Review: De Lumia 650 is een prachtige en slanke smartphone, maar kent zijn grenzen

De Lumia 650 is de vierde smartphone van Microsoft die out of the box op Windows 10 Mobile draait. Met de Lumia 650 richt het bedrijf zijn pijlen op ondernemers die niet de hoofdprijs voor een mobiele telefoon willen betalen. De zakenman met een budget. Is de Lumia 650 ‘de slimme keuze voor jouw bedrijf’ zoals Microsoft het omschrijft, of is het verstandiger om nog even verder te kijken? PCM heeft het antwoord.

Degelijk ontwerp

Het eerste dat onmiddellijk opvalt aan de Lumia 650 is zijn design. In het bijzonder het metalen frame rondom de behuizing. Hierdoor ziet en voelt deze een stuk solider aan dan zijn voorgangers. Een dergelijk ontwerpelement zou je eerder verwachten bij een high-end model als de Lumia 950 en Lumia 950 XL, maar niets is minder waar.

Net als alle Lumia-smartphones is de achterzijde voorzien van een back panel van polycarbonaat. Deze is eenvoudig los te maken zodat je de accu, nano-simkaart en eventueel microSD-kaart kunt plaatsen. Microsoft zegt dat deze Lumia aanvullend geheugen ondersteunt tot 200GB.

© PXimport


 

Afmetingen

De 650 is lekker licht

De Lumia 650 heeft een dikte van 6,9 millimeter en weegt slechts 122 gram. Dat zie en voel je onmiddellijk: hij is echt vederlicht. We kunnen dus duidelijk spreken van een lichtgewicht. Ondanks zijn formaat voelt hij bijzonder compact aan en ligt hij goed in de hand. De afwerking ziet netjes uit. Wel jammer dat de Lumia 650 alleen in de kleuren zwart en wit verkrijgbaar is.
 

Spetterende kleuren

Aangename verrassing is dat Microsoft een 5 inch OLED-scherm heeft verwerkt in de Lumia 650. Iets wat je niet direct verwacht bij een smartphone in dit segment en deze prijsklasse. Hierdoor zien kleuren er mooi verzadigd uit. Sterker nog, door het OLED-scherm vergeet je dat de resolutie slechts 720 bij 1280 pixels is. Door de hoge pixeldichtheid van 297 ppi ziet alles op het display er scherp uit.

De Lumia 650 is tevens voorzien van ClearBlack-technologie. Hierdoor ziet zwart eruit als pikzwart en is het contrast erg hoog. Wie geregeld videofilmpjes bekijkt op zijn of haar smartphone zal dit enorm waarderen. Ander voordeel is dat het scherm ook in de buitenlucht en in het zonlicht prima is te lezen.
 

CPU test: Lumia 650 versus Lumia 640

Op papier heeft de Lumia 650 niet de beste specificaties en dat merk je in het dagelijkse gebruik. Onder de motorkap heeft Microsoft een Qualcomm Snapdragon 212 quadcore-CPU en 1GB aan werkgeheugen verwerkt.
 

De 650 is sneller dan zijn voorganger

Voor deze review hebben wij de prestaties van de Lumia 640 (met Snapdragon 400 CPU) vergeleken met de Lumia 650. Daarvoor vertrouwden we op drie benchmarks: AnTuTu, MultiBench en PhoneMark. Om een eerlijke vergelijking te maken was op beide toestellen Windows 10 Mobile geïnstalleerd.

De belangrijkste conclusie is dat de Lumia 650 op de meeste tests hoger scoort dan zijn voorganger. Het gaat hierbij niet om enorme verschillen, maar ze zijn wel aanwezig. Het toont aan dat de 1.3GHz Snapdragon 212 marginaal krachtiger is dan de 1.2GHz Snapdragon 400 processor.

© PXimport


 

Laden………

Maar papier zegt niet alles. In praktijk vielen de prestaties ons enigszins tegen. Of je een applicatie opent, een website bezoekt, je Facebook checkt, een statusupdate plaatst: de laadanimatie verschijnt nagenoeg altijd in beeld. Zelfs als je op een zoekvenster tikt duurt het even voordat het toetsenbord in beeld verschijnt. De Lumia 650 is bepaald geen snelheidsduivel.

Gamen op de Lumia 650 is niet aan te bevelen, vooral als deze 3D graphics bevat. De frame rates laten te wensen over waardoor het gameplezier je al snel vergaat. Laten we voorop stellen dat de Lumia 650 niet voor dit doeleinde op de markt is gebracht. Van de andere kant: ook de hardwerkende werknemer of freelancer moet van tijd tot tijd ontspannen. In ieder geval niet met een racespel of endless runner als Sonic Dash of Crossy Road.
 

Productiviteit on-the-go, maar geen ondersteuning voor Continuum en Windows Hello

Dit is een toestel voor zakenmensen onderweg

De Lumia 650 wordt standaard geleverd met de volledige Microsoft Office suite. Dankzij de clouddienst OneDrive kun je bestanden in een handomdraai synchroniseren met je PC of Surface-tablet. Zo kun je altijd en overal aan je documenten en presentaties werken.

Doordat een krachtige CPU ontbreekt ondersteunt de Lumia 650 geen Continuum. In combinatie met de Display Dock is het zodoende niet mogelijk om een extern scherm aan te sluiten op deze smartphone zodat je daar je werk kunt voortzetten. Van een smartphone die Microsoft profileert als productiviteitsmonster zou je dit wel verwachten. Daar staat tegenover dat de prijs dan waarschijnlijk hoger zou zijn uitgevallen.
 

Geen Hello

Evenmin ondersteunt de Lumia 650 Windows Hello: een nieuwe beveiligingsmethode waarmee je met je gezicht, iris of vingerafdruk de smartphone beschermt tegen ongeoorloofd gebruik.

Voor systeembeheerders biedt Windows 10 Mobile de optie om aangepaste beleidsinstellingen of policies toe te voegen. Zo is het mogelijk om functies uit te schakelen of andere restricties op te leggen, wachtwoordbeheer, apparaten te vergrendelen, certificaatprofielen te implementeren en mobiele toepassingen te beheren. Een groot pluspunt voor deze doelgroep.
 

Mooie foto’s in het daglicht

Net als andere Lumia's is de camera van de 650 prima

Ondanks de wat matige specificaties zijn we zeer te spreken over de camera. Onder goedbelichte omstandigheden zien de geschoten foto’s er goed uit. Kleuren ogen natuurgetrouw en het niveau van de details is prima. Scherpstellen doet de camera verrassend snel en ook biedt hij tal van instellingen zoals ISO-waarden, witbalans, sluitertijd en helderheid. Automatische beeldstabilisatie ontbreekt, maar daar merkten we vrij weinig van bij het testen van de camera.

Foto’s zijn niet van de hoogste kwaliteit. Je zult genoegen moeten nemen met 720p. Dat geldt ook voor video’s. De videoframesnelheid ligt op maximaal 30 frames per seconde. Dankzij continue autofocus zien video’s die in het daglicht zijn opgenomen en nog aardig uit.

© PXimport


 

In het duister

In donkere situaties is de kwaliteit van de foto’s en video’s uiteraard minder, maar we hebben erger gezien. Ook viel het ons op dat de autofocus onder dergelijke omstandigheden soms wat trager reageert, of zelfs helemaal de kluts kwijt leek te zijn.

De kwaliteit van de 5 megapixel front-facing camera is ok, maar meer ook niet. Korreligheid en bewegingsonscherpte schuilen al gauw om de hoek.
 

Accu gaat makkelijk een hele dag mee

De batterij heeft een vermogen van 2.000 mAh. Niet bepaald een uitblinker in vergelijking met andere smartphones, maar laat je hierdoor niet misleiden. De Lumia 650 gaat makkelijk een hele werkdag mee, ook als je geregeld surft op internet, foto’s schiet, e-mails verstuurt, het laatste nieuws volgt en berichten verstuurt. De smartphone biedt geen ondersteuning voor draadloos opladen of quick charge.
 

Conclusie

Van alle Lumia-smartphones heeft de Microsoft Lumia 650 in onze ogen het beste design.

Van alle Lumia-smartphones heeft de Microsoft Lumia 650 in onze ogen het beste design. De metalen frame geeft het een premium look and feel, iets wat we al jaren missen bij de Lumia-reeks. Ook weet Microsoft ons op een aangename manier te verrassen door de Lumia 650 met een OLED-scherm uit te rusten. Een andere pluspunt is de camera, waarmee je overdag prima foto’s schiet. Tevens beschik je over 16GB intern geheugen, twee keer zo veel opslagcapaciteit in vergelijking met de Lumia 550, 640 en 640 XL. Mocht het desondanks nog te weinig opslagruimte zijn, dan kun je het geheugen altijd uitbreiden met een microSD-kaart.

Over de prestaties zijn we minder te spreken. De low-end tot midrange specificaties zorgen ervoor dat applicaties niet optimaal draaien. Zelfs met de meest basale acties, zoals het openen van apps of het uitvoeren van een zoekopdracht, kosten de Lumia 650 de nodige moeite.
 

Voor alledag

Voor alledaagse zaken als e-mailen, whatsappen, sms’en en bellen is de Snapdragon 212 krachtig genoeg. Als je daarentegen veel online bent of zo nu en dan een spelletje wil spelen, dan merk je dat de processor tekort schiet. Wij hadden graag gezien dat Microsoft voor een krachtigere chipset had gekozen, zoals de Snapdragon 617. Deze processor hebben we vaker voorbij zien komen in smartphones die tot het middensegment behoren (bijvoorbeeld de HTC One A9 of de Alcatel OneTouch Idol 4). Deze CPU is niet alleen krachtiger maar ondersteunt bovendien ook Continuum, hetgeen niet het geval is bij de Lumia 650. Een opmerkelijke en in onze ogen teleurstellende constatering voor een smartphone die Microsoft promoot als ‘jouw mobiele kantoor’.

Tot slot moet je rekening houden met het beperkt aantal apps dat beschikbaar is voor Windows 10 Mobile. Bovendien zijn niet alle beschikbare apps te installeren, zoals HERE City Lens. Dat is te wijten aan de beperkingen van de hardware.

Wie niet al te hoge eisen stelt aan de prestaties van zijn smartphone, een beperkt budget heeft en over de nieuwste versie van Microsofts besturingssysteem wil beschikken, is de Lumia 650 een serieus alternatief. Wie meer uit zijn Windows-smartphone wil halen en hiervoor niet de hoofdprijs wil betalen, is de Lumia 640 de betere keuze.

De Microsoft lumia 650 kost 229 euro. Een variant met twee simkaarten (dual-sim) is eveneens verkrijgbaar, maar is enkele tientjes duurder.

7,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Mooi premium design met metalen frame

OLED-scherm

Uitbreidbaar geheugen

Prima foto’s

Dual-sim (optioneel)

Minpunten

Windows 10 Mobile draait niet soepel

Geen ondersteuning voor Continuum en Windows Hello

Beperkt aantal beschikbare apps

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000