Xiaomi 12T Pro - Op papier een goede smartphone

Xiaomi 12T Pro - Op papier een goede smartphone

Smartphone & tablet

Geplaatst: 2 december 2022 - 09:10

Aangepast: 22 februari 2023 - 07:26

Joris Peterse

De Xiaomi 12T Pro is de meeste luxueuze smartphone die het Chinese merk in Nederland uitbrengt. Kijken we naar de specificaties, dan maakt de smartphone indruk. Wanneer je het toestel aanzet is de positieve indruk verdwenen. Je leest er meer over in deze Xiaomi 12T Pro review.

6,5

ONS OORDEEL

Xiaomi Mi 12T Pro

Pluspunten

Accu en snelladen

Krachtige specificaties

Luxe ontwerp

Minpunten

Software

Update-ondersteuning

Meer weten? Bekijk alle specificaties

Laagste prijzen & actuele levertijden

Bekijk alle prijzen en winkels

Conclusie

Net als alle andere topsmartphones van Chinese merken scoort deze Xiaomi 12T Pro goed op specificaties en bijbehorende prijs. Daarbij vallen vooral het snelle opladen en de lange accuduur positief op. De 200 megapixelcamera valt vooral op door het hoge aantal megapixel, maar kan de strijd niet aan met Samsung, Google en Apple. Qua software is het bijzonder treurig gesteld. Het updatebeleid maakt het nog erger....
Lees meer

De Xiaomi 12T Pro is de krachtigste smartphone die het merk in Nederland uitbrengt. Maar Xiaomi gaat een stapje verder met de Xiaomi 12S Ultra, die alleen in China verkrijgbaar is en vooral opvalt dankzij z’n 1 inch camerasensor aan de achterzijde. En de fysieke ruimte die de sensor inneemt. Wij moeten het doen met de Xiaomi 12T Pro, die een tandje luxer en duurder is dan de Xiaomi 12T, die gelijktijdig verscheen.

Xiaomi’s strategie is om de markt te overspoelen met verschillende smartphones die elkaar in moordend tempo opvolgen. In de Xiaomi 12 serie, RedMi-serie en Poco-serie. Er is één opvallende factor: de prijzen zijn steeds net even te goed om waar te zijn. Een groot bedrijf als Xiaomi kan zich zo’n strategie qua productie veroorloven. Toch eist de strategie zijn tol als het aankomt op software-ondersteuning. Dat is ook bij deze Xiaomi 12T Pro de grote achilleshiel.

Lees ook: Xiaomi breidt assortiment in Nederland uit met (robot)stofzuigers

De Xiaomi 12T Pro heeft een groot scherm zonder afgebogen schermranden.

De achterzijde van de smartphone heeft een matte afwerking.

Indrukwekkende specificaties

Pak je de specificatielijsten erbij, dan weet Xiaomi altijd wel op een positieve manier de aandacht te trekken. Bijvoorbeeld met een Snapdragon 8+ (Gen1) chipset, zo’n beetje de krachtigste Snapdragon-processor die je kunt vinden. Deze wordt bijgestaan door 8GB werkgeheugen, een hoeveelheid waarmee Xiaomi wat minder opschept.

De accu heeft met 5.000 mAh een redelijk hoge capaciteit, maar vooral het opladen met 120 watt via de meegeleverde snellader gaat duizelingwekkend snel. Maar echt. Binnen een paar minuten heb je de lege batterij een kwart volgeladen. Wat voor effect dat op de lange termijn heeft op de levensduur van je accu, valt echter lastig te zeggen. Tijdens het testen bedroeg de accuduur zo’n anderhalf tot twee dagen. Dik in orde dus.

De camera's zitten getrapt in de achterzijde.

200(!) megapixel

Maar het is vooral de 200 megapixelcamera op de achterzijde waarmee de Xiaomi 12T Pro opvalt. Deze wordt aan de achterzijde van de smartphone bijgestaan door een groothoekcamera en zoomcamera. Deze camera’s zitten getrapt in de achterzijde, waardoor de smartphone zonder hoesje wat ongelukkig op de achterkant ligt.

Het is echter niet zo dat als je foto’s begint te schieten met de Xiaomi 12T Pro je opslaggeheugen binnen no-time vol zit vanwege reusachtige 200 megapixelfoto’s. De foto’s worden teruggebracht naar een 12-megapixelformaat. Maar het is niet zo dat die 188 overgebleven megapixels verloren gaan. De foto wordt samengesteld uit al die beeldgegevens, om zo tot een zo gedetailleerd mogelijke foto te komen. Overigens is het mogelijk om in maximaal 50 megapixel foto’s te maken, mocht je toevallig een foto als behang op de muur willen afdrukken.

Een mogelijkheid om in RAW te fotograferen, zodat je zelf wat kunt met al die beeldinformatie, ontbreekt. Wat eigenlijk verraadt dat de lens er alleen maar zit voor de specificaties. Wil je wat met fotografie, dan heb je meer nodig dan wat Xiaomi biedt. Want het is de eerste regel van digitale fotografie: een hoog aantal megapixels maakt nog geen goede camera. Vooral bij smartphones gaat deze regel op, aangezien de rekenkracht en algoritmes veel bepalender zijn voor een goede smartphone. Want zo weten andere smartphones van Google, Samsung en Apple in dezelfde prijsklasse veel betere foto’s te maken met minder megapixel. Vooral in omstandigheden waarin die algoritmes en rekenkracht hard nodig zijn: weinig licht en tegenlicht. Op deze gebieden merk je het verschil en merk je dat deze smartphones betere fotografie-keuzes zijn.

De kwaliteitsverschillen tussen de drie camera’s zijn opvallend klein. Dat zorgt ervoor dat je met een gerust hart kunt kiezen welke camera het beste bij je compositie past. Een groothoekfoto betekent niet dat je daarmee veel inboet bijvoorbeeld. De groothoekcamera heeft ietsje minder detail, wat niet zo erg is, aangezien je er toch meer mee vastlegt. Wanneer er weinig licht of veel schaduw is, dan kun je het beste teruggrijpen naar de hoofdcamera.

Van links naar rechts: groothoeklens (maakt foto's in andere beeldverhouding), reguliere camera en zoomlens.

Beeldscherm

De Xiaomi 12T Pro beschikt over een scherm met 6,7 inch doorsnee. Een standaardformaat, dat de smartphone redelijk groot maakt. Het toestel ligt echter goed in de hand en de achterzijde is mooi mat afgewerkt, waardoor hij niet zo vingerafdrukgevoelig is. Door de kwetsbare glazen afwerking en de camera’s die gek uit de behuizing steken is een hoesje echter wel nodig. Prettig dat Xiaomi een transparant hoesje in de doos meelevert. Tevens is er een screenprotector op het scherm geplaatst. In de behuizing is helaas geen ruimte gemaakt voor een geheugenkaartslot of audio-aansluiting.

Het scherm heeft een prima weergavekwaliteit, is helder genoeg en heeft een hoge verversingssnelheid van 120 Hz. Achter het scherm is een vingerafdrukscanner geplaatst die probleemloos uit de test kwam.

Achilleshiel: de software

Waar het bij Xiaomi helaas heftig misgaat is de software. De hoeveelheid voorgeïnstalleerde reclame-apps is stuitend. Ook oogt de Android-schil rommelig door kleurgebruik, slechte vertalingen en foutieve uitlijningen. In het meldingenpaneel komen vaak storende notificaties voorbij. Vooral voor de achtergrondcarrousel van Xiaomi voor op het startscherm en vergrendelscherm, waar het bedrijf gesponsorde afbeeldingen in verwerkt. Werkelijk geen één app, dienst of andere wijziging die Xiaomi aanbrengt aan de Android-basis is positief voor jou als gebruiker.

Hoewel de Xiaomi 12T Pro het toptoestel is van Xiaomi, draait deze nog niet de recentste Android-versie (Android 12). Qua updatebeleid neemt Xiaomi ook niet zijn verantwoordelijkheid. Vier jaar lang beveiligingsupdates en twee Android-versies vinden wij onvoldoende. EU-wetgeving op dit gebied is hard nodig.

Lees ook: Hoe de EU innovatie afdwingt op de smartphonemarkt

Bloatware, reclame en dataverzameling. De software van Xiaomi schrikt af.

Alternatieven voor de Xiaomi 12T Pro

In de korte tijd dat de Xiaomi 12T Pro op de markt is verschenen is deze nu al meer dan honderd euro goedkoper te krijgen dan de oorspronkelijke adviesprijs van 800 euro. Mocht je je zinnen op deze smartphone hebben gezet houd dan goed de prijzen in de gaten. Voor de huidige prijzen zijn er echter betere smartphones te krijgen dan deze Xiaomi 12T Pro. Een Google Pixel 7, iPhone 13 of Samsung Galaxy S22+ zijn stuk voor stuk betere smartphones. Vooral als we de software en camera’s in acht nemen.

Waar Xiaomi goed mee scoort is het razendsnelle opladen, lange accuduur en de iets lagere prijs voor hoogwaardige specificaties.

Conclusie: Xiaomi 12T Pro kopen?

Net als alle andere topsmartphones van Chinese merken scoort deze Xiaomi 12T Pro goed op specificaties en bijbehorende prijs. Daarbij vallen vooral het snelle opladen en de lange accuduur positief op. De 200 megapixelcamera valt vooral op door het hoge aantal megapixel, maar kan de strijd niet aan met Samsung, Google en Apple. Qua software is het bijzonder treurig gesteld. Het updatebeleid maakt het nog erger.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000