ID.nl logo
Nokia 9 Pureview - vijf ogen zien meer
© PXimport
Huis

Nokia 9 Pureview - vijf ogen zien meer

Eén van de interessantste smartphones die in 2019 aangekondigd is, is zonder twijfel de Nokia 9 Pureview. De Nokia 9 is het toptoestel van Nokia en valt met name op door de vijf camera’s, de ‘pentacam’ aan de achterzijde.

Bij veel smartphoneliefhebbers gaat het hart sneller kloppen bij de naam Pureview. Nokia was grensverleggend met zijn Pureview-smartphonecamera’s, zoals de Nokia PureView 808 uit 2012 en de Nokia Lumia 1020 uit 2013 (gevolgd door enkele andere Lumia-smartphones). Hoewel de cameratechniek van deze smartphones revolutionair was, waren de smartphone geen enorm verkoopsucces. Dat was meer te wijten aan de platforms van de smartphones. De eerste Pureview draaide op Symbian, wat toentertijd al overdatum was en de tweede draaide op Windows Phone, waar weinig mensen warm voor liepen en de apps misten om de fraaie foto’s te bewerken en delen. De merknaam Pureview maakte onderdeel uit van de verkochte inboedel van Nokia, die in 2015 in handen kwam van Microsoft. Het heropgeleefde Nokia nam de Pureview-naam in 2018 weer over en plakte het stempeltje op de nieuwe Nokia 9. Daarmee zijn de verwachtingen voor de smartphone meteen hoog.

Pureviewcamera

©PXimport

Op deze Nokia 9 Pureview werken een vijftal camera’s samen voor het schieten van de ultieme smartphone-foto. Een zogeheten Pentacam. Het beeld van deze vijf foto’s wordt samengevoegd in één ultieme foto. Met de data van vijf foto’s zijn er natuurlijk ook veel mogelijkheden voor nabewerking, wat ook deze Pureview-smartphone heel interessant maakt voor de gevorderde fotograaf.

Nokia-ingrediënten

Natuurlijk is er meer dan een interessante camera. Nokia heeft een wederopstanding gemaakt en dat komt niet uit de lucht vallen. Niet alleen zijn de Nokia’s aantrekkelijk geprijsd, ook is het één van de enige Androidfabrikant die volop inzet op Android One. Hiermee is de ondersteuning met Android- en veiligheidsupdates op orde, wat niet gezegd kan worden over de meeste andere Androidfabrikanten. Een topsmartphone met een goede camera. Dat klinkt vast goed.

©CIDimport

Maar helaas heeft Nokia niet alles op orde. Dat wordt al duidelijk wanneer je het doosje opendoet. Hier kom je een 3,5 mm headset tegen én een dongel om deze aan de Nokia 9 te verbinden. Smartphonefabrikanten, inclusief Nokia zijn nog altijd niet in staat geweest een goed argument te geven om de koptelefoonpoort te verwijderen. Maar door zowel een traditionele headset en een dongel te leveren geef je indirect toe dat de smartphone incompleet is zonder de poort. De geluidskwaliteit van de ingebouwde speakertjes is ook opvallend matig.

Een ander punt waar de Nokia 9 tekortschiet is de vingerafdrukscanner. Deze zit aan de voorkant achter het scherm. Dat is een nieuwe techniek die we al eerder hebben gezien op smartphones als de Samsung Galaxy S10, OnePlus 6T en Huawei Mate 20 Pro. Hoewel het een gave techniek is, zijn mijn ervaringen tot dusver niet zo positief. Op de Nokia 9 heb ik de slechtste ervaring tot nu toe gehad met de vingerafdrukscanner achter het scherm. De scanner doet het veel vaker niet dan wel, en is daarmee absoluut geen vooruitgang vergeleken met een fysieke vingerafdrukscanner aan de onderkant of de achterzijde. Ook de plaatsing is knullig: midden op het scherm. Wanneer je vingerafdruk dus niet geregistreerd wordt, denkt het toestel dat je de 5 indrukt voor het invoeren van een pincode.

Bouwkwaliteit

Het scherm is verder van prima kwaliteit en is met zijn 6 inch niet van een bijzonder groot formaat. Je Pureview-foto’s komen prima tot hun recht op dit scherm, dat qua kleurweergave en helderheid gewoon goed scoort. Ondanks dat het scherm ietsje kleiner is dat die van andere topsmartphones, is het toestelformaat ongeveer hetzelfde. Dat komt omdat Nokia er bewust voor kiest om geen schermgimmicks te gebruiken zoals een inkeping of een cameragat in het scherm. Hierdoor heb je wel een rand boven het scherm, maar zijn wel alle sensoren aanwezig voor bijvoorbeeld betrouwbaardere gezichtsontgrendeling.

De bouwkwaliteit van de Nokia 9 is verder prima. Vooral indrukwekkend is dat Nokia de camera's aan de achterzijde in de behuizing heeft weten te plaatsen zonder dat ze uitsteken. Het toestel voelt erg degelijk aan, maar door zijn glazen behuizing natuurlijk wel vingerafdrukgevoelig en glad. Meermaals is de Nokia uit het niets van mijn kastje gegleden, waardoor een hoes toch noodzakelijk lijkt.

©CIDimport

©CIDimport

Nokia 9 met Android One

Werken met Android One is een verademing. Geen bloatware zoals misleidende virusscanners en geen andere onnodige apps en nutteloze toevoegingen waar andere fabrikanten een handje van hebben. Dat heeft in theorie ook een positieve invloed op de prestaties en accuduur. Deze zijn acceptabel: het toestel werkt zonder merkbare vertraging en kan zwaardere apps en games prima draaien, ondanks dat Nokia de keuze heeft gemaakt deze smartphone niet uit te rusten met de nieuwste Snapdragon-processor en heel veel werkgeheugen. De accuduur is ongeveer een dag, afhankelijk van je gebruikt natuurlijk. Daar had ik eerlijkgezegd wat meer van verwacht. Vooral omdat veel nieuwe topsmartphones uitgerust worden met een grotere accu van zo’n 4.000 mAh. De Nokia 9 heeft 3320 mAh (geen 3310, tweede gemiste kans!) .

Foto’s van de Nokia 9 Pureview

De Nokia 9 koop je natuurlijk om zijn camera. Dus hoe deze presteert, dat is wellicht het belangrijkste onderdeel van deze review. En nou… Daar valt wel het een en ander over te vertellen. Allereerst het technische. De pentacam bestaat uit vijf sensoren: twee RGB sensoren en drie monochrome. Een ‘Time of flight’-sensor, ook wel een TOF-sensor genoemd is in staat de afstand tot verschillende punten vast te leggen. Dankzij al deze sensoren is de Nokia 9 uitstekend in staat diepte vast te leggen. Maar ook meer licht. Hierdoor is er veel mogelijk op het gebied van scherpte-dieptefoto’s, maar ook in wisselende lichtomstandigheden. Over- en onderbelichte delen kunnen beter waargenomen worden door deze sensoren. De vijf sensoren hebben 12 megapixel-resolutie (naast een diafragma van f/1.8, 28mm, 1/2.9" sensorformaat en 1.25µm pixelgrootte). Omdat de sensoren hetzelfde zijn ontbreekt de mogelijkheid om te kunnen zoomen zonder kwaliteitsverlies, wat bijvoorbeeld mogelijk is met de (drie)dubbele camera (telelens en groothoeklens) van bijvoorbeeld de iPhone XS, Galaxy S10+ en Huawei Mate 20.

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

Van links naar rechts: scherpte-diepte kan de Nokia 9 PureView als geen ander, in het donker blijven veel details bewaard, bij het inzoomen worden foto's wat korreliger.

Dat levert een hele data informatie op in een foto. Standaard worden de foto’s in JPG-formaat opgeslagen, maar daar zit al aardig wat informatie in. Zoals diepte-informatie, zodat je later nog aan de knoppen kunt zitten om de scherptediepte-focus te verleggen. Dat kan zelfs in Google Foto’s, wat heel gaaf is. Voor gevorderde fotografen is de Nokia 9 helemaal kwijlen geblazen met de mogelijkheden van de pentacam. Vooral het feit dat je al deze data in één raw-bestand (.dng) kwijt kunt biedt veel mogelijkheden voor nabewerking in Lightroom of Snapseed.

Het verwerken van al deze informatie is wel taaie kost voor je smartphone. De verwerking kost opvallend veel tijd en een .dng-bestand is zo rond de 40MB. De smartphone lijkt niet krachtig genoeg om de verwerking en opslag snel uit te kunnen voeren. Dat er een Snapdragon 845-processor gebruikt wordt in plaats van de snellere Snapdragon 855 helpt niet mee, en hoewel 6GB werkgeheugen prima is voor een gewone smartphone, had de Nokia 9 misschien wat meer kunnen gebruiken. Dit is wel iets waar je rekening mee moet houden, want ondanks dat de Nokia 9 werkelijk fantastische foto’s maakt, heb je deze niet direct beschikbaar en kost schakelen tussen cameramodi tijd. Tijd die je als fotograaf niet altijd hebt.

De foto’s zijn echter om over naar huis te schrijven. Wat de lichtomstandigheden ook zijn. Ook portretfoto’s zijn heel erg goed en gedetailleerd: tot op de gespleten haarpunt nauwkeurig kan de persoon die je fotografeert voor een onscherpe achtergrond geplaatst worden. Of andersom, als je de achtergrond interessanter vindt dan het persoon of object.

De verwerking van een foto kost opvallend veel tijd en een .dng-bestand is zo rond de 40MB.

-

Nokia 9 in praktijk

Ik wil echt van de Nokia 9 Pureview houden. Met een goede camera, Android One en een merk met de gun-factor zou dat ook het geval moeten zijn. Maar het lukt me niet. De frustraties van de Nokia 9 zijn allemaal zo onnodig. Bij het ontgrendelen zakt de moed me al in de schoenen, de koptelefoonpoort is een gemis en het maken van foto's is frustrerend. De smartphone lijkt gewoonweg niet krachtig genoeg voor de camera’s. Schakelen tussen cameramodi duurt onnodig lang waardoor je mogelijk het fotomoment mist en het verwerken van een foto duurt naar gevoel een eeuwigheid - de telefoon wordt hierbij ook merkbaar warmer. Hoewel je foto’s kunt blijven schieten duurt het soms wel tot bijna een halve minuut voordat een foto volledig verwerkt is. Dat is niet van deze tijd en ontzettend gênant als je je fraai-geschoten foto aan een ander wilt laten zien. Het overschaduwt het feit dat de foto’s fraai zijn en de nabewerkingsmogelijkheden veelzijdig.

Als ik op dit moment een krachtige smartphone met een goede camera in dezelfde prijsklasse zou moeten kiezen, zou ik eerder de Samsung Galaxy S9+ aanbevelen. De fotografie-ervaring is dan gewoonweg beter, omdat je zonder geduld direct je foto beschikbaar hebt. Gevorderde fotografen, die kunnen leven met de verwerkingstijd hebben echter voor de nabewerking een schat aan mogelijkheden. De diepteprofielen zijn veelzijdig en de .dng-foto’s (RAW) bieden extreem veel nabewerkingsopties, in bijvoorbeeld Adobe Lightroom. Wie zich liever concentreert op het schieten van mooie foto’s, kan er ook zeker van zijn dat de Nokia 9 daar in slaagt.

©CIDimport

Conclusie

Helaas kan de Nokia 9 PureView mijn verwachtingen niet helemaal waarmaken. Hoewel het toestel mooi is en Nokia dankzij Android One een voorbeeld is voor andere smartphone-fabrikanten, voelt het toestel incompleet zonder koptelefoonpoort en is de vingerafdrukscanner achter het scherm ondermaats. De foto’s en fotografie-mogelijkheden die de Nokia 9 PureView brengt maken een losse camera overbodig. Maar het toestel is niet krachtig genoeg om de foto’s snel te verwerken of vlot te schakelen tussen cameramodi, waardoor je fotomomenten mist die andere smartphones wel kunnen vastleggen. Hierdoor zijn je foto’s prachtig, maar is de fotografie-ervaring niet optimaal.

Goed
Conclusie

**Prijs** vanaf € 599,- **Kleuren** Blauw **OS** Android 9.0 (Android One) **Scherm** 6 inch oled (2880 x 1440) **Processor** 2,8 Ghz octacore (Snapdragon 845) **RAM** 6GB **Opslag** 128GB **Batterij** 3.320 mAh **Camera** 12 megapixel pentacam (achter), 20 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 5.0, wifi, gps, nfc **Formaat** 15,5 x 7,5 x 0,8 cm **Gewicht** 172 gram **Overig** vingerafdrukscanner onder scherm, dongel, 3,5 mm headset, IP67 **Website** [www.nokia.com](https://www.nokia.com/phones/nl_nl/nokia-9-pureview/)

Plus- en minpunten
  • Prijs
  • Android One
  • Camera
  • Cameraverwerking duurt te lang
  • Geen koptelefoonpoort
  • Vingerafdrukscanner
▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 5000-serie Contactgrill
© Philips
Huis

Consumenten testen: de Philips 5000-serie Contactgrill

Op zoek naar een contactgrill die snel opwarmt, eenvoudig te bedienen is én veelzijdig genoeg is voor tosti’s, groenten en vlees? De Philips 5000-serie is door testers van het Review.nl Testpanel beoordeeld als een krachtig en praktisch apparaat met een groot grilloppervlak en afneembare platen. In deze review lees je alles over de ervaringen van gebruikers, inclusief plus- en minpunten en hun uiteindelijke oordeel.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

De Philips 5000-serie HD6301/90 contactgrill is een populaire keuze voor wie op zoek is naar een veelzijdige en krachtige grill. Met zijn 2200 watt vermogen, verstelbare temperatuurstanden en afneembare grillplaten biedt deze grill een gebruiksvriendelijke ervaring voor zowel snelle als uitgebreidere maaltijden. De leden van het Review.nl Testpanel zijn enthousiast over de prestaties, gebruiksvriendelijkheid en veelzijdigheid van dit apparaat, hoewel sommigen opmerken dat de grill wel aan de forse kant is voor kleinere keukens.

©Philips

Praktisch en stevig ontwerp

Het design van de Philips 5000-serie contactgrill wordt over het algemeen goed ontvangen. Onze testers prijzen het strakke uiterlijk, de degelijkheid en de praktische opbouw. Een groot pluspunt is dat de grill volledig kan worden opengeklapt tot een tafelgrill, waardoor er ruimte ontstaat om meerdere gerechten tegelijk te bereiden.

Roman M. noemt de grill 'onmisbaar in drukke keukens' en vindt dat de verstelbare hoogte en het volledig openklappen ideaal zijn voor grotere porties. Tester Theo benadrukt dat het prettig is dat de platen vast te zetten zijn, zodat het apparaat bij het opbergen niet openvalt.

Toch noemen meerdere testers als nadeel dat het apparaat aan de grote kant is. CB82 merkt op dat de grill vrij hoog en breed is, en daardoor best wat ruimte inneemt. Ook Natal en KevinEllen noemen de opbergmogelijkheden als minpunt, maar vinden de prestaties en het gebruiksgemak zwaarder wegen.

Veelzijdigheid in gebruik

De Philips-contactgrill blinkt uit in veelzijdigheid. Je kunt er niet alleen tosti's mee maken, maar ook vlees, groenten, panini’s en wraps in bereiden. Dankzij de verstelbare temperatuur kun je elk gerecht precies goed klaarmaken.

KevinEllen vindt het vooral fijn dat de ruimte tussen de platen is in te stellen, wat het mogelijk maakt om ook gevulde wraps goed te bereiden. AK2000 is eveneens erg te spreken over de verstelbare hoogte, omdat je op deze manier de dikte van het voedsel goed kunt aanpassen.

CB82 vindt het prettig dat in de handleiding duidelijk staat welke stand je moet gebruiken voor verschillende producten. Ook Theo vindt de instelbare temperatuur een groot voordeel: "Je kunt per product instellen hoe heet hij moet worden, wat erg fijn is."

©Philips

Prestaties: snel en gelijkmatig grillen

De testers zijn erg te spreken over de prestaties van de grill. De platen verwarmen snel en zorgen voor een gelijkmatige garing. Vaya vat het simpel samen: "Snel, makkelijk en warmt snel op."

CB82 merkt op dat alles gelijkmatig gegrild wordt en een mooie krokante textuur krijgt. MovanRooij testte de grill uitvoerig en concludeerde dat tosti’s supersnel klaar zijn en je er vier tegelijk kunt maken. Theo ervoer wel dat vis soms iets te droog werd, maar was verder tevreden.

"Alles wordt gelijkmatig gegrild en krijgt een mooie krokante textuur."

- Tester CB82

Gebruiksgemak en schoonmaken

De gebruiksvriendelijkheid van deze contactgrill scoort hoog. De bediening is enorm eenvoudig: een draaiknop om de temperatuur in te stellen en afneembare grillplaten die gemakkelijk schoon te maken zijn.

Een tester prijst hoe makkelijk het apparaat is in te stellen: "Een kwestie van even aan het knopje draaien, meer niet!" Hilda vindt de de mogelijkheid om de grill helemaal open te klappen superhandig. MBisschop vindt het verwijderen van de platen een groot voordeel: "Je klikt ze er zo uit en maakt ze snel schoon."

Een klein minpunt volgens sommige testers is dat de platen niet in de vaatwasser kunnen. CB82 vindt het wat dat betreft jammer dat de platen met de hand gereinigd moeten worden. MovanRooij was hier aanvankelijk ook huiverig voor, maar ontdekte dat ze met een sopje snel weer schoon zijn.

©Philips

Pluspunten

  • Warmt snel op
  • Veelzijdig in gebruik
  • Eenvoudig schoon te maken
  • Volledig open te klappen als tafelgrill
  • Verstelbare temperatuur en hoogte

❌ Minpunten

  • Groot formaat, neemt veel ruimte in
  • Platen niet vaatwasserbestendig

Conclusie: een aanrader voor de meeste keukens

De Philips 5000-serie HD6301/90 contactgrill scoort uitstekend op prestaties, gebruiksgemak en veelzijdigheid. Testers zijn enthousiast over hoe snel en eenvoudig je met dit apparaat heerlijke gerechten bereidt. De afneembare platen maken schoonmaken eenvoudig en de volledig openklapbare functie is een groot pluspunt.

De enige nadelen die genoemd worden, zijn het grote formaat en het feit dat de platen niet in de vaatwasser kunnen. Voor wie weinig opbergruimte heeft, kan dit een nadeel zijn. Toch geven bijna alle testers aan dat ze de grill zeker aanbevelen; de gemiddelde totaalscore is dan ook een 8,9!

Meer weten over deze handige contactgrill?

Check 'm op Kieskeurig.nl!
▼ Volgende artikel
5 tips voor een betere ontvangst op je draagbare radio
© Olga Yastremska, New Africa, Afr
Huis

5 tips voor een betere ontvangst op je draagbare radio

Niets zo frustrerend als een radio die stoort of zenders niet goed ontvangt. Of je nu FM, DAB+ of internetradio gebruikt: met een paar simpele aanpassingen kun je de ontvangst van je draagbare radio flink verbeteren. Hier lees je hoe je dat aanpakt.

We hebben 5 tips voor je waarmee je de ontvangst op je draagbare radio kunt verbeteren. Geen tijd om heel het artikel te lezen? Dit zijn ze in het kort: 📻 Zoek de beste stand voor je antenne 📻 Weg met storende elektronica 📻 Gebruik een externe antenne 📻 Internetradio? Verbeter je internetsignaal 📻 Houd je zenderlijst up-to-date

Lees ook: Van FM tot DAB+: zo vind je makkelijk je favoriete zenders op je draagbare radio

Tip 1: Zoek de beste stand voor je antenne

Wil je een sterker signaal? Dan loont het om de antenne goed te positioneren. Schuif hem volledig uit en probeer verschillende richtingen. Voor FM-radio werkt een verticale stand vaak het best, terwijl DAB+ signalen soms verbeteren als je de radio draait of hoger zet. Houd de antenne uit de buurt van metalen oppervlakken, want die kunnen de ontvangst verstoren.

Tip 2: Weg met storende elektronica

Elektronische apparaten zoals wifi-routers, magnetrons en zelfs led-verlichting kunnen de ontvangst van je radio verstoren. Zet het toestel op een andere plek in huis, uit de buurt van deze storingsbronnen. Soms maakt het verplaatsen naar een andere kamer al een groot verschil.

Tip 3: Gebruik een externe antenne

Als de ingebouwde antenne van je radio niet voldoende is, kun je overwegen een externe antenne aan te sluiten. Veel draagbare radio's hebben een aansluiting voor een externe antenne, waarmee je het signaal aanzienlijk kunt versterken. Dit is vooral handig in gebieden met zwakke FM- of DAB+ dekking.

©Stig Alenäs – stock.adobe.com

Tip 4: Internetradio? Verbeter je internetsignaal

Gebruik je internetradio via wifi? Dan is een stabiele internetverbinding belangrijk. Zorg ervoor dat je radio binnen het bereik van je router staat en kies, als dat kan, voor een 5 GHz-netwerk voor een stabieler signaal. Ondersteunt je radio dit niet? Dan kan een eenvoudige wifi-versterker helpen.

Tip 5: Houd je zenderlijst up-to-date

Zenders veranderen soms van frequentie of passen hun signaal aan. Door regelmatig de scanfunctie van je radio te gebruiken, ontvang je altijd de best beschikbare signalen. Dit is vooral handig bij DAB+ radio's, waar het aanbod regelmatig wordt uitgebreid.

Dus? Zeg maar dag tegen storing!

Met deze tips luister je zorgeloos naar je radio, zonder frustraties over een slechte ontvangst. Of je nu thuis bent of onderweg: een paar kleine aanpassingen kunnen het verschil maken tussen storende signalen en lekker luisteren!