Asus Zenfone 6 - innoverende prijsvechter doet veel goed
Asus is in Nederland een bekende naam, maar niet als het om smartphones gaat. De nieuwe Zenfone 6 moet daar verandering in brengen en focust zich op een premium ervaring voor een scherpe prijs. Extra opvallend is de klapcamera. In deze Asus Zenfone 6 review zoeken we uit of het toestel een goede koop is.
Update: Zenfones zijn tijdelijk niet verkrijgbaar Asus heeft een rechtzaak over patentinbreuk verloren waardoor ze geen smartphones meer in de Benelux mag verkopen. Het is nog niet bekend wanneer ze wel weer te koop zijn.
De Zenfone 6 is medio mei onthuld en al te koop in België. Een Nederlandse release zit in de pijplijn. Wanneer het toestel hier uitkomt, is echter nog niet duidelijk. De prijzen zijn wel al aangekondigd en hetzelfde als in België. De Zenfone 6 met 6GB werkgeheugen en 64GB opslagruimte gaat 499 euro kosten. Een model met 6GB/128GB geheugen verschijnt voor 560 euro. Voor 600 euro krijg je de smartphone met 8GB/256GB geheugen. Asus verkoopt de Zenfone 6 in het grijs/zilver en zwart.
Ontwerp: top-notch
Wie denkt dat alleen peperdure smartphones een fraai en vernieuwend ontwerp hebben, heeft het mis. De Asus Zenfone 6 is gemaakt van glas en metaal en voelt luxe en degelijk aan. De voorkant springt in het oog vanwege het voorkantvullende display. Aan de boven- en onderkant zit een smalle rand, maar verder beslaat het scherm bijna de hele voorzijde. Een inkeping (notch) of gaatje voor de selfiecamera ontbreekt – waarover zo meteen meer. De Zenfone 6 oogt modern en is van bijna alle gemakken voorzien. Een usb-c-aansluiting, 3,5mm-hoofdtelefoonpoort, nfc-chip en stereoluidsprekers: allemaal aanwezig. Op de achterkant zit een snelle en nauwkeurige vingerafdrukscanner.
©PXimport
Om terug te komen op de selfiecamera: die is er niet. De Zenfone 6 gebruikt namelijk een klapcamera op de achterkant. Deze dubbele camera wijst standaard naar achteren, net als een normale camera. Wil je een selfie maken, dan klik je in de camera-app op de selfiemodus. Vervolgens kantelt de klapcamera 180 graden en komt hij boven het scherm uit. De camera’s wijzen dan – als een normale selfiecamera – naar je gezicht. Schakel je terug naar de reguliere stand of sluit je de camera-app dan klapt de camera terug naar achteren.
Deze keuze maakt een voorkantvullend scherm mogelijk en moet resulteren in betere selfies. In plaats van een ‘ok tot goede’ frontcamera gebruik je namelijk de goede, dubbele camera van de achterkant. Verderop in deze review laten we je zien hoe goed de foto’s daadwerkelijk zijn.
©PXimport
Een innovatief maar gewaagd concept. Een motortje is namelijk gevoelig voor schade, vastlopers en slijtage. Volgens Asus kan het mechanisme minimaal 100 duizend keer achter elkaar in- en uitklappen. Dat klinkt veel (vijf jaar lang bijna dertig keer per dag) maar is misschien niet voor iedereen genoeg. Ik vraag me sowieso af of die 100 duizend keer in de praktijk haalbaar is. Bij meerdere collegajournalisten haperde het mechanisme al vanaf dag één regelmatig en ook op mijn toestel werkte de klapmodule niet altijd naar behoren. Soms klapte hij niet volledig open, een andere keer duurde het vrij lang. Het klappen gaat met een zacht zoemgeluidje waar ik snel aan wende.
Handig en broodnodig is de ingebouwde valbescherming via diverse sensoren. Laat je de smartphone vallen terwijl de camera naar voren wijst, dan klapt de cameramodule automatisch en razendsnel in. Dit gaat sneller dan wanneer je hem normaal klapt en werkt erg goed.
Opvallend dat de cameramodule snel beschadigt. Al na één dag gebruik zaten er meerdere kleine krasjes op de lenzen. Twee weken later zijn er daar nog een paar bijgekomen – en die gaan niet meer weg. De glazen achterkant is minder krasgevoelig, maar lijkt toch sneller te beschadigen dan de behuizing van de Huawei P30 Pro en Samsung Galaxy S10. Het is daarom slim om een hoesje om de Zenfone 6 te doen. Gelukkig levert Asus een eenvoudig plastic hoesje mee.
De Zenfone 6 is met 190 gram geen lichte smartphone, maar in relatieve zin valt het gewicht mee. Het scherm is namelijk groot en de accu heeft een grotere capaciteit (5000 mAh) dan gebruikelijk. Ter vergelijking: de OnePlus 7 Pro weegt 106 gram en heeft een iets groter scherm, maar een 4000 mAh accu (wat dus gewicht scheelt).
©PXimport
Beeldscherm
Het voorkantvullende scherm heeft een grootte van 6,4 inch. Dat is best groot, maar een gangbaar formaat in vergelijking met de concurrentie. Door de full-hd-resolutie ziet het beeld er scherp uit. Het lcd-paneel levert mooie kleuren en oogt realistisch genoeg. De maximale helderheid had wel hoger gemogen. Op een zonnige dag is het display moeilijker af te lezen dan dat van de Samsung Galaxy S10 en OnePlus 7 Pro.
©PXimport
Hardware
Onder de motorkap van de Zenfone 6 draait een Qualcomm Snapdragon 855. Dit is een octacore-processor die erg krachtig is en geen moeite heeft met zware apps en games. Alle activiteiten draaien zonder problemen. De Snapdragon 855 vind je ook terug in (veel) duurdere smartphones als de OnePlus 7 Pro, Oppo Reno 10x Zoom en Sony Xperia 1.
De Zenfone 6 is zoals gezegd te koop in drie versies. Twee hebben 6GB werkgeheugen, de duurste variant beschikt over 8GB. Ik testte de 6GB-uitvoering en die kan heel wat apps op de achtergrond actief houden. Het multitasken gaat soepel. Ik verwacht in de praktijk weinig tot geen verschil met de 8GB-versie en zou zelf niet meer betalen voor het extra werkgeheugen. Een reden om wél de duurste versie te kopen, is omdat die 256GB opslagruimte heeft. Mogelijk heb je daar behoefte aan. De goedkopere modellen hebben 64GB of 128GB geheugen. Dat zal voor velen ook voldoende zijn, helemaal omdat je het geheugen eenvoudig en goedkoop kunt uitbreiden met een micro-sd-kaartje.
Het toestel slikt ook twee simkaarten (dual-sim), wat betekent dat je twee nummers tegelijk kunt gebruiken. Handig om bijvoorbeeld werk en privé te combineren.
Klapcamera
De eerder besproken klapcamera bestaat uit een 48 megapixel primaire lens en een 13 megapixel groothoekcamera. Eerstgenoemde perst de beeldinformatie van 48 megapixels samen tot één betere foto met een resolutie van 12 megapixel. De groothoekcamera heeft een zicht van 125 graden en dat is iets wijder dan de groothoeklenzen van bijvoorbeeld de Huawei P30 Pro en Samsung Galaxy S10. De Zenfone 6 vangt in deze modus dus een iets breder beeld. De camera’s worden ondersteund door een dubbele laserautofocus die scherp stelt en een dubbele flitser voor meer licht in het donker.
Overdag maakt de camera hele goede foto’s, wat deels te danken is aan de automatische hdr-modus. De plaatjes zien er scherp en levensecht uit, met fraaie kleuren en een groot dynamisch bereik. In het donker loopt de beeldkwaliteit echter flink terug. Dat is geen verrassing, maar wel jammer. Foto’s ogen dan korreliger, waziger en donkerder. De camera-app heeft een speciale nachtmodus, maar die valt me flink tegen. Onderstaande vergelijking gebruikte ik al in mijn eerste indruk; links de automatische stand van de Zenfone 6, in het midden de nachtmodus en rechts de duurdere Huawei P30 Pro op de automatische modus. Hopelijk kan Asus de nachtmodus verbeteren met een software-update.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
De groothoekcamera is erg goed. Hij legt een brede afbeelding vast en produceert fraaie afbeeldingen. Zoals ik al eerder schreef is het kwaliteitsverschil met de primaire lens overdag niet zo groot.
Ook interessant is dat de camera’s kunnen filmen in 4K-resolutie met 60 frames per seconde, wat hoger is dan op andere toestellen. Filmen in slow-motion is ook mogelijk, maar duurdere smartphones doen dit beter.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Selfieliefhebbers opgelet: de Zenfone 6 maakt hele degelijke plaatjes. Ook zonder filter. De foto’s zien er gedetailleerd en kleurecht uit en hebben standaard een accuraat scherpte-diepte-effect. Onderstaande selfies komen uit mijn eerste indruk maar zijn – hopelijk – ook een tweede blik waard.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Accuduur
De klapcamera is niet het enige opvallende kenmerk van de Zenfone 6. Ook de grootte van de accu is noemenswaardig. Het toestel heeft namelijk een 5000 mAh batterij, wat veel groter is dan concurrerende smartphones als de OnePlus 7 Pro (4000 mAh), Samsung Galaxy S10+ (4100 mAh) en Huawei P30 Pro (4200 mAh). Deze toestellen moeten na één tot anderhalve dag gebruik aan de oplader. Asus belooft dat de Zenfone 6 het tot twee dagen volhoudt.
Dat is een lastige claim, want iedereen gebruikt zijn smartphone anders. Wie veel foto’s maakt en spelletjes speelt, moet bijvoorbeeld sneller op zoek naar een stopcontact dan iemand die vooral WhatsAppt. Het belangrijkste is dat de Zenfone 6 doet wat hij belooft. Bij ‘normaal gebruik’ ging de batterij anderhalf tot twee dagen mee. Zelfs op lange dagen waarop ik het toestel veel gebruikte, lukte het me niet om de batterij voor het slapengaan onder de dertig procent te trekken.
Het opladen gaat met 18 Watt. Dat is sneller dan de iPhone en Samsung Galaxy S10, maar langzamer dan de Huawei P30 (Pro) en OnePlus 7. Omdat de accu zo groot is, duurt het een paar uur voordat hij volledig is opgeladen. Storend vond ik dit niet, want vanwege de goede accuduur legde ik het toestel ’s nachts aan de oplader.
De Zenfone 6 kan niet draadloos worden opgeladen. Asus laat desgevraagd weten dat de functie om twee redenen is weggelaten. De grote accu opladen gaat bekabeld sneller dan draadloos en omdat de accu probleemloos een lange dag meegaat, is het logisch om het toestel ’s nachts aan het stopcontact te leggen. Het is daarom niet nodig om overdag stroom te tanken via een draadloze oplader, redeneert Asus. Voor beide argumenten valt wat te zeggen, al speelt er vermoedelijk nog een derde factor mee. Asus mikt met de Zenfone 6 op de scherpe prijs-kwaliteitsverhouding, en dan is het schrappen van een ingebouwde draadloze oplaadspoel een begrijpelijke bezuiniging.
©PXimport
Software
De afgelopen jaren hebben we heel wat negatieve zinnen geschreven over de ZenUI-software van Asus. ZenUI, Asus’ schil over Android, oogde rommelig en druk, bevatte veel overbodige apps en was voorzien van functies die je nauwelijks tot niet gebruikte. Tel daar een slecht updatebeleid bij op en je had een goede reden om geen – kwalitatief prima – Asus-smartphone te kopen.
De fabrikant heeft dat inmiddels ook door. Op de Zenfone 6 is ZenUI 6 geïnstalleerd, de nieuwste versie die heel anders oogt dan voorgaande schillen. De software oogt veel meer als de standaard Android-versie, met enkel nog kleine visuele wijzigingen en een aantal extra functies. Die functies zitten niet in de weg. Sterker nog: de meeste zijn handig.
ZenUI 6 bevat een aantal handige functies. Je kan instellen dat je een screenshot maakt door de recente apps-knop één seconde aan te raken, waardoor je niet de fysieke aan- en uitknop en onderste volumetoets hoeft in te drukken. Het is ook mogelijk om apps te starten door vanuit de standby-stand letters op het scherm te tikken. Een S start de selfiecamera, een C de camera achterop en een V opent de telefoon-app. Vernuftig (maar standaard uitgeschakeld) is de éénhandige modus. Die vind je onder het instellingen-tabblad Geavanceerd. Door twee keer op de starttoets te drukken verkleint het scherm. De grootte bepaal je zelf (tussen de 3,5 en ongeveer 5,5 inch) en je kan aangeven of je het schermpje links of rechts wilt. Als je terug wilt naar het ware schermformaat, klik je nog eens twee keer op de starttoets. En met de Twin Apps-functie kun je twee WhatsApp-apps (en dus twee telefoonnummers) tegelijk gebruiken.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
De Nederlandse vertalingen van ZenUI kunnen nog wel beter. Sommige woorden missen letters of zijn knullig vertaald vanuit een andere taal. Andere teksten zijn helemaal niet vertaald: mijn toestel, ingesteld op de Nederlandse taal, toont sommige woorden of zinnen in het Engels of zelfs Italiaans. Rommelig.
Asus heeft ook eigen tools ingebouwd om de prestaties en beveiliging van je toestel te verbeteren. In hoeverre die nut hebben, valt te betwisten. Standaard mogen geïnstalleerde apps niet automatisch opstarten, wat invloed heeft op de achtergrondprestaties en doorgifte van meldingen. Het aantal vooraf geïnstalleerde apps is gelukkig flink lager dan voorheen. Het gaat om een paar apps van Asus en drie van Facebook (die je niet kunt verwijderen).
Updatebeleid
De Zenfone 6 wordt geüpdatet naar Android 10.0 (Q) en R, de versie van 2020. Het is niet duidelijk hoe vaak en hoe lang de smartphone beveiligingsupdates krijgt.
©PXimport
Conclusie Asus Zenfone 6 review
De Asus Zenfone 6 is een vernieuwende smartphone die op verschillende manieren indruk maakt. Dat is al noemenswaardig op zich, want voorgaande Zenfone’s hadden daar moeite mee. Dat kwam deels door het niet-originele ontwerp, maar ook door de matige software en de niet zo interessante verkoopprijzen. Bij de Zenfone 6 heeft Asus belangrijke verbeteringen doorgevoerd. De smartphone heeft een eigen design met fraai voorkantvullend scherm en de ZenUI 6-software is flink opgeknapt. Daarnaast is de hardware meer dan toereikend en gaat de accu langer mee dan die van de concurrentie. De klapcamera is een interessante vernieuwing. De foto- en videokwaliteit is overdag dik in orde; ’s nachts valt de beeldkwaliteit tegen. Dat je ook goede selfies kan maken, is mooi meegenomen. Ik heb wel twijfels over de bouwkwaliteit en duurzaamheid van het klapmechanisme, dat soms hapert en snel beschadigt. Onder de streep biedt de Zenfone (vanaf 499 euro) veel waar voor zijn geld en is het een goede koop. Interessante alternatieven zijn de Xiaomi Mi 9 en de Samsung Galaxy S10e.
**Adviesprijs** vanaf € 499,- **Kleuren** Zwart en grijs/zilver **OS** Android 9.0 (ZenUI 6) **Scherm** 6,4 inch lcd (2340 x 1080) **Processor** 2,8 Ghz octacore (Snapdragon 855) **RAM** 6GB of 8GB **Opslag** 64GB, 128GB of 256GB (uitbreidbaar) **Batterij** 5.000 mAh **Camera** 48 en 13 megapixel (klapcamera) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 5.0, wifi, gps, nfc **Formaat** 15,9 x 7,5 x 0,87 cm **Gewicht** 190 gram **Overig** notificatieled, koptelefoonpoort, dual-sim **Website** [www.asus.com/nl](https://www.asus.com/nl/)
- Prima software
- Lange accuduur
- Krachtige hardware
- Prijs-kwaliteitsverhouding
- Niet water- en stofdicht
- Softwareschil nog niet helemaal af
- Geen draadloos opladen