ID.nl logo
Alle ongewenste apps van je Samsung Galaxy
© PXimport
Huis

Alle ongewenste apps van je Samsung Galaxy

Hoewel het steeds minder vaak voorkomt, kan je telefoon bij aanschaf al vol staan met overbodige apps, ook wel bloatware genoemd. Hoe kun je dergelijke ongewenste apps verwijderen van je Samsung Galaxy?

Apps uitschakelen

01 Actieve apps

Om te zien welke apps er actief zijn, druk je in de instellingen van Android op Applicatiebeheer. Veeg dan naar de lijst Actief. Dit zijn alle apps die momenteel draaien. Als in deze lijst een app staat die je denkt niet nodig te hebben, verspilt die de hele tijd werkgeheugen en processortijd van je smartphone. Apps die je zelf hebt geïnstalleerd, verwijder je eenvoudig in de Play Store. Misschien ben je vergeten dat je ooit die app hebt geïnstalleerd die je nu overbodig vindt?

02 Schakel apps uit

Op een nieuwe smartphone of tablet staan echter ook al heel wat voorgeïnstalleerde en niet te verwijderen apps. Gelukkig kun je tenminste voorkomen dat ze opgestart worden. Druk daarvoor in de lijst Alles op de app die je niet interesseert. Waar bij een app die je kunt verwijderen rechts een knopje Verwijderen staat, toont de appinfo bij deze apps een knopje Uitzetten. Bij sommige apps vraagt Android eerst om de app te vervangen door de fabrieksversie. Druk dan op OK. Vink ook Meldingen weergeven af als je geen meldingen over updates van de app meer wilt zien.

03 Opletten met systeem-apps

Ga zeker niet in het wilde weg apps uitschakelen of verwijderen. Een belangrijke stelregel is: als je niet weet wat een app doet, blijf er dan af. Dat geldt zeker voor de 'groene' apps: de apps die in het applicatiebeheer en een groen Android-icoontje hebben, zijn systeem-apps of systeemdiensten die cruciaal zijn voor de werking van Android. Vaak laat Android zelfs niet toe om die uit te schakelen, maar het is het beste om ze ook niet zomaar te verwijderen (zie vanaf stap 11 hoe dit toch veilig kan).

04 Bloatware

Van de echte bloatware raak je wel zonder bijwerkingen af. We raden aan om ze eerst uit te schakelen om te zien of er toch geen onverwacht effect is. Draait je smartphone zo een tijdje stabiel, verwijder dan de apps definitief. Enkele niet-cruciale apps zijn S Voice, Samsung Push Service, Samsung GO, Samsung Apps en games, of apps zoals Flipboard. Zoek wel eerst op of je de geboden functionaliteit echt niet nodig hebt. Later terug inschakelen gaat gelukkig eenvoudig met een druk op Aanzetten in de appinfo.

©PXimport

Verwijderen met root

05 Rooten

In Android worden uit veiligheidsoverwegingen standaard heel wat zaken van de gebruiker afgeschermd. Je hebt slechts beperkte rechten. Om toegang te krijgen tot bepaalde functies, zoals het verwijderen van onverwijderbare apps, moet je zogenaamde root-rechten verkrijgen. 'Root' is onder Android het gebruikersaccount dat alles kan. Standaard geeft Android je niet de mogelijkheid om het root-account te gebruiken. Om deze mogelijkheid toch te verkrijgen moet je eerst je telefoon rooten, enigszins te vergelijken met het jailbreaken van een iPhone. Als je de instructies correct volgt, dan is je telefoon rooten vrij ongevaarlijk en het duurt ook niet lang, in tegenstelling tot het installeren van alternatieve firmware, dat heel wat risicovoller is. De rest van je Android-installatie blijft bij het rooten intact.

Let op: je verliest wel de garantie op je apparaat! Hoe je apparaat correct te rooten is, hangt van model tot model af. Bij de meeste Samsung-apparaten kun je daarvoor Odin gebruiken, onofficiële software van Samsung die enkele jaren geleden gelekt is. Via de officiële website kun je de Samsung usb-driver voor Windows installeren.

©PXimport

Installeer niet het programma Samsung Kies, want dat conflicteert met Odin.

Risico's 

Door je smartphone te 'rooten' verlies je niet alleen de garantie op je apparaat, maar worden applicaties met root-toegang ook niet meer ingeperkt, hetgeen betekent dat ze meer schade aan je telefoon kunnen doen. Bij goed geschreven software zal dit niet voorvallen, maar een slordige programmeur kan een foutje in zijn applicatie maken. Omdat een geroote applicatie ook toegang heeft tot gegevens van andere applicaties, kan het dan wel voorkomen dat je plots door deze fout gegevens verliest. En dan hebben we het nog niet over applicaties die bewust kwaadaardige zaken uitvoeren. Geef dus enkel root-rechten aan applicaties die je vertrouwt.

06 Rooten voorbereiden

Na de installatie van de usb-driver en Odin download je het rootbestand voor je Android-apparaat. Voor onze Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 vonden we het benodigde zipbestand CF-Root op deze website. Als het rootbestand met een eigen versie van Odin komt, gebruik die dan. Verzeker je er ondertussen van dat je Android-apparaat voldoende opgeladen is en zorg dat het nog niet via usb met je computer verbonden is. Schakel tot slot de usb-foutopsporingsmodus op je apparaat in. Op nieuwe Android-versies gaat dat als volgt: druk zeven keer op Buildnummer bij Toestel-info in de instellingen. Ga dan naar Ontwikkelaarsopties en vink de optie USB-foutopsporing aan.

07 Verbinding met Odin

Start nu Odin op en schakel je Android-apparaat uit. Houd daarna de volume-omlaag-knop, Home-knop en aan/uitknop ingedrukt tot je een melding te zien krijgt. Volg de instructies om voort te gaan, meestal is dat door de volumeknop in te drukken om te navigeren en de aan/uitknop om te bevestigen. Sluit daarna de usb-kabel op je computer aan. Zodra de verbinding correct opgezet is, toont Odin onder ID:COM een poortnummer en krijg je onderaan de boodschap Added!!. Verzeker je ervan dat de opties Auto Reboot en F. Reset Time in Odin ingeschakeld zijn en de andere uit.

08 Rootbestand wegschrijven

Klik nu rechts op de knop PDA en selecteer het rootbestand, doorgaans met de extensie .tar of .md5. Odin controleert of het bestand niet corrupt is en toont het resultaat in het meldingenvenster linksonder. Ziet alles er in orde uit, klik dan onderaan op de knop Start. Odin begint daarna het rootbestand naar je Android-apparaat te schrijven en toont in het meldingenvenster de vooruitgang. Als het succesvol weggeschreven is, krijg je daarvan een melding en herstart je Android-apparaat automatisch. De usb-kabel kun je pas ná die herstart veilig verwijderen.

09 Echt root?

Na de reboot bevat je Android-apparaat een app SuperSU waarmee je de administratorrechten beheert. Alle apps die root-toegang vereisen, vragen daarvoor via die app toestemming aan jou. De app kan ook KNOX uitschakelen: Samsungs beveiligingstechnologie die root-toegang tegenwerkt. Om zeker te zijn dat je smartphone geroot is, installeer je de app Root Checker en voer je die uit. Druk op Check om de controle te starten en bevestig de vraag van SuperSU om roottoegang aan Root Checker te verlenen. Staat er bij Root Access de boodschap access granted, dan is je apparaat geroot.

©PXimport

10 Titanium Backup

Nu je smartphone geroot is, zijn de niet-verwijderbare systeem-apps wel te verwijderen. Daarvoor bestaan allerlei apps, waaronder de back-upapp Titanium Backup. We installeren die omdat het sowieso aan te raden is om een back-up van je systeem-apps te nemen voor je ze verwijdert. Zo kun je ze nog altijd eenvoudig herstellen als ze toch essentieel blijken te zijn voor de werking van je smartphone. Om dat herstel mogelijk te maken, vink je eerst in de instellingen van Android bij Beveiliging de optie Onbekende bronnen aan. Druk dan in Titanium Backup rechtsboven op Menu, daarna op Batch-acties en dan onder Back-up maken de juiste back-upkeuze.

Handige root-apps

Er zijn nog een hoop andere interessante apps die root-toegang gebruiken. Greenify houdt je Android-toestel snel en energiezuinig door achtergrondprocessen te beperken. Tasker is de ideale app om je Android-toestel volledig mee te automatiseren.

11 App verwijderen

Om een 'onverwijderbare' app te verwijderen, druk je in Titanium Backup bovenaan op Back-up/herstel en druk je daarna op de app. Druk voor de zekerheid eerst op Back-up zodat je een reservekopie van de app hebt. Daarna druk je op Deïnstalleren om de app voorgoed te verwijderen. Titanium Backup geeft je een waarschuwing en vraagt je of je zeker bent dat je de app wilt de-installeren. Druk op Ja om te bevestigen. Herhaal dit nu één voor één voor de ongewenste apps.

12 App herstellen

Merk je toch dat je wat te voortvarend bent geweest en dat je smartphone onstabiel wordt omdat je een essentiële systeem-app verwijderd hebt, dan los je dit probleem eenvoudig op met Titanium Backup. Tenminste, als je onze raad gevolgd hebt en een back-up van de app gemaakt hebt. Ga in de lijst met apps naar de verwijderde app, druk erop en druk dan op Herstellen. Je hebt de keuze om enkel de app of ook de bijbehorende gegevens te herstellen.

Alternatieve Android-versie

13 LineageOS

De laatste en meest drastische manier om van Samsungs bloatware af te raken, is het installeren van een alternatieve Android-variant (ROM) die Samsungs Android-versie vervangt. Een bekende opensource-ROM was altijd CyanogenMod, die vrij goed ondersteund werd op heel wat Samsung-apparaten. Het mobiele besturingssysteem leunt dicht tegen de officiële Android-versie van Google aan, zonder de TouchWiz-interface en andere Samsung-apps. In 2015 werd de ontwikkeling van CyanogenMod stopgezet. In de plaats kwam LineageOS.

©CIDimport

15 Recovery-ROM

Als je Samsung-apparaat niet ondersteund wordt door LineageOS, heb je wat meer werk. Als eerste heeft je apparaat een recovery-ROM nodig. We kozen op onze Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 voor TeamWin Recovery Project. Een andere populaire recovery-ROM is ClockworkMod Recovery. De ontwikkelaar van CyanogenMod raadt meestal de opensource-tool Heimdall aan om ROMs naar je apparaat te schrijven, maar ook Odin werkt. We downloadden het juiste tar-bestand van TWRP en schreven het met Odin naar ons Android-apparaat. Dat verloopt exact hetzelfde als het rooten in stap 5 tot en met 8.

16 Voorbereiding

Installeer op Windows nu eerst Java en daarna de Android SDK. Start na installatie de SDK Manager en selecteer daarin alleen de Android SDK Platform-tools om te installeren. Plaats de tool in het systeempad van Windows. Download dan het LineageOS-bestand voor je apparaat en het Google Apps-bestand om toegang te krijgen tot Google Play en andere essentiële apps van Google.

17 Installeer LineageOS-bestanden

Open de map waarin de zip-bestanden van LineageOS en Google Apps gedownload zijn en druk op Shift+Rechtermuisknop en kies Opdrachtvenster hier openen. Sluit je apparaat aan via usb aan en tik de opdracht adb push bestandsnaam.zip /sdcard/ in voor elke bestandsnaam.

18 Bloatwarevrije ROM

Start daarna je Android-apparaat in recoverymodus (vaak de volume-omhoog-knop en de aan/uitknop samen ingedrukt) tot je het scherm van TWRP ziet. Druk op Wipe en veeg dan over het blauwe knopje voor een 'factory reset'. Opgelet, dit verwijdert al je gegevens! Maak dus eerst een back-up met Titanium Backup indien nodig. Druk tot slot op Install en kies het LineageOS-zipbestand. Kies daarna Add More Zips en het Google Apps-zipbestand. Veeg over het blauwe knopje om de installatie te starten. Druk daarna op Reboot System, waarna je verwelkomd wordt door een bloatwarevrije LineageOS op je smartphone.

Terug naar de originele instellingen

Bevalt LineageOS (of een andere alternatieve ROM) je niet en wil je liever terug naar de oude situatie? Via Odin kun je je toestel weer helemaal terugzetten naar de oude situatie, dit is ook handig als je je toestel wilt doorverkopen of aanspraak wilt maken op garantie bij schade. Via deze website kun je na registratie de installatiebestanden van jouw toestel opzoeken en inladen in Odin. Dit proces wist wel je gegevens en sluit root-toegang weer af.

▼ Volgende artikel
Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie
© Svetlana Rey - stock.adobe.com
Huis

Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

 

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

De UEFA-competities vallen deels onder de evenementenlijst, wat betekent dat deze wedstrijden voor minimaal 75% van de Nederlandse huishoudens gratis en zonder drempels toegankelijk moeten zijn. Het Commissariaat voor de Media beschouwt verplichte registratie, waarbij persoonsgegevens als naam, e-mailadres postcode, huisnummer en mobiele telefoonnummer gedeeld moeten worden, als een te hoge drempel. Hierover ontving het meldingen van kijkers die het aanmaken van een account als een obstakel ervaarden. Ook belangenorganisaties spraken hun zorgen uit, met name over de toegankelijkheid voor digitaal minder vaardige mensen, zoals ouderen. Na onderzoek heeft het Commissariaat laten weten dat de verplichte registratie niet voldeed aan de regels uit de Mediawet.

Dat betekent dus dat je vanaf 21 januari, wanneer het UEFA-voetbalseizoen wordt hervat, wedstrijden van Nederlandse clubs kunt streamen via Ziggo Go zonder eerst een account aan te maken. De wedstrijden zijn nu direct toegankelijk via de app op je smart-tv, laptop, tablet en smartphone. Registreren blijft wel mogelijk voor wie wedstrijden buiten Nederland wil streamen.

Voetbalfans die via Ziggo Sport Free de wedstrijden van Nederlandse clubs streamen, kunnen nu ook genieten van meer voetbalcontent. Het populaire Ziggo Sport Highlights-programma, waarin alle wedstrijden van een avond worden samengevat, is voortaan ook via streaming beschikbaar.

Het UEFA-voetbalseizoen gaat op 21 januari verder met onder andere de Champions League-wedstrijd Rode Ster Belgrado-PSV (21.00 uur). Op 22 januari speelt Feyenoord thuis tegenBayern München (21.00 uur). Beide wedstrijden zijn live te zien via Ziggo Sport Free, Ziggo Sport (kanaal 14) en Ziggo Sport Totaal.

Lees ook: Je Android-tablet of smartphone koppelen aan je tv

▼ Volgende artikel
Efficiënter klussen met een compressor
Huis

Efficiënter klussen met een compressor

Lang werden compressors vooral gebruikt in garages, de industrie en de bouw. Moderne compressors zijn echter zo compact en goedkoop geworden, waardoor ze prima inzetbaar zijn voor doe-het-zelvers en hobbyisten. Ben je een volbloed klusser, dan kom je al snel op een punt dat je tijdens het werk echt geniet van een compressor.

Een compressor is het pièce de résistance voor de klusser. Hierdoor beschik je over kracht om ontzettend lichte gereedschappen te gebruiken.

Ook interessant om te lezen: Keuzehulp: zo vind je jouw ideale powerstation

Perslucht

Een compressor is een apparaat dat perslucht produceert. Met die lucht onder druk kun je verschillende werkzaamheden uitvoeren, zoals banden oppompen, oppervlakken en objecten schoonblazen, voorwerpen zandstralen, verf spuiten, en spijkers en brads schieten. Brads zijn ultrafijne spijkertjes – een soort naaldspijkers – die je onder druk in het hout schiet en die je nauwelijks ziet zitten.

Als je dus een fietsband wilt opblazen en daarna de bekleding van een stoel wilt vastnieten, dan verwissel je gewoon het pneumatische gereedschap dat aangesloten is op dezelfde compressor. Dat verwisselen gaat trouwens ontzettend snel dankzij een speciale snelkoppeling. Een belangrijk voordeel van het werken met perslucht is dat al die gereedschappen licht van gewicht zijn terwijl ze toch een enorme kracht hebben.

©Adisorn

Drukvat

Een compressor zuigt lucht aan uit de omgeving, perst die samen en stuwt de samengeperste lucht via een luchtslang naar het aangesloten luchtgereedschap. De ketel of het drukvat van een compressor doet dienst als opslagplaats van lucht die zo goed als mogelijk op een constante druk wordt gehouden. Wanneer de druk door het gebruik daalt, zal de compressor aanslaan en nieuwe lucht aanzuigen en samenpersen. Hoe meer lucht er beschikbaar is, hoe langer het gereedschap kan worden gebruikt, maar ook hoe meer ruimte er nodig is om de lucht op te slaan. Een nadeel van een groot drukvat is dat het langer duurt voordat de luchtdruk opnieuw op bedrijfsniveau is. 

Oliegesmeerd of olievrij

Er zijn verschillende soorten compressors. Er zijn lichte draagbare en minicompressors, maar als doe-het-zelver koop je beter een stevig model dat voldoende druk kan produceren. Op die manier kom je later niet tot de vaststelling dat het toestel niet krachtig genoeg is voor het gereedschap dat je op het oog hebt.

Ruwweg verdeelt men compressors in oliegesmeerde en olievrije typen. Een oliegesmeerde uitvoering is over het algemeen stiller, maar vergt wel iets meer onderhoud. De oliegesmeerde compressor is goedkoper dan zijn olievrije tegenhanger, maar je moet er wel op letten dat je regelmatig het oliepeil checkt en de olie ververst. Een nadeel is dat je oliegesmeerde toestellen beter niet kunt inzetten als het kouder is dan 5°C. De olie kan door de kou verdikken, en dat is kwalijk voor een goede werking van het apparaat. 

©Natallia

Waar op letten?

Je hoeft niet per se naar een speciaalzaak te stappen om een compressor aan te schaffen. In elke doe-het-zelfzaak zie je verschillende modellen. Toch zijn er een paar zaken waar je op moet letten. Allereerst is er het aanzuigvermogen, dat aangeeft hoe snel het drukvat zich vult en hoe vlug de benodigde luchtdruk op peil is.

Heel belangrijk is het aantal bar. Dat is de kracht waarmee de lucht naar buiten wordt geblazen. Bij al het luchtgereedschap dat in de schappen ligt, lees je hoeveel bar het nodig heeft. Als je een spijkerpistool koopt dat 8 bar nodig heeft, moet de compressor deze druk dus wel kunnen produceren. De grootte van de tank bepaalt hoelang je de beschikking hebt over een constante druk. Hoe groter de tank, hoe langer je van dezelfde druk kunt genieten. Dat is vooral belangrijk voor wie verf gelijkmatig wil spuiten.

©navintar

Prijzen

Als je een compressor aanschaft, zitten daar meestal een paar tools bij waarmee je typische basisklussen met perslucht kunt uitvoeren. Anders moet je die hulpmiddelen afzonderlijk kopen. Een compressor voor de doe-het-zelver kost om en nabij de 150 euro. Een bandenpomp met spanningsmeter heb je voor 23 euro, een brad-tacker kost 90 euro, een blaaspistool 9 euro en een zandstraalpistool 35 euro.

Onderhoud

Zo'n compressor heeft nauwelijks onderhoud nodig. Het belangrijkste aandachtspunt is dat je het restvocht dat zich in de buffertank ophoopt af en toe laat weglopen via een aftapkraantje. Dat vocht komt vrij doordat de warme lucht in het apparaat afkoelt en er dus condens ontstaat. Door de hogere druk zal de temperatuur in de tank immers toenemen. Controleer zoals eerder gezegd ook het oliepeil bij oliegesmeerde uitvoeringen.