ID.nl logo
Welke smartphone heeft de beste camera?
© PXimport
Huis

Welke smartphone heeft de beste camera?

De vraag die we stellen is eenvoudig: welke smartphone heeft de beste camera? Maar het antwoord op de vraag is niet zo makkelijk te achterhalen. Er is meer dan het aantal cameralenzen en aantal megapixels. In samenwerking met Zoom.nl hebben we daarom de smartphones vergeleken waarvan de camera’s het beste uit de losse reviews kwamen: de Apple iPhone Xs, Huawei P30 Pro, Nokia 9 PureView, Samsung Galaxy S10+ en een speciale sensor van Sony.

De ontwikkelingen bij smartphones op cameragebied gaan razendsnel, en dat is ook wel te zien aan de verkoopcijfers van gewone camera’s, die behoorlijk zijn gedaald de afgelopen jaren. Vooral de markt voor compactcamera’s is ingestort. Niet vreemd ook, want een moderne smartphone is tegenwoordig vaak al tot meer in staat.

Smartphone versus traditionele camera

Toch is er een soort scheur aan het ontstaan tussen smartphonecamera’s enerzijds en gewone camera’s anderzijds. Doordat smartphones beschikken over enorm veel rekenkracht en geavanceerde software, zijn de toestellen tot veel dingen in staat. Denk bijvoorbeeld aan het samenvoegen van meerdere foto’s met verschillende lichtwaardes van verschillende lenzen met andere focuspunten, zodat donkere en lichte oppervlaktes zichtbaar blijven. Of aan automatische object- en scèneherkenning (die door de marketingafdelingen vaak AI genoemd wordt). Met al die slimme technologieën is het mogelijk om bijvoorbeeld ruis weg te poetsen bij donkere beelden of nachtfoto’s, het onderwerp uit te lichten door de voor- of achtergrond onscherp te maken of automatisch de juiste camera-instellingen toe te passen voor de fotosituatie. Zo heb je direct het mooiste plaatje, zonder dat je eerst alle instellingen hoeft te doorlopen.

Dat is nogal wat anders dan de traditionele camera’s. Deze beschikken niet over de rekenkracht en geavanceerde software, maar hebben wel meer ruimte voor betere lenzen en sensoren. Grotere sensoren zijn doorgaans beter in staat licht op te vangen en de lenzen bieden de mogelijkheid om optisch in te zoomen. Met een traditionele camera maak je met één druk op de knop de meest natuurgetrouwe foto (in tegenstelling tot smartphones, die binnen een tiende van een seconde vele foto’s samenvoegen tot één eindresultaat). De foto’s die je maakt met een traditionele camera zijn daardoor vaak een afspiegeling van de wereld die wij zien (tenzij je de instellingen zelf aanpast en bijvoorbeeld met een lange sluitertijd fotografeert). Foto’s met een smartphone zijn vaak wat meer overdreven, maar een minder realistische afspiegeling van de werkelijkheid.

©PXimport

Iedereen is fotograaf

Dankzij een smartphone is iedereen in potentie een fotograaf. Want met de mogelijkheden die in de broekzak (of handtas) beschikbaar zijn, hoef je geen losse camera meer op zak te hebben voor een fantastische foto. Het enige dat je nodig hebt is creativiteit en het moment. Anno 2019 zijn er ook vrijwel geen smartphones meer te krijgen met een echt slechte camera. Wanneer je een smartphone met een van de betere camera’s kiest, kun je de traditionele camera ook vaker thuis laten liggen – of in veel gevallen zelfs helemaal niet meer gebruiken.

Nóg meer camera’s

Je ziet steeds meer smartphones met niet één maar meerdere cameralenzen op de achterzijde. Om een camera echt te kunnen vervangen, bieden smartphones tegenwoordig vaak de mogelijkheid optisch in te kunnen zoomen. Hiervoor worden al een paar jaar meerdere cameralenzen met verschillende brandpuntafstanden op een smartphone gebruikt. Bijvoorbeeld een telelens en een groothoeklens naast de hoofdlens. Door te schakelen tussen lenzen zoom je uit of juist in, zonder dat je inboet op de kwaliteit door digitale zoom. Kwaliteitsverschil is wel vaak merkbaar, omdat veel fabrikanten een wat minder lichtgevoelige of scherpe lens gebruiken als secundaire camera. Vaak worden deze lenzen ook ingezet om een scherptediepte-effect te kunnen bepalen bij portretfoto’s.

Aan de achterzijde van de smartphone vinden we ook steeds meer sensoren, zoals infrarood of Time Of Flight-sensoren (TOF), die de afstand tot het onderwerp of andere objecten beter kunnen bepalen.

Een andere nieuwe camera die we sinds kort op smartphones zien, is de zogenaamde periscoopcamera. Met een spiegeltje wordt een soort periscoop gemaakt, zodat het licht door een hoek van negentig graden op de camerasensor valt. Met verschillende vergrootlenzen in deze periscoopconstructie kan ook ingezoomd worden, tot wel tien keer. Chinese smartphonefabrikanten Huawei (P30 Pro) en Oppo (Reno 10x Zoom) zijn de eerste die deze techniek in een camera hebben verwerkt.

©PXimport

Keuzeverantwoording Het lijkt wellicht dat er weinig smartphonecamera’s in deze test aan bod komen. We hebben alleen de camera’s naast elkaar gelegd die de afgelopen tijd de meeste indruk op ons hebben gemaakt tijdens het reviewen. Staat een smartphone die je zelf interessant vindt er niet tussen? Dikke kans dat je op deze site een uitgebreide review vindt, waarin we ook over de camera vertellen.

Sony IMX586

Vreemde eend in de bijt is de Sony IMX586-sensor. De smartphone-lens, die door Sony is ontworpen, vinden we terug in meerdere smartphones. Niet op Sony Xperia’s trouwens. De sensor is tot nu toe alleen terug te vinden in Chinese smartphones en een Taiwanese: Xiaomi Mi 9, Honor View 20, Oppo Reno, Oppo Reno 10x Zoom, OnePlus 7, OnePlus 7 Pro en de ASUS Zenfone 6. Het is echter niet ondenkbaar dat de sensor binnenkort ook in andere smartphones gebruikt gaat worden.

48 of 12 megapixel

De IMD586 is in staat foto’s in een 48 megapixelresolutie te schieten, dat is 8000 x 6000 pixels! Deze foto’s worden echter verkleind tot een 12 megapixelfoto. Bij dat proces wordt de informatie van 48 megapixel gebruikt om ruis te verwijderen, die bijvoorbeeld ontstaat door beweging of een gebrek aan licht. Dit resulteert dus in haarscherpe foto’s en een prachtige kleurweergave. Toch laat de lichtopname in praktijk wat te wensen over, waardoor hij in moeilijke lichtomstandigheden merkbaar minder presteert dan de andere smartphones in de test.

Verschillen

Natuurlijk zijn de onderlinge verschillen bij de smartphones met de IMX586-sensor groot. Dat is niet verwonderlijk, want de fabrikanten hebben zelf de software gemaakt die de sensor aanstuurt en beeldherkenning toepast. Bovendien hebben alle fabrikanten andere sensoren naast deze van Sony, zoals dieptesensoren, macrolenzen en groothoeklenzen. De Oppo Reno 10x Zoom heeft zelfs een periscoopcamera, die optische zoom mogelijk maakt. Toch staat de IMD586-sensor garant voor uitstekende foto’s, bovendien is hij geplaatst in smartphones die niet overdreven hoog geprijsd zijn.

©PXimport

Apple iPhone Xs (Max)

De iPhone is altijd een veilige keuze als het aankomt op de camera, maar Apple lijkt de innovatiesnelheid van de concurrentie niet meer te kunnen bijbenen. De camera van de iPhone voegt op de achtergrond vele foto’s samen om zo tot één fraai eindresultaat te komen. De camera staat erom bekend om een zo natuurlijk mogelijk eindresultaat op de foto te krijgen. De iPhone beschikt over een dualcam met twee brandpuntafstanden, waarbij een groothoek als aanvulling gebruikt wordt voor de foto’s waar je net even wat meer op te zien wilt krijgen.

Conservatief

Het voordeel van de camera-app van Apple is dat iedereen er zonder enige moeite een goede, natuurgetrouwe foto mee kan maken. Nadeel is echter dat deze app in zijn eigen instellingen behoorlijk ‘conservatief’ is. In moeilijke lichtomstandigheden gooit de software niet de sluitertijd en iso omhoog om toch nog wat vast te leggen. Donkere lichtomstandigheden blijven daarom lastig voor de iPhone. Als gebruiker heb je zelf geen enkele mogelijkheid om handmatig de camera af te stellen of de foto’s in raw-formaat op te slaan. Voordeel van deze conservatieve instellingen is echter wel dat je minder snel last hebt van bewegingsonscherpte.

Omdat de techniek van de iPhone Xs verbeterd is ten opzichte van de iPhone X van vorig jaar, is het dynamisch bereik wel verbeterd. Op foto’s met zowel lichte als donkere oppervlakken, zijn beide goed zichtbaar. Alleen valt op dat er soms tegenlicht ‘lekt’ over de donkere vlakken. Dat is in de nabewerking nauwelijks weg te poetsen.

Portretmodus

Apple maakt veel indruk de portretmodus. Je kunt deze gebruiken om achter- of voorgronden onscherp te maken, maar ook om het onderwerp uit te lichten door de achtergrond zwart te maken. Waterdicht is deze functie nog niet: gezichtscontouren en haren worden soms ook zwart gemaakt in deze automatische functie.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Apple iPhone XS (Max)

8Score80

Huawei P30 Pro

Enkele jaren terug is Huawei begonnen met een samenwerking met Leica, waarna een indrukwekkende inhaalslag werd ingezet. Vorig jaar kon de P20 Pro zich in onze test meten met Apple en Samsung. Dit jaar wisten we eigenlijk al voor deze vergelijkende test dat Huawei zou winnen, want met de P30 Pro zet Huawei de concurrentie op grote afstand. Waar Apple, Nokia en Samsung lijken te vechten om het kampioenschap van de Keukenkampioendivisie, staat Huawei op eenzame hoogte in de Champions League. Op cameragebied dan, want als smartphone valt er heel veel aan te merken op de EMUI-software.

Veel sensoren

Op de achterkant van de Huawei P30 Pro zijn diverse sensoren geplaatst. De hoofdlens telt 40 megapixel, en kan net als Sony’s IMX586 ruis verminderen en meer detail vastleggen door de foto te verkleinen. Een groothoeklens met 20 megapixel zorgt ervoor dat je uit kunt zoomen naar 0,6x. Met merkbaar kwaliteitsverlies overigens. Opvallendst is de 8 megapixel periscoopcamera, die tot 5x optisch kan inzoomen, tot 10x dynamisch en wel tot 50x digitaal. Dat is werkelijk ongekend. Natuurlijk: hoe verder je inzoomt, hoe minder de kwaliteit. Maar geen enkele andere smartphonecamera kan dit überhaupt. Dankzij stabilisatie zijn de foto’s niet eens erg bewogen bij 50x inzoomen, terwijl het beeld alle kanten op lijkt te gaan bij het richten.

Rgb wordt ryb

Deze stabilisatie wordt ook ingezet bij een functie die helemaal verbluffend is: de nachtmodus. Of je nu een gewone foto neemt of de nachtmodus gebruikt, de camera weet bizar veel licht te pakken. Zelfs in omgevingen waar je zelf niks kunt zien. Bij de nachtmodus wordt de sluiter nog net even wat langer opengezet voor meer detail. En dankzij die stabilisatie moet je het wel heel bont maken om een bewogen foto te krijgen. Het levert de prachtigste foto’s op in het donker, die zelfs soms surreëel aandoen, met een sterrenhemel en objecten die eruitzien alsof ze in het licht staan. Technisch weet Huawei dit voor elkaar te krijgen door de rgb-sensor net anders af te stellen, waarbij ook geel wordt afgevangen in plaats van groen. Volgens Huawei valt er op deze manier meer licht op te vangen en kan het verschil softwarematig rechtgezet worden.

Herkenning

Met de P20 Pro introduceerde Huawei AI in de camera, dat is de marketingbenaming voor automatische object- en sceneherkenning. Door te herkennen wat er in beeld is, kan de camera-app automatisch de instellingen en kleurweergave optimaliseren. Bij de P20 Pro leverde dit weleens erg overdreven gesatureerde of bewerkte foto’s op. Bij de P30 Pro is dat wat beter afgesteld en zelfs de portretmodus, die de achter- of voorgrond vervaagt springt automatisch aan. Kleine details als sprieterig haar, koptelefoons en hoofddeksels worden echter weleens gemist, waardoor die ook vervagen. Bij goede lichtomstandigheden valt de P30 Pro niet positief op ten opzichte van de andere smartphones. Sterker nog, je moet handmatig de hdr-functie aanzetten als je donkere en lichte oppervlaktes op één foto wilt zetten. Gek genoeg werkt de AI hierbij nog niet goed genoeg.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Vijf zoomniveau's van de Huawei P30 Pro: breedbeeld, 1x, 5x zoom, 10x zoom, 50x zoom.

Huawei P30 Pro

10Score100

Nokia 9 PureView

Wat meteen opvalt bij de Nokia 9 PureView is de achterkant van het toestel, waar vijf sensoren op zijn gemonteerd: twee rgb-sensoren en drie monochrome sensoren. De TOF-sensor stelt de telefoon in staat de afstand tot verschillende punten te bepalen. Dankzij al deze sensoren kan de Nokia 9 prima diepte vastleggen, maar ook meer licht. De vijf sensoren hebben een resolutie van 12 megapixel, een grootste diafragma van F 1,8, een brandpuntsafstand van 28 mm (omgerekend naar fullframe), een 1/2,9inch-sensor en een pixelgrootte van 1,25 µm. Inzoomen zonder kwaliteitsverlies is echter niet mogelijk, omdat de sensoren hetzelfde zijn.

©PXimport

Raw-functie

Maar de camera is nog wel traag, met name als je in raw fotografeert en alle scherptediepte-details bewaart. Een dng-bestand van de camera kan dan zo rond de 40 MB groot zijn. Het hiervan duurt erg lang, tot een volle minuut. Tijdens het opslaan van de foto kun je gerust blijven fotograferen, maar het eindresultaat op je scherm halen, dat kan dus pas na een minuut. Erg frustrerend als je je foto meteen wilt laten zien.

Deze camera’s kunnen wel extreem veel diepte-informatie vastleggen, tot in de kleinste details. Ieder gras- of haarsprietje wordt scherp gehouden – of vervaagd, wat jij wilt. Je kunt dit achteraf nog wijzigen, wat ook het grote formaat van de dng-bestanden verklaart.

Stabilisatie

De telefoon heeft een goede ingebouwde stabilisatie. Zelfs bij langere sluitertijden is het mogelijk om uit de hand te schieten. Bewegingen vastleggen werkt ook erg goed en de camera legt een groot dynamisch bereik (licht en donker) prima vast. Zoomen doet het toestel nog niet heel geweldig: de kwaliteit neemt dan erg af. Wanneer je in een omgeving met weinig licht fotografeert, moet de Nokia 9 wel zijn meerdere erkennen in de andere geteste smartphonecamera’s.

©PXimport

©PXimport

Nokia 9 PureView

6Score60

Samsung Galaxy S10+

De Samsung Galaxy S10+ wordt gekenmerkt door drie camera’s aan de achterzijde. Bij de S9+ zaten al twee lenzen aan de achterkant en daar is nu een groothoeklens bij gekomen. Vorig jaar wist de Galaxy S9+ nog onze test te winnen, hoewel de verschillen tussen de smartphones toen klein waren.

Verbeterd

De camera van de S10+ is uitstekend in staat om mooie foto’s te schieten. Ten opzichte van de iPhone Xs zijn de foto’s wat levendiger doordat de kleuren wat sterker verzadigd zijn. Ook in moeilijke lichtomstandigheden presteert de camera best goed.

Er zijn meer verbeteringen toegevoegd, waaronder de scèneoptimalisatie, die dankzij onderwerp- en scèneherkenning de nodige bewerkingen en filters toepast. Ook is er een waarschuwing voor een vuile lens en zijn er nieuwe portretfuncties.

De camera legt situaties met weinig licht prima vast. Niet uitzonderlijk goed, maar zeker ook niet slecht. Ook bevat de camera een portretmodus waarin bijvoorbeeld de huid egaler wordt gemaakt.

Uitstekende camera

Wederom heeft Samsung een uitstekende camera in zijn nieuwste smartphone geplaatst. Hij bevat geavanceerde mogelijkheden, maar lijkt net de nieuwste snufjes en ontwikkelingen te missen. Die heeft Huawei wel in zijn P30 Pro toegepast, waardoor je (als je puur naar de camera kijkt) betere opties hebt dan de S10+.

©PXimport

©PXimport

Samsung Galaxy S10+

7Score70

Waar zijn Sony en LG? Opvallende afwezigen in deze test zijn Sony en LG. De eerstgenoemde fabrikant weet helaas al veel jaren niet mee te komen met de beste smartphones (inclusief camera). Dat is gek, want Sony levert wel de camerasensoren voor veel andere smartphonefabrikanten. De iPhones, Samsung Galaxy’s, OnePlus-telefoons: allemaal bevatten ze Sony-sensoren. Het lijkt erop dat Sony op zijn eigen toestellen het vooral aflegt vanwege de software die de camera’s aanstuurt. Dat het bewust gebeurt om de eigen camera-divisie niet in de weg te zitten is een hardnekkig gerucht. Ook LG ontbreekt, terwijl de LG G4 enkele jaren de cameratest nog won. De LG V40 beschikte over een goede camera, maar sprong er onvoldoende uit, ook omdat het toestel al wat ouder is. Over de LG G8S kunnen we nog niet oordelen: de laatste smartphone van LG is op het moment van schrijven nog niet beschikbaar.

Conclusie

De ontwikkelingen op smartphone-cameragebied gaan onverminderd hard, met Huawei voorop, die uit het niets veruit de beste foto’s schiet en de meeste mogelijkheden biedt, zoals nachtfotografie en zoom. De Galaxy S10+ volgt op ruime afstand, met een camera die in alle omstandigheden goede foto’s schiet en een waardevolle toevoeging biedt met de groothoeklens.

Apples iPhone Xs is een veilige keuze, hoewel de afstand met andere smartphonemakers alsmaar groter lijkt te worden. De opvolger van deze iPhone zal een flinke inhaalslag moeten maken om zich überhaupt te mogen meten met de beste smartphonecamera’s. De Nokia 9 PureView is niet zo revolutionair als de andere PureView-smartphones, maar biedt voor de nabewerkende fotograaf wel veel interessante mogelijkheden.

Pixel 3A De camera van Googles eigen Pixel-smartphones worden alom geroemd door reviewers. Probleem is echter dat de Pixels nooit in Nederland uit zijn gekomen. Dat is jammer, want de toestellen zijn in het buitenland al buitensporig geprijsd. De prijs om zo’n toestel via grijze import te bestellen ligt nóg hoger. Toch is er goed nieuws: Google heeft onlangs de Pixel 3A aangekondigd, een smartphone met Googles camera én een scherpe prijs van 400 euro. Het wordt beter: de Pixel 3A wordt ook door Google in Nederland uitgebracht. Wanneer dit gebeurt, dat is nog niet bekend.

©PXimport

Conclusie

Plus- en minpunten
      ▼ Volgende artikel
      5x waar je op moet letten als je een goedkoop smarthome-merk zoekt
      © Action
      Huis

      5x waar je op moet letten als je een goedkoop smarthome-merk zoekt

      Aan merken die producten voor je smarthome aanbieden hebben we tegenwoordig geen gebrek. Maar hoe scheid je het kaf van het koren? In dit artikel geven we vijf aspecten waar je op moet letten bij de keuze voor een voordelig merk, waardoor je hopelijk geen miskoop (meer) begaat.

      Als je nog niet zo bekend bent met een smarthomemerk en je doet wat onderzoek, let dan in elk geval op de volgende zaken:

      1. De mobiele app wordt goed beoordeeld, door echte mensen
      2. Brede compatibiliteit met de grote spelers (Amazon, Google, Apple)
      3. Je komt online positieve reviews tegen op betrouwbare sites
      4. Recensenten die je vertrouwt zijn positief over het merk (niet alleen influencers)
      5. Heb voor jezelf helder wat je belangrijk vindt

      💡Lees ook: Zijn goedkope smarthomeproducten wel veilig?

      De laatste jaren zijn er flink wat merken bijgekomen die allemaal nagenoeg dezelfde smarthomeproducten aanbieden. Dit soort producten noemen we ook wel whitelabelproducten: dergelijke apparaten worden geproduceerd door een derde partij, en door een aanbieder aangeboden met een eigen logo en soms ook een eigen app. In veel gevallen biedt zo'n verstrekker geen extra's of unieke elementen, maar in een zeldzaam geval gebeurt dat wèl. Daar kom je achter wanneer je onderzoek doet naar zo'n merk, door op de volgende zaken te letten.

      1- De mobiele app wordt goed beoordeeld, door echte mensen

      Als een merk echt een slechte app aanbiedt, dan zie je dat vanzelf terug in de beoordelingen. Het is dan zaak om door de cijfers van bots (digitale systemen die automatisch reviews plaatsen) en betaalde influencers te kijken – maar op een gegeven moment herken je een bepaald soort taalgebruik waardoor je dat moeiteloos doet. Bovendien lijken veel neppe reviews op elkaar, zowel in boodschap als taalgebruik. Lees alle beoordelingen goed door en let op die van echte mensen of gebruikers. Hoe meer je er daar van vindt, hoe beter de app in kwestie is.

      ©Hombli

      2- Brede compatibiliteit met de grote spelers

      In je onderzoek is het ook verstandig om informatie op te zoeken over de brede compatibiliteit van het merk in kwestie. Ga naar de winkelpagina of officiële website om te zien of er bijvoorbeeld ondersteuning is voor Google Home of Apple Homekit. En anders is Matter, Homey, Fibaro of een ander smarthomeprotocol de moeite waard. Hoe breder de support, hoe breder de inzetbaarheid en hoe beter de ervaring. Check ook meteen of je het product offline kunt gebruiken binnen je eigen netwerk, eventueel via een zelf opgezet smarthomeplatform.

      Lees ook: Wat is Matter? Smarthome-standaard uitgelegd

      Je huis slimmer maken hoeft niet duur te zijn

      Met slimme stekkers maak je bestaande apparaten 'smart'

      3- Je komt online positieve reviews tegen op betrouwbare sites

      Onderschat daarnaast de kracht van een positieve recensie niet. Niet dat je zomaar elke review kunt vertrouwen die je online tegenkomt. Maar als het geluid overwegend positief is en je vertrouwt de platformen of recensenten, dan heb je weinig redenen om te twijfelen aan een merk. Als een specifiek merk genegeerd wordt door een publicatie, of je komt er simpelweg geen recensies over tegen, dan kan het zijn dat het niet bijzonder genoeg is. Hopelijk is een website transparant over de werkwijze bij het selecteren van de artikelen die worden besproken, zodat je het ontbreken van de review in de juiste context kunt plaatsen.

      ©Lidl

      4- Recensenten die je vertrouwt zijn positief over het merk (niet alleen influencers)

      Over recensenten gesproken: let ook in het bijzonder op wie zo'n product test en of diegene een grote staat van dienst heeft. Probeer te achterhalen of die persoon in het verleden vaker positief is geweest over het merk. Wees ook scherp op het beroep van zo'n recensent. Lees je een tekst van een expert, reviewer of journalist, dan kun je de argumenten veel beter plaatsen en op waarde schatten dan wanneer een influencer schreeuwt dat je maar gewoon iets moet kopen omdat het vet is. Diegene wordt daar grof voor betaald – echte redacteuren zijn niet zo gemakkelijk te beïnvloeden. Je kunt bijvoorbeeld opzoeken via LinkedIn of iemand een echte journalist is, of is verbonden aan een bepaald merk.

      5- Heb voor jezelf helder wat je belangrijk vindt

      Als je eenmaal de basale informatie opgezocht hebt en je hebt wat onderzoek gedaan naar wie wat precies recenseert, dan is het tijd om naar de inhoud te kijken. Niet alle kritiek hoeft voor jou een probleem te zijn. Zeker niet als je begrijpt waar je op moet letten of als je weet wat voor jou belangrijk is. Een goede prijs-kwaliteitverhouding geeft vaak alle context die je nodig hebt. Dan kun je genoegen nemen met iets minder, zonder er te veel voor te betalen. Let in de teksten vooral ook op het updatebeleid; hoe breder die is, hoe langer je met de producten doet. Hier op ID.nl vind je ook veel reviews, misschien zit jou gewenste artikel er ook wel bij?


      ☃️Deze winter zit je niet in de kou:

      ▼ Volgende artikel
      Klaar voor de toekomst met een slimme thuisbatterij
      Energie

      Klaar voor de toekomst met een slimme thuisbatterij

      In 2050 moet het volledige energieverbruik van Nederland afkomstig zijn uit duurzame bronnen. Dat is een mooi streven, maar op dit moment is dat slechts het geval voor 17 procent van de gebruikte energie. Om het doel te halen, moeten we er met z'n allen de schouders onder zetten. Jij kunt daarbij helpen, en dat levert je onder de streep ook nog eens geld op!

      Partnerbijdrage - In samenwerking met Zonneplan.

      Vol elektriciteitsnet

      Bedrijven en huishoudens stappen steeds vaker over op het gebruik van stroom in plaats van gas. Dat is natuurlijk goed, maar het heeft wel als gevolg dat het elektriciteitsnet snel volloopt. Dat is op dit moment al een probleem, en in de toekomst wordt dat probleem alleen maar groter. Er moet namelijk ontzettend veel extra duurzame opwekcapaciteit worden bijgebouwd om de vraag naar stroom met het aanbod te kunnen matchen.

      Met de noodzakelijke toename van duurzame stroom op het ene moment (vooral overdag) en de toename van de vraag (vooral 's avonds) wordt een probleem gecreëerd, waarbij stroomopslag de enige manier is om die duurzame energie op een ander moment beschikbaar te stellen. Zonder opslagcapaciteit gaan we op steeds meer momenten duurzame energie 'weggooien', doordat windmolens en/of zonnepanelen uitgeschakeld moeten worden (en wordt het dus ook minder interessant om in dit soort projecten te investeren). Dat is natuurlijk zonde, maar gelukkig is er een oplossing.

      Thuisbatterijen kunnen tijdelijk overtollige energie opslaan, energie die op een later moment weer kan worden ingezet. Deze opslagcapaciteit is de enige manier om wind- en zonnestroom over tijd te verplaatsen, waardoor het dus veel efficiënter kan worden gebruikt. Dat zorgt ervoor dat het stroomnet tijdens piekmomenten minder hoeft te worden belast. Op die manier hoeft er minder energie uit gascentrales te komen, en dat is weer goed voor het milieu.

      Watch on YouTube

      Wat levert een thuisbatterij op?

      Een thuisbatterij kan je op dit moment al aardig wat geld opleveren. Dat heeft te maken met de onbalansmarkt. Die zorgt ervoor dat de stroomprijs automatisch omhoog gaat als er een tekort is, en juist lager wordt op momenten van een stroomoverschot. Gedurende een gewone dag kunnen zo grote verschillen ontstaan.

      Als particulier kun je in principe niet bij die onbalansmarkt, maar met een thuisbatterij en Powerplay van Zonneplan kan dat wel! Je thuisbatterij wordt opgeladen als er een stroomoverschot is en levert weer stroom terug als er een tekort op het landelijke stroomnet dreigt. Zou er niet op deze onbalans gereageerd worden, dan ontstaat er schade aan apparaten of kan de stroom zelfs volledig uitvallen. Jouw bijdrage aan een stabiel net is dus enorm belangrijk en levert daardoor ook flinke vergoedingen op.

      Salderingsregeling

      De reden dat een thuisbatterij nog geen maximaal rendement levert, is de salderingsregeling. Die regeling houdt in dat de stroom die je opwekt met je zonnepanelen en teruglevert aan het stroomnet mag aftrekken van de netstroom die je op een ander moment gebruikt. Hoe meer stroom je teruglevert, des te meer stroom je later kunt gebruiken, zonder dat je daarvoor hoeft te betalen.

      Die regeling is in het leven geroepen om het plaatsen van zonnepanelen te stimuleren. Op dit moment lijkt het er echter op dat de salderingsregeling per 1 januari 2027 wordt afgeschaft. Vanaf dat moment wordt het opslaan van zonnestroom voor eigen gebruik een extra verdienmodel voor thuisbatterijen, aanvullend op de verdienmodellen die nu al bestaan.

      Netcongestie oplossen

      Los van het stabiliseren van het landelijke net kunnen batterijen ook worden ingezet voor het oplossen van lokale druk, ook wel netcongestie genoemd. Dat komt voor wanneer zonnepanelen in één wijk massaal tegelijk energie terugleveren, of als bijvoorbeeld elektrische auto's en warmtepompen allemaal op hetzelfde moment stroom proberen af te nemen. Thuisbatterijen kunnen op die momenten tegenwicht bieden om de druk van het net te halen.

      Op dit moment is daar nog geen markt voor, maar Zonneplan is onlangs wel al een eerste pilot gestart met netbeheerder Liander die daar een oplossing voor kan zijn.

      Zonneplan Nexus-thuisbatterij

      Een van de populaire thuisbatterijen is de Zonneplan Nexus. Dat is niet zomaar een accu die even wordt opgeladen en weer wordt leeggetrokken. Nee, het is een van de meest geavanceerde batterijen die er op de markt zijn. De opslagcapaciteit van de Nexus ligt tussen de 10 en wel 20 kWh – dat is bijna drie keer het dagelijks verbruik van een gemiddeld gezin.

      Ook gaat het opladen en ontladen van de accu razendsnel en op vol vermogen. Daardoor maak je maximaal gebruik van de fluctuerende energieprijzen en haal je zo veel mogelijk rendement uit het op- en ontladen van de accu.

      De thuisbatterij wordt volledig voor je geïnstalleerd en updates met nieuwe functies en opties ontvang je gewoon over 4G. Tel daarbij de slimme AI-gestuurde software op en de Zonneplan Nexus is de ideale thuisbatterij, voor nu én voor de toekomst.

      ©Zonnneplan

      Conclusie

      De voordelen van een thuisbatterij zijn tweeledig. Enerzijds kun je nu al geld verdienen door een thuisbatterij aan te schaffen. Je voorkomt ermee dat je een duurdere aansluiting nodig hebt, en je kunt meehelpen om het stroomnet in balans te houden, waardoor je je energierekening flink verlaagt of zelfs geld terugkrijgt. Als het voordeel van saldering wegvalt, kun je met een thuisbatterij je eigen stroom opslaan en op een later moment weer gebruiken, bijvoorbeeld als de stroomprijs tijdelijk relatief hoog is.

      Met de Nexus-thuisbatterij van Zonneplan en automatische Powerplay-aansturing help je nu al om het stroomnet in balans te houden, en voorzie je je volledige huishouden in de nabije toekomst van jouw zelf opgewekte stroom.

      Kijk voor meer informatie over de Zonneplan Nexus op de website van Zonneplan.