ID.nl logo
Galaxy A8 (2018) - Tussen wal en vlaggenschip
© PXimport
Huis

Galaxy A8 (2018) - Tussen wal en vlaggenschip

De Galaxy A8 is een no-nonsense smartphone. Al het goede van een Samsung Galaxy, zonder dat je de hoofdprijs betaalt. Tenminste, dat is het idee. Maar komt het ook zo uit de verf?

De Galaxy A8 oogt bescheiden, qua formaat en door het weglaten van poespas als een gebogen scherm, dubbele camera, hartslagmeter, toegewijde fysieke knop voor de Bixby-assistent, een stylus en prijs. Het toestel is op de markt verschenen voor zo’n 500 euro. Dat is nog steeds een flinke smak geld, maar een stuk schappelijker dan de minder bescheiden toestellen die in sommige gevallen meer dan twee keer zo duur zijn als deze Galaxy A8.

Voor dat geld krijg je een smartphone die de uitstraling heeft van een Samsung-toptoestel, alhoewel hij in vergelijking wel wat dikker is. Het toestel is waterdicht en van stevige bouwkwaliteit, mede dankzij de metalen rand rondom het toestel. Er zit een groot scherm in het toestel, maar door de minimale schermranden en de wat uitgerekte beeldverhouding valt het formaat best mee. De A8 is ongeveer even groot al de Galaxy S8.

Aan de onderkant van het toestel vinden we een usb-c-poort terug, waarop je een snellader kunt aansluiten. Er is eveneens gewoon een koptelefooningang aan de onderkant. Eigenaardig is wel dat er twee schuifjes in zitten, een voor de geheugenkaart en een voor de dubbele simkaart. Normaalgesproken plaats je twee kaartjes in hetzelfde schuifje. Maar omdat de A8 twee simkaarten en een geheugenkaart mee kan dragen, zijn de twee schuifjes nodig.

©PXimport

©PXimport

©CIDimport

©CIDimport

Scherm

Zoals we van Samsung gewend zijn is de schermkwaliteit prima. De Galaxy A8 beschikt over een helder en kleurrijk amoledpaneel met een full-HD resolutie. In bijna iedere situatie is het scherm comfortabel af te lezen, maar kleuren zijn wel een tikje overdreven.

Van binnen is er niets dat er echt uitspringt, in positieve of negatieve zin. Een octacore Samsung-huismerkprocessor met 4GB werkgeheugen en 32 GB (uitbreidbare) opslag. Dat is ruim genoeg om zware apps soepel te laten lopen. Door de 3.000 mAh-batterij en zuinige chips gaat de accu zo’n anderhalve dag mee. De beschikbare opslagruimte is ietsje karig, steeds meer smartphones in hogere prijsklassen hebben dubbel zoveel, gelukkig is de ruimte dus gewoon uitbreidbaar met een geheugenkaart.

Camera

Samsung heeft een goede reputatie als het op smartphone-camera’s aankomt, de A8 is niet uitgerust met een dubbele camera. Althans aan de achterkant. Steeds meer smartphones hebben zo’n dubbele camera aan de achterzijde, die je bijvoorbeeld gebruikt om niet digitaal, maar optisch in te zoomen. Met de Note 8 is ook Samsung actief op dit gebied. Maar de A8 niet deze heeft juist een dubbele camera aan de voorzijde, de enkele camera op de achterkant is dus voor zoomen wat minder geschikt, maar doet kwalitatief niet onder. Foto’s komen helder en gedetailleerd uit de verf en zoals we van Samsung gewend zijn, klappen de kleuren van je scherm. Mooier, maar wat minder natuurgetrouw dan bijvoorbeeld een iPhone-camera.

©CIDimport

Ook in moeilijkere lichtomstandigheden laat de camera van de Galaxy A8 redelijk veel zien. Onvermijdelijk treed er wat ruis op, maar de details en de kleuren blijven aardig zichtbaar. Alleen had ik in deze omstandigheden wel wat last van bewegingsonscherpte. De camera aan de achterzijde is van acceptabele kwaliteit, maar doet ten opzichte van de Galaxy S8 wel wat onder.

De Galaxy A8 heeft dus meer aandacht voor de selfiemakers, met een dubbele camera aan de voorzijde. Door z’n twee ogen aan de voorkant is de smartphone beter in staat om diepte in te schatten, waardoor je selfies maakt waarbij de achtergrond vervaagt. Live focus heet deze functie. Dat klinkt al beter dan ‘bokeh-effect’, zoals deze portretfunctie ook heet. De selfie-camera’s schieten opvallend goede foto’s. Ook kun je je selfie desgewenst opfleuren met kinderlijke snapchat-achtige stickers.

©CIDimport

©CIDimport

Android Nougat

Op softwaregebied laat de Galaxy A8 steken vallen. Samsung staat erom bekend behoorlijk ingrijpend te sleutelen aan Android. Zoals gezegd, in de prestaties merkte ik daar gelukkig niet direct veel van. Wel zit het toestel ramvol bloatware. In het app-overzicht lijkt het mee te vallen omdat alles is weggewerkt in mapjes. In de Samsung map veel Samsung-doublures van standaard-Androidapplicaties zoals een extra browser, applicatiewinkel en gezondheidsapp. Ook Microsoft heeft een scala aan apps voorgeïnstalleerd, die zich ook nog eens opdringen in het notificatiepaneel. Verder zijn er nog Samsung-martketingapps aanwezig en zit er in de instellingen het tabje Apparaatonderhoud, wat niets meer is dan misleidende tools zoals een McAfee-beveiligingsscanner en geheugenoptimalisatie. Door het naar de instellingen te verplaatsen camoufleert Samsung deze onverwijderbare bloatware.

Ook is er nog Samsung’s eigen ingebouwde assistent Bixby. Deze zit op veel plekken in Android verwerkt. Tot nu toe is deze voor mij geen enkele keer van pas gekomen, Samsung zal nog een flinke kluif aan Bixby hebben. Op de Galaxy S8 en Galaxy Note 8 was Bixby zelfs hinderlijk, door een fysieke knop aan de linkerkant van het toestel. Wanneer deze ingedrukt werd, riep je meteen Bixby op. Zelfs als je toestel vergrendeld was. Deze knop is weggelaten. Hierdoor roep je Bixby niet zo snel meer per ongeluk op en alleen als je hem echt nodig hebt. Daardoor is de assistent voor mij in ieder geval niet meer hinderlijk aanwezig. Gek genoeg is dat dus een vooruitgang.

©CIDimport

©CIDimport

De laatste steek die Samsung laat vallen is het feit dat de Galaxy A8 niet op de meest recente Androidversie draait, Android 7 in plaats van Android 8. Dat is toch wel wat gênant, aangezien een concurrent als Sony dit wel al kon in september. Een update naar Android 8 (Oreo) komt wel en Samsung ondersteunt toestellen doorgaans minstens anderhalf jaar, waardoor je met de Galaxy A8 tot juli 2019 voorzien bent van veiligheidspatches en updates.

Alternatieven

Samsung-smartphones dalen relatief snel in prijs. Op het moment van schrijven is de Galaxy A8 net op de markt verschenen voor 500 euro en is de Galaxy S8 slechts zeven tientjes duurder. De A8 kan zich een beetje moeilijk verantwoorden voor deze prijs. Wil je meer waar voor je geld, dan zijn die paar tientjes voor de S8 de investering waard op het gebied van camera, specs en scherm. Maar in dezelfde prijsklasse koop je ook een OnePlus 5T, die krachtiger is of een Nokia 8 met een schone, recente Androidversie. Maar naar verwachting zal de prijs van de A8 relatief vlot dalen, voor zo’n 400 euro springt het toestel er al een stuk meer uit. Heb je dus een interessante deal gevonden voor de Galaxy A8, sla dan direct toe. Maar voor 500 euro kun je op dit moment gewoonweg beter krijgen.

Conclusie

Wie een Samsung-smartphone zoekt, maar de beste toestellen toch wat te duur vindt, kan bij de A8 terecht. Toch is dit toestel met 500 euro ook te hoog geprijsd voor wat je ervoor terugkrijgt. Zie je echter een interessante aanbieding voor de A8 voorbijkomen, dan is het een prima keuze. De waterdichte bouwkwaliteit, scherm en specificaties vallen erg positief op. Ook de accuduur en camera zijn acceptabel. Alleen heeft Android een update en een bezem nodig.

Goed
Conclusie

**Prijs** € 499,- **Kleuren** Zwart, grijs, goud **OS** Android 7.1 **Scherm** 5,6 inch (2220x1080) **Processor** 2,2 GHz octacore (Exynos 7885) **RAM** 4GB **Opslag** 32 GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij** 3.000 mAh **Camera** 16 megapixel (achter), 16 en 8 megapixel dualcam(voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 5.0, wifi, gps **Formaat** 14,9 x 7 x 0,8 cm **Gewicht** 172 gram **Overig:** Vingerafdrukscanner, usb-c, koptelefoonpoort, waterdicht **Website** [www.samsung.com](http://www.samsung.com/nl/smartphones/galaxy-a8-2018/SM-A530FZKDPHN/)

Plus- en minpunten
  • Bouwkwaliteit
  • Scherm
  • Frontcamera
  • Prijs
  • Bloatware
  • Niet de nieuwste Androidversie
▼ Volgende artikel
Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie
© Svetlana Rey - stock.adobe.com
Huis

Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

 

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

De UEFA-competities vallen deels onder de evenementenlijst, wat betekent dat deze wedstrijden voor minimaal 75% van de Nederlandse huishoudens gratis en zonder drempels toegankelijk moeten zijn. Het Commissariaat voor de Media beschouwt verplichte registratie, waarbij persoonsgegevens als naam, e-mailadres postcode, huisnummer en mobiele telefoonnummer gedeeld moeten worden, als een te hoge drempel. Hierover ontving het meldingen van kijkers die het aanmaken van een account als een obstakel ervaarden. Ook belangenorganisaties spraken hun zorgen uit, met name over de toegankelijkheid voor digitaal minder vaardige mensen, zoals ouderen. Na onderzoek heeft het Commissariaat laten weten dat de verplichte registratie niet voldeed aan de regels uit de Mediawet.

Dat betekent dus dat je vanaf 21 januari, wanneer het UEFA-voetbalseizoen wordt hervat, wedstrijden van Nederlandse clubs kunt streamen via Ziggo Go zonder eerst een account aan te maken. De wedstrijden zijn nu direct toegankelijk via de app op je smart-tv, laptop, tablet en smartphone. Registreren blijft wel mogelijk voor wie wedstrijden buiten Nederland wil streamen.

Voetbalfans die via Ziggo Sport Free de wedstrijden van Nederlandse clubs streamen, kunnen nu ook genieten van meer voetbalcontent. Het populaire Ziggo Sport Highlights-programma, waarin alle wedstrijden van een avond worden samengevat, is voortaan ook via streaming beschikbaar.

Het UEFA-voetbalseizoen gaat op 21 januari verder met onder andere de Champions League-wedstrijd Rode Ster Belgrado-PSV (21.00 uur). Op 22 januari speelt Feyenoord thuis tegenBayern München (21.00 uur). Beide wedstrijden zijn live te zien via Ziggo Sport Free, Ziggo Sport (kanaal 14) en Ziggo Sport Totaal.

Lees ook: Je Android-tablet of smartphone koppelen aan je tv

▼ Volgende artikel
Efficiënter klussen met een compressor
Huis

Efficiënter klussen met een compressor

Lang werden compressors vooral gebruikt in garages, de industrie en de bouw. Moderne compressors zijn echter zo compact en goedkoop geworden, waardoor ze prima inzetbaar zijn voor doe-het-zelvers en hobbyisten. Ben je een volbloed klusser, dan kom je al snel op een punt dat je tijdens het werk echt geniet van een compressor.

Een compressor is het pièce de résistance voor de klusser. Hierdoor beschik je over kracht om ontzettend lichte gereedschappen te gebruiken.

Ook interessant om te lezen: Keuzehulp: zo vind je jouw ideale powerstation

Perslucht

Een compressor is een apparaat dat perslucht produceert. Met die lucht onder druk kun je verschillende werkzaamheden uitvoeren, zoals banden oppompen, oppervlakken en objecten schoonblazen, voorwerpen zandstralen, verf spuiten, en spijkers en brads schieten. Brads zijn ultrafijne spijkertjes – een soort naaldspijkers – die je onder druk in het hout schiet en die je nauwelijks ziet zitten.

Als je dus een fietsband wilt opblazen en daarna de bekleding van een stoel wilt vastnieten, dan verwissel je gewoon het pneumatische gereedschap dat aangesloten is op dezelfde compressor. Dat verwisselen gaat trouwens ontzettend snel dankzij een speciale snelkoppeling. Een belangrijk voordeel van het werken met perslucht is dat al die gereedschappen licht van gewicht zijn terwijl ze toch een enorme kracht hebben.

©Adisorn

Drukvat

Een compressor zuigt lucht aan uit de omgeving, perst die samen en stuwt de samengeperste lucht via een luchtslang naar het aangesloten luchtgereedschap. De ketel of het drukvat van een compressor doet dienst als opslagplaats van lucht die zo goed als mogelijk op een constante druk wordt gehouden. Wanneer de druk door het gebruik daalt, zal de compressor aanslaan en nieuwe lucht aanzuigen en samenpersen. Hoe meer lucht er beschikbaar is, hoe langer het gereedschap kan worden gebruikt, maar ook hoe meer ruimte er nodig is om de lucht op te slaan. Een nadeel van een groot drukvat is dat het langer duurt voordat de luchtdruk opnieuw op bedrijfsniveau is. 

Oliegesmeerd of olievrij

Er zijn verschillende soorten compressors. Er zijn lichte draagbare en minicompressors, maar als doe-het-zelver koop je beter een stevig model dat voldoende druk kan produceren. Op die manier kom je later niet tot de vaststelling dat het toestel niet krachtig genoeg is voor het gereedschap dat je op het oog hebt.

Ruwweg verdeelt men compressors in oliegesmeerde en olievrije typen. Een oliegesmeerde uitvoering is over het algemeen stiller, maar vergt wel iets meer onderhoud. De oliegesmeerde compressor is goedkoper dan zijn olievrije tegenhanger, maar je moet er wel op letten dat je regelmatig het oliepeil checkt en de olie ververst. Een nadeel is dat je oliegesmeerde toestellen beter niet kunt inzetten als het kouder is dan 5°C. De olie kan door de kou verdikken, en dat is kwalijk voor een goede werking van het apparaat. 

©Natallia

Waar op letten?

Je hoeft niet per se naar een speciaalzaak te stappen om een compressor aan te schaffen. In elke doe-het-zelfzaak zie je verschillende modellen. Toch zijn er een paar zaken waar je op moet letten. Allereerst is er het aanzuigvermogen, dat aangeeft hoe snel het drukvat zich vult en hoe vlug de benodigde luchtdruk op peil is.

Heel belangrijk is het aantal bar. Dat is de kracht waarmee de lucht naar buiten wordt geblazen. Bij al het luchtgereedschap dat in de schappen ligt, lees je hoeveel bar het nodig heeft. Als je een spijkerpistool koopt dat 8 bar nodig heeft, moet de compressor deze druk dus wel kunnen produceren. De grootte van de tank bepaalt hoelang je de beschikking hebt over een constante druk. Hoe groter de tank, hoe langer je van dezelfde druk kunt genieten. Dat is vooral belangrijk voor wie verf gelijkmatig wil spuiten.

©navintar

Prijzen

Als je een compressor aanschaft, zitten daar meestal een paar tools bij waarmee je typische basisklussen met perslucht kunt uitvoeren. Anders moet je die hulpmiddelen afzonderlijk kopen. Een compressor voor de doe-het-zelver kost om en nabij de 150 euro. Een bandenpomp met spanningsmeter heb je voor 23 euro, een brad-tacker kost 90 euro, een blaaspistool 9 euro en een zandstraalpistool 35 euro.

Onderhoud

Zo'n compressor heeft nauwelijks onderhoud nodig. Het belangrijkste aandachtspunt is dat je het restvocht dat zich in de buffertank ophoopt af en toe laat weglopen via een aftapkraantje. Dat vocht komt vrij doordat de warme lucht in het apparaat afkoelt en er dus condens ontstaat. Door de hogere druk zal de temperatuur in de tank immers toenemen. Controleer zoals eerder gezegd ook het oliepeil bij oliegesmeerde uitvoeringen.