iOS 10 - Opvallend en de moeite waard

© PXimport

iOS 10 - Opvallend en de moeite waard

Smartphone & tablet

Geplaatst: 16 juni 2016 - 03:18

Aangepast: 14 december 2022 - 11:58

Redactie

iOS 10 komt pas eind dit jaar definitief beschikbaar, maar we gingen alvast aan de gang met een vroege preview van het besturingssysteem. Daarin zien we geen radicale wijzigingen, maar wel een aantal opvallende nieuwe features die de moeite waard zijn. We laten ze hier zien.

Eerste indruk

iOS 10 werd door Apple aangekondigd als "de meest radicale verandering van iOS ooit", maar dat vinden we nogal ver gaan. Wel zijn er in iOS 10 een aantal dingen veranderd die direct in het oog springen waardoor het besturingssysteem wel fris en nieuw aanvoelt. Lees ook: iOS 10: De grootste update van iOS ooit?

Nieuw overzichtsscherm

© PXimport

Het overzichtsscherm is nog maar een keer op de schop gegaan.

Eén van de opvallendste wijzigingen is het overzicht dat je te zien krijgt als je vanaf het thuisscherm naar rechts veegt. Die was in iOS 9 al vrij radicaal aangepast, maar in iOS 10 krijgt het overzichtsscherm wéér een compleet nieuwe makeover. Je vindt hier nu verschillende widgets met onder andere het nieuws, je agenda-afspraken, het weer en meer.

Daarnaast vind je er ook meldingen van slimme assistent Siri, en staan er app-suggesties. Het idee van het nieuwe overzichtsscherm was in iOS 9 al dat Apple gebruikers meer proactief wilde benaderen, en dat lijkt in iOS 10 nog meer te gebruiken.

Uiteindelijk moeten ook andere ontwikkelaars widgets kunnen bouwen voor in dit centrum, zodat je bijvoorbeeld je WhatsApp-berichten kunt lezen.

Widgets verschijnen voortaan ook in het vergrendelscherm. Je ontgrendelt je telefoon nu alleen nog door de homeknop in te drukken, en niet wanneer je naar links veegt. Als je dat doet, zie je een lijst met widgets staan. Die kun je aanpassen door aan te geven welke je wil hebben.

Controlecentrum

Ook het Controlecentrum, dat je vanuit de onderkant van je scherm omhoog swipet, is veranderd. Zo kun je nu 3D Touch gebruiken bij bijvoorbeeld de zaklampknop, om zo sterk of juist zwak licht te krijgen.

Ook is het scherm verdeeld in 2 onderdelen. In het eerste zie je de bediening van je toestel zoals je dat kent, met de toggles voor wifi en bluetooth (in verschillende kleurtjes!) maar als je naar rechts gaat zit er een speciaal scherm met de bediening voor je muziek. Die is groter en geeft een albumhoes weer. Je kunt er ook wisselen van audiobron, dus als je een video kijkt terwijl je muziek luistert kun je makkelijker wisselen van geluid.

Apps verwijderen!

Wat ook direct opvalt is de nieuwe app met de ietwat suffe naam 'Woning' op je thuisscherm. Met die app kun je straks slimme apparaten besturen, zoals slimme lampen of speakers die je in je huis hebt hangen. Op dit moment kun je nog weinig met de app, maar dat moet in de toekomst veranderen.

Mocht je nou denken dat een extra app op je homescherm helemaal niet nodig is, dan mag je blij zijn met de meest belangrijke en onderbelichte feature van iOS 10: Je kunt apps eindelijk verwijderen!

© PXimport

Ook het controlecentrum is veranderd.

Interactieve widgets

Het notificatiecentrum is in iOS 10 ook aangepakt. Er staat nu veel meer informatie in de meldingen die je krijgt. Bovendien zijn de meldingen interactief, zodat je erover kunt swipen om bijvoorbeeld een antwoord te geven of een bericht te verwijderen. Dit is praktisch hetzelfde scherm als je ziet bij het naar rechts swipen vanaf het thuisscherm - maar dan met de datum en tijd er duidelijker bij.

Optillen om wakker te maken

Een functie die ook nieuw is maar die niet in screenshots is te vatten, is 'Raise to wake'. Daarmee gaat je scherm al aan zodra je je telefoon van een tafel oppakt, zodat je meteen je notificaties kunt zien. Dat werkt al verrassend goed, en is zeker bij moderne iPhones handig. Daar ontgrendelt het scherm namelijk al vrij snel wanneer je de homeknop ingedrukt houdt, dus zie je vaak je notificaties helemaal niet meer.

Ontbrekende features

Het gaat duidelijk nog om een vroege bèta van het nieuwe besturingssysteem. Op dit moment draait iOS 10 nog verre van stabiel en is de accuduur een stuk slechter, maar de bèta is ook vooral bedoeld om de nieuwe functies te testen.

Overigens ontbreken er daar nog een boel van. Zo missen we veel veranderingen die zijn aangekondigd voor bijvoorbeeld 'Kaarten', en werken nieuwe Siri-features nog niet allemaal. Ook werden er veel functies aangekondigd die niet in Nederland werken. In dit artikel van onze collega's van PCM vind je alle veranderingen in iOS (en de andere OS'en) op een rijtje.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000