Wanneer gebruik je de incognitomodus in Google Maps?

© PXimport

Wanneer gebruik je de incognitomodus in Google Maps?

Smartphone & tablet

Geplaatst: 5 januari 2022 - 06:46

Aangepast: 25 november 2022 - 11:22

Redactie

De incognitomodus in je browser is bijna niet meer weg te denken. Ideaal wanneer je eventjes niet ‘gevolgd’ wil worden door Google, of - we doen het allemaal - een artikel achter een betaalmuur wil lezen. Maar wist je dat Google Maps ook een eigen privacymodus heeft? In dit artikel vertellen we je hoe, waarom en wanneer je de incognitomodus in Google Maps het beste gebruikt.

Waarom een aparte incognitomodus in de Google Maps-app? 

Maar waarom is er eigenlijk een aparte incognitomodus voor Google Maps? Dat zit zo: omdat de meeste mensen Google Maps raadplegen als smartphone-app op hun Android, iOS of tablet. Zodoende gebruik je deze buiten de browser om, waardoor je een aparte incognitomodus nodig hebt. Gebruik je Google Maps binnen Google Chrome? Dan kun je deze middels de bekende incognitomodus (Ctrl+Shift+N) activeren. 

Gebruik de incognitomodus in je Google Maps app

Maar als we eerlijk zijn, gebruiken we Google Maps juist wanneer we onderweg zijn, via de app op je mobiele apparaat dus. De incognitomodus in je app is eenvoudig te vinden. Door rechtsboven op je profiel te klikken, krijg je een drop-down menu. Daar zie je het al staan: Incognitomodus aanzetten. Klik hierop en voila: de incognitomodus is geactiveerd. Deactiveren gaat op dezelfde manier. Wanneer de incognitomodus aanstaat, wordt het puntje dat je locatie aanduidt zwart in plaats van blauw. Ook wordt je profielicoontje opeens de welbekende man met hoed en bril. 

© CIDimport

Waarom zou je de incognitomodus willen gebruiken?

De laatste jaren zijn we met zijn allen heel wat bewuster geworden van de invloed van Big Tech-bedrijven als Google en Facebook, die allerlei data over onze levens verzamelen. Precies om die reden is het handig om de incognitomodus in de Google Maps app in te schakelen.

Net als in de incognitomodus in je browser, wordt je zoekgeschiedenis niet opgeslagen in de incognitomodus op Google Maps. Ben je op de familie-iPad zoek naar die ene winkel om een cadeau voor je vrouw te halen? Schakel dan de incognitomodus in, zodat het een verassing blijft.

Maar misschien wel de belangrijkste reden is dat de incognitomodus in Google Maps eigenlijk een uitknop is voor locatietracking. Jouw locatie wordt niet gedeeld op plekken waar je dit misschien wel hebt ingesteld, zoals social media. Je kunt wel nog steeds de locatieservices op je smartphone gebruiken. Als laatste wordt je activiteit in de incognitomodus niet gebruikt om je gepersonaliseerde advertenties voor te schotelen.

Al met al zijn er dus een aantal goede redenen om zo nu en dan deze simpele, maar handige feature binnen Google Maps aan te zetten. Als je iemand bent die privacy hoog in het vaandel heeft staan, dan is de incognitomodus voor je Google Maps een goede tool voor jou. 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000