Honor View 20: Geduchte OnePlus-concurrent
De Honor View 20 is een high-end smartphone van een vrij onbekend bedrijf. Honor is echter een submerk van Huawei en verkoopt degelijke toestellen met een scherpe prijs/kwaliteitsverhouding. In deze Honor View 20 review zoeken we uit of dit topmodel het kopen waard is.
Honor was een paar jaar geleden actief in Nederland als een dochteronderneming van Huawei. Vorig jaar stopte het merk hier, maar kwam het korte tijd later weer terug. De samenwerking met Huawei is er nog steeds, al claimt Honor nu zelfstandiger te zijn. Toch blijft de strategie van het merk wat verwarrend, niet in de laatste plaats omdat Honor-smartphones fel concurreren met die van Huawei.
Na een paar budget- en mid-range modellen lanceert Honor nu de View 20, een vlaggenschip met een adviesprijs van 549 euro.
Ontwerp
De Honor View 20 heeft een opvallend en innovatief ontwerp. Dat begint met de voorkant: een voorkantvullend display zonder notch (inkeping) of noemenswaardige randen. Linksboven in het scherm zit een gaatje met de frontcamera. De View 20 is de eerste smartphone in Nederland met deze designkeuze. De meningen zullen verschillen, maar op de redactie zijn we enthousiast over de oplossing. Het cameragaatje went snel en valt nauwelijks op, ook omdat hij in veel apps en games wegvalt in een zwarte rand.
Het scherm is met 6,4 inch fors en dat merk je: de telefoon met één hand bedienen is knap lastig tot onmogelijk. De full-hd-resolutie zorgt voor scherp beeld en het lcd-paneel levert een mooi beeld met een hoge maximale helderheid. De kleurweergave kan niet tippen aan een goed oled-scherm, maar de View 20 staat zijn mannetje.
©PXimport
De achterkant van de smartphone is van glas, al klinkt het als plastic. De View 20 komt in meerdere kleuren, waaronder de door ons geteste blauwe editie. Die springt in het oog door de reflecterende blauwtinten. Draai je de telefoon dan verspringt de kleur en zie je een grote V. Wij vinden het een gewaagde keuze die goed uitpakt. De View 20 heeft een eigen 'smoel', die overigens wel vingerafdrukken aantrekt. Het meegeleverde transparante hoesje is - ook met het oog op krassen - daarom geen overbodige luxe.
Aan de onderkant van de smartphone vind je een speaker (prima geluid) en usb-c-aansluiting. Bovenop zit een infraroodsensor (zeldzaam anno 2019) en een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting. Dat laatste is fijn omdat hij niet meer vanzelfsprekend is op smartphones.
©PXimport
©PXimport
©CIDimport
©CIDimport
Prestaties
Onder de motorkap van de View 20 zit een Kirin 980-processor van Huawei. Deze krachtige chipset vind je ook in de Huawei Mate 20 en Mate 20 Pro, vliegensvlugge smartphones die honderden euro's duurder zijn dan de View 20. De Honor-telefoon is eveneens razendsnel en handelt alle apps en games moeiteloos af. Wisselen tussen apps gaat vlot dankzij de 6GB werkgeheugen.
Op het opslaggeheugen van 128GB (zo'n 113GB beschikbaar) kan je heel veel apps, films, games en andere content kwijt. Heel fijn, zeker omdat het om een goedkoper topmodel gaat. In deze prijsklasse is 64GB namelijk gebruikelijker. Enig nadeel is dat de Honor View 20 geen micro-sd-kaartje ondersteunt.
Een smartphone met een groot scherm en krachtige hardware is leuk, maar al deze zaken verbruiken ook aardig wat stroom. Een forse accu is daarom noodzakelijk, en dat heeft Honor gelukkig begrepen. De View 20 beschikt over een 4000 mAh accu en die gaat bij normaal gebruik zonder zorgen een lange dag mee. Doe je het rustiger aan dan is anderhalf tot twee dagen mogelijk.
De accu laadt ook lekker rap op, mits je de meegeleverde usb-c-oplader gebruikt. Die heeft een vermogen van 22,5W, waardoor de batterij in dertig minuten oplaadt van 0 naar bijna 60 procent. De resterende procenten gaan wat langzamer, maar alsnog snel. Je toestel hoeft dus niet urenlang aan de lader te hangen.
Draadloos opladen is niet mogelijk, vermoedelijk omdat Honor zo de adviesprijs van de telefoon lager kan houden.
Camera's
De frontcamera van de Honor View 20 heeft een hoge resolutie van 25 megapixel. Indrukwekkend, al zegt het lang niet alles. Belangrijker is dat de selfies er goed uitzien, met veel detail en realistische kleuren. Dat wil zeggen: als je de ingebouwde schoonheidsmodus uitzet. Je kan 'm ook aanzetten, maar dan oogt je gezicht allesbehalve natuurlijk.
Achterop de smartphone zit één camera. In een tijd waarin bijna alle toestellen, goedkope en dure, twee tot vijf camera's hebben, is dat opvallend. Toch is de enkele Honor View 20-camera ook bijzonder. Het gaat namelijk om een 48 megapixel sensor van Sony, die in een donkere situatie de vele pixels combineert om een scherpe 12 megapixel foto te maken. Daar hebben we het zo over.
Goed om te weten is dat de camera overdag hele mooie foto's en video's schiet. De beelden hebben veel detail, levensechte kleuren en een groot dynamisch bereik. Bovendien is de camera snel en gaat hij goed om met bewegende personen en dieren. Hieronder een paar foto's op de standaard (12 megapixel) stand.
©CIDimport
©CIDimport
©CIDimport
Je kan ook in 48 megapixel schieten, bijvoorbeeld omdat je een foto wil maken voor een canvasdoek. De kattenfoto hieronder is gemaakt in de 48 megapixel stand. Download je het bestand en dan blijkt niet alleen hoe belachelijk ver je in kan zoomen, maar ook hoe scherp het beeld blijft. Indrukwekkend, maar in de meeste situaties is de standaard 12 megapixel modus echter de beste keuze. Bijvoorbeeld omdat zo'n plaatje kleiner is, dus minder MB's inneemt op je telefoongeheugen.
De twee andere foto's die je hieronder ziet, zijn zonder flitser gemaakt op de automatische stand in schemer- en bijna donkere situaties. De camera blijkt bijzonder veel licht op te vangen en produceert plaatjes met weinig ruis en veel detail. Kijk maar eens naar de bomen op de achtergrond; de takken zijn scherp zichtbaar. Ook in het donker met slechts een kleine lichtbron (twee spotjes) maakt de camera opvallend realistische foto's.
Voor een smartphone in deze prijsklasse zijn de dag- en nachtresultaten van de Honor View 20 bovengemiddeld goed.
©CIDimport
©CIDimport
©CIDimport
Niet TOF
Achterop de telefoon zie je naast de camera een extra lens. Het lijkt een camerasensor, maar schijn bedriegt. Dit is een Time of Flight-sensor (TOF). Zo'n TOF-sensor stuurt infraroodlicht de ruimte in en meet hoe snel het licht weerkaatst, om zo bijna direct te berekenen hoe ver een object van de smartphone verwijderd is. Deze techniek is onder andere geschikt voor 3D-toepassingen, Kinect-achtige tv-games en Augmented Reality (AR), waarbij virtuele objecten in je echte omgeving getoond worden.
Dit alles klinkt aardig, maar de Honor View 20 zet zijn TOF-sensor niet goed in. Het herkennen van objecten duurt lang en werkt meestal niet naar behoren. Zo promoot Honor een app die berekent hoeveel calorieën er in je eten zit, maar de app heeft het opvallend vaak mis. Mijn sperziebonen werden bijvoorbeeld aangezien voor asperges en mijn kiwi was een groene appel.
Op een Honor-evenement kon ik ook de Kinect-functie proberen door te skiën. Een medewerker sloot de View 20 aan op een tv en startte een ski-app. Ik ging voor de tv staan en moest heuse ski-bewegingen maken om te slalommen en veilig beneden te komen. Hoewel mijn skitalent beperkt is, dacht de View 20 dat ik achteruit (omhoog!) kon skiën en slalomde ik alle kanten op. Bij collega's gebeurden vergelijkbare - lachwekkende - acties. Voorlopig is de TOF-sensor dus een echte gimmick.
©CIDimport
Software
De Honor View 20 draait op Android 9.0 (Pie) met de Magic UI-schil van Honor. Klinkt spannend, maar dit is bijna dezelfde software als de EMUI-schil van moederbedrijf Huawei. Honor heeft voor het idee een paar kleuren en app-icoontjes aangepast, maar verder wijkt de interface niet af van EMUI. Ook niet qua features, wat betekent dat de View 20 agressief omgaat met accubesparing en het doorgeven van notificaties.
Dat Honor een handvol commerciële apps op zijn vlaggenschip installeert, is een treurige manier om de gebruikerservaring te verbeteren (lees: extra inkomsten te genereren). Apps van Facebook, Amazon en Booking.com kan je namelijk gewoon uit de Play Store installeren. Gelukkig kan je ze van de View 20 verwijderen als je ze niet nodig hebt.
Het updatebeleid van Honor is vaag en dat is kwalijk, want de View 20 is een high-end smartphone en daar hoort een updatebelofte bij. Honor wil alleen zeggen dat het updates 'heel belangrijk' vindt en 'zo nodig' veiligheidsupdates uitrolt. Hoe vaak en hoe lang wil het bedrijf niet kwijt. Hoeveel grote Android-updates de smartphone ontvangt is eveneens een mysterie.
Op moment van publicatie draait de View 20 op de 1 januari veiligheidsupdate, waarmee hij één maand achterloopt op het schema van Google.
©CIDimport
©CIDimport
©CIDimport
Conclusie
De Honor View 20 is een high-end smartphone die op veel vlakken indruk maakt. Hij heeft een innovatief en flitsend ontwerp, krachtige hardware en een uitstekende camera. Ruimte voor verbetering zit 'm vooral in de nu nog nutteloze TOF-sensor en de ingrijpende softwareschil. Honors onduidelijkheid over softwareondersteuning is bovendien een (onnodige) teleurstelling. Toch is de View 20 een uitstekende koop, wat vooral komt door zijn scherpe adviesprijs van 549 euro. Voor dit geld zijn er eigenlijk geen betere smartphones verkrijgbaar, al is bijvoorbeeld de OnePlus 6T (met schone Android-software) een goed alternatief.
**Prijs** €549,- **Kleuren** Blauw en zwart **OS** Android 9.0 (EMUI) **Scherm** 6,4 inch lcd (2316 x 1080) **Processor** 2,6 Ghz octacore (Hisilicon Kirin 980) **RAM** 6GB **Opslag** 128GB (niet uitbreidbaar) **Batterij** 4.000 mAh **Camera** 48 megapixel (achter), 25 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 5.0, wifi, gps, nfc **Formaat** 15,7 x 7,5 x 0,81 cm **Gewicht** 180 gram **Overig** TOF-sensor, koptelefoonpoort, infrarood **Website** [www.hihonor.com](https://www.hihonor.com/nl/products/smartphone/honorview20/?fromBanner=home_content_HONOR_View20/)
- Fraai en innovatief ontwerp
- Complete en krachtige hardware
- Lange accuduur en snelladen
- Uitstekende 48 megapixel camera
- TOF-lens is een gimmick
- Software en updatebeleid
- Niet water- en stofdicht