ID.nl logo
Huis

Review: De Lumia 650 is een prachtige en slanke smartphone, maar kent zijn grenzen

De Lumia 650 is de vierde smartphone van Microsoft die out of the box op Windows 10 Mobile draait. Met de Lumia 650 richt het bedrijf zijn pijlen op ondernemers die niet de hoofdprijs voor een mobiele telefoon willen betalen. De zakenman met een budget. Is de Lumia 650 ‘de slimme keuze voor jouw bedrijf’ zoals Microsoft het omschrijft, of is het verstandiger om nog even verder te kijken? PCM heeft het antwoord.

Degelijk ontwerp

Het eerste dat onmiddellijk opvalt aan de Lumia 650 is zijn design. In het bijzonder het metalen frame rondom de behuizing. Hierdoor ziet en voelt deze een stuk solider aan dan zijn voorgangers. Een dergelijk ontwerpelement zou je eerder verwachten bij een high-end model als de Lumia 950 en Lumia 950 XL, maar niets is minder waar.

Net als alle Lumia-smartphones is de achterzijde voorzien van een back panel van polycarbonaat. Deze is eenvoudig los te maken zodat je de accu, nano-simkaart en eventueel microSD-kaart kunt plaatsen. Microsoft zegt dat deze Lumia aanvullend geheugen ondersteunt tot 200GB.

©PXimport


 

Afmetingen

De 650 is lekker licht

De Lumia 650 heeft een dikte van 6,9 millimeter en weegt slechts 122 gram. Dat zie en voel je onmiddellijk: hij is echt vederlicht. We kunnen dus duidelijk spreken van een lichtgewicht. Ondanks zijn formaat voelt hij bijzonder compact aan en ligt hij goed in de hand. De afwerking ziet netjes uit. Wel jammer dat de Lumia 650 alleen in de kleuren zwart en wit verkrijgbaar is.
 

Spetterende kleuren

Aangename verrassing is dat Microsoft een 5 inch OLED-scherm heeft verwerkt in de Lumia 650. Iets wat je niet direct verwacht bij een smartphone in dit segment en deze prijsklasse. Hierdoor zien kleuren er mooi verzadigd uit. Sterker nog, door het OLED-scherm vergeet je dat de resolutie slechts 720 bij 1280 pixels is. Door de hoge pixeldichtheid van 297 ppi ziet alles op het display er scherp uit.

De Lumia 650 is tevens voorzien van ClearBlack-technologie. Hierdoor ziet zwart eruit als pikzwart en is het contrast erg hoog. Wie geregeld videofilmpjes bekijkt op zijn of haar smartphone zal dit enorm waarderen. Ander voordeel is dat het scherm ook in de buitenlucht en in het zonlicht prima is te lezen.
 

CPU test: Lumia 650 versus Lumia 640

Op papier heeft de Lumia 650 niet de beste specificaties en dat merk je in het dagelijkse gebruik. Onder de motorkap heeft Microsoft een Qualcomm Snapdragon 212 quadcore-CPU en 1GB aan werkgeheugen verwerkt.
 

De 650 is sneller dan zijn voorganger

Voor deze review hebben wij de prestaties van de Lumia 640 (met Snapdragon 400 CPU) vergeleken met de Lumia 650. Daarvoor vertrouwden we op drie benchmarks: AnTuTu, MultiBench en PhoneMark. Om een eerlijke vergelijking te maken was op beide toestellen Windows 10 Mobile geïnstalleerd.

De belangrijkste conclusie is dat de Lumia 650 op de meeste tests hoger scoort dan zijn voorganger. Het gaat hierbij niet om enorme verschillen, maar ze zijn wel aanwezig. Het toont aan dat de 1.3GHz Snapdragon 212 marginaal krachtiger is dan de 1.2GHz Snapdragon 400 processor.

©PXimport


 

Laden………

Maar papier zegt niet alles. In praktijk vielen de prestaties ons enigszins tegen. Of je een applicatie opent, een website bezoekt, je Facebook checkt, een statusupdate plaatst: de laadanimatie verschijnt nagenoeg altijd in beeld. Zelfs als je op een zoekvenster tikt duurt het even voordat het toetsenbord in beeld verschijnt. De Lumia 650 is bepaald geen snelheidsduivel.

Gamen op de Lumia 650 is niet aan te bevelen, vooral als deze 3D graphics bevat. De frame rates laten te wensen over waardoor het gameplezier je al snel vergaat. Laten we voorop stellen dat de Lumia 650 niet voor dit doeleinde op de markt is gebracht. Van de andere kant: ook de hardwerkende werknemer of freelancer moet van tijd tot tijd ontspannen. In ieder geval niet met een racespel of endless runner als Sonic Dash of Crossy Road.
 

Productiviteit on-the-go, maar geen ondersteuning voor Continuum en Windows Hello

Dit is een toestel voor zakenmensen onderweg

De Lumia 650 wordt standaard geleverd met de volledige Microsoft Office suite. Dankzij de clouddienst OneDrive kun je bestanden in een handomdraai synchroniseren met je PC of Surface-tablet. Zo kun je altijd en overal aan je documenten en presentaties werken.

Doordat een krachtige CPU ontbreekt ondersteunt de Lumia 650 geen Continuum. In combinatie met de Display Dock is het zodoende niet mogelijk om een extern scherm aan te sluiten op deze smartphone zodat je daar je werk kunt voortzetten. Van een smartphone die Microsoft profileert als productiviteitsmonster zou je dit wel verwachten. Daar staat tegenover dat de prijs dan waarschijnlijk hoger zou zijn uitgevallen.
 

Geen Hello

Evenmin ondersteunt de Lumia 650 Windows Hello: een nieuwe beveiligingsmethode waarmee je met je gezicht, iris of vingerafdruk de smartphone beschermt tegen ongeoorloofd gebruik.

Voor systeembeheerders biedt Windows 10 Mobile de optie om aangepaste beleidsinstellingen of policies toe te voegen. Zo is het mogelijk om functies uit te schakelen of andere restricties op te leggen, wachtwoordbeheer, apparaten te vergrendelen, certificaatprofielen te implementeren en mobiele toepassingen te beheren. Een groot pluspunt voor deze doelgroep.
 

Mooie foto’s in het daglicht

Net als andere Lumia's is de camera van de 650 prima

Ondanks de wat matige specificaties zijn we zeer te spreken over de camera. Onder goedbelichte omstandigheden zien de geschoten foto’s er goed uit. Kleuren ogen natuurgetrouw en het niveau van de details is prima. Scherpstellen doet de camera verrassend snel en ook biedt hij tal van instellingen zoals ISO-waarden, witbalans, sluitertijd en helderheid. Automatische beeldstabilisatie ontbreekt, maar daar merkten we vrij weinig van bij het testen van de camera.

Foto’s zijn niet van de hoogste kwaliteit. Je zult genoegen moeten nemen met 720p. Dat geldt ook voor video’s. De videoframesnelheid ligt op maximaal 30 frames per seconde. Dankzij continue autofocus zien video’s die in het daglicht zijn opgenomen en nog aardig uit.

©PXimport


 

In het duister

In donkere situaties is de kwaliteit van de foto’s en video’s uiteraard minder, maar we hebben erger gezien. Ook viel het ons op dat de autofocus onder dergelijke omstandigheden soms wat trager reageert, of zelfs helemaal de kluts kwijt leek te zijn.

De kwaliteit van de 5 megapixel front-facing camera is ok, maar meer ook niet. Korreligheid en bewegingsonscherpte schuilen al gauw om de hoek.
 

Accu gaat makkelijk een hele dag mee

De batterij heeft een vermogen van 2.000 mAh. Niet bepaald een uitblinker in vergelijking met andere smartphones, maar laat je hierdoor niet misleiden. De Lumia 650 gaat makkelijk een hele werkdag mee, ook als je geregeld surft op internet, foto’s schiet, e-mails verstuurt, het laatste nieuws volgt en berichten verstuurt. De smartphone biedt geen ondersteuning voor draadloos opladen of quick charge.
 

Conclusie

Van alle Lumia-smartphones heeft de Microsoft Lumia 650 in onze ogen het beste design.

Van alle Lumia-smartphones heeft de Microsoft Lumia 650 in onze ogen het beste design. De metalen frame geeft het een premium look and feel, iets wat we al jaren missen bij de Lumia-reeks. Ook weet Microsoft ons op een aangename manier te verrassen door de Lumia 650 met een OLED-scherm uit te rusten. Een andere pluspunt is de camera, waarmee je overdag prima foto’s schiet. Tevens beschik je over 16GB intern geheugen, twee keer zo veel opslagcapaciteit in vergelijking met de Lumia 550, 640 en 640 XL. Mocht het desondanks nog te weinig opslagruimte zijn, dan kun je het geheugen altijd uitbreiden met een microSD-kaart.

Over de prestaties zijn we minder te spreken. De low-end tot midrange specificaties zorgen ervoor dat applicaties niet optimaal draaien. Zelfs met de meest basale acties, zoals het openen van apps of het uitvoeren van een zoekopdracht, kosten de Lumia 650 de nodige moeite.
 

Voor alledag

Voor alledaagse zaken als e-mailen, whatsappen, sms’en en bellen is de Snapdragon 212 krachtig genoeg. Als je daarentegen veel online bent of zo nu en dan een spelletje wil spelen, dan merk je dat de processor tekort schiet. Wij hadden graag gezien dat Microsoft voor een krachtigere chipset had gekozen, zoals de Snapdragon 617. Deze processor hebben we vaker voorbij zien komen in smartphones die tot het middensegment behoren (bijvoorbeeld de HTC One A9 of de Alcatel OneTouch Idol 4). Deze CPU is niet alleen krachtiger maar ondersteunt bovendien ook Continuum, hetgeen niet het geval is bij de Lumia 650. Een opmerkelijke en in onze ogen teleurstellende constatering voor een smartphone die Microsoft promoot als ‘jouw mobiele kantoor’.

Tot slot moet je rekening houden met het beperkt aantal apps dat beschikbaar is voor Windows 10 Mobile. Bovendien zijn niet alle beschikbare apps te installeren, zoals HERE City Lens. Dat is te wijten aan de beperkingen van de hardware.

Wie niet al te hoge eisen stelt aan de prestaties van zijn smartphone, een beperkt budget heeft en over de nieuwste versie van Microsofts besturingssysteem wil beschikken, is de Lumia 650 een serieus alternatief. Wie meer uit zijn Windows-smartphone wil halen en hiervoor niet de hoofdprijs wil betalen, is de Lumia 640 de betere keuze.

De Microsoft lumia 650 kost 229 euro. Een variant met twee simkaarten (dual-sim) is eveneens verkrijgbaar, maar is enkele tientjes duurder.

Goed
Conclusie

Plus- en minpunten
  • Mooi premium design met metalen frame
  • OLED-scherm
  • Uitbreidbaar geheugen
  • Prima foto’s
  • Dual-sim (optioneel)
  • Windows 10 Mobile draait niet soepel
  • Geen ondersteuning voor Continuum en Windows Hello
  • Beperkt aantal beschikbare apps
▼ Volgende artikel
Zo houd je je caravan of camper schoon – vóór, tijdens en na de vakantie
© Maya - stock.adobe.com
Huis

Zo houd je je caravan of camper schoon – vóór, tijdens en na de vakantie

Op vakantie met de camper of caravan? Dan wil je vooral genieten van de vrijheid en zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan huishoudklusjes. Hoeft ook niet: met een beetje voorbereiding, wat slimme hulpmiddelen en een paar kleine dagelijkse routines blijft alles fris. En dat betekent ook: geen monsterschoonmaakklus bij thuiskomst dus. Als dat geen ontspannen vooruitzicht is!

🚐 Dit artikel in het kort

Schoonmaken tijdens de vakantie: niet de favoriete hobby van de meeste mensen. Tegelijkertijd is het wel lekker wanneer het in je caravan of camper een beetje fris blijft. In dit artikel lees je: 🚐 Hoe je zorgt dat je met een schone en opgeruimde caravan op pad kunt. 🚐 Wat je onderweg kunt doen om de boel een beetje bij te houden. 🚐 Hoe je de grote schoonmaak na je vakantie zo efficiënt mogelijk kunt aanpakken.

Lees ook: Brug te laag? Bocht te krap? Met campernavigatie verloopt je reis wél probleemloos

🧳Dit doe je voor vertrek

Een goede start begint met een schone basis én de juiste spullen aan boord. Door je camper of caravan voor vertrek al goed schoon te maken, bespaar je jezelf tijdens je reis een hoop werk. Maak het aanrecht, de koelkast en het kookgedeelte schoon, stofzuig de vloer en neem kastjes en oppervlakken af met een vochtige doek. Ook ramen en spiegels kun je beter alvast schoonmaken: onderweg kan stof er zich dan minder makkelijk aan hechten.

Check daarnaast het toiletgedeelte. Spoel het chemisch toilet door, vul het reservoir met toiletvloeistof en neem een extra navulling mee. Reinig toiletpot en deksel grondig. Nu blijft het onderweg alleen nog maar een kwestie van bijhouden.

Pak vervolgens de juiste schoonmaakspullen in voor onderweg:

☐ Compacte handstofzuiger of kruimeldief (liefst op accu)
☐ Microvezeldoeken en een droge trekker
☐ Setje (liefst biologisch afbreekbare) schoonmaakmiddelen (voor keuken, sanitair en vloeren)
☐ Mobiele lagedrukreiniger met watertank
☐ Vuilniszakken
☐ Bezem of stoffer en blik

Houd het opgeruimd

Alle schoonmaakspullen in een opbergbox
Huh? Een lágedrukreiniger?

Van hogedrukreinigers hebben de meeste mensen wel gehoord, maar wat is een lagedrukreiniger? Kort gezegd: een draagbaar reinigingsapparaat dat water onder lage druk uitspuit. In tegenstelling tot een hogedrukreiniger gebruikt hij minder kracht, waardoor hij geschikt is voor kwetsbare oppervlakken zoals ramen, fietsen, textiel of je camper of caravan. De meeste modellen hebben een ingebouwde watertank, zodat je geen kraan of tuinslang nodig hebt. Daardoor kun je hem ook onderweg gebruiken – bijvoorbeeld op een parkeerplaats, camping of bij het strand. Denk aan het afspoelen van modder, zand, vogelpoep of insecten. Omdat de druk laag is, loop je minder risico op beschadigingen of weggespoten lak of kitranden.

🏖️ Dit doe je onderweg

Ook op vakantie is het prettig als je je huis op wielen fris houdt. Regelmatig even schoonmaken voorkomt dat vuil zich ophoopt en maakt de eindschoonmaak makkelijker.

Vloeren en oppervlakken

Gebruik een handstofzuiger om zand en kruimels dagelijks weg te halen. Houd een doekje en wat allesreiniger bij de hand voor gemorste drankjes of vlekken. Leg een matje bij de ingang en neem vieze schoenen buiten al af, zodat je geen modder of zand naar binnen loopt.

Keuken en badkamer

Werkbladen maak je schoon na elk gebruik. De gootsteen en kraan kun je afnemen met een vochtige doek. In de badkamer is het belangrijk om na elke douchebeurt overtollig water weg te trekken en oppervlakken droog te maken met een microvezeldoek. Zo voorkom je kalkaanslag en schimmel.

Ventileren en luchten

Zorg dagelijks voor frisse lucht in het voertuig, vooral in de natte ruimte. Laat ramen of dakluiken even open staan om condens en vocht af te voeren.

Toilet bijhouden

Leeg de toiletcassette op tijd en maak hem ook af en toe schoon vanbinnen met water en een beetje azijn of toiletvloeistof. Zo blijft het fris én voorkom je verstoppingen.

©Kärcher

🏡 Dit doe je als je weer thuis bent

Ben je weer thuis, maak dan zo snel mogelijk schoon – zodat je caravan of camper meteen weer 'vertrekklaar' is. Haal eerst alle losse spullen uit het voertuig. Zo kun je meteen uitzoeken wat weg kan. Gooi afval weg en haal de koelkast leeg en maak hem schoon. Laat de deur van de koelkast openstaan om geurvorming te voorkomen.

Bekleding en textiel

Banken en stoelen zijn vaak intensief gebruikt. Met een vlekverwijderaar kun je – de naam zegt het al – vlekken verwijderen; is dat niet nodig, gebruik dan een textielverfrisser in sprayvorm om alles weer lekker fris te laten ruiken. Laat alles goed drogen, het liefst buiten bij warm weer, om schimmel te voorkomen.

Kasten, keuken, douche en wastafel

Kasten, plankjes en tafelbladen neem je af met een vochtige doek en mild schoonmaakmiddel. De keuken, inclusief fornuis en randen, maak je eenvoudig vetvrij met een stoomreiniger. Die werkt ook goed op kalkaanslag in de douche en op kranen.

Toilet reinigen na de reis

Spoel het toilet grondig door en maak het volledig leeg. Reinig ook het afsluitrubber en laat de cassette goed drogen voordat je die weer opbergt.

Vloeren en hoekjes

Gebruik een stofzuiger met kierenmondstuk om kruimels, zand en stof uit de vloer en hoekjes te halen. Controleer ook de ruimte onder banken en bedden.

Buitenkant van camper of caravan

Gebruik een hogedrukreiniger om vuil van de buitenkant te verwijderen. Werk eventueel met een zachte wasborstel op een telescoopsteel om makkelijk bij het dak te kunnen. Insectenresten, straatvuil en vogelpoep verwijder je het best zo snel mogelijk om vlekken te voorkomen.

©maho


▼ Volgende artikel
Dit moet je doen als je je Chromebook niet meer aan krijgt
Huis

Dit moet je doen als je je Chromebook niet meer aan krijgt

Heb je een Chromebook die niet meer opstart? Geen paniek. Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om het apparaat weer tot leven te wekken. In veel gevallen is het probleem namelijk eenvoudiger op te lossen dan je denkt.

Als je Chromebook opeens niet meer aangaat, valt dit te proberen:

  • Verwijder eventuele accessoires en dongels
  • Maak de oplaadpoort schoon
  • Staat het scherm wel aan?
  • Probeer een andere kabel
  • Controleer de batterij
  • Maak gebruik van de Powerwash

Ook interessant: Chromebook en Chromebook Plus: dit zijn de verschillen

Chromebooks staan bekend om hun gebruiksgemak en scherpe prijs, en inmiddels kunnen ze ook prima offline functioneren. Maar daar heb je weinig aan als het apparaat niet opstart. Reageert je Chromebook nergens meer op? Met deze tips vergroot je de kans dat hij toch weer meewerkt.

Koppel accessoires en dongels los

Begin bij het begin: haal alle randapparatuur uit de poorten. Denk aan usb-sticks, externe muizen of dongels. Soms zorgt een aangesloten apparaat voor een stroomprobleem of een storing, waardoor de Chromebook niet goed opstart. Doet hij het na het loskoppelen weer? Sluit de accessoires dan stuk voor stuk opnieuw aan om te ontdekken welk onderdeel de boosdoener is.

Maak van je Chromebook een alleskunner met een handige dongel.

Breid eenvoudig je aansluitmogelijkheden uit!

Reinig de oplaadpoort

Een verstopte usb-poort kan ook roet in het eten gooien. Stof of vuil belemmert soms het contact tussen kabel en apparaat. Een spuitbus met perslucht is ideaal om de poort schoon te blazen. Heb je die niet bij de hand, dan kun je ook voorzichtig een plastic tandenstoker of een wattenstaafje met een beetje isopropylalcohol gebruiken. Vermijd houten stokjes, die kunnen splinters achterlaten.

Controleer of het scherm werkt

Lijkt het alsof de Chromebook niets doet? Check dan eerst of het scherm überhaupt aanstaat. Het kan gebeuren dat iemand voor de grap de helderheid op het minimum heeft gezet. Druk een paar keer op de helderheidstoets om te zien of het beeld terugkomt. Nog steeds niets? Sluit het apparaat dan eens aan op een extern scherm om te testen of de Chromebook wel signalen afgeeft.

©Google

Gebruik een andere kabel

Geen resultaat? Probeer dan een andere usb-c-kabel. Misschien ligt het simpelweg aan een defecte oplader. Als het ledlampje aangaat bij het aansluiten van een andere kabel, weet je dat het apparaat stroom krijgt. Voor de zekerheid kun je ook een ander stopcontact proberen, al is dat zelden de oorzaak.

Check de accu

Brandt het lampje, maar weigert de Chromebook alsnog dienst, dan zou de accu weleens defect kunnen zijn. In sommige gevallen kun je die zelf vervangen, maar let op: je garantie vervalt dan meestal. Het is verstandiger om contact op te nemen met de verkoper of fabrikant. Als dat niets oplevert, kun je overwegen om een reparatiespecialist in te schakelen.

©Tada Images - stock.adobe.com

Voer een Powerwash uit

Als je Chromebook nog wel opstart maar niet goed functioneert, kan een zogenoemde Powerwash uitkomst bieden. Dit is een fabrieksreset die alle gegevens wist en het systeem schoon herstart. Zorg dus dat je belangrijke bestanden vooraf veiligstelt, bijvoorbeeld in de cloud. Zo geef je je Chromebook mogelijk een tweede leven, zonder nieuwe aan te hoeven schaffen.

Zo werkt een Powerwash:
  • Zet de Chromebook aan
  • Druk tegelijk op Ctrl+Alt+Shift+R
  • Klik op 'Opnieuw opstarten'
  • Kies in het volgende scherm voor Powerwash en klik op Doorgaan
  • Volg de instructies en bevestig de reset
  • Na afloop start je de Chromebook opnieuw op en log je in met je Google-account

Alles geprobeerd?

Hopelijk helpt dit en kun je na het uitvoeren van één van deze stappen weer gebruikmaken van je Chromebook. Zo niet en ben je van plan een nieuwe Chromebook te kopen, dan is het handig om te weten wat bijvoorbeeld de verschillen zijn tussen een normale en Plus-variant. Daarnaast gaven we eerder al wat tips over het kopen van zo'n laptopvervanger en kun je hier lezen wat vijf goede opties voor een redelijk betaalbare prijs zijn.