beveiliging en druk vervolgens op Apparaatbeheerders. Zet in het venster dat volgt een vinkje bij Android Apparaatbeheer. Vanaf nu kun je je Android-apparaat altijd lokaliseren, het enige dat je ervoor nodig hebt is een browser. Je Android moet wel aan staan en verbonden zijn met internet om hem terug te kunnen vinden.

Log hier in met het Google-account dat je ook op je Android gebruikt. Vervolgens krijg je een Google Maps-interface waarin de locatie van je apparaat exact wordt aangegeven. Ben je het toestel kwijt, druk dan op Bellen, hiermee maakt je Android gedurende vijf minuten herrie totdat je het apparaat ontgrendelt. Deze functie werkt overigens ook gewoon voor Android-tablets. Zie je al op de kaart dat je het toestel totaal ergens anders is, dan kun je het beste op Vergendelen drukken, hiermee vergrendel je het apparaat met een wachtwoord dat je zelf ingeeft.

Geef er een herstelbericht bij, zodat iemand die het apparaat aan zet, ziet van wie het Android-toestel is. Als uiterst redmiddel is er nog de knop Wissen, waarmee je al je gegevens op je toestel wist. Gebruik dit natuurlijk alleen maar als je echt geen uitweg ziet om je Android terug te krijgen, want niet alleen ben je je gegevens kwijt, maar omdat het toestel naar fabrieksinstellingen wordt hersteld is hij ook niet meer terug te vinden via het apparaatbeheer.

© PXimport

Je Android lokaliseer je eenvoudig met Apparaatbeheer.

© PXimport

Door het toestel direct te vergrendelen, voorkom je dat anderen door je persoonlijke bestanden snuffelen.

Alles met AirDroid

Zodra je een beetje thuis bent in AirDroid merk je al gauw dat AirDroid ook de meldingssynchronisatie en het Android-apparaatbeheer kan overnemen. We hebben echter gekozen voor PushBullet en Androids eigen apparaatbeheer voor deze functies omdat we deze functies (persoonlijk) net even praktischer vinden werken.

07 Android overnemen

Met bovenstaande trucs heb je veel functionaliteit van je Android overgenomen met je pc. Echter kan je nog niet álles van je Android-apparaat overnemen op je pc. Zie je bijvoorbeeld dat je een WhatsApp-berichtje hebt, dan moet je alsnog je telefoon erbij pakken om te kunnen reageren. Hetzelfde geldt voor andere applicaties op je Android zoals Snapchat en KiK. Er is één manier om dit alsnog te kunnen doen: door je Android-toestel direct over te nemen. Hiervoor gebruiken we de een oude bekende: TeamViewer. Dit programma ken je waarschijnlijk al als tool waarmee je op afstand andermans bureaublad overneemt, maar dit programma kan ook gebruikt worden om op afstand een smartphone of tablet over te nemen.

© PXimport

Whatsappen vanuit Windows: het werkt soms wat houterig, maar het kan wel!

We beginnen door de app voor Android te downloaden uit de Play Store. Start de app en je ziet een cijfercode achter Uw ID staan. Deze code heb je nodig om de connectie tussen je pc en je Android te maken. Download nu op je pc TeamViewer. Kies voor de All-in-One: Volledige TeamViewer versie. Nadat je het programma gestart hebt, geef je onder Computer op afstand bedienen je Partner-ID in. Dit is de code die de Android-app gegenereerd heeft. Klik daarna op Verbinden met Partner. Vervolgens laat de Android-app een melding zien waarin je bevestigt dat er een verbinding wordt gelegd.

De desktopapplicatie toont nu een dashboard met praktische informatie over je toestel, zoals de systeembelasting, specs, geïnstalleerde apps, draaiende processen enzovoort. Maar dit is niet waarvoor we de verbinding gelegd hebben. Om vervolgens de interface van je Android-toestel op je monitor te tonen, druk je linksboven op Afstandsbediening. Ook nu moet je weer even de verbinding bevestigen op je Android, waarna je op het scherm van je pc een venster ziet met de interface van je Android-toestel. Vanaf nu kun je je toestel op afstand bedienen met de muis en toetsenbord van je pc. Om te typen hoef je dus niet met je muis op het virtuele toetsenbord letters te selecteren, maar kun je gewoon het toetsenbord gebruiken.

© PXimport

Ook handig: apps die je Android zwaar belasten schakel je zo uit met TeamViewer.

© PXimport

Voordat je verbinding kunt leggen, moet je nog wel even op je Android-apparaat toestemming verlenen.

08 Houterig

De reactiesnelheid van je Android-apparaat met TeamViewer is afhankelijk van de snelheid van je verbinding. Het kan dus voorkomen dat het allemaal wat houterig werkt. Eventueel kun je de snelheid iets verbeteren door de beeldkwaliteit wat lager in te stellen via het uitklapmenuutje boven in het scherm. Door TeamViewer-actief te houden, kun je nu altijd direct reageren als Pushbullet je laat weten dat je een WhatsApp-bericht hebt opvangen. Je hoeft het toestel nergens meer voor aan te raken, behalve voor het bellen. Je Android-toestel aan de lader hangen als je het op afstand met je pc bedient, is overigens geen overbodige luxe.

Root-toegang?

Voor sommige functies en op sommige toestellen heeft de app van TeamViewer root-toegang nodig. Heb je een Samsung-smartphone of -tablet die draait op Android, dan werkt TeamViewer volledig zonder root-toegang.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000