ID.nl logo
Samsung Galaxy S10+ - Tien voor 10?
© PXimport
Huis

Samsung Galaxy S10+ - Tien voor 10?

We vieren de tiende verjaardag van de Samsung Galaxy smartphones met de Galaxy S10+. Verrassend lijkt de Samsung Galaxy S10+ niet, maar zoals je van Samsung mag verwachten ontbreekt het wederom aan niets.

In de tien jaar dat de Galaxy S-serie bestaat zijn de topsmartphones van Samsung uit de schaduw gekropen van de iPhone en bluft Samsung zelfs iPhones af met completere smartphones met een uniek uiterlijk. Daar waar vooral Chinese smartphonemakers onzinnige trends van Apple, zoals scherminkepingen en het ontbreken van aansluitingen slaafs kopieëren komt Samsung steeds herkenbaarder voor de dag. Helaas gaat dit wel gepaard met te hoge prijskaartjes, die helaas wél afgekeken zijn van Apple. Ondanks dat deze prijzen even hoog zijn, is Samsung (net als alle andere Androidfabrikanten) tot op de dag van vandaag niet in staat geweest even goede ondersteuning te bieden middels updates. Maar je betaalt dus wel zo’n duizend euro voor deze Galaxy S10+. De duurste uitvoering (met keramische behuizing en 1TB(!) opslag kost zelfs 1.600(!!) euro.

Ook dat is het verhaal van de Galaxy S10+, het topmodel van de nieuwe Galaxy S10-serie die uit drie smartphones bestaat: de betaalbare Galaxy S10e, de Galaxy S10 en de grote Galaxy S10+, die wij te testen kregen. Het toestel is onmiskenbaar Samsung, dankzij zijn voorzijde met afgebogen schermranden en stevige behuizing. Opvallend is dat de frontcamera’s achter het scherm verwerkt zitten in een camergaatje in de rechterbovenhoek van het scherm. Op deze manier wordt de schermrand aan de bovenzijde minimaal gehouden en biedt Samsung een alternatief voor een scherminkeping zoals Apple en zijn ctrl-v’ers dat doen.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Galaxy S10: Achter de schermen

Dat cameragaatje is een redelijk mooie oplossing om geen schermruimte op te hoeven offeren ten koste van een rand aan de bovenzijde. Maar het is wel vorm boven functie, want je kunt geen andere sensoren en notificatielichtjes aan de voorzijde kwijt dit keer. Er is geen diepte- of infraroodsensor aanwezig, voor nauwkeurige ontgrendeling met gezichtsherkenning: deze sensoren zijn nodig om ook bij weinig licht te werken en ontgrendeling door een foto voor de sensor te houden moeilijk te maken. Hoewel de dubbele camera aan de voorzijde van de Galaxy S10+ in theorie wat diepte en licht kan afvangen is zo’n cameragat in het scherm dus een concessie als het aankomt op de nauwkeurigheid van de gezichtsontgrendeling. Zo’n cameragat opent echter wel weer deuren voor nieuwe wallpaper-mogelijkheden…

De ontgrendeling achter de schermen gebeurt niet alleen met de frontcamera, maar ook door middel van een vingerafdrukscanner die achter het scherm verwerkt zit. Dat hebben we eerder gezien bij de Huawei Mate 20 Pro en de OnePlus 6T. Bij beide toestellen ervaarde ik het niet als een vooruitgang ten opzichte van een gewone vingerafdrukscanner. Ook bij de Galaxy S10+ merkte ik dat het ontgrendelen een stuk minder vlot en nauwkeurig werkt. Ondanks dat Samsung claimt een andere techniek te gebruiken: een ‘ultrasone’ vingerafdrukscanner onder het scherm. Navraag hoe deze techniek werkt en anders dan de scanners van de Huawei- en OnePlus-smartphones leverde me niet echt een duidelijk antwoord op. Er zou gebruikgemaakt worden van geluidsgolven, maar het enige merkbare verschil voor mij is echter dat er geen groen, maar een wit lampje achter het scherm brandt om de vingerafdruk af te lezen. In praktijk viel ik toch terug op een pincode om de smartphone te ontgrendelen in plaats van de biometrische opties.

©PXimport

Scherm van de Galaxy S10+

Dat er dus veel onder het scherm van de Galaxy S10 gebeurt, doet niet af aan de kwaliteit van het scherm. Samsung’s 6,4 inch oledscherm is het fraaiste scherm dat ik tot nu toe in een smartphone ben tegengekomen. De kleuren, de helderheid, het contrast, de scherpte. Alles oogt fantastisch, op papier ook met HDR10+ en een resolutie van maximaal 3040 bij 1440, hoewel standaard een full-HD resolutie wordt gebruikt om de accu te ontzien. Het 6,4 inch scherm heeft een beeldverhouding van 19 bij 9, en is behoorlijk fors van formaat. Ben je in de markt voor de S10+, ga dus van tevoren even na of de smartphone niet te groot is. Eventueel kun je een gewone Galaxy S10 of S10e overwegen als dat het geval is.

Dit fraaie scherm is in een waterdichte behuizing geplaatst met een glazen achterzijde, die smeekt om een hoesje. In de smartphone zijn prima speakertjes geplaatst en in de doos vind je een prima headset. Fijn is dat de drie camera’s aan de achterzijde niet te ver uit de behuizing uit steken. Naast de camera vind je wederom een hartslagmeter terug. Ik vraag me echter al jaren af waarom Samsung een hartslagmeter in een smartphone nodig vindt. Wellicht komt het voort uit de wens om een zo compleet mogelijke smartphone af te leveren.

De camera van de Galaxy S10+ heeft een functionele upgrade ten opzichte van zijn voorganger gekregen.

-

Camera van de Galaxy S10+

Aan de achterzijde zitten dus drie camera’s. In feite worden dezelfde twee cameralenzen gebruikt die ook op de Galaxy S9+ aanwezig zijn, uitgebreid met een derde lens die groothoekfoto’s maakt. Daarmee krijgt de camera van de Galaxy S10+ een functionele upgrade ten opzichte van zijn voorganger. Een groothoeklens is namelijk een waardevolle toevoeging, zo concludeerde ik al eerder dit jaar bij het reviewen van de LG V40, die ook een vergelijkbare driedubbele camera heeft. De camera van de S10+ is echter in staat betere foto’s te schieten. Ten opzichte van de iPhone Xs zijn de foto’s wat levendiger, omdat de kleuren wat overdreven (gesatureerd) worden. Ook in moeilijke lichtomstandigheden komen de foto’s alsnog fraai voor de dag: dat is niet gek ook, want de camera’s van de Galaxy S9+ werden vorig jaar tot beste smartphonecamera uitgeroepen. Of dat nog steeds het geval is, dat gaan we binnenkort uitgebreid testen.

Verder zit de camera bordenvol handigheidjes. Ik noemde al de toevoeging van de groothoeklens, maar ook de scene-optimalisatie (die dankzij object- en sceneherkenning de nodige bewerkingen en filters toepast), melding van een vuile lens en uitstekend werkende portretfuncties zijn waardevolle toevoegingen. Hetzelfde geldt voor video-mogelijkheden, waarbij vooral de Super Slow-mo erg fraaie (vertraagde) video’s maakt.

©PXimport

Prestaties van de Galaxy S10+

De Galaxy S10+ draait op een eigen chipset, ondersteund met 8GB werkgeheugen en een vernieuwde Androidskin genaamd One UI. Dat het toestel vlot draait en alle zware apps en games prima draaien, dat valt te verwachten en bewijzen de benchmarks. Zo constant soepel als een iPhone Xs weet de S10+ echter niet te draaien. De accu gaat ongeveer een dag mee, persoonlijk had ik een iets betere accuduur verwacht. De snellader zorgt er in ieder geval voor dat je binnen een kwartier weer behoorlijk bijgeladen bent voor de komende uren.

Samsung heeft hard gewerkt aan de Android-skin One UI, die het toestel echt een Samsung-uiterlijk meegeeft. Fijn is ook dat je bij het instellen kunt aangeven welke Samsung-apps je wilt mee-installeren. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een tweede browser en Samsung Health-fitnessapp niet te installeren. Helaas krijg je van Samsung nog altijd veel apps voorgeïnstalleerd, zoals alle Microsoft-apps. Erger is dat in de instellingen nog altijd de overbodige McAfee-security bloatware te vinden is. Die niet te verwijderen valt. Op een toestel in deze prijsklasse hoort dat gewoonweg niet thuis.

In gebruik is One UI overzichtelijk en handig en alles is zo ontworpen dat het met één hand te bedienen is. Wat op de grote S10+ zeker van meerwaarde is. Maar zo nu en dan blijft het wel rommelig, vooral in het instellingenmenu.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Bixby op de Galaxy S10+

Ook Bixby heeft weer een prominente plek gekregen. De assistent die het moet opnemen tegen Google Assistant en Siri is nog altijd niet de moeite van het uitproberen waard. De Bixby-knop, waar we bij veel Samsung-smartphones zo kritisch op zijn geweest is nog altijd aanwezig. Positief is dat je nu kunt instellen dat Bixby niet meer start als je hem indrukt. Maar je kunt hem nog altijd niet zo configureren dat hij wat anders kan. Het zorgt ervoor dat Bixby een nog zuurdere smaak achterlaat, omdat het zo opgedrongen wordt.

Alternatieven voor de Galaxy S10+

Zoals altijd is het topmodel van de iPhone de grootste concurrent voor de Galaxy S10+. Toch zijn het ook de Chinese smartphonefabrikanten, zoals Huawei die marktaandeel van Samsung in dezelfde prijsklasse hebben afgesnoept. Hoewel de iPhone het traditiegetrouw wint qua ondersteuning, heeft de Galaxy S10+ een veelzijdigere camera en is het toestel veel completer dan een iPhone Xs, waarbij Apple te gierig is om een dongeltje in het doosje te doen voor een smartphone waar je je koptelefoon niet op aan kunt sluiten. Samsung laat zien hoe dat wel moet: wanneer je het doosje openmaakt vind je een headset, snellader, micro-usb naar usb-c-adapter en usb naar usb-c-adapter voor het overzetten van je gegevens naar je nieuwe smartphone. Wie echter tegen de prijs aan hikt kan ook veilig voor de Galaxy S9+ kiezen, die veel gelijkenissen toont. Ook is het niet ondenkbaar dat de prijs snel daalt, zoals dat vaak het geval is met Samsung-smartphones, in tegenstelling tot iPhones.

©PXimport

Conclusie: Samsung Galaxy S10+ kopen?

De Samsung Galaxy S10+ is de meest complete smartphone die je kunt krijgen. Als je kijkt naar Bixby, de hartslagmeter en het aantal voorgeïnstalleerde apps zou je bijna kunnen zeggen iets té compleet. Dit is echter niets nieuws. Net als het feit dat de Galaxy S10+ een fantastische smartphone is, met een herkenbaar ontwerp, indrukwekkende specificaties, verbluffend scherm en de toevoeging van een groothoeklens-camera is werkelijk een verrijking. Daarentegen heeft Samsung’s One UI nog wat werk nodig, hetzelfde geldt voor de vingerafdrukscanner onder het scherm.

Uitstekend
Conclusie

**Prijs** vanaf € 999,- **Kleuren** Groen, zwart, wit **OS** Android 9.0 (One UI) **Scherm** 6,4 inch oled (3040 x 1440) **Processor** 2,7 Ghz octacore (Samsung Exynos 9820) **RAM** 8GB **Opslag** 128GB, 256GB of 1TB (uitbreidbaar) **Batterij** 4.100 mAh **Camera** 12, 12 en 16 megapixel (achter), 10 en 8 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 5.0, wifi, gps, nfc **Formaat** 15,8 x 7,4 x 0,8 cm **Gewicht** 175 gram **Overig** Hartslagmeter, vingerafdrukscanner onder scherm, koptelefoonpoort **Website** [www.samsung.com/nl](https://www.samsung.com/nl/smartphones/galaxy-s10/)

Plus- en minpunten
  • Bouwkwaliteit
  • Camera’s
  • Beeldscherm
  • Compleet
  • Prestaties
  • Bixby-knop
  • OneUI heeft werk nodig
  • Vingerafdrukscanner geen vooruitgang
▼ Volgende artikel
Zo haal je meer uit de Samsung Galaxy S25
© Samsung
Huis

Zo haal je meer uit de Samsung Galaxy S25

Aangezien de Samsung Galaxy S25 – ongeacht het model dat je kiest – flink wat opties huisvest, is een handig overzichtsartikel wel op z’n plaats. In dit artikel behandelen we enkele Good Lock-opties, het Always on Display en nog veel meer.

Wat kun je van dit artikel verwachten?

  1. Reflecties verwijderen uit foto’s
  2. Alles over Edge-vensters en hoe je ze gebruikt
  3. Zo gebruik je het Always on Display
  4. En enkele Good Lock-tips

Voor meer tips en trucs over je Galaxy S25 kun je terecht in het artikel Dit is wat One UI 7 op de Samsung Galaxy S25 te bieden heeft.

Als je net in het bezit bent van een Samsung Galaxy S25, kan er een hoop op je afkomen. Now Brief, Now Bar, de persoonlijke conciërge – om over al die andere AI-functies nog maar te zwijgen. Daardoor zou je bijna niet meer de moeite nemen om het systeem verder te verkennen, omdat je in één klap veel te veel informatie moet verwerken.

Met dit artikel helpen we je een handje op weg in die zoektocht, zodat je weet waar je kunt beginnen of waar je specifieke functies kunt vinden. We beginnen met een AI-optie – de enige die we benoemen in dit stuk.

Reflecties verwijderen

Het is namelijk mogelijk reflecties uit fotomateriaal te verwijderen. Zulke reflecties leg je vaker op foto's vast dan je zou willen en kunnen echt afdoen van het onderwerp dat je wilt vastleggen. Daarom is het handig om te weten dat je die kunt verwijderen. Dat kon ook al op de Galaxy S24, maar voor dit jaar is de optie handig genoeg om het nog eens te benoemen. Als je een reflectie wilt verwijderen, open je de galerij op je S25 en selecteer je de foto waar die op te zien is. Veeg nu een keer omhoog, zodat er meer informatie in beeld komt te staan.

©Wesley Akkerman

In de foto zie je een aantal opties, zoals Remasteren, Live effect, Achtergrondvervaging en (de belangrijkste) Reflecties wissen. Het kan zijn dat je even horizontaal moet scrollen als de laatste optie niet in beeld staat. Tik nu op Reflecties wissen. Geef de smartphone een paar seconden om z'n magie de ruimte te geven. Je ziet de inmiddels bekende Galaxy AI-sterren in beeld verschijnen en zodra die verdwenen zijn, is (als het goed is) de reflectie ook verwijderd. Mocht je de laatste knop niet tegenkomen, dan zijn er simpelweg geen reflecties in de foto te vinden.

Alles over Edge-vensters

De Edge-vensters zijn ook een onderdeel dat we al eerder tegenkwamen, maar nog steeds relevant zijn. Deze optie is standaard geactiveerd binnen One UI 7 en is bereikbaar via de slimme balk aan de rechterkant. Je opent het venster door vanaf de rand over het balkje te vegen. Daar vind je een aantal AI-mogelijkheden terug, evenals apps die je recent hebt gebruikt. Mocht het venster bij jou toch zijn uitgeschakeld, ga dan naar Instellingen en zoek in het zoekveld op ‘edge’. Selecteer Edge-vensters en zet de schuifregelaar om.

©Wesley Akkerman

Als je het venster wilt aanpassen, kun je dat het best doen via de balk. Roep het Edge-venster op en tik daarna op het tandwielsymbooltje onderin. Nu kun je kiezen uit Apps, Personen, Taken en nog veel meer onderdelen. Selecteer de optie die je wilt gebruiken. Dat kunnen er eventueel meer zijn; een tweede venster bereik je door nogmaals over de balk te vegen.

Als je de inhoud van de omgeving wilt aanpassen, druk je onderin op het potloodsymbooltje. En goed om te weten: via de instellingen kun je het Edge-venster naar de linkerkant te verplaatsen. Handig voor linkshandigen.

Het Always on Display

Het Always on Display staat als het goed is ook standaard aan. Is dat niet het geval, open dan de instellingen en tik in het zoekveld AOD in. Selecteer vervolgens de bovenste optie. Tik op de nieuwe pagina op Always on Display. Zet de schuifregelaar naar rechts om hem aan te zetten.

Nu we hier toch zijn, kunnen we net zo goed wat instellingen aanpassen. Dat doe je door op de tekst Always on Display te tikken (naast die schuifregelaar). Dat is de plek waar je de achtergrond verandert en waar je de eventueel aanwezige Now Bar kunt uitschakelen.

©Wesley Akkerman

Overige opties staan helaas op een andere plek. Daarvoor ga je naar het thuisscherm en houd je een lege plek ingedrukt. Tik nu binnen het contextuele menu dat omhoog komt op Thema’s. Navigeer daarna naar de knop AOD. Hier kun je een ander Always on Display uitkiezen. Zit er een tussen die je wilt hebben, selecteer hem dan en druk op de downloadknop. Na het downloaden moet je nog op de knop Toepassen drukken om je keuze te bevestigen. Let wel op, want sommige achtergronden kosten geld – maar er zitten genoeg gratis opties tussen.

Vergeet Good Lock niet

Tot slot leggen we de nadruk op Good Lock. Dit is een app vol experimentele functies voor Samsung Galaxy-toestellen. Je moet de app eerst downloaden uit de Galaxy Store. Rechts bovenin zie je een vergrootglas – als je daarop tikt, kun je vervolgens Good Lock invoeren en de zoekopdracht starten. Tik op de app en vervolgens op de downloadknop om de installatie te beginnen. Zodra je de app opent, zie je een horizontaal scrolbare balk met verschillende onderwerpen. Maar je kunt ook beginnen met verticaal scrollen.

©Wesley Akkerman

Binnen Good Lock zie je een aantal handige modules die de ervaring met de Samsung Galaxy S25 zeker kunnen verhogen. Modules die we aanraden zijn One Hand Operation + (voor bediening met één hand), Theme Park (waarmee je zelf thema's samenstelt) en Keys Cafe (waar je zelf een toetsenbord mee instelt). Maar ook RegiStar (voor het instellen van het snelmenu) en de Camera Assistant kunnen van grote waarde zijn. Binnen deze omgeving tref je nog veel meer modules aan, dus neem zeker even de tijd om de omgeving goed te verkennen.

▼ Volgende artikel
Review Sony Bravia Theatre Bar 6 - Kleine soundbar doet z'n best
© Sony
Huis

Review Sony Bravia Theatre Bar 6 - Kleine soundbar doet z'n best

Sony brengt met de Bravia Theatre Bar 6 een 3.1.2-soundbar die niet veel plaats inneemt en toch Dolby Atmos-geluid belooft. Hoe bevalt deze soundbar in de praktijk? In deze review lees je daar alles over.

Uitstekend
Conclusie

De Sony Bravia Theatre Bar 6 is een 3.1.2-soundbar die goed presteert, weinig plaats inneemt en makkelijk te bedienen is. Vooral voor films en games een betere keuze in dit prijssegment, muziekliefhebbers zullen een stukje beleving en streamingopties missen.

Plus- en minpunten
  • Gebruiksgemak
  • Behoorlijk krachtig (voor een kleinere soundbar)
  • Compact en makkelijk te plaatsen
  • Heldere app
  • Produceert een groot geluidsbeeld vooraan
  • Weinig streamingopties
  • Via bluetooth klinkt muziek heel verzadigd
  • Geen aansluitingen voor consoles of mediaspelers
  • Geen uitbreiding met draadloze achterspeakers mogelijk

De Bravia Theatre Bar 6 is de meest recente soundbar van Sony. Het is een goedkoper model (adviesprijs 499 euro) vergeleken met de twee Bravia Theatre Bar-soundbars die vorig jaar verschenen. Dat waren twee forse topmodellen, hier spreek je over een compacter 3.1.2-model dat voor een lagere prijs en uitgerust met minder speakertjes toch een Dolby Atmos-ervaring wil bieden. Heb je een kleinere tv of wil je gewoon geen immens grote geluidsbalk in je woonkamer? Dan ben jij de doelgroep van deze Sony.  

Toch is de Bravia Theatre Bar 6 geen budgettoestel. Hij kost iets meer dan budget en komt met een draadloze subwoofer en Sony's eigen Geluidsveld-technologie. Bij de high-end Theatre Bar 9 en Theatre Bar 8 (en ook bij de prijzige Bravia Theatre Quad met vier aparte speakers) is deze virtuele geluidstechniek (Virtual Surround Engine) heel effectief in het creëren van een grote geluidsbubbel in de woonkamer. De Theatre Bar 6 heeft echter veel minder speakers ingebouwd (5) dan die andere toestellen.

©Sony

De Geluidsveld-functie creëert een geluidsbubbel in de woonkamer.

Focus op de essentie

De Bravia Theatre Bar-soundbars horen bij een nieuwe generatie toestellen bij Sony, met een nieuwe naamgeving. Vergeleken met oudere modellen én heel wat soundbars van concurrenten, ligt de nadruk nu heel sterk op een heldere bediening met een minimum aan functies. Dit moet het gebruik minder ingewikkeld maken. Een focus op de essentie, zo zou je het kunnen stellen.

Bij de Bravia Theatre Bar 6 merk je die sobere aanpak op verschillende vlakken. Streaming via wifi (zoals AirPlay of Chromecast) ontbreekt en veel ingangen ga je hier niet vinden. Er is één HDMI-eARC-ingang die je gebruikt voor de verbinding met de tv. Mocht je televisie ouder zijn en geen HDMI-eARC of -ARC hebben, dan is er nog een terugvaloptie in de vorm van een optische ingang. Die kun je echter niet gebruiken voor iets anders, zoals een cd-speler. Extra HDMI-ingangen zijn er niet, dus eventuele consoles of mediaspelers moet je rechtstreeks met het tv-toestel verbinden.

©Sony

De optische ingang gebruik je als HDMI-ARC niet beschikbaar is.

Weinig streamingopties

Muziek afspelen? Dat kan, via bluetooth. Ondersteuning is er ook voor het AAC-codec; het is ongewoon dat een soundbar een betere bluetooth-codec lust. Zoals altijd bij een soundbar heb je mogelijk een tweede optie. Slimme tv's hebben meestal ook apps van muziekdiensten zoals Spotify of Apple Music. Door zo'n app op je tv kun je dus ook playlists en albums beluisteren via de Sony-soundbar. 

Werken via de tv is zelfs een echte aanrader. 'Josephine Street' van Kiiōtō en 'Burn Alive' van The Birthday Party klinken stukken beter via de Apple Music-app op een LG 65OLEDC25 dan gestreamd vanaf Apple Music op een Samsung Galaxy S24 Ultra. Misschien komt dat wel omdat de LG-tv de muziek in Dolby Atmos aanlevert.

Maar ook 'Sterrenwacht' van Tourist LeMC en Guusje zijn in stereo via de tv voller en boeiender. Los van dat verschil, zet de Bravia Theatre Bar 6 muziek redelijk aangenaam neer. Vocals komen het sterkst uit de verf en beats zijn voor een soundbar relatief strak, maar heel breed werpt de soundbar muziek niet de kamer in. Goed voor een feestje en popmuziek in de achtergrond, kritische luisteraars zullen meer willen.

Zeer heldere app

De Bravia Theatre Bar 6 bezit niet echt veel extra functies. Dat verklaart ook waarom de Bravia Connect-app in dit geval zo sober oogt. Ook de meegeleverde mini-afstandsbediening heeft weinig knoppen. Aan de pluskant wil dat zeggen dat het bedienen van deze Sony-soundbar vlot verloopt. Verwarrend is het nooit.

In de app vind je drie geluidsmodi: Nachtmodus (dat bassen sterk tempert zodat de buren niet wakker worden), Geluidsveld en Stemmodus. Het is niet kiezen tussen de drie; je kunt een, twee of alle drie op hetzelfde moment activeren. Daarnaast is het mogelijk om het hoofdvolume en de lage tonen apart in te stellen.

Duik je dieper in de geluidinstellingen, dan blijkt de Bravia Theatre Bar 6 je toch meer instelmogelijkheden te bieden dan eerst verwacht. De meeste geluidsopties zijn echter voor specialisten. Audio DRC instellen op Automatisch is wel handig, met name in kleinere woonkamers. Het haalt wel wat dynamiek weg, waardoor knallende geluidseffecten zoals explosies en geweerschoten minder spectaculair worden. Maar het contrast tussen stille en luide momenten wordt kleiner, wat sommigen aangenamer zullen vinden.

Minimalistische lijnen

De Japanse wortels van Sony zijn vaak zichtbaar in het design van zijn AV-producten. Ook de Bravia Theatre Bar 6 is echt een toonbeeld van minimalisme. De soundbar is een bescheiden 95 cm breed, en dankzij sterk afgeronde hoeken lijkt hij nog kleiner.  Echt hoog is hij ook niet (6,4 cm), waardoor je deze soundbar probleemloos kunt plaatsen onder de meeste televisies die op een voet staan.

©Sony

Schuif de Bravia Theatre 6 echter niet helemaal onder het scherm (of in een nis in een AV-meubel). Zoals de meeste Dolby Atmos-klare soundbars heeft hij twee speakers bovenaan. Die moeten vrij richting het plafond geluid kunnen uitsturen om 3D-geluid mogelijk te maken. 

Grote subwoofer

De meegeleverde subwoofer is draadloos en kun je dus makkelijk plaatsen. Overal? Dat weer niet. Je zet de sub bij voorkeur vooraan in de buurt van het scherm, want anders klopt het qua geluid niet helemaal. Vergeleken met de soundbar is de subwoofer best fors, maar er komt dan ook aardig wat bas uit. Zo veel, dat we in onze woonkamer toch snel het subwoofervolume via de app verlaagden. 

In combinatie met Sony-tv's 

Je komt het steeds vaker tegen bij soundbars van fabrikanten die ook televisies bouwen: speciale functies als je tv en soundbar van hetzelfde merk combineert. Zowel LG, Samsung als Sony doen het. Bij de Theatre Bar 6 mis je de speciale functies van de Bar 8 en Bar 9, zoals S-Center om de soundbar tegelijkertijd met de speakers in de tv te laten spelen. Wel is er Voice Zoom 3 als je de Theatre Bar 6 hangt op een recente Bravia-tv (vanaf Bravia 5).

©Sony

De centerspeaker levert al heldere dialogen, bij Sony-tv's komt daar een 'zoom'-functie bij.

Betere dialogen

Maar ook met een andere televisie belooft de Sony betere dialoogweergave bij films en vocals bij muziek. De Bravia Theatre Bar 6 beschikt over een aparte speaker in het midden voor het centerkanaal bij surroundgeluid. Dit kanaal wordt voornamelijk gebruikt voor dialogen. Soundbars met zo'n aparte middenspeaker zijn doorgaans véél beter qua verstaanbaarheid van spraak.

Best met films

Voor we een reeks filmfragmenten en games loslaten op de Bravia Theatre Bar 6, doorlopen we enkele testtracks van Dolby en DTS. Deze bekende demo's zijn ontworpen om surround te demonstreren en ook audiosystemen te testen. Het eerste dat opvalt is dat in onze woonkamer demofilms als Santeria en Horizon beter klinken met Geluidsveld uitgeschakeld. Het is heel wat drukker en minder dynamische met de functie aan.

Bij het Audiosphere-filmpje, dat echt ontworpen is geluidjes hoog in de kamer te laten weerklinken, zorgt Geluidsveld dan wel weer voor een groter 3D-ervaring. Met wel met een iets scherpere klank. Het is dus niet altijd een goed idee en die ervaring is er ook bij het kijken op een gewone tv-avond. Soms zorgde Geluidsveld net voor scherpte en voor 'snel, zet het stiller'-momenten als er in een film actie losbarstte. Zoals gezegd is DRC inschakelen een aanrader om dat probleem te voorkomen.

Met reguliere content, zoals het derde seizoen van 'The Wheel of Time' op Amazon Video, creëert de Bravia Theatre Bar 6 wél een intense geluidsbubbel rond de 65-inch LG-tv die in de woonkamer aan de muur hangt. Deze reeks heeft een goede Dolby Atmos-soundtrack en dan merk je hier wel. Het geluidsbeeld is voor een 3.1.2-soundbar heel groot, met geluidseffecten die hoog worden gepositioneerd.

©Jamie Biesemans

De Bravia Theatre Bar 6 doet het goed met grootse Atmos-mixes zoals van Dune en Dune 2.

Ook tijdens de inleiding van 'Gravity', waarbij astronauten rondzweven in de ruimte en via de radio praten met Mission Control in Houston, worden stemmen heel breed geplaatst. George Clooneys stem verschijnt op een gegeven moment bijvoorbeeld helemaal links van het scherm, terwijl de countrymuziek echt overal lijkt te hangen. De geluidsproductie van deze film is dan ook puik, en het is fijn dat de Sony je daar van laat proeven.

De Sony-soundbar levert ook wel wat detail. Het moment dat Paul Atreides die in de eerste Dune-film een zandstorm invliegt, klinkt mét Geluidsveld ingeschakeld intensief en druk, maar kleine zaken zoals de zandstorm die langs de ramen raast komen er wel goed uit. Het is misschien geen heel luchtige, grootse surroundervaring, iets dat toch een grotere en gesofisticeerdere soundbar vereist. Maar het doet wel wat moet om je onder te dompelen, zonder je echt te omhullen.  

Conclusie 

De Sony Bravia Theatre Bar 6 is een 3.1.2-soundbar die goed presteert, weinig plaats inneemt en makkelijk te bedienen is. Grote soundbars met veel meer speakers creëren een grootser surroundgeluid dan dit kleinere toestel, maar kosten natuurlijk heel wat meer. Kijk je echter naar andere soundbars op dit 500-euro prijspunt, dan levert de Bar 6 een bovengemiddelde prestatie af. Hij is vooral sterk met films en series in Dolby Atmos; op muziekvlak overtuigt het een stuk minder. Wie toch even wil ontspannen met een playlist, raden we aan om muziek af te spelen via een app op de tv. De stemmodus werkt bovendien heel goed om de verstaanbaarheid te verbeteren.