Alle ongewenste apps van je Samsung Galaxy

© PXimport

Alle ongewenste apps van je Samsung Galaxy

Geplaatst: 23 maart 2022 - 13:58

Aangepast: 14 december 2022 - 10:03

Koen Vervloesem

Hoewel het steeds minder vaak voorkomt, kan je telefoon bij aanschaf al vol staan met overbodige apps, ook wel bloatware genoemd. Hoe kun je dergelijke ongewenste apps verwijderen van je Samsung Galaxy?

Apps uitschakelen

01 Actieve apps

Om te zien welke apps er actief zijn, druk je in de instellingen van Android op Applicatiebeheer. Veeg dan naar de lijst Actief. Dit zijn alle apps die momenteel draaien. Als in deze lijst een app staat die je denkt niet nodig te hebben, verspilt die de hele tijd werkgeheugen en processortijd van je smartphone. Apps die je zelf hebt geïnstalleerd, verwijder je eenvoudig in de Play Store. Misschien ben je vergeten dat je ooit die app hebt geïnstalleerd die je nu overbodig vindt?

02 Schakel apps uit

Op een nieuwe smartphone of tablet staan echter ook al heel wat voorgeïnstalleerde en niet te verwijderen apps. Gelukkig kun je tenminste voorkomen dat ze opgestart worden. Druk daarvoor in de lijst Alles op de app die je niet interesseert. Waar bij een app die je kunt verwijderen rechts een knopje Verwijderen staat, toont de appinfo bij deze apps een knopje Uitzetten. Bij sommige apps vraagt Android eerst om de app te vervangen door de fabrieksversie. Druk dan op OK. Vink ook Meldingen weergeven af als je geen meldingen over updates van de app meer wilt zien.

03 Opletten met systeem-apps

Ga zeker niet in het wilde weg apps uitschakelen of verwijderen. Een belangrijke stelregel is: als je niet weet wat een app doet, blijf er dan af. Dat geldt zeker voor de 'groene' apps: de apps die in het applicatiebeheer en een groen Android-icoontje hebben, zijn systeem-apps of systeemdiensten die cruciaal zijn voor de werking van Android. Vaak laat Android zelfs niet toe om die uit te schakelen, maar het is het beste om ze ook niet zomaar te verwijderen (zie vanaf stap 11 hoe dit toch veilig kan).

04 Bloatware

Van de echte bloatware raak je wel zonder bijwerkingen af. We raden aan om ze eerst uit te schakelen om te zien of er toch geen onverwacht effect is. Draait je smartphone zo een tijdje stabiel, verwijder dan de apps definitief. Enkele niet-cruciale apps zijn S Voice, Samsung Push Service, Samsung GO, Samsung Apps en games, of apps zoals Flipboard. Zoek wel eerst op of je de geboden functionaliteit echt niet nodig hebt. Later terug inschakelen gaat gelukkig eenvoudig met een druk op Aanzetten in de appinfo.

 

© PXimport

Verwijderen met root

05 Rooten

In Android worden uit veiligheidsoverwegingen standaard heel wat zaken van de gebruiker afgeschermd. Je hebt slechts beperkte rechten. Om toegang te krijgen tot bepaalde functies, zoals het verwijderen van onverwijderbare apps, moet je zogenaamde root-rechten verkrijgen. 'Root' is onder Android het gebruikersaccount dat alles kan. Standaard geeft Android je niet de mogelijkheid om het root-account te gebruiken. Om deze mogelijkheid toch te verkrijgen moet je eerst je telefoon rooten, enigszins te vergelijken met het jailbreaken van een iPhone. Als je de instructies correct volgt, dan is je telefoon rooten vrij ongevaarlijk en het duurt ook niet lang, in tegenstelling tot het installeren van alternatieve firmware, dat heel wat risicovoller is. De rest van je Android-installatie blijft bij het rooten intact.

Let op: je verliest wel de garantie op je apparaat! Hoe je apparaat correct te rooten is, hangt van model tot model af. Bij de meeste Samsung-apparaten kun je daarvoor Odin gebruiken, onofficiële software van Samsung die enkele jaren geleden gelekt is. Via de officiële website kun je de Samsung usb-driver voor Windows installeren.

 

© PXimport

Installeer niet het programma Samsung Kies, want dat conflicteert met Odin.

Risico's 

06 Rooten voorbereiden

Na de installatie van de usb-driver en Odin download je het rootbestand voor je Android-apparaat. Voor onze Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 vonden we het benodigde zipbestand CF-Root op deze website. Als het rootbestand met een eigen versie van Odin komt, gebruik die dan. Verzeker je er ondertussen van dat je Android-apparaat voldoende opgeladen is en zorg dat het nog niet via usb met je computer verbonden is. Schakel tot slot de usb-foutopsporingsmodus op je apparaat in. Op nieuwe Android-versies gaat dat als volgt: druk zeven keer op Buildnummer bij Toestel-info in de instellingen. Ga dan naar Ontwikkelaarsopties en vink de optie USB-foutopsporing aan.

07 Verbinding met Odin

Start nu Odin op en schakel je Android-apparaat uit. Houd daarna de volume-omlaag-knop, Home-knop en aan/uitknop ingedrukt tot je een melding te zien krijgt. Volg de instructies om voort te gaan, meestal is dat door de volumeknop in te drukken om te navigeren en de aan/uitknop om te bevestigen. Sluit daarna de usb-kabel op je computer aan. Zodra de verbinding correct opgezet is, toont Odin onder ID:COM een poortnummer en krijg je onderaan de boodschap Added!!. Verzeker je ervan dat de opties Auto Reboot en F. Reset Time in Odin ingeschakeld zijn en de andere uit.

08 Rootbestand wegschrijven

Klik nu rechts op de knop PDA en selecteer het rootbestand, doorgaans met de extensie .tar of .md5. Odin controleert of het bestand niet corrupt is en toont het resultaat in het meldingenvenster linksonder. Ziet alles er in orde uit, klik dan onderaan op de knop Start. Odin begint daarna het rootbestand naar je Android-apparaat te schrijven en toont in het meldingenvenster de vooruitgang. Als het succesvol weggeschreven is, krijg je daarvan een melding en herstart je Android-apparaat automatisch. De usb-kabel kun je pas ná die herstart veilig verwijderen.

09 Echt root?

Na de reboot bevat je Android-apparaat een app SuperSU waarmee je de administratorrechten beheert. Alle apps die root-toegang vereisen, vragen daarvoor via die app toestemming aan jou. De app kan ook KNOX uitschakelen: Samsungs beveiligingstechnologie die root-toegang tegenwerkt. Om zeker te zijn dat je smartphone geroot is, installeer je de app Root Checker en voer je die uit. Druk op Check om de controle te starten en bevestig de vraag van SuperSU om roottoegang aan Root Checker te verlenen. Staat er bij Root Access de boodschap access granted, dan is je apparaat geroot.

 

© PXimport

10 Titanium Backup

Nu je smartphone geroot is, zijn de niet-verwijderbare systeem-apps wel te verwijderen. Daarvoor bestaan allerlei apps, waaronder de back-upapp Titanium Backup. We installeren die omdat het sowieso aan te raden is om een back-up van je systeem-apps te nemen voor je ze verwijdert. Zo kun je ze nog altijd eenvoudig herstellen als ze toch essentieel blijken te zijn voor de werking van je smartphone. Om dat herstel mogelijk te maken, vink je eerst in de instellingen van Android bij Beveiliging de optie Onbekende bronnen aan. Druk dan in Titanium Backup rechtsboven op Menu, daarna op Batch-acties en dan onder Back-up maken de juiste back-upkeuze.

Handige root-apps

11 App verwijderen

Om een 'onverwijderbare' app te verwijderen, druk je in Titanium Backup bovenaan op Back-up/herstel en druk je daarna op de app. Druk voor de zekerheid eerst op Back-up zodat je een reservekopie van de app hebt. Daarna druk je op Deïnstalleren om de app voorgoed te verwijderen. Titanium Backup geeft je een waarschuwing en vraagt je of je zeker bent dat je de app wilt de-installeren. Druk op Ja om te bevestigen. Herhaal dit nu één voor één voor de ongewenste apps.

12 App herstellen

Merk je toch dat je wat te voortvarend bent geweest en dat je smartphone onstabiel wordt omdat je een essentiële systeem-app verwijderd hebt, dan los je dit probleem eenvoudig op met Titanium Backup. Tenminste, als je onze raad gevolgd hebt en een back-up van de app gemaakt hebt. Ga in de lijst met apps naar de verwijderde app, druk erop en druk dan op Herstellen. Je hebt de keuze om enkel de app of ook de bijbehorende gegevens te herstellen.

Alternatieve Android-versie

13 LineageOS

De laatste en meest drastische manier om van Samsungs bloatware af te raken, is het installeren van een alternatieve Android-variant (ROM) die Samsungs Android-versie vervangt. Een bekende opensource-ROM was altijd CyanogenMod, die vrij goed ondersteund werd op heel wat Samsung-apparaten. Het mobiele besturingssysteem leunt dicht tegen de officiële Android-versie van Google aan, zonder de TouchWiz-interface en andere Samsung-apps. In 2015 werd de ontwikkeling van CyanogenMod stopgezet. In de plaats kwam LineageOS.

Alle ongewenste apps van je Samsung Galaxy-15082296

© CIDimport

15 Recovery-ROM

Als je Samsung-apparaat niet ondersteund wordt door LineageOS, heb je wat meer werk. Als eerste heeft je apparaat een recovery-ROM nodig. We kozen op onze Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 voor TeamWin Recovery Project. Een andere populaire recovery-ROM is ClockworkMod Recovery. De ontwikkelaar van CyanogenMod raadt meestal de opensource-tool Heimdall aan om ROMs naar je apparaat te schrijven, maar ook Odin werkt. We downloadden het juiste tar-bestand van TWRP en schreven het met Odin naar ons Android-apparaat. Dat verloopt exact hetzelfde als het rooten in stap 5 tot en met 8.

16 Voorbereiding

Installeer op Windows nu eerst Java en daarna de Android SDK. Start na installatie de SDK Manager en selecteer daarin alleen de Android SDK Platform-tools om te installeren. Plaats de tool in het systeempad van Windows. Download dan het LineageOS-bestand voor je apparaat en het Google Apps-bestand om toegang te krijgen tot Google Play en andere essentiële apps van Google.

17 Installeer LineageOS-bestanden

Open de map waarin de zip-bestanden van LineageOS en Google Apps gedownload zijn en druk op Shift+Rechtermuisknop en kies Opdrachtvenster hier openen. Sluit je apparaat aan via usb aan en tik de opdracht adb push bestandsnaam.zip /sdcard/ in voor elke bestandsnaam.

18 Bloatwarevrije ROM

Start daarna je Android-apparaat in recoverymodus (vaak de volume-omhoog-knop en de aan/uitknop samen ingedrukt) tot je het scherm van TWRP ziet. Druk op Wipe en veeg dan over het blauwe knopje voor een 'factory reset'. Opgelet, dit verwijdert al je gegevens! Maak dus eerst een back-up met Titanium Backup indien nodig. Druk tot slot op Install en kies het LineageOS-zipbestand. Kies daarna Add More Zips en het Google Apps-zipbestand. Veeg over het blauwe knopje om de installatie te starten. Druk daarna op Reboot System, waarna je verwelkomd wordt door een bloatwarevrije LineageOS op je smartphone.

Terug naar de originele instellingen

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000