ID.nl logo
Films kijken op je tablet: zo doe je dat
© PXimport
Huis

Films kijken op je tablet: zo doe je dat

Als je je tablet meeneemt op vakantie, dan wil je waarschijnlijk af en toe even een film kijken. Hoe je dit doet, hangt onder andere af van het type tablet en of je een actieve internetverbinding hebt. In dit artikel gaan we op de bekendste opties om films op je tablet te bekijken in.

Tip 01: Welke tablet?

Hoe je het beste een film kijkt, hangt onder andere af van wat voor besturingssysteem je op je tablet hebt staan. Heb je een Android-tablet, dan kun je gemakkelijk films van je pc naar je tablet kopiëren. Op een iPad – met iOS als besturingssysteem – heb je het programma iTunes nodig om films naar je tablet te kopiëren. Voor het kopiëren van films heb je uiteraard wel genoeg vrije ruimte op je tablet nodig. Een andere optie is dat je een streaming-dienst gebruikt en films dus alleen tijdelijk ruimte op je tablet innemen. Een nadeel van een streaming-optie is natuurlijk dat je een abonnement moet hebben bij een filmdienst én je een goede wifi-verbinding moet hebben op je vakantieadres. Daarnaast bieden sommige diensten je ook nog aan om films te huren. Welke optie voor jou het beste werkt, lees je in de volgende tips.

Tip 02: Specificaties

Wil je een tablet specifiek gebruiken voor het kijken van films, dan is het een slim idee om een tablet met een goed scherm te kiezen. In het geval van een Apple-tablet is dit geen probleem: elke iPad is perfect geschikt om films mee te kijken. Het scherm is helder en heeft een hoge resolutie, zodat ook films in hd-kwaliteit prima worden weergegeven. Wil je een Android-tablet aanschaffen, dan heb je veel meer keus. De fysieke grootte van een tablet is belangrijk: een 7inch-tablet is niet echt geschikt om films mee te kijken, een 10inch-tablet levert een stuk meer kijkplezier.

De schermresolutie is ook belangrijk en hangt direct samen met de grootte van je tablet. Kijk hiervoor niet alleen naar de resolutie, maar ook naar het aantal ppi (pixels per inch). 1920 bij 1280 pixels is eigenlijk het minimum voor een 9- of 10inch-tablet om te kunnen genieten van films. Een iPad heeft een resolutie van 2048 bij 1536 pixels. Bij een schermgrootte van 10 inch komt dit neer op 264ppi. Check ook even dat je tablet een recente versie van Android draait: dit omdat sommige apps niet meer op oudere versies van Android kunnen worden geïnstalleerd. Android 7 is de meest versie, een tablet die minstens Android 5 draait, is aan te raden. Qua werkgeheugen is minstens 2 gigabyte handig en je processor moet ook sterk genoeg zijn zodat je film niet gaat haperen. Wil je via je databundel films kunnen kijken, dan moet je tablet over een sim-sleuf beschikken.

©PXimport

Tip 03: Android

Het voordeel van een open Android-systeem is dat je gemakkelijk films naar je tablet kunt kopiëren. Op je pc doe je dit gewoon vanuit de verkenner, voor de Mac download je het programma Android File Transfer en sluit je je tablet via een usb-kabel op je computer aan. Bestanden tot 4 gigabyte kun je nu gemakkelijk vanuit Windows Verkenner of Android File Transfer naar de juiste map in Android File Transfer slepen. In de meeste gevallen kies je de map met de naam Movies of Films, maar je kunt natuurlijk ook zelf een andere map uitkiezen. Zorg er wel voor dat je films de extensie .mp4 hebben, zodat je favoriete Android-app je film goed kan afspelen. Gebruik je een programma om films van een dvd te rippen, kies dan de instelling h.264 (avc), deze codec wordt door Android vanaf versie 3.0 ondersteund. Heb je een moderne Android-tablet, dan kun je ook de optie h.265 (hevc) kiezen. Een handig programma om films mee te converteren is bijvoorbeeld Freemake. In Android kun je nu gewoon de Galerij-app openen om je video af te spelen.

©PXimport

Gebruik je een programma om films van een dvd te rippen, kies dan de instelling h.264

-

Tip 04: Kopen in Android

Heb je geen films op je computer, dan kun je ook direct op je tablet films kopen of huren. Dit gaat het makkelijkst via Google Play op je tablet. Open de app en tik op Films. De prijs wordt meteen weergegeven per film. Wil je weten of de film Nederlandse ondertiteling heeft of is nagesynchroniseerd in het Nederlands, tik dan op de naam van de film en scrol naar beneden tot Meer informatie. Onder Audiotaal zie je welke taal de film heeft. Bij sommige films staan twee prijzen, de hoogste prijs is de koopprijs. Achter Huren vanaf vind je in de meeste gevallen twee opties: een huurprijs voor de sd-variant en een huurprijs voor de hd-variant. De hd-versie is een beetje duurder. Je kunt een gehuurde film binnen dertig dagen na aankoop bekijken. Nadat je de film hebt gestart, heb je 48 uur de tijd om de film uit te kijken. Na de 48 uur wordt de film automatisch weer van je tablet verwijderd.

©PXimport

Na 48 uur wordt de film automatisch weer van je tablet verwijderd

-

Tip 05: iOS

Omdat iOS een gesloten systeem is, kun je niet eenvoudig films naar een map naar keuze kopiëren. Je hebt iTunes nodig om bestanden naar je iPad te sturen. Sluit je iPad aan met een usb-kabel en start iTunes. In iTunes klik je op het pictogram van je iPad. Klik in de linkerkolom op Films onder Op mijn apparaat en sleep een filmbestand naar het rechtervenster. Het bestand wordt nu naar je lokale iTunes-bibliotheek gekopieerd. Vervolgens klik je op Synchroniseer. Op je iPad open je de app Video’s en je ziet dat je zojuist toegevoegde film in de app verschijnt. Tik erop om de film af te spelen. iTunes is niet alleen een programma om films mee naar je tablet te kopiëren, je kunt via de winkeloptie in het programma ook films kopen of huren. Open de app iTunes Store en tik op Films. Films worden meestal standaard in hd-kwaliteit aangeboden, maar als je op een titel tikt en helemaal naar onder navigeert, dan vind je bij sommige films een sd-optie. Tik op Ook in SD beschikbaar en je ziet dat de koop- en huurprijs voor de sd-versie lager is. Achter Grootte zie je hoeveel gigabyte de download tijdelijk in beslag neemt. Net als bij Google Play heb je dertig dagen de tijd om de film te starten en moet je de film binnen 48 uur uitkijken.

©PXimport

Pathé Thuis

Bioscoopketen Pathé heeft ook een store voor je tablet genaamd Pathé Thuis. De collectie is vergelijkbaar met die van iTunes, maar er zitten wel wat verschillen in. Je bekijkt de bibliotheek gratis door op je tablet de app te installeren.

Tip 06: VLC

Wil je meer opties bij het kijken van je film, download dan de app VLC. Deze app is zowel voor Android als iOS beschikbaar. In de App Store heet het VLC for Mobile, in Google Play moet je op zoek naar VLC for Android. De VLC-app kan veel meer verschillende formaten afspelen en biedt handige extra functies. Zo kun je ondertitelingen die je hebt gedownload in srt-formaat snel toevoegen aan een film door op het ondertitelings-pictogram te tikken en op Select subtitle file / Internal storage te tikken. Er zijn verschillende websites waar je srt-bestanden kunt vinden – de legaliteit van deze bestanden is niet helemaal duidelijk, maar dit terzijde. In de iOS-versie van VLC kun je bovendien bestanden draadloos van je pc of Mac naar je iOS-apparaat sturen via de optie WiFi Upload. Als je een Apple Watch hebt, kun je deze als afstandsbediening gebruiken.

©PXimport

Tip 07: Opslag

Als je veel films op je tablet wilt opslaan, dan heb je genoeg schijfruimte nodig. Vooral bij een iPad is dit een probleem, omdat je geen sleuf voor een sd-kaart op je Apple-tablet vindt. Een film van anderhalf uur in hd-kwaliteit kan al snel 2 tot 3 gigabyte groot zijn. Een iPad met 16 gigabyte is dus snel vol als je bedenkt dat het besturingssysteem en je andere apps ook al een paar gigabyte in beslag nemen. Mocht je nog een iPad willen gaan kopen, kijk dan zeker ook naar de opslagcapaciteit! Het voordeel van een Android-tablet is dat je gemakkelijk schijfruimte kunt uitbreiden door een micro-sd-kaartje in je tablet te klikken. Zorg wel voor een kaartje met snelle doorvoersnelheden. Je hebt drie opties voor micro-sdhc- en micro-sdxc-kaartjes in je tablet: Class 10, UHS-1 Class 1 en UHS-1 Class 3. Die laatste is het snelste.

©PXimport

De opslagruimte van een Android-tablet breid je makkelijk uit met een micro-sd-kaartje

-

Tip 08: Streamen

Een handige mogelijkheid om films te kijken, is via een streaming-dienst. Het grote voordeel is dat je voor een vast bedrag per maand toegang hebt tot een enorme bibliotheek. Het grootste nadeel is natuurlijk dat je een goede wifi-verbinding moet hebben op je vakantiestek. Je databundel is waarschijnlijk niet geschikt om zoveel gigabytes aan data te verbruiken. Denk er ook aan dat sommige campings en hotels wel een wifi-netwerk hebben, maar de snelheden waarschijnlijk veel lager liggen dan bij je thuisnetwerk. In de volgende tips lees je meer over de beste streaming-diensten.

©PXimport

Tip 09: Netflix

De bekendste streaming-dienst is ongetwijfeld Netflix. De dienst biedt voornamelijk series aan, waaronder erg goede eigen producties als Stranger Things, House of Cards en The Crown. Films zijn ook te vinden, maar het aanbod is beduidend kleiner dan in de iTunes Store of Google Play. De films zijn meestal ook niet heel recent. Sinds kort kun je overigens series en films downloaden voor offline gebruik. Als een aflevering of film beschikbaar is voor offline gebruik, dan zie je op de pagina een pictogram met de tekst Downloaden staan.

Als je genoeg ruimte op je tablet hebt, kun je thuis alvast een paar goede films en series downloaden en deze tijdens je vakantie kijken. Je hebt hiervoor dan geen wifi-verbinding of databundel nodig. Je kunt zelfs films in het vliegtuig kijken als je de vliegtuigmodus aan hebt staan. Wil je weten welke films er in je offline-lijst staan, tik dan links bovenin op de drie streepjes en kies voor Mijn downloads. Netflix heb je al vanaf 7,99 euro per maand met een Basic-abonnement. Wil je met twee mensen verschillende series kijken op twee apparaten, dan heb je een Standaard-abonnement van 9,99 euro per maand nodig.

©PXimport

Van tevoren downloaden

In elk land is het aanbod van Netflix anders en zo kan het zijn dat je favoriete Nederlandse serie in Spanje niet te zien is. Een tip is om in Nederland de afleveringen alvast te downloaden. In het buitenland kun je nu je series vinden in je downloadlijst. Omgekeerd werkt dit natuurlijk ook: als je in Frankrijk een leuke serie hebt ontdekt, kun je de afleveringen downloaden en terug in Nederland vanuit je downloadlijst bekijken.

Tip 10: Andere diensten

Een Netflix-concurrent is de app Videoland van RTL. Voor 8,99 euro per maand kun je hier films en series zonder reclame kijken. Het aanbod is een beetje anders dan dat van Netflix en vooral Nederlandstalige series en films zijn in Videoland goed vertegenwoordigd. Je kunt de dienst twee weken voor 1 cent uitproberen en net als bij Netflix kun je sommige series en films downloaden voor offline gebruik. Amazon heeft ook een streaming-dienst met de naam Amazon Prime Video. Het aanbod is op dit moment in Nederland nog een beetje karig, maar dat komt doordat de dienst nog niet zo heel lang actief is in ons land. Voordeel is dat Amazon de eerste maanden slechts 2,99 euro per maand kost en daarna met 5,99 euro per maand ook nog een stuk goedkoper is dan Netflix. Niet alle films hebben overigens Nederlandstalige ondertiteling.

©PXimport

Amazon kost de eerste maanden slechts 2,99 euro per maand: leuk uitprobeer-prijsje dus

-

Tip 11: MUBI

Ben je een liefhebber van arthouse-films en hoef je geen Hollywood-blockbusters op je tablet te kijken, neem dan een abonnement op MUBI. MUBI kun je zien als een online bioscoop. Op elk moment heeft de dienst dertig films in de aanbieding. Elke dag wordt er een nieuwe film aan toegevoegd en na dertig dagen verdwijnt de film weer uit het aanbod. De kwaliteit van de films is erg goed. Het aanbod is een goede mix van oude en nieuwe films én het is gevarieerd: zo word je ook geattendeerd op goede films uit bijvoorbeeld Egypte, Japan en Colombia. Het aantal Franse films is overigens vrij hoog in de selectie. Je kunt de films van MUBI kijken op je tablet of pc. Een abonnement kost 5,99 euro per maand. Via de Android- en iOS-apps kun je films ook downloaden voor offline gebruik.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger: wat helpt het best bij hooikoorts?
© wayhome.studio
Energie

Luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger: wat helpt het best bij hooikoorts?

Onophoudelijke niesbuien, branderige ogen en een niet te tackelen vermoeidheid: voor hooikoortspatiënten is de lente lang niet altijd een pretje. Gelukkig zijn er apparaten die je klachten kunnen verlichten. Wij vertellen je wat het beste werkt: een luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger.

In het kort: Een luchtbevochtiger voegt vocht toe aan een ruimte. Dat is nuttig bij hooikoorts, zou je denken, want door vocht komen pollen naar beneden. Maar een luchtontvochtiger voorkomt schimmel en huisstofmijt in huis, wat ook nuttig kan zijn bij allergische klachten. En dan is er nog de luchtreiniger, die onzuiverheden uit de lucht haalt. Dus: welk van de drie apparaten moet je nu in huis halen? In dit artikel leggen we dat allemaal uit.

Lees ook: Hatsjoe! 💦 Last van hooikoorts? Deze apparaten kunnen je klachten verminderen

Hooikoorts is een allergische reactie op pollen, oftewel stuifmeel van grassen, planten of bomen. Wanneer de temperaturen beginnen te stijgen en de natuur na een koude winter tot bloei komt, verspreiden deze pollen zich via wind in een rap tempo door de lucht. Wie dan op een zonnige dag de deuren en ramen open zet, kan rekenen op een ontelbare hoeveelheid ronddwarrelende pollen in huis. Dat zorgt niet alleen overdag voor vervelende hooikoortsklachten binnenshuis, maar ook je nachtrust kan er flink onder lijden.

Om allergische klachten in huis te verlichten, kun je een aantal dingen doen. Horren plaatsen voor deuren en ramen bijvoorbeeld: die houden een deel van de pollen tegen, maar helaas niet alle. Ook met regelmatig stofzuigen haal je een deel van de pollen weg, al geldt dat alleen voor de pollen die al op de grond liggen. Om pollen uit de lucht te verwijderen, kun je een luchtreiniger overwegen. Dit apparaat trekt stof en pollen uit de lucht en blaast vervolgens schone lucht de ruimte in. Ook een luchtbevochtiger of luchtontvochtiger kan helpen bij hooikoortsklachten, afhankelijk van de luchtvochtigheid in je woning en jouw specifieke allergieën.

Luchtbevochtiger

Te droge lucht in huis is absoluut niet fijn bij hooikoorts. Droge lucht veroorzaakt irritatie aan de slijmvliezen, waardoor deze minder goed in staat zijn om stofdeeltjes en allergenen te weren. Bestaande hooikoortsklachten, zoals droge ogen, een kriebelkeel en benauwdheid, kunnen daardoor erger aanvoelen. Bovendien kunnen pollen in een droge ruimte makkelijker blijven rondzweven dan in een goed bevochtigde ruimte. Ga maar na: hoe minder regen er valt, hoe heviger je hooikoortsklachten (waarschijnlijk) zijn. Dat komt omdat pollen er zonder regen langer over doen om naar beneden te komen en je ze dus makkelijker blijft inademen.

©HN Works

Het voordeel van een luchtbevochtiger lijkt dus tweeledig: het vermindert klachten door geïrriteerde slijmvliezen én het voorkomt dat pollen in huis blijven circuleren. Toch zijn luchtbevochtigers meestal niet de eerste keuze als het om hooikoorts gaat. Hun vermogen om pollen daadwerkelijk uit de lucht te halen lijkt beperkt, en bovendien zijn huizen in de lente en zomer – wanneer hooikoortsklachten het ergst zijn – vaak eerder te vochtig dan te droog. Plaats je een luchtbevochtiger in een al vochtig huis, dan kunnen allergische klachten door een toename van schimmels juist verergeren. Een luchtbevochtiger heeft alleen zin bij hooikoortsklachten als de luchtvochtigheid in je woning lager is dan 40 procent. Met een hygrometer kun je dit eenvoudig meten. 

Luchtontvochtiger

Omdat warme lucht vocht vasthoudt, hebben veel huizen in de lente en zomer last van een te hoge luchtvochtigheid. Huisstofmijt en schimmels zijn dol op vochtige omgevingen, wat bijvoorbeeld verklaart waarom je in de zomer doorgaans meer schimmelplekken in huis opmerkt. Voor hooikoortspatiënten is dat helaas (extra) slecht nieuws. Vaak reageert hun overgevoelige immuunsysteem niet alleen op pollen, maar ook op schimmelsporen, mijten en dierenharen. Die combinatie van allergenen zorgt dan voor een extra belasting van het immuunsysteem, waardoor hooikoortsklachten kunnen verergeren. 

Een luchtontvochtiger onttrekt vocht uit de lucht en lijkt dus een goede keuze als je met hooikoorts én een te vochtige woning kampt. Toch kent ook dit apparaat zijn beperkingen als het om hooikoorts gaat. Zo filtert een luchtontvochtiger geen pollen uit de lucht zoals een luchtreiniger dat doet. Daarnaast werkt een luchtontvochtiger alleen als de luchtvochtigheid in huis daadwerkelijk te hoog is, oftewel meer dan 60 procent. Is dat niet het geval, dan loop je het risico dat de lucht in huis juist te droog wordt, waardoor klachten als benauwdheid en een droge keel alleen maar verergeren.

©Sue Tansirimas

Luchtreiniger

Er is één apparaat waar vrijwel iedere hooikoortspatiënt baat bij heeft: de luchtreiniger. Luchtreinigers zijn speciaal ontwikkeld om stof, pollen en andere allergenen uit de lucht te halen. Dat doen ze door verontreinigde lucht aan te zuigen, deze te filteren en vervolgens weer schone lucht uit te blazen. Er zijn verschillende soorten luchtreinigers met elk hun eigen werking, dus als hooikoortspatiënt is het goed om extra aandacht te besteden aan wat voor type luchtreiniger je in huis haalt.

Kies in elk geval een luchtreiniger met HEPA-filter. Dit type filter haalt zelfs de kleinste stofdeeltjes en pollen uit de lucht én voorkomt dat deze opnieuw de lucht in worden geblazen. Ook nuttig bij hooikoortsklachten is een luchtreiniger met ionisator: die voegt negatief geladen deeltjes toe aan de lucht, waardoor pollen onschadelijk worden gemaakt en naar beneden vallen. Met een ionisator is de kans heel klein dat er toch nog pollen in de lucht blijven zweven.

Of kies beide

Soms is een combinatie van apparaten het beste om je hooikoortsklachten aan te pakken. Is de lucht in jouw woning te droog? Zet dan een luchtreiniger én luchtbevochtiger neer. Bij een te hoge vochtigheid kies je voor een luchtreiniger en luchtontvochtiger. Zo pak je het probleem aan twee kanten aan en zul je waarschijnlijk de meeste verlichting merken.

▼ Volgende artikel
Sapcentrifuge versus slowjuicer: welke moet je kiezen?
© africaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)
Huis

Sapcentrifuge versus slowjuicer: welke moet je kiezen?

Als je gezonde verse sapjes wilt maken, heb je een sapcentrifuge of slowjuicer nodig. Hoewel deze apparaten op het eerste gezicht erg op elkaar lijken, zijn ze zeker niet hetzelfde. Weet je niet welk van de twee je moet kiezen? Wij helpen je op weg! 

In het kort: twijfel je tussen een sapcentrifuge en een slowjuicer? Beide apparaten maken gezonde sapjes, maar werken heel anders. Daardoor is het sap uit het ene apparaat gezonder dan het sap uit het andere. Ook het soort ingrediënten dat je in sapcentrifuges en slowjuicers kunt verwerken, verschilt. In dit artikel leggen we het allemaal uit.

Lees ook: 7 fruitsoorten die je het beste kunt eten als je wilt afvallen

Voor de duidelijkheid: er is een verschil tussen sapjes en smoothies. Smoothies maak je met een blender en bestaan meestal uit gepureerd fruit met een vloeistof, zoals water, melk of yoghurt. Omdat in een blender hele stukken fruit of groenten worden verwerkt, is de structuur van een smoothie wat dikker. Een sapje is daarentegen vloeibaar en vaak helder. Je maakt het met een sapcentrifuge of slowjuicer. Het verschil tussen die twee? Een sapcentrifuge creëert helder sap met weinig vezels, een slowjuicer maakt geconcentreerd sap waarin de vezels behouden blijven. Daardoor is het sap uit een slowjuicer iets gezonder, maar een slowjuicer is ook duurder. Daarnaast vindt niet iedereen het sap uit een slowjuicer vanwege de vezelige structuur even lekker. 

Benieuwd naar de grootste verschillen tussen sapcentrifuges en slowjuicers? Dit zijn ze! 

Werking

Sapcentrifuges en slowjuicers persen beide op een andere manier. In een sapcentrifuge zit een rasp die snel ronddraait. Gooi je een stuk fruit in de vulopening, dan begint de rasp te draaien en wordt het sap uit het fruit geperst. De natte pulp die daarbij overblijft, wordt van het sap gescheiden. Het resultaat is een helder gekleurd sapje waar je bijna doorheen kunt kijken. Een sapcentrifuge werkt heel snel; binnen enkele seconden tot een minuut staat er een heerlijk vitaminebommetje voor je klaar. En dankzij de brede vulopening hoef je je fruit en groenten niet eerst te snijden – ook wel zo makkelijk. 

©279photo

Een slowjuicer is, zoals de naam al zegt, een stuk minder snel. In dit apparaat worden ingrediënten heel langzaam gekneusd met een vijzel. Op die manier komt er tijdens het persen minder warmte en oxidatie vrij, waardoor vitaminen, vezels en antioxidanten zo goed mogelijk behouden blijven. Daardoor blijft er ook iets meer pulp in het sap van een slowjuicer achter dan in het sap van een sapcentrifuge. Een slowjuicer vergt door zijn kleine vulopening daarnaast iets meer voorbereidend werk; je moet je groenten en fruit eerst in grove stukken snijden voordat je ze in het apparaat stopt. Maar daar krijg je dus wel wat voor terug: een sapje bomvol vitaminen en vezels. 

Soorten groenten en fruit 

Een ander voordeel aan slowjuicers is dat je er heel veel kanten mee op kunt. De vijzel in een slowjuicer werkt namelijk zo krachtig en zorgvuldig dat hij zelfs uit de meest vochtarme groenten en fruit sap weet te persen. Je kunt met een (goede) slowjuicer dus ook sap maken uit bladgroenten en bananen. Als je wilt, kun je er zelfs notenpasta mee maken. Een sapcentrifuge krijgt door zijn snelle en lichtere werking alleen sap uit groenten en fruit met een hoog vochtgehalte, zoals appels, sinaasappelen en bleekselderij. 

Gezondheid

Zoals gezegd is het sap uit een slowjuicer iets gezonder dan het sap uit een sapcentrifuge. Dat komt omdat in het sap uit een slowjuicer naast de vitaminen ook de vezels beter behouden blijven. Vezels zijn goed voor de spijsvertering en zorgen voor een langzamere opname van de natuurlijke suikers in fruit, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Maar dat betekent niet dat het sap uit een sapcentrifuge helemaal niet gezond is. Je profiteert immers nog steeds van de vele vitaminen en antioxidanten. En zolang je niet te veel fruit ten opzichte van groente in je sapje verwerkt, zal het met die schommelende bloedsuikerspiegel wel meevallen. Een goede verhouding is 70 procent groenten, 30 procent fruit. 

©Maridav

Prijs 

Aan de krachtige pers van een slowjuicer en de supergezonde sapjes die daaruit komen, hangt wel een flink prijskaartje. Voor een goede slowjuicer leg je namelijk al snel zo'n 200 tot 400 euro neer. Er zijn ook slowjuicers van slechts een paar tientjes, maar het risico van deze goedkopere modellen is dat ze vaak minder efficiënt persen en sneller stukgaan. Een goede sapcentrifuge heb je daarentegen al voor nog geen 100 euro of iets meer dan dat. Maar laat het prijskaartje nooit leidend zijn: uiteindelijk gaat het erom wat je wilt met het apparaat. Het zou zonde zijn als een sapcentrifuge voor jou uiteindelijk toch te beperkt blijkt en je alsnóg een dure slowjuicer moet aanschaffen. 

Dus: wat kies je? 

Een sapcentrifuge is fijn als je van helder sap houdt, je alleen fruit en groenten met een hoog vochtgehalte gaat persen en je niet te veel geld wilt uitgeven. Een slowjuicer kies je als je extra gezonde, vezelrijke sapjes wilt en je ook van plan bent bladgroenten, vochtarm fruit en eventueel noten te gaan persen. Kies je voor een sapcentrifuge, maar wil je toch af en toe vochtarme ingrediënten in je sapjes verwerken? Maak dan eerst sap met je sapcentrifuge en doe dit vervolgens samen met de vochtarme ingrediënten in een blender. Heeft een slowjuicer jouw voorkeur, maar houd je niet zo van vezelige sapjes? Zeef je sapje na het juicen nog eens door een fijne zeef of theedoek. Zo heb je alsnog een helder sapje zonder pulp.