Hands-on: De Lumia 650 is een aardig toestel in een premium Windows 10-jasje

Microsoft blijft verdacht stil op het gebied van Windows 10 Mobile, maar er is in ieder geval EEN model gepresenteerd dat wel het nieuwe besturingssysteem al heeft: De Lumia 650. Die komt later dit jaar uit, en is naar verluidt het enige Windows 10-toestel van dit jaar. We mochten er tijdens de MWC-beurs even mee aan de slag.

Het is verdacht stil wat betreft Windows 10 Mobile, terwijl het mobiele OS toch echt aan het einde van deze maand moet uitkomen. De Lumia 650 maakt voor die fans echter veel goed, want die ziet er wel erg goed uit.

Midrange, met premium uiterlijk

De Lumia 650 is een midrange-toestel met bijbehorende midrange-specificaties, maar dat zie je er niet aan af. De telefoon heeft namelijk een premium-uitstraling die lekker fris oogt, en neemt bepaalde elementen van oudere Lumia-modellen over zoals de plastic achterkant en de iets bollende camera.

© PXimport

Typisch Lumia

Wat de herkenbaarheid betreft is de Lumia 650 absoluut een feest voor de fans. De batterij is te vervangen, en het geheugen is uit te breiden met micro-sd.

Metalen randen

Toch zitten er ook een aantal nieuwe aspecten in het toestel die we tot nu toe nog niet eerder zagen in een Windows-telefoon. Met name de metalen rand aan de zijkant geeft het toestel een premium-uitstraling; de Lumia 650 voelt veel duurder aan dan hij eigenlijk is, wat we helemaal niet erg vinden. De uitstraling van het toestel is zelfs mooier dan dat van de Lumia 950, het vlaggenschip met Windows 10 dat eind vorig jaar werd uitgebracht. Hoewel de randen namelijk van metaal zijn, lijkt de Lumia 650 een stuk lichter dan zijn grote broer, en is hij sowieso een stuk dunner.

© PXimport

Windows 10, zonder Windows 10-features

De 650 draait op Windows 10, waarmee het het tweede Lumia-toestel is met dat besturingssysteem, maar toch ontbreken er een aantal cruciale features die Windows 10 Mobile zo interessant maken. Door de midrange-processor (een Snapdragon 212) ondersteunt het toestel geen Continuum, en biometrisch inloggen met Windows Hello kan ook niet. De Lumia 650 komt in maart of april in Nederland uit. Het apparaat kost 199 dollar, al zijn Europese prijzen nog niet bekend.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000