ID.nl logo
Films kijken op je tablet: zo doe je dat
© PXimport
Huis

Films kijken op je tablet: zo doe je dat

Als je je tablet meeneemt op vakantie, dan wil je waarschijnlijk af en toe even een film kijken. Hoe je dit doet, hangt onder andere af van het type tablet en of je een actieve internetverbinding hebt. In dit artikel gaan we op de bekendste opties om films op je tablet te bekijken in.

Tip 01: Welke tablet?

Hoe je het beste een film kijkt, hangt onder andere af van wat voor besturingssysteem je op je tablet hebt staan. Heb je een Android-tablet, dan kun je gemakkelijk films van je pc naar je tablet kopiëren. Op een iPad – met iOS als besturingssysteem – heb je het programma iTunes nodig om films naar je tablet te kopiëren. Voor het kopiëren van films heb je uiteraard wel genoeg vrije ruimte op je tablet nodig. Een andere optie is dat je een streaming-dienst gebruikt en films dus alleen tijdelijk ruimte op je tablet innemen. Een nadeel van een streaming-optie is natuurlijk dat je een abonnement moet hebben bij een filmdienst én je een goede wifi-verbinding moet hebben op je vakantieadres. Daarnaast bieden sommige diensten je ook nog aan om films te huren. Welke optie voor jou het beste werkt, lees je in de volgende tips.

Tip 02: Specificaties

Wil je een tablet specifiek gebruiken voor het kijken van films, dan is het een slim idee om een tablet met een goed scherm te kiezen. In het geval van een Apple-tablet is dit geen probleem: elke iPad is perfect geschikt om films mee te kijken. Het scherm is helder en heeft een hoge resolutie, zodat ook films in hd-kwaliteit prima worden weergegeven. Wil je een Android-tablet aanschaffen, dan heb je veel meer keus. De fysieke grootte van een tablet is belangrijk: een 7inch-tablet is niet echt geschikt om films mee te kijken, een 10inch-tablet levert een stuk meer kijkplezier.

De schermresolutie is ook belangrijk en hangt direct samen met de grootte van je tablet. Kijk hiervoor niet alleen naar de resolutie, maar ook naar het aantal ppi (pixels per inch). 1920 bij 1280 pixels is eigenlijk het minimum voor een 9- of 10inch-tablet om te kunnen genieten van films. Een iPad heeft een resolutie van 2048 bij 1536 pixels. Bij een schermgrootte van 10 inch komt dit neer op 264ppi. Check ook even dat je tablet een recente versie van Android draait: dit omdat sommige apps niet meer op oudere versies van Android kunnen worden geïnstalleerd. Android 7 is de meest versie, een tablet die minstens Android 5 draait, is aan te raden. Qua werkgeheugen is minstens 2 gigabyte handig en je processor moet ook sterk genoeg zijn zodat je film niet gaat haperen. Wil je via je databundel films kunnen kijken, dan moet je tablet over een sim-sleuf beschikken.

©PXimport

Tip 03: Android

Het voordeel van een open Android-systeem is dat je gemakkelijk films naar je tablet kunt kopiëren. Op je pc doe je dit gewoon vanuit de verkenner, voor de Mac download je het programma Android File Transfer en sluit je je tablet via een usb-kabel op je computer aan. Bestanden tot 4 gigabyte kun je nu gemakkelijk vanuit Windows Verkenner of Android File Transfer naar de juiste map in Android File Transfer slepen. In de meeste gevallen kies je de map met de naam Movies of Films, maar je kunt natuurlijk ook zelf een andere map uitkiezen. Zorg er wel voor dat je films de extensie .mp4 hebben, zodat je favoriete Android-app je film goed kan afspelen. Gebruik je een programma om films van een dvd te rippen, kies dan de instelling h.264 (avc), deze codec wordt door Android vanaf versie 3.0 ondersteund. Heb je een moderne Android-tablet, dan kun je ook de optie h.265 (hevc) kiezen. Een handig programma om films mee te converteren is bijvoorbeeld Freemake. In Android kun je nu gewoon de Galerij-app openen om je video af te spelen.

©PXimport

Gebruik je een programma om films van een dvd te rippen, kies dan de instelling h.264

-

Tip 04: Kopen in Android

Heb je geen films op je computer, dan kun je ook direct op je tablet films kopen of huren. Dit gaat het makkelijkst via Google Play op je tablet. Open de app en tik op Films. De prijs wordt meteen weergegeven per film. Wil je weten of de film Nederlandse ondertiteling heeft of is nagesynchroniseerd in het Nederlands, tik dan op de naam van de film en scrol naar beneden tot Meer informatie. Onder Audiotaal zie je welke taal de film heeft. Bij sommige films staan twee prijzen, de hoogste prijs is de koopprijs. Achter Huren vanaf vind je in de meeste gevallen twee opties: een huurprijs voor de sd-variant en een huurprijs voor de hd-variant. De hd-versie is een beetje duurder. Je kunt een gehuurde film binnen dertig dagen na aankoop bekijken. Nadat je de film hebt gestart, heb je 48 uur de tijd om de film uit te kijken. Na de 48 uur wordt de film automatisch weer van je tablet verwijderd.

©PXimport

Na 48 uur wordt de film automatisch weer van je tablet verwijderd

-

Tip 05: iOS

Omdat iOS een gesloten systeem is, kun je niet eenvoudig films naar een map naar keuze kopiëren. Je hebt iTunes nodig om bestanden naar je iPad te sturen. Sluit je iPad aan met een usb-kabel en start iTunes. In iTunes klik je op het pictogram van je iPad. Klik in de linkerkolom op Films onder Op mijn apparaat en sleep een filmbestand naar het rechtervenster. Het bestand wordt nu naar je lokale iTunes-bibliotheek gekopieerd. Vervolgens klik je op Synchroniseer. Op je iPad open je de app Video’s en je ziet dat je zojuist toegevoegde film in de app verschijnt. Tik erop om de film af te spelen. iTunes is niet alleen een programma om films mee naar je tablet te kopiëren, je kunt via de winkeloptie in het programma ook films kopen of huren. Open de app iTunes Store en tik op Films. Films worden meestal standaard in hd-kwaliteit aangeboden, maar als je op een titel tikt en helemaal naar onder navigeert, dan vind je bij sommige films een sd-optie. Tik op Ook in SD beschikbaar en je ziet dat de koop- en huurprijs voor de sd-versie lager is. Achter Grootte zie je hoeveel gigabyte de download tijdelijk in beslag neemt. Net als bij Google Play heb je dertig dagen de tijd om de film te starten en moet je de film binnen 48 uur uitkijken.

©PXimport

Pathé Thuis

Bioscoopketen Pathé heeft ook een store voor je tablet genaamd Pathé Thuis. De collectie is vergelijkbaar met die van iTunes, maar er zitten wel wat verschillen in. Je bekijkt de bibliotheek gratis door op je tablet de app te installeren.

Tip 06: VLC

Wil je meer opties bij het kijken van je film, download dan de app VLC. Deze app is zowel voor Android als iOS beschikbaar. In de App Store heet het VLC for Mobile, in Google Play moet je op zoek naar VLC for Android. De VLC-app kan veel meer verschillende formaten afspelen en biedt handige extra functies. Zo kun je ondertitelingen die je hebt gedownload in srt-formaat snel toevoegen aan een film door op het ondertitelings-pictogram te tikken en op Select subtitle file / Internal storage te tikken. Er zijn verschillende websites waar je srt-bestanden kunt vinden – de legaliteit van deze bestanden is niet helemaal duidelijk, maar dit terzijde. In de iOS-versie van VLC kun je bovendien bestanden draadloos van je pc of Mac naar je iOS-apparaat sturen via de optie WiFi Upload. Als je een Apple Watch hebt, kun je deze als afstandsbediening gebruiken.

©PXimport

Tip 07: Opslag

Als je veel films op je tablet wilt opslaan, dan heb je genoeg schijfruimte nodig. Vooral bij een iPad is dit een probleem, omdat je geen sleuf voor een sd-kaart op je Apple-tablet vindt. Een film van anderhalf uur in hd-kwaliteit kan al snel 2 tot 3 gigabyte groot zijn. Een iPad met 16 gigabyte is dus snel vol als je bedenkt dat het besturingssysteem en je andere apps ook al een paar gigabyte in beslag nemen. Mocht je nog een iPad willen gaan kopen, kijk dan zeker ook naar de opslagcapaciteit! Het voordeel van een Android-tablet is dat je gemakkelijk schijfruimte kunt uitbreiden door een micro-sd-kaartje in je tablet te klikken. Zorg wel voor een kaartje met snelle doorvoersnelheden. Je hebt drie opties voor micro-sdhc- en micro-sdxc-kaartjes in je tablet: Class 10, UHS-1 Class 1 en UHS-1 Class 3. Die laatste is het snelste.

©PXimport

De opslagruimte van een Android-tablet breid je makkelijk uit met een micro-sd-kaartje

-

Tip 08: Streamen

Een handige mogelijkheid om films te kijken, is via een streaming-dienst. Het grote voordeel is dat je voor een vast bedrag per maand toegang hebt tot een enorme bibliotheek. Het grootste nadeel is natuurlijk dat je een goede wifi-verbinding moet hebben op je vakantiestek. Je databundel is waarschijnlijk niet geschikt om zoveel gigabytes aan data te verbruiken. Denk er ook aan dat sommige campings en hotels wel een wifi-netwerk hebben, maar de snelheden waarschijnlijk veel lager liggen dan bij je thuisnetwerk. In de volgende tips lees je meer over de beste streaming-diensten.

©PXimport

Tip 09: Netflix

De bekendste streaming-dienst is ongetwijfeld Netflix. De dienst biedt voornamelijk series aan, waaronder erg goede eigen producties als Stranger Things, House of Cards en The Crown. Films zijn ook te vinden, maar het aanbod is beduidend kleiner dan in de iTunes Store of Google Play. De films zijn meestal ook niet heel recent. Sinds kort kun je overigens series en films downloaden voor offline gebruik. Als een aflevering of film beschikbaar is voor offline gebruik, dan zie je op de pagina een pictogram met de tekst Downloaden staan.

Als je genoeg ruimte op je tablet hebt, kun je thuis alvast een paar goede films en series downloaden en deze tijdens je vakantie kijken. Je hebt hiervoor dan geen wifi-verbinding of databundel nodig. Je kunt zelfs films in het vliegtuig kijken als je de vliegtuigmodus aan hebt staan. Wil je weten welke films er in je offline-lijst staan, tik dan links bovenin op de drie streepjes en kies voor Mijn downloads. Netflix heb je al vanaf 7,99 euro per maand met een Basic-abonnement. Wil je met twee mensen verschillende series kijken op twee apparaten, dan heb je een Standaard-abonnement van 9,99 euro per maand nodig.

©PXimport

Van tevoren downloaden

In elk land is het aanbod van Netflix anders en zo kan het zijn dat je favoriete Nederlandse serie in Spanje niet te zien is. Een tip is om in Nederland de afleveringen alvast te downloaden. In het buitenland kun je nu je series vinden in je downloadlijst. Omgekeerd werkt dit natuurlijk ook: als je in Frankrijk een leuke serie hebt ontdekt, kun je de afleveringen downloaden en terug in Nederland vanuit je downloadlijst bekijken.

Tip 10: Andere diensten

Een Netflix-concurrent is de app Videoland van RTL. Voor 8,99 euro per maand kun je hier films en series zonder reclame kijken. Het aanbod is een beetje anders dan dat van Netflix en vooral Nederlandstalige series en films zijn in Videoland goed vertegenwoordigd. Je kunt de dienst twee weken voor 1 cent uitproberen en net als bij Netflix kun je sommige series en films downloaden voor offline gebruik. Amazon heeft ook een streaming-dienst met de naam Amazon Prime Video. Het aanbod is op dit moment in Nederland nog een beetje karig, maar dat komt doordat de dienst nog niet zo heel lang actief is in ons land. Voordeel is dat Amazon de eerste maanden slechts 2,99 euro per maand kost en daarna met 5,99 euro per maand ook nog een stuk goedkoper is dan Netflix. Niet alle films hebben overigens Nederlandstalige ondertiteling.

©PXimport

Amazon kost de eerste maanden slechts 2,99 euro per maand: leuk uitprobeer-prijsje dus

-

Tip 11: MUBI

Ben je een liefhebber van arthouse-films en hoef je geen Hollywood-blockbusters op je tablet te kijken, neem dan een abonnement op MUBI. MUBI kun je zien als een online bioscoop. Op elk moment heeft de dienst dertig films in de aanbieding. Elke dag wordt er een nieuwe film aan toegevoegd en na dertig dagen verdwijnt de film weer uit het aanbod. De kwaliteit van de films is erg goed. Het aanbod is een goede mix van oude en nieuwe films én het is gevarieerd: zo word je ook geattendeerd op goede films uit bijvoorbeeld Egypte, Japan en Colombia. Het aantal Franse films is overigens vrij hoog in de selectie. Je kunt de films van MUBI kijken op je tablet of pc. Een abonnement kost 5,99 euro per maand. Via de Android- en iOS-apps kun je films ook downloaden voor offline gebruik.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Zo gebruik je MagSafe-accessoires op een Android-telefoon
© Daniel
Huis

Zo gebruik je MagSafe-accessoires op een Android-telefoon

MagSafe is ontworpen door Apple en specifiek bedoeld voor iPhones, maar de magnetische technologie is ook te gebruiken als je een Android-smartphone hebt. We leggen uit hoe je kunt profiteren van de voordelen van MagSafe, ook als je geen iPhone hebt.

In dit artikel bespreken we:

  • Wat MagSafe inhoudt
  • Hoe je MagSafe kunt gebruiken op een Android-telefoon
  • Met welke beperkingen je rekening moet houden

Lees ook: Waar voor je geld: 5 nieuwe smartphones van Samsung

Wat heb je aan MagSafe?

MagSafe maakt het mogelijk om allerlei accessoires te bevestigen op de achterkant van een iPhone en zorgt voor efficiënter draadloos opladen. Voorbeelden van accessoires zijn draadloze opladers, telefoonhouders, kaarthouders en powerbanks. Android-gebruikers hoeven echter niet over te stappen naar een iPhone om gebruik te maken van deze handige technologie van Apple. Er zijn namelijk verschillende manieren om MagSafe te gebruiken op je Android-smartphone. 

Lees ook: ​​4 daadwerkelijk handige AI-functies voor je smartphone

Zo breng je MagSafe naar je Android-smartphone

De functionaliteit van MagSafe kun je in principe naar iedere telefoon brengen. Het enige wat je nodig hebt, is een magneetringsticker of een speciaal MagSafe-hoesje (tip: klik op de link en selecteer vervolgens je eigen toestel om het aanbod hoesjes te zien) Je kunt een ringsticker op de achterkant van je Android-smartphone plakken. Door de magnetische metalen ring blijven MagSafe-accessoires zoals kaarthouders en telefoonhouders aan het toestel hangen. Ook MagSafe-hoesjes bevatten zo'n magneetring. Doordat deze in het hoesje verwerkt zit, valt hij doorgaans minder op dan een ringsticker. 

©Wongsakorn - stock.adobe.com

Een andere manier om MagSafe-accessoires te gebruiken, is om een Android-smartphone met Qi2-ondersteuning te kopen. In dat geval maakt de telefoon gebruik van dezelfde soort magneten als in iPhones met MagSafe. Android-telefoons met Qi2 ondersteunen daardoor ook MagSafe-accessoires, waardoor een ringsticker of speciaal hoesje overbodig is. 

Een groot aanbod van Qi2-smartphones is er op dit moment echter nog niet. Zo is de Samsung Galaxy S25 slechts 'Qi2-ready', waardoor je alsnog een hoesje met magneten nodig hebt. Ook de OnePlus 13 beschikt niet over Qi2, al verkoopt het bedrijf wel een magneethoesje om de functionaliteit enigszins na te bootsen. Het toestel biedt echter standaard Qi-ondersteuning, waardoor sneller draadloos laden alsnog ontbreekt. 

⚠️ Belangrijk om te weten: als je Android-telefoon van zichzelf geen draadloos opladen ondersteunt, zal het dat ook niet doen met een MagSafe-ring of -hoes. Ook kunnen MagSafe-accessoires lastiger te bevestigen zijn als je telefoon een groot camerasysteem heeft dat uitsteekt. 

Het enige toestel met échte Qi2-ondersteuning is de Skyline-telefoon van HMD. Die fabrikant brengt ook telefoons uit onder de naam Nokia. Later in 2025 komen er naar verwachting enkele nieuwe Android-smartphones met Qi2 uit, onder andere van Samsung en Google. Tot die tijd kun je een ringsticker of hoesje gebruiken om alsnog met de voordelen van MagSafe aan de slag te kunnen op een Android-toestel. 

Niet alle MagSafe-functies beschikbaar op Android

Hoewel er verschillende manieren zijn om MagSafe-accessoires te gebruiken op een Android-telefoon, betekent dit niet dat ook alle functionaliteiten van de technologie ook altijd werken op deze toestellen. Zo is een MagSafe-kaarthouder niet terug te vinden via het Zoek mijn-netwerk als je geen iPhone gebruikt en gaat je Android-telefoon niet automatisch in de StandBy-stand als hij aan een MagSafe-oplaaddock wordt gehangen. Als je Android-smartphone geen Qi2 ondersteunt, is draadloos opladen waarschijnlijk minder efficiënt. 

Lees ook: Premium smartphone te duur? Dit is een beter alternatief

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 smart-tv's van 43 inch voor in de slaapkamer (of woonkamer)
© jolob | Aleksandr Zholobov
Huis

Waar voor je geld: 5 smart-tv's van 43 inch voor in de slaapkamer (of woonkamer)

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een nieuwe televisie voor in de slaapkamer bijvoorbeeld: wij zochten voor jou de niet al te grote smart-tv's voor een mooi prijsje.

Philips The One 43PUS8808

De Philips The One 43PUS8808 is een 4K UHD-televisie die bekendstaat om zijn scherpe beeldkwaliteit en ondersteuning voor HDR-technologie. Het model maakt gebruik van de Ambilight-technologie van Philips, die licht op de muur achter de tv projecteert en zo het beeld visueel uitbreidt. De televisie draait op Android TV, wat toegang biedt tot allerlei apps en streamingdiensten. Het slanke ontwerp en de dunne randen maken het een stijlvolle toevoeging aan elke woonkamer. Dit model is geschikt voor gebruikers die op zoek zijn naar een combinatie van beeldkwaliteit met slimme functies.

Hisense 43A7NQ

Met de Hisense 43A7NQ haal je een 4K UHD-televisie in huis die een goede balans biedt tussen prijs en prestaties. Het model ondersteunt HDR10 en Dolby Vision. Met het VIDAA U5-besturingssysteem biedt de televisie een eenvoudige en intuïtieve interface voor toegang tot populaire streamingdiensten. Het geluid wordt ondersteund door DTS Virtual:X, wat een ruimtelijk geluidseffect creëert. Deze televisie is ideaal voor gebruikers die een betaalbare 4K-ervaring zoeken zonder in te leveren op belangrijke functionaliteit.

LG 43NANO82T6B

De LG 43NANO82T6B is een televisie uit de NanoCell-serie van LG, die bekendstaat om zijn verbeterde kleurweergave en helderheid. Het model biedt 4K-resolutie en ondersteunt HDR-technologieën zoals HDR10 en HLG. Met het webOS-platform heeft de televisie een gebruiksvriendelijke interface en toegang tot een breed scala aan apps. De televisie is voorzien van AI Sound en AI Picture, die automatisch de beeld- en geluidsinstellingen optimaliseren.

TCL P79K 43P79K

Deze 4K UHD-televisie TCL P79K 43P79K is een model dat zich richt op een mooie kijkervaring met moderne functies. De televisie ondersteunt HDR-technologie voor verbeterde beeldkwaliteit en draait op Android TV, Waardoor je veel apps en streamingdiensten kunt gebruiken. Het geluid wordt ondersteund door Dolby Audio, wat zorgt voor een heldere en gebalanceerde audioweergave. Met zijn slanke ontwerp en dunne randen past deze televisie goed in ieder interieur. Dit model is ideaal voor tv-kijkers die een budgetvriendelijke 4K-tv zoeken met slimme functies.

LG 43UT73006LA

Deze zeer betaaalbare LG 43UT73006LA biedt een scherpe beeldkwaliteit en ondersteunt HDR10 voor levendige kleuren en een verbeterd contrast. Met het webOS-platform heb je met deze tv een gebruiksvriendelijke interface en toegang tot populaire streamingdiensten. Het model is voorzien van een Quad Core-processor, die zorgt voor soepele prestaties en snelle toegang tot apps. Geschikt voor iedereen die een betrouwbare en veelzijdige 4K-tv zoekt.