Zo kun je je iPhone-selfies ontspiegelen

© PXimport

Zo kun je je iPhone-selfies ontspiegelen

Geplaatst: 12 juli 2021 - 06:27

Aangepast: 25 november 2022 - 11:02

Martin Gijzemijter Gijzemijter

Misschien is het je wel eens opgevallen dat de selfies die je met je selfie-camera maakt op je iPhone er uiteindelijk iets anders uitzien dan foto's gemaakt met een Android-toestel. De reden daarvoor is dat je iPhone het beeld dat op het display getoond wordt voordat je de foto maakt omdraait, omdat je gewend bent om jezelf in de spiegel te zien. Als je dat liever niet hebt, kun je je selfies ontspiegelen.

Wanneer je uiteindelijk de foto neemt, is het resultaat niet gespiegeld. Dat is natuurlijk maar goed ook, omdat tekst op, bijvoorbeeld, je shirt of trui anders in spiegelbeeld te zien zou zijn. Toch kan het soms heel irritant zijn dat het eindresultaat anders is (gespiegeld) dan wat je in eerste instantie op je iPhone-scherm zag. Gelukkig kun je hier iets aan doen.

Verschillende opties

Het goede nieuws is dus dat je dit eenvoudig kunt verhelpen. Er zijn heel veel apps die dit voor je kunnen doen, en het merendeel is gelukkig gratis. Je kunt twee soorten apps downloaden: apps die een foto nemen met de selfie-camera en deze precies opslaan zoals je ze op het display ziet of apps die je in staat stellen om foto’s die je reeds hebt genomen te spiegelen (zoals Photoshop Express). We gaan voor de laatste optie, met name omdat we de camera-app van Apple fijn vinden.

selfies

© PXimport

Foto spiegelen met Photoshop Express

Om een foto te spiegelen in Photoshop Express geef je de app eerst toegang tot je foto’s en daarna selecteer je de foto die je wilt spiegelen. Vervolgens druk je onderin op het pictogram Uitsnijden (een vierkantje met lijnen die elkaar doorkruisen) en druk je vervolgens op het tweede pictogram van links (twee pijltjes tegenover elkaar). Hiermee spiegel je de foto direct. Druk vervolgens op Delen rechtsboven (pictogram met het vierkantje en een pijltje naar boven) om de foto te bewaren. Je foto is nu precies zoals je hem op je beeldscherm zag.

Wil je geen separate app downloaden om je foto's te spiegelen, dan kun je ook naar de website van Pixlr gaan. Hier vind je de Photo Editor: klik op Open Beeld, zoek je foto uit en druk op Openen. Klik op het bovenste icoontje links in het scherm en vervolgens krijg je diverse roteer- en spiegelopties voorgeschoteld.

Foto's wél spiegelen

Foto's worden dus niet gespiegeld als je ze hebt geschoten, maar in sommige gevallen wil je dat juist wél. Een foto kan bijvoorbeeld een mooier effect krijgen als je die omdraait. Ga op je iPhone nadat je de foto hebt gemaakt naar Foto's en tik op Bewerken en gebruik het spiegelpictogram, dat rechtsboven in beeld te vinden is. Hiermee worden je afbeeldingen van rechts naar links omgedraaid.

De Foto's-app biedt overigens nog veel meer opties om je foto's te bewerken; daar heb je helemaal geen complexe app voor nodig. De standaardbewerkingstools vind je aan de zijkant van de foto, nadat je bij een foto op Bewerken hebt getikt. Ben je erg lui aangelegd, dan levert een tik op de toverstaf vaak al snel betere ogende kiekjes op. Rechttrekken (of juist scheef zetten) kan met de knop daaronder; ook bijsnijden is hiermee mogelijk. Via de knop daar weer onder laat je snel filters los op je foto's. Wil je meer tips over de Foto's-app? Sla dan dit artikel er eens op na. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten