Inzicht in je schermtijd met iOS 12

© PXimport

Inzicht in je schermtijd met iOS 12

Geplaatst: 14 oktober 2018 - 07:36

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Martin Gijzemijter Gijzemijter

Hoeveel tijd besteed jij op je iPhone? Of je nu denkt dat het antwoord veel of weinig is, de daadwerkelijke schermtijd zal vrijwel zeker hoger liggen dan wat je in gedachten hebt. Ongemerkt brengen we bizar veel tijd door op onze iPhones en Apple wil daar inzicht in bieden in iOS 12.

Het klinkt natuurlijk wat tegenstrijdig, wil Apple niet dat we heel veel tijd doorbrengen op onze smartphone? Natuurlijk wel, maar zoals je moeder je vroeger al leerde is niets waar ‘te’ voor staat goed. Apple heeft niets liever dan dat je de iPhone intensief gebruikt, maar als het gebruik dusdanig veel wordt dat je merkt dat je te weinig tijd overhoudt voor andere dingen, dan zou het zomaar eens kunnen dat je besluit dat je de smartphone voorlopig links laat liggen en juist dát wil Apple graag voorkomen. De smartphone als verlengstuk van je leven, in plaats van vervanging van sociale contacten is het credo.

Inzicht in je schermtijd

Voorheen had je apps van derden nodig om inzicht te krijgen in je schermtijd. Met de komst van iOS 12 is dat echter verleden tijd, want Apple heeft de functionaliteit ingebouwd in het besturingssysteem, inclusief de mogelijkheid om de tijd te reguleren. Navigeer op je iPhone naar Instellingen en scrol een stukje naar beneden tot je de optie Schermtijd ziet (onder Niet storen). Wanneer je daar op drukt, duurt het een paar seconden voordat je de informatie over je iPhonegebruik te zien krijgt. Je ziet precies hoeveel tijd je vandaag op je iPhone hebt doorgebracht, waaraan je die tijd besteed hebt, maar ook hoe die tijd zich verhoudt ten opzichte van je gemiddelde gebruik. Standaard zie je een dagweergave, maar wanneer je drukt op de naam van je toestel, kun je er ook voor kiezen om een weekweergave te tonen (je ziet dan ook direct aan welke specifieke apps je de meeste tijd hebt besteed in plaats van alleen de appcategorie).

© PXimport

Schermtijd reguleren

Naast inzicht in je schermtijd biedt iOS 12 je ook de mogelijkheid om je schermtijd te reguleren. In het menu Schermtijd vind je namelijk ook opties zoals Apparaatvrije tijd. Wanneer je die optie inschakelt kun je aangeven op welke momenten je je smartphone niet wilt gebruiken. Gedurende die tijd zijn alleen telefoonoproepen beschikbaar en de apps die jij hebt aangemerkt als beschikbaar. Een andere optie is Applimieten. Met deze optie kun je aangeven hoe lang je een app maximaal per dag wilt gebruiken. Het klinkt natuurlijk alsof je jezelf op die manier voor de gek houdt, je kunt limieten immers zelf weer uitschakelen. Echter, het inschakelen van limieten is een fantastische manier om inzicht te krijgen in hoe snel je aan een bepaalde schermtijd zit op een dag, en geloof ons, daar zul je van schrikken.

Overigens goed om te weten: je kunt ook een pincode aan schermtijd hangen, zodat je deze optie eventueel op de iPhones van je kinderen (of partner) kunt inschakelen. De redactie van Computer! Totaal is echter niet aansprakelijk voor driftige kinderen en / of echtscheidingen.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000