ID.nl logo
Onmisbare software
© PXimport
Huis

Onmisbare software

Als u een nieuwe computer hebt gekocht of de bestaande volledig hebt geformatteerd, moet u zich afvragen wat u allemaal gaat installeren. Door goed na te denken over de software die u nodig hebt, voorkomt u vervuiling van uw nu nog schone systeem. Een aantal functies zult u hoe dan ook op uw computer moeten installeren. Om u te helpen bij de selectie, geven we een aantal onmisbare programmatips. Deze software mag simpelweg niet op uw pc ontbreken!

1. Antivirus

Als u een nieuwe computer opstart, wordt u meteen geholpen bij het instellen van een internetverbinding. Daarna is uw systeem vatbaar voor virussen, spyware en andere narigheid die binnen kan sluipen. Installeer daarom direct een goed beveiligingspakket. Windows 7 is standaard al voorzien van Windows Defender, een antispywarefunctie die uw systeem regelmatig scant op bedreigingen. Daarnaast is Windows Firewall in het besturingssysteem opgenomen, een systeem dat het netwerkverkeer in de gaten houdt. Via Start / Configuratiescherm / Systeem en beveiliging vindt u het instellingenscherm van Windows Firewall en Defender. Een uitstekend antiviruspakket van Microsoft is gratis te downloaden. Het heet Microsoft Security Essentials en is verkrijgbaar via Microsoft.com. Kies Producten en klik het pakket aan om het te downloaden. Na de installatie van de software en een herstart van de pc downloadt de software de laatste update en voert hij een snelle scan uit. Een betaald alternatief vindt u in G Data AntiVirus (kosten: 30 euro om één pc gedurende één jaar te beschermen).

©PXimport

Vergrendel uw computer tegen indringers, voordat het te laat is!

2. Ieder zijn browser

De standaard geïnstalleerde browser Internet Explorer 9 (IE9) is lang niet slecht. De browser is redelijk snel bij het opstarten en surfen, en via het tandwieltje rechtsboven in het venster komt u in het optiemenu. Klik hier op Invoegtoepassingen beheren en klik op Meer werkbalken en uitbreidingen zoeken. Op de website die wordt geopend, vindt u diverse uitbreidingen om het surfen nog gemakkelijker te maken. Alternatieven voor IE9 zijn Google Chrome en Firefox. Deze staan bekend om hun hoge snelheid en om de eindeloze reeks add-ons die u kunt installeren. Op Chrome Webstore en Firefox Addons vindt u mooie overzichten van de mogelijkheden. Vergeet ook niet de nieuwste Opera-browser te bekijken. Deze browser werkt ook erg snel, hij beschikt over eindeloze uitbreidingsopties en er is een versie beschikbaar die kan worden geïnstalleerd op smartphones en tablets. Tijdens het surfen krijgt u vanzelf de vraag om plug-ins zoals Flash, AIR, Shockwave, Silverlight en Java te installeren. Deze dient u eenmalig te installeren, zodat interactieve websites kunnen worden bezocht.

©PXimport

Een goede browser is van levensbelang om effectief gebruik te kunnen maken van het web.

3. Office-pakket

Nu u veilig en snel kunt surfen, is het tijd om aan het werk te gaan met een kantoorsoftwarepakket. De kans is groot dat u al over een probeerversie van Microsoft Office beschikt. Als u dit langer dan de proefperiode wilt gebruiken, betaalt u voor één computerlicentie van Office voor Thuisgebruik en Zelfstandigen (versie 2010) 249 euro. U beschikt daarmee over Word, Excel, PowerPoint, OneNote en Outlook. Een gratis alternatief is LibreOffice, een variant van OpenOffice. De makers hebben het uiterlijk en de functies van LibreOffice ongeveer gelijkgesteld aan die van Microsoft Office. Hierdoor is de overstap minder groot. Een tekstbestand is gewoon op te slaan in de formaten doc en docx, het uitwisselen van bestanden met collega's die Office gebruiken is dus geen probleem. In LibreOffice vindt u naast varianten van Word, Excel en PowerPoint ook een grafisch programma, databanksoftware en een editor voor wiskundige berekeningen.

©PXimport

Uw documenten moeten er verzorgd uitzien. Met Microsoft Office of het gratis LibreOffice kunt u prima uit de voeten.

4. Opslag in de cloud

Een in een tekstverwerker gemaakt document moet natuurlijk overal beschikbaar zijn. Met het opslaan van uw document in een zogenaamde cloud-map zijn al uw bestanden via elk apparaat met een internetverbinding bereikbaar en te delen, waar ter wereld u zich ook bevindt. Installeer daarom een dienst als Dropbox, SugarSync of SkyDrive. Voor SugarSync gaat u naar SugarSync.com en klikt u onder de gratis 5 GB-versie op Download. Installeer de Manager: een programma waarin mappen zijn toe te voegen aan uw online opslagruimte, waarna u ze kunt delen. U kunt ook met rechts klikken op een map in uw Verkenner. Kies dan SugarSync / Add Folder (toevoegen) of Share folder (delen). De map Magic Briefcase wordt in Mijn Documenten aangemaakt: dit is een speciale synchronisatiemap. Alle bestanden die u hier in zet, worden direct geüpload en up-to-date gemaakt op andere apparaten waarop uw SugarSync-account is ingesteld. De software is beschikbaar voor de pc, Mac, iPad, Android-tablets en alle bekende smartphone-besturingssystemen. Een speciale plug-in voor Microsoft Outlook, waarmee u bestanden met een gigantische bestandsgrootte kunt versturen, is ook te downloaden via de website van Sugarsync.

©PXimport

Zorg voor een veilige en gesynchroniseerde opslag van uw persoonlijke bestanden, bijvoorbeeld met behulp van SugarSync.

5. Windows back-up

Er zijn talloze softwaretitels voor het maken van back-ups. Een programma dat u wellicht over het hoofd ziet, is de back-upfunctie van Windows zelf. Klik op Start / Alle bestanden / Onderhoud en kies hier Back-up maken en terugzetten. Klik op Back-up instellen. Windows Back-up wordt nu gestart. Na enige tijd verschijnen alle aangesloten schijven. Selecteer de doel-schijf voor de back-up of kies een andere computer via de knop In een netwerklocatie opslaan. De netwerklocatie selecteert u vervolgens via Bladeren. Bevestig door tweemaal op OK te klikken. Back-uppen op een interne of externe schijf doet u door de gewenste schijf te kiezen, op Volgende te klikken en Zelf bepalen te selecteren. Onder Gegevensbestanden vindt u alle computergebruikers. Door specifieke Windows-bibliotheken of losse mappen onder Computer aan te vinken, geeft u aan van welke onderdelen u een kopie wilt. Standaard wil de software ook een systeemkopie maken van de computer. Vink dit uit wanneer dit ongewenst is. Een klik op Volgende brengt u op de overzichtspagina, waarna u de back-up kunt uitvoeren.

©PXimport

Voor het back-uppen van bestanden kunt u gewoon terecht binnen Windows!

6. Alle media afspelen

Op een nieuwe computer loopt u al snel tegen het probleem aan dat Windows Media Player niet alles afspeelt. U hebt codecs nodig: dat is hulpsoftware die verschillende bestandstypen kan afspelen. K-Lite Codec Pack kan met 99 procent van alle bestaande media-extensies overweg. Op CodecGuide.com vindt u drie versies: Basic, Standard en Full. Als u af en toe een gedownload filmpje kijkt, kunt u vooruit met het Basic-pakket. Voor de regelmatige consument is de Standard-versie het beste. In dit pakket zit, naast het codec-pakket, ook Media Player Classic: een lichtere versie van Windows Media Player die prettig in gebruik is. Klik op Download en selecteer een mirror om de download te starten. Tijdens de installatie van het Standard-pakket kunt u aangeven welke typen bestanden Media Player Classic moet afspelen. Ook kunt u aangeven van welke typen media thumbnails - ofwel afbeeldingen van de inhoud - in Verkenner gemaakt moeten worden. Kies vervolgens de set-up van uw speakersysteem (2.1, 5.1, enzovoort) en installeer het geheel. U kunt voortaan alle media afspelen!

©PXimport

Codecs regelen het afspelen van mediabestanden. Met een goed codec pack kan uw mediaspeler alle bestandsformaten aan.

7. Online of offline muziek?

Af en toe een muziekje luisteren werkt ontspannend. De vraag die u zich daarbij moet stellen, is welke software geschikt is voor u. Met Spotify kunt u gratis vanuit een grote catalogus muziek luisteren. Tegen betaling krijgt u meer opties en hebt u geen last meer van reclame tijdens het luisteren. Met Spotify kunt u betaalde muziek downloaden, maar ook uw mp3-collectie importeren, zodat u eenvoudig kunt switchen tussen streamen en het offline beluisteren van muziek. Op iTunes.nl vindt u de uitgebreide muzieksoftware van Apple. Die is essentieel als u in het bezit bent van een iPod, maar ook handig voor andere liefhebbers. U kunt muziek aanschaffen, mp3'tjes en cd's importeren, en naar honderden internetradiostations en podcasts luisteren. Kijk ook even goed naar het al in Windows aanwezige Windows Media Player: ook dit programma sorteert uw muziek overzichtelijk. Het kan albumhoezen downloaden en via de knop Streamen is uw muziek overal in het thuisnetwerk bereikbaar te maken.

©PXimport

iTunes en Spotify bieden enorm veel mogelijkheden op muziek-gebied.

8. Gebundelde chat

Met sommige contactpersonen onderhoudt u contact via MSN Messenger, met andere via Facebook of Skype. U kunt al uw chatcontacten bundelen via het programma Trillian 5. Let op dat tijdens de installatie de meegeleverde toolbar niet wordt geïnstalleerd (tenzij u die wel handig vindt, uiteraard). Bij de eerste start kunt u een account aanmaken dat al uw chatdiensten zal bundelen. Hierna vult u de accountgegevens in van bijvoorbeeld Skype, Google Talk en andere chatdiensten, waarna in het volgende scherm Facebook en Twitter kunnen worden geactiveerd. Afhankelijk van de hoeveelheid toegevoegde accounts verschijnt een lang uitgerekt scherm met al uw online contactpersonen, uw inboxen van bijvoorbeeld Gmail, Hotmail en Facebook en de privéberichten die zijn gestuurd via deze diensten. Zodra een contactpersoon online komt of een e-mail of tweet binnenkomt, verschijnt dat in beeld. In combinatie met Seesmic bent u zo optimaal bereikbaar en altijd op de hoogte.

©PXimport

Neem afscheid van de onoverzichtelijke chaos van al uw verschillende chatprogramma's: Trillian 5 biedt een totaaloverzicht!

9. Schijf branden

In Windows kunt u eenvoudige schijven branden, zoals een muziek- of data-cd of -dvd, door simpelweg een lege cd of dvd in de brander te stoppen en in het automatisch afspelen-menu te kiezen voor Bestanden op schijf branden of Een dvd-videoschijf branden. Dit is handig, maar het biedt helaas beperkte mogelijkheden. U kunt echter gratis software gebruiken die meer mogelijkheden biedt, zoals ImgBurn. Hiermee zijn cd's, dvd's en blu-ray-schijven te branden, maar ook images (zoals iso-bestanden). Power2Go 8 van CyberLink is een wat gebruiksvriendelijker alternatief. Hiermee brandt u eenvoudig audio-, film- en fotoschijven en schijven met een gemengde inhoud, maar u kunt de software ook gebruiken om muziek-cd's te rippen. Power2Go 8 bevat ook een iso-bewerker en een handige desktopgadget, zodat u met één klik op de knop een cd'tje kunt branden. Afhankelijk van de softwareversie kunt u ook systeemschijven maken en hersteltaken uitvoeren. Op Cyberlink.com vindt u een gratis versie, demo's en de betaalde Deluxe (50 dollar) en Platinum (70 dollar) edities.

©PXimport

Voor eenvoudige brandtaken is voldoende gratis software beschikbaar. Als u meer opties nodig hebt, zult u op zoek moeten naar een betaald programma.

10. Fotobewerking

Om uw foto's netjes te ordenen, bewerken en online op te slaan, kunt u prima terecht bij Picasa. Picasa zal bij het starten uw schijf doorzoeken op foto's en afbeeldingen, om ze vervolgens netjes te sorteren op datum. U kunt gezichten laten herkennen, locaties aangeven op de kaart (geotagging) en natuurlijk eindeloos uw foto's bewerken. In de nieuwste versie kunt u foto's ook vergelijkend bewerken, een functie die is overgenomen van bijvoorbeeld Adobe Lightroom. Lightroom is een programma voor de gevorderde en professionele fotograaf. Met deze software zijn foto's tot in detail te bewerken, zowel in opmaak als met betrekking tot metadata. Het pakket kan worden aangeschaft voor ongeveer 150 euro.. Uiteraard kunt u ook eerst een testversie downloaden. Voor de vormgevers onder ons is Adobe Photoshop essentiële software. Dat is echter wel bijzonder kostbare software: een volledige versie kost zo'n 1000 euro, een Photoshop-upgrade bijna 300. Op de website Adobe.com vindt u meer informatie. Het gratis GIMP is een fraai Photoshop-alternatief: ideaal voor de hobbyisten die niet direct alle functies van Photoshop nodig hebben.

©PXimport

Foto's ordenen of bewerken, of volledige grafische ontwerpen maken? Er is genoeg software voor beschikbaar, maar let wel op uw budget!

11. Compressie

Windows 7 beschikt standaard al over een goede compressiemethode om grote bestanden in een ingepakte map te stoppen. U hoeft hiervoor alleen maar de gewenste bestanden te selecteren (bijvoorbeeld door Ctrl ingedrukt te houden en alle in het compressiebestand samen te voegen bestanden aan te klikken) en met de rechtermuisknop te kiezen voor Kopiëren naar / Gecomprimeerde (gezipte) map. Deze functie ondersteunt alleen het .zip-formaat. Krijgt u een .rar-compressie toegestuurd, dan hebt u het losse programma WinRar nodig. Met het gratis 7-Zip hoeft u nooit meer na te denken over compressieformaten. 7-Zip ondersteunt bijvoorbeeld het uitpakken van zip-, iso-, rar-, cab- en msi-bestanden, en het kan bestanden inpakken in onder andere het 7z-, zip- en tar-formaat. Klik op Download op de site 7-zip.org en kies de eerste downloadoptie (met de extensie 'exe') om het installatiebestand binnen te halen. U installeert hiermee 7-Zip Manager: een kleine applicatie om bestanden mee in en uit te pakken, te beveiligen en te ordenen. 7-Zip is eigenlijk onmisbaar op uw pc!

©PXimport

Met alle verschillende compressieformaten die worden gebruikt, is 7-Zip onmisbaar geworden.

12. Hulp op afstand

Komt u ergens niet uit, dan is uw slimme neefje of buurman via de Windows-software 'Hulp op Afstand' eenvoudig en snel in te schakelen. Andersom kan het natuurlijk ook, zodat u assistentie kunt verlenen aan een vriend of familielid met een computerprobleem. Klik op Start en tik in het invoervenster de term Hulp op Afstand in. Start het programma. Kies de optie dat u hulp wilt geven aan iemand, bijvoorbeeld via e-mail. Nadat u het mailadres hebt ingevuld, wordt een bestand als bijlage toegevoegd. Een wachtwoord verschijnt in beeld. Zodra de ander het bestand heeft geopend, moet u het wachtwoord invullen. Daarna verschijnt op uw monitor direct het beeld dat op de andere computer te zien is. Klik op Besturing aanvragen om de muis over te nemen en op Chatten om contact op te nemen. Op TeamViewer.com vindt u de gratis software TeamViewer. Hiermee kunt u iemand anders uw computer laten overnemen ter ondersteuning, maar de software biedt ook mogelijkheden om samen met anderen aan documenten en presentaties te werken. Daarnaast hebt u via uw iPhone of Android-smartphone toegang tot uw computer, waarbij de vinger als muis optreedt. Na het downloaden en aanmaken van een account verschijnt uw persoonlijke ID-code en wachtwoord. Geef deze door aan de andere persoon met TeamViewer, zodat hij of zij toegang krijgt tot uw pc.

©PXimport

Met TeamViewer kunt u op afstand snel bij een bestand, of iemand 'live' helpen bij het oplossen van een computerprobleem.

13. Pdf-viewer

Veel documenten worden verstuurd in het pdf-formaat. Om dergelijke bestanden te kunnen lezen, hebt u een pdf-lezer nodig. Als u even op Google rondkijkt, komt u direct bij Adobe Reader terecht. Er is weinig mis met dit programma, behalve dat het wat trager werkt en een grotere omvang heeft dan de freeware Foxit Reader. Adobe Reader is gratis verkrijgbaar op Adobe.com. Let op dat u de McAfee-scanner niet mee-installeert, tenzij u dat uiteraard wenst. Het genoemde alternatief Foxit Reader start razendsnel op, u kunt er meerdere documenten mee naast elkaar in tabbladen openen en het gaat uitstekend om met beveiligingsinstellingen. Dit programma is te downloaden via FoxitSoftware.com.

©PXimport

Foxit Reader werkt sneller dan Adobe Reader.

Ook handig...!

Sommige programma's zijn misschien niet essentieel om te installeren, maar er komt een moment dat u ze nodig kunt hebben. Enkele voorbeelden:

Duplicate Cleaner

Zelfs grote harde schijven lopen tegenwoordig al snel vol. Zeker wanneer u oudere bestanden importeert, is de kans groot dat u foto's, muziekbestanden en films dubbel op uw schijf zet. Duplicate Cleaner vindt deze doublures voor u en ruimt ze desgewenst op. U houdt daarbij zelf alle controle, en hoeft dus niet bezorgd te zijn dat uw dierbare bestanden automatisch worden afgevoerd.

Free-versie: gratis, Pro-versie: € 29,95 voor één pc

Pinnacle Studio HD 15

Maak van uw gefilmde beelden een echte speelfilm met Studio HD 15. Hiermee kunt u in Full HD met de meest professionele effecten beelden bewerken en aan elkaar hechten, waarna ze binnen enkele seconden kunnen worden getoond middels YouTube, de televisie of een blu-ray-schijf.

€ 69,95

TrueCrypt

Neemt u vertrouwde documenten mee van uw werk naar huis? Denk dan eens aan het gratis TrueCrypt. Hiermee maakt u beveiligde mappen en schijven aan, zodat u zeker weet dat niemand bij de bestanden kan. Ga zorgvuldig om met de software, want een TrueCrypt-kluis is niet te kraken - ook niet door uzelf!

Gratis

Revo Uninstaller

Na het installeren van al die 'essentiële' software wilt u ook weleens af van een bepaald programma. Door de software te deïnstalleren met Revo Uninstaller wordt niet alleen het programma zelf verwijderd, maar ook alle registerwaardes, snelkoppelingen en andere aan het programma verbonden bestanden.

$ 39,25 voor één pc

RescueTime

Aan een nieuwe computer beleeft u vast veel plezier. Maar waar besteedt u de tijd eigenlijk aan? Met RescueTime wordt in enkele minuten duidelijk wat u doet, welk programma u het meest gebruikt (en welke programma's dus niet, die kunt u vervolgens verwijderen), waarna u alle statistieken in een mooi overzicht terugvindt.

RescueTime Lite: gratis, RescueTime Pro: $ 74,- per jaar

CCleaner

Door CCleaner af en toe aan het werk te zetten, schoont u de computer op en ruimt u tijdelijke bestanden van Windows, browsers en andere software op, en wordt het register onder handen genomen. U maakt zo schijfruimte vrij, en het bijkomend voordeel is dat uw computer er merkbaar sneller van kan worden.

Home: gratis, Professional: € 19,95

▼ Volgende artikel
Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy) - stock.adobe.com
Huis

Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)

Wasverzachter gebruik je meestal om te zorgen dat je handdoeken of lakens lekker zacht worden en aangenaam gaan ruiken. Maar wist je dat je het spul ook op andere manieren in huis kunt gebruiken? Niet alles wat je online leest werkt of is veilig, maar er zijn wél een paar toepassingen die handig zijn. Deze kun je zonder zorgen uitproberen.

Wist je dat je wasverzachter ook kunt gebruiken: • Tegen muffe luchtjes • Als luchtverfrisser tijdens het stofzuigen • Om statische kleding te voorkomen • Om kunststof kozijnen en deurposten mee af te nemen

Ook interessant: Hier kun je vaatwastabletten óók voor gebruiken

Wil je wasverzachter vaker inzetten in huis? Dat kan, maar de mogelijkheden zijn niet enorm uitgebreid. Hieronder lees je waar dit goedje allemaal geschikt voor is.

Wattenbolletjes tegen muffe luchtjes

Heb je last van een muffe geur in je kledingkast, lade of schoenenkast? Drenk een watje in een klein beetje wasverzachter, laat het goed drogen en leg het ergens in de kast of lade neer. Het watje verspreidt subtiel geur zonder te overheersen.

Luchtverfrisser tijdens het stofzuigen

Tijdens het stofzuigen een frisse geur in huis verspreiden? Leg een gedroogd watje met wasverzachter in het stofreservoir of bij de filter van je stofzuiger. Let op: doe dit alleen als je een stofzuiger hebt zonder zak, en gebruik geen vloeibare wasverzachter direct in het apparaat.

Statische kleding voorkomen

Heb je vaak kledingstukken die knetteren als je ze aantrekt? Vul een plantenspuit met water en voeg een klein dopje wasverzachter toe. Even schudden en licht over de binnenkant van je kleding sprayen (test eerst op een onopvallende plek) helpt om de antistatische lading van je kleding snel te laten verdwijnen.

Lees ook: ⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding

Kunststof kozijnen en deurposten afnemen

Wasverzachter lost geen hardnekkig vuil op, maar je kunt er wel kunststof oppervlakken mee opfrissen. Denk aan vensterbanken, deurposten of lichtschakelaars. Meng een theelepel wasverzachter met een liter water, maak een doek licht vochtig en veeg ermee over het oppervlak. Het ruikt fris en laat een dun laagje achter dat stof een tijdje weert. Niet gebruiken op hout of natuursteen.

©sergeylapin

...En dit kun je er beter níet mee doen Op internet lees je vaak over andere toepassingen van wasverzachter, zoals badkamertegels of tapijt reinigen, pannen weken, statisch haar behandelen, of zelfs aan je badwater toevoegen voor een zachtere huid. Maar hier kun je juist beter géén wasverzachter voor gebruiken, want:

• Het is niet bedoeld voor contact met je huid of haar. De parfums en conserveermiddelen kunnen irritatie veroorzaken. • Het is niet voedselveilig. Gebruik het dus nooit in of op pannen, keukengerei of aanrechtbladen. • Het laat resten achter. Op tegels, tapijt of badkuipen ontstaat een vettig laagje dat vuil juist aantrekt of vlekken kan geven.

Gebruik wasverzachter dus met beleid, en alleen op plekken waar het geen schade aanricht of achterblijft op oppervlakken die je aanraakt.

Kan wel, maar let op

Sommige toepassingen zijn niet per se fout, maar vragen om wat meer voorzichtigheid. Zoals schoenen en vuilnisbakken opfrissen met wasverzachter.

Schoenen opfrissen

Een doek met verdunde wasverzachter gebruiken om de binnenkant van schoenen schoon te vegen kan geurtjes maskeren. Maar het reinigt niet écht en laat mogelijk geurstoffen of plakkerige resten achter. Dat is niet ideaal, zeker als je de schoenen zonder sokken draagt. Wil je het toch proberen? Gebruik een goed uitgewrongen doek en laat de schoenen daarna volledig drogen.

Vuilnisbak geurvrij maken

Een sopje met wat wasverzachter kan je vuilnisbak tijdelijk frisser laten ruiken. Het maskeert nare geurtjes, maar doodt geen bacteriën. Voor grondige reiniging blijft een oplossing met soda, azijn of allesreiniger effectiever. Wasverzachter is hier dus vooral geurdecoratie, geen echte schoonmaker.

ToepassingWél gebruiken?Toelichting
Wattenbolletjes in kast of lade✅ JaGeeft een subtiele geur zonder schade of risico. Wel laten drogen.
Wattenbolletje in stofzuiger✅ JaWerkt geurverspreidend, zolang je het droog toepast en niet in de motor.
Antistatisch spray voor kleding✅ JaVerdunnen met water, spaarzaam gebruiken, eerst testen op textiel.
Kunststof oppervlakken (kozijnen, schakelaars)✅ JaAlleen op gladde, niet-poreuze oppervlakken. Niet op hout of natuursteen.
Badkamertegels reinigen❌ NeeWerkt niet goed tegen kalkaanslag, laat vettig laagje achter.
Pannen weken met wasverzachter❌ NeeNiet voedselveilig, kans op chemische resten.
Statisch haar behandelen❌ NeeNiet huidveilig, kans op irritatie of allergie.
Wasverzachter in badwater❌ NeeNiet bedoeld voor huidcontact, zeker niet bij gevoelige huid.
Tapijt of stoffering opfrissen❌ NeeLaat resten achter, trekt vuil aan, kans op vlekken.
Schoenen van binnen reinigen⚠️ MogelijkMaskerende geur, maar geen echte reiniging. Risico op plaklaag en geurstoffen op de huid.
Vuilnisbak reinigen⚠️ MogelijkGeeft geur, maar desinfecteert niet. Beter alternatief: schoonmaken met azijn of soda.

Wasverzachter: handig, maar geen wondermiddel

Wasverzachter is dus best veelzijdig, maar niet het wondermiddeltje dat sommige blogs ervan maken. Als je het slim inzet – en altijd spaarzaam – kun je er net wat meer mee doen dan alleen gebruiken voor je was. Test wel altijd eerst op een klein stukje, en hou het bij oppervlakken waar het veilig is. Liever geen risico? Er zijn ook natuurlijke alternatieven, zoals azijn of etherische olie, die je op een vergelijkbare manier kunt gebruiken.

▼ Volgende artikel
Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben
© lara-sh
Huis

Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben

Een hogedrukreiniger is een krachtig hulpmiddel waarmee je snel en grondig allerlei oppervlakken rondom je huis schoonmaakt. Maar met de juiste accessoires haal je er nóg meer uit – en wordt schoonmaken niet alleen makkelijker, maar ook een stuk effectiever.

In dit artikel laten we zien welke accessoires onmisbaar zijn om optimaal gebruik te maken van je hogedrukreiniger en welke extra mogelijkheden ze bieden. Het nut van de volgende accessoires wordt besproken:

  • Vario-spuitlans
  • Terrasreiniger
  • Verlengslang
  • Schuimlans
  • Rioolontstoppingslans

Lees ook: Zo werkt een hogedrukreiniger

Let goed op dat niet elk accessoire op elke hogedrukreiniger past. Voordat je overgaat op de aanschaf van een accessoire, controleer dan goed de compatibiliteit met jouw hogedrukreiniger. Lees hier meer over in het artikel Praktische tips bij het gebruik van hogedrukreinigers.

Vario-spuitlans: veelzijdigheid troef

Een vario-spuitlans is eigenlijk onmisbaar als je het meest uit je hogedrukreiniger wilt halen. Met dit accessoire pas je in één handomdraai de spuithoek aan, zodat je de waterstraal precies kunt afstemmen op wat je schoonmaakt. Voor hardnekkig vuil zet je 'm op volle kracht, terwijl een zachtere straal ideaal is voor kwetsbare oppervlakken zoals ramen of andere glazen oppervlakken. Je hebt dus meerdere mogelijkheden in één handige lans.

©hedgehog94

Terrasreiniger: speciaal voor grotere oppervlakken

Een terrasreiniger is een handig hulpstuk in de vorm van een brede, ronde schijf met ronddraaiende spuitkoppen. Je bevestigt ’m aan je hogedrukreiniger en maakt er moeiteloos grotere oppervlakken mee schoon – denk aan je terras, oprit of zelfs muren. Doordat de waterstraal dicht bij het oppervlak blijft, reinig je extra effectief én verbruik je minder water. En het mooiste? Je hebt geen last van opspattend vuil of water, dus schoonmaken wordt een stuk comfortabeler.

Terrasreiniger kopen?

Bekijk nu de terrasreiniger die past bij jouw hogedrukreiniger

Verlengslang: vergroot je bereik

De meeste hogedrukreinigers worden geleverd met een slang van zo’n 5 tot 10 meter – vaak is dat genoeg, maar soms kom je nét iets te kort. Met een verlengslang vergroot je eenvoudig het bereik, zodat je ook moeilijker bereikbare plekken kunt schoonmaken zonder telkens het apparaat te hoeven verplaatsen. Verlengslangen zijn er in verschillende lengtes, dus er is altijd wel een variant die past bij jouw klus.

Schuimlans: effectieve reiniging met reinigingsmiddel

Soms is water alleen niet genoeg om hardnekkig vuil aan te pakken. Dan is een schuimlans dé oplossing. Hiermee breng je een dikke laag reinigingsschuim aan op het oppervlak. Het schuim blijft even zitten, zodat het schoonmaakmiddel goed kan inwerken en het vuil losweekt. Na een paar minuten spoel je alles gemakkelijk weg met de hogedrukreiniger. Perfect voor een grondige reiniging van bijvoorbeeld tuinmeubels, je auto of een schutting.

Alles spic en span

Extra schoon met deze speciale reiningsmiddelen

Rioolontstoppingslans: verstoppingen verhelpen

Een verstopte afvoer of riool is altijd vervelend, maar met een rioolontstoppingslans voor je hogedrukreiniger kun je het probleem vaak zelf oplossen, zonder meteen een loodgieter te hoeven bellen. De lange, flexibele lans schuif je eenvoudig in de afvoer. De krachtige waterstraal maakt vuil los en spoelt het direct weg. Zo is een verstopping vaak al binnen een paar minuten verholpen en heb je jezelf een vaak prijzig bezoekje van de loodgieter bespaard.

©BillionPhotos.com

Met de juiste accessoires wordt je hogedrukreiniger echt een alleskunner. Of je nu je terras weer spic en span wilt krijgen, je auto een wasbeurt gunt of een verstopte afvoer te lijf gaat – voor elke klus is er wel iets handigs te vinden. Begin met een paar basisaccessoires zoals een vario-spuitlans of een terrasreiniger, en breid daarna rustig uit met wat je nodig hebt. Zo ben je overal op voorbereid, zonder gedoe.

Vraag een offerte aan voor schoonmaak: