iCloud vol? 5 tips om je cloudopslag op te schonen

© PXimport

iCloud vol? 5 tips om je cloudopslag op te schonen

Smartphone & tablet

Geplaatst: 26 juni 2019 - 06:20

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Justin Doornekamp

Apple geeft iedereen gratis 5GB aan iCloud-opslag. Dat klinkt acceptabel, maar als je je bedenkt dat dit niet per apparaat geldt, maar per account, dan kan het snel gaan. Tijd om op te schonen!

Uiteraard kun je ervoor kiezen om meer opslag te kopen. Voor 50 GB betaal je nog geen euro per maand, voor 200 GB bijna drie euro en voor 2 TB circa tien euro. Voordat je hiervoor kiest, loont het om eens te kijken naar de mogelijkheden die je hebt om je iCloud-opslag wat op te schonen.

1. Minder back-ups

iCloud maakt geregeld een back-up en dat kost veel opslag. Je kunt een back-up maken van het systeem of van alle individuele apps. Ga in de eerste instantie eens naar het menu om een back-up te maken van je systeem. Deze vind je op je Mac onder Systeemvoorkeuren / iCloud. Klik op het kleine icoontje in de rechterhoek, onderaan het scherm. Selecteer Back-ups. Hier vind je een lijst systeemback-ups die je kunt verwijderen als je ze niet meer nodig hebt. Dit maakt direct al wat meer ruimte vrij.

Hetzelfde kun je doen voor je mobiele apparaat in iOS door naar de Instellingen te gaan, je gebruikersnaam aan te klikken en op iCloud te klikken. Onder Beheer opslag vind je vervolgens mogelijkheden om een back-up te verwijderen of om toekomstige back-ups stop te zetten. In dit opslagmenu vind je ook een lijstje met apps die van iCloud gebruikmaken. Per app kun je een koppeling met iCloud in- of uitschakelen.

2. Verwijder foto’s

Opslagruimte vrijmaken door foto’s en video’s te verwijderen? Niemand wil eraan geloven, maar toch is het nodig. Vaak heb je genoeg foto’s en video’s die nét niet mooi genoeg zijn, maar die je toch nog hebt bewaard. Wees kritisch en verwijder zoveel mogelijk van dit soort bestanden. Daarbij is het goed om te weten dat als je foto’s of video’s verwijdert, ze evengoed nog steeds ruimte in beslag nemen in het Recent verwijderd-mapje. Verwijder ze daar dus ook.

Je kunt natuurlijk ook besluiten om iCloud niet te laten synchroniseren met je foto’s. Dit scheelt al snel enorm veel ruimte.

© PXimport

3. Verwijder oude berichten

Weinig mensen zijn zich ervan bewust dat Whatsapp-berichtjes of sms’jes evengoed ruimte innemen op je iCloud. Dat komt omdat we steeds vaker foto’s meesturen met die berichtjes. De sms’jes kun je handmatig verwijderen in de Berichten-app, terwijl je op een Mac met de rechtermuisknop kan klikken op een bericht of gesprek en vervolgens de keuze hebt om het te verwijderen.

4. Beheer je mail-app

Als je iCloud gebruikt voor je e-mail, dan kan het eveneens snel gaan. Vooral bijlagen in mails zorgen ervoor dat je cloudopslag snel vol raakt. Ga naar je mail-app en verwijder de berichten of mappen die je niet meer nodig hebt. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om enkel de door jou verstuurde e-mails te verwijderen. Dan behoud je evengoed nog berichten die anderen je hebben gestuurd.

5. Bestanden verwijderen uit iCloud Drive

Als je even niet oplet, kan je iCloud Drive snel vollopen met pdf’s, spraakberichten of oude projecten waaraan je hebt gewerkt, maar die je niet meer nodig hebt. Door deze bestanden te verwijderen maak je veel ruimte vrij. Ga in iOS naar de Bestanden-app en kies vervolgens voor iCloud Drive en selecteer de bestanden die je wilt verwijderen. Als je iCloud Drive op je Mac of pc hebt, dan kun je nog veel sneller bestanden verwijderen door ze met de muis te selecteren en te verwijderen.

Deze tips zullen je zeker helpen wat ruimte vrij te maken op je iCloud. En mocht dit niet genoeg zijn, dan kun je dus altijd beslissen om extra opslag te kopen in de vorm van een abonnement.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000