Huawei P30 Pro - Bellende pro-camera
De Huawei P30 serie bestaat uit twee smartphones: de Huawei P30 en deze superdeluxe P30 Pro. De kop verraadt het wellicht al, maar het is vooral de quadcamera die een diepe indruk achterlaat. Maar is dat genoeg om naar de winkel te rennen om een Huawei P30 Pro te kopen?
Het recept van een Huawei topsmartphone is bekend. De prachtigste oledpanelen, de krachtigste specificaties en de veelzijdigste camera’s enerzijds. Maar exorbitante prijzen, brakke software met reclame-apps en onnodige irritaties als NM-geheugenkaarten en het weghalen van een koptelefoonpoort anderzijds. Ook dit recept is van toepassing op de nieuwste Huawei P30 Pro, maar een copy-pasteverhaal is deze review zeker niet. Dat komt omdat Huawei met deze P30 Pro smartphone-fotografie naar een nieuw niveau tilt.
©PXimport
Leica camera in de Huawei P30 Pro
Een paar jaar geleden is Huawei de samenwerking aangegaan met Leica, waarna het bedrijf grote stappen maakte op gebied van smartphonecamera’s. Met de Huawei P20 Pro van vorig jaar was er eindelijk aansluiting met andere fabrikanten, de Huawei P30 Pro laat de concurrentie achter zich qua foto’s en mogelijkheden.
Eerst even het technische: aan de achterzijde van de smartphone bevinden zich een viertal lenzen, waarvan er drie in een ovaalvormig deel verwerkt zitten: de hoofdsensor van 40 megapixel, een groothoekcamera van 20 megapixel en onderin het ovaal zit een opvallende telelens die diep in de behuizing verwerkt lijkt. Dat komt omdat hij als een periscoop een bocht maakt in het toestel, zodat via ingebouwde lensjes zoomen mogelijk gemaakt wordt. Er is een TOF-sensor (Time Of Flight) en een laser-autofocus aanwezig, om goed diepte en afstand te kunnen meten. Dat voor zowel inzoomen als portretmodus een welkome aanvulling.
Opvallend is dat de camera een enorm hoge lichtgevoeligheid (ISO-waarde) heeft en de hoofdlens een laag diafragma. In theorie houdt dit in dat de camera in omstandigheden met weinig licht nog altijd veel kan zien. Ook is de P30 Pro uitgerust met automatische object- en sceneherkenning, net als de P20. Dit houdt in dat de camera in staat is zelf de juiste instellingen en softwarematige bewerkingen toe te passen, omdat de smartphone herkent wat er in beeld is. Allemaal leuk en aardig, maar hoe doet de camera het in praktijk?
Vooral wanneer je bij nacht of in donkere omgevingen fotografeert zijn de foto’s verbluffend
-
Fotografie met de Huawei P30 Pro
Nog niet eerder ben ik zo onder de indruk geweest van een smartphonecamera als die van de Huawei P30 Pro. Het is de beste en meest veelzijdige smartphonecamera die je op dit moment kunt krijgen. Vooral wanneer je bij nacht of in donkere omgevingen fotografeert zijn de foto’s verbluffend: zelfs in de automatische stand (en dus niet in de nachtmodus) ziet de camera alles tot in de kleinste details, terwijl je eigen ogen alleen nog contouren onderschatten. Zelfs de sterren in de lucht worden vastgelegd. Dat is ongekend. Wanneer je de nachtmodus wél inzet, heb je nog iets meer detail. Maar je moet dan wel even geduld hebben voordat de foto is verwerkt. Dankzij de beeldstabilisatie is je nachtfoto nooit bewogen.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Bij weinig licht ziet de camera van de Huawei P30 Pro meer dan het oog, zelfs sterren blijven zichtbaar.
Optische zoom was voor de Huawei P30 Pro nog een reden om een compactcamera te kopen. Door de fysieke beperkingen van een smartphone was dat altijd lastig in te bouwen. Fabrikanten als LG, Apple en Samsung wisten dat deels op te lossen met meerdere cameralenzen zoals een groothoeklens en macrolens. Door van lens te wisselen, kun je de focus verleggen zonder kwaliteitsverlies die digitale zoom biedt. De P30 Pro heeft een groothoeklens, gewone lens én de zoomlens. Deze zoomlens kan 5x en 10x optisch inzoomen, verder inzoomen kan ook. Maar dan heb je te maken met digitale zoom, die tot wel 50x(!) inzoomt. Natuurlijk merk je aardig wat kwaliteitsverlies op, maar alsnog zijn de resultaten best indrukwekkend. En bovendien verbluffend dat Huawei dit mogelijk heeft gemaakt in een dunne smartphone.
Ook bij omstandigheden met voldoende licht schiet de P30 Pro erg goede foto’s en fraaie portretten met scherptediepte-effect. Ook worden opvallend veel objecten en scenes nauwkeurig automatisch herkend, door Huawei wordt dit AI (artificiële intelligentie) genoemd. alleen de filters die worden toegepast zijn soms wat overdreven waardoor kleuren er te overdreven uitkomen of landschappen van plastic lijken. Dat geeft echter niet, met een klein tikje maak je de foto zonder object- en sceneherkenning.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Vijf verschillende zoomniveaus van de Huawei P30 Pro: Groothoek - 1x - 5x - 10x en 50x
Bouwkwaliteit
Het is de camera en z’n mogelijkheden waarbij de kin de grond raakt van verbazing. Hoe het toestel als smartphone presteert, is zoals ik dat al van tevoren verwachtte. Allereerst de bouw, die lijkt erg op de P20 Pro uit 2018 en is bovendien waterdicht (IP-68). Verschil is natuurlijk te zien in de camera’s aan de achterkant, maar ook de scherminkeping aan de voorzijde is wat kleiner. Toch blijft de bouw wat generiek ogen, ondanks dat je de P30 Pro in prachtige kleuren kunt krijgen. Laat je daardoor ook niet teveel afleiden, want een hoesje is echt noodzakelijk. Een glazen behuizing is kwetsbaar en gevoelig voor vette vingerafdrukken.
Scherm
Het scherm aan de voorzijde is top notch (pun intended). Het oledpaneel heeft een hoge full HD-resolutie en helderheid, en kan kleuren fraai weergeven. Kortom, een welkome aanvulling voor de beestachtig goede camera. Het scherm, en daarmee het toestel, is fors: 6,4 inch. Huawei gebruikt een schermverhouding van 19,5 bij 9 om de P30 Pro broekzakbestendig te maken.
De schermranden aan de zijkanten lopen licht gebogen af, zoals Samsung dat ook doet met de Edge-schermen van Galaxy S-smartphones. Huawei doet het iets subtieler, zodat ik in praktijk nooit per ongeluk het scherm aan de zijkant aanraakte. De scherminkeping aan de bovenzijde is druppelvormig, en dus wat kleiner. Voor het oog een voordeel, voor wie graag de smartphone ontgrendelt met gezichtsherkenning een nadeel: er is een enkele camera in de inkeping. Geen dieptesensor of tweede camera, waardoor de frontcamera geen diepte kan meten, wat wel zo veilig is.
Gelukkig zijn er andere ontgrendelmogelijkheden. Ook biometrische, zoals een vingerafdrukscanner. Deze heeft Huawei aan de voorzijde van de P30 Pro geplaatst, achter het scherm. Tot nu toe waren mijn ervaringen met een dergelijke scanner niet heel positief: geen vooruitgang ten opzichte van een traditionele vingerafdrukscanner onder het scherm of aan de achterzijde van de smartphone. Toch is de vingerafdrukscanner achter het scherm van de Huawei P30 de snelste en nauwkeurigste die ik tot nu toe heb getest, en komt daarmee in de buurt van de gewone scanner.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Kirin 980 processor
Ook aan de binnenkant is alles dik in orde bij de Huawei P30 Pro. Huawei gebruikt zijn eigen chipsets, in dit geval de HiSilicon Kirin 980, die qua prestaties niet onderdoen voor de snelste Snapdragon-processors. Verder vind je 8GB werkgeheugen, minstens 128GB opslag (die je uitbreidt met een speciaal Huawei-geheugenkaartje) en een flinke 4.200 mAh-accu, die je met een 40W snellader bijzonder snel bijtankt. De Huawei P30 Pro heeft bovendien een uitstekende accuduur. Een dag of twee is te doen.
EMUI 9 met Android 9
Tijdens de presentatie van de Huawei P30 Pro in Parijs werd de software als een van de features gemeld. Sterker nog. De smartphone draait volgens de PowerPoint op EMUI 9 met Android 9. Dat geeft wel weer hoe Huawei tegen zijn software-skin aan kijkt, terwijl de Android basis zonder Huawei’s toevoegingen nog altijd veel stabieler, mooier en overzichtelijker is. Misschien is het een cultureel dingetje, want Huawei is zeker niet de enige Chinese fabrikant die Android tot in de kleinste details aanpast - en meestal niet ten goede. Gelukkig is er wel wat verbetering op te merken, veel bugs spelfouten en regels die niet uitlijnen zijn verholpen. Toch valt er veel op te merken aan de stabiliteit, het verouderde (rommelige) uiterlijk, de overbodige apps die Huawei mee-installeert en het feit dat apps op de achtergrond worden afgesloten zonder dat je dit kunt beheren (inclusief veiligheidsapps als VPN's).
Natuurlijk krijg je een hoop onverwijderbare Huawei-apps mee, daar ontkom je niet aan. Een Optimalisatie-app, die je niet mag verwijderen en misleidende antivirus en geheugenoptimalisatie meebrengt… Dat hoort niet thuis op een smartphone van 1000 euro. Helemaal verwijtbaar is de map ‘Top Apps’, waarin apps worden aanbevolen. Met andere woorden, verkapte reclame voor narigheid als Booking.com en TripAdvisor. Op een smartphone die evenveel geld kost als een iPhone. Dat hoort niet en mag je Huawei echt aanrekenen.
Ondanks dat Huawei met onnodige waarschuwingen komt, kun je het toestel een stuk beter maken met Nova Launcher. Wie graag een andere ROM op het toestel zet, kan echter beter voor een andere smartphone kiezen. Huawei heeft zijn toestellen vergrendeld. Maar laten we eerlijk zijn, je verliest de geavanceerde camera-functies met een andere Androidversie, dus waarom zou je dat willen op deze P30 Pro?
Ondanks dat Huawei met onnodige waarschuwingen komt, kun je het toestel een stuk beter maken met Nova Launcher.
-
Is Huawei betrouwbaar? Huawei is de laatste tijd veelvuldig in het nieuws, vanwege angst voor afluisteren en spionage. Dat is iets waar je bij smartphones altijd rekening mee moet houden, niet alleen bij Huawei. Het zijn immers apparaten bomvol persoonlijke gegevens, camera’s, GPS en microfoons. Er is echter nog altijd geen enkel bewijs dat de Chinese overheid via Huawei misbruik maakt van de apparaten. Sterker nog, de VS (waar de beschuldigingen grotendeels vandaan komen) zijn zelf wél betrapt op grootschalige spionage en datadiefstal via het PRISM-programma van de NSA, dat dankzij klokkenluider Edward Snowden aan het licht kwam.
©PXimport
Alternatieven voor de Huawei P30 Pro
Met Android One, een koptelefoonpoort en ondersteuning van standaard microSD-geheugenkaartjes, had deze Huawei P30 Pro van mij de volle vijf sterren als eindoordeel gekregen. Een mens mag dromen toch? Op cameragebied legt Huawei de lat enorm hoog, en om eerlijk te zijn: qua mogelijkheden en foto’s mogen de camera’s van Samsung en Apple de veters nog niet strikken van de Huawei P30 Pro. Ben je dus op zoek naar de beste camerasmartphone, dan moet je genoegen nemen met de nadelen die ik net noemde. De Galaxy S10 Plus heeft dus een mindere camera, maar is een ander (prijzig) alternatief dat geen last heeft van deze minpunten. Apple’s iPhone Xs scoort beter qua prestaties en software(-ondersteuning). Maar laten we eerlijk zijn. Als je in deze prijsklasse een smartphone zoekt, dan is de camera een doorslaggevende keuze om voor de P30 Pro te kiezen.
Conclusie: Huawei P30 Pro kopen?
Je weet met een Huawei-topsmartphone waar je aan toe bent. Een geweldige, doch dure, smartphone met krachtige specificaties en een prachtig scherm. Het is echter de camera die de Huawei P30 Pro revolutionair maakt, met name fotografie in het donker en optisch inzoomen maakt de P30 Pro de beste camerasmartphone. Je moet echter wel genoegen nemen met nadelen die zo onnodig zijn: EMUI, het ontbreken van de koptelefoonpoort en NM-geheugenkaartjes. En tsja, de prijs. Want die is toch wel even slikken.
**Prijs** vanaf € 999,- **Kleuren** Zwart, blauwgroen, wit/paars, rood **OS** Android 9.0 (Emui 9) **Scherm** 6,5 inch oled (2340 x 1080) **Processor** 2,6 Ghz octacore (Kirin 980) **RAM** 8GB **Opslag** 128 of 256GB **Batterij** 4.200 mAh **Camera** 40, 20, 8 megapixel (achter), 32 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 5.0, wifi, gps, nfc **Formaat** 15,8 x 7,3 x 0,8 cm **Gewicht** 192 gram **Overig** vingerafdrukscanner achter scherm, usb-c headset, IP68 **Website** [www.huawei.com](https://consumer.huawei.com/nl/phones/p30-pro/)
- Scherm
- Ontwerp en kleuren
- Specificaties
- Camera
- EMUI
- Geen koptelefoonpoort
- NM-geheugenkaart