ID.nl logo
Alternatieve videodiensten voor Netflix
© PXimport
Huis

Alternatieve videodiensten voor Netflix

Netflix is een soort Spotify voor films en series en probeert na het succes in de Verenigde Staten nu ook Nederland te veroveren. Uiteraard is Netflix niet de enige dienst die een vergelijkbaar principe hanteert. We vergelijken Netflix met Pathé Thuis en iTunes.

Het belangrijkste van een streaming videodienst is uiteraard de kwaliteit en kwantiteit van het aanbod. Om een goede vergelijking te maken, hebben we de diensten getest op beschikbaarheid van de tien best verhuurde dvd-titels van Filmtotaal van eind vorig jaar, de tien beste films allertijden volgens IMDb en een tiental populaire series.

Naast de volledigheid van de database, bekijken we hoe gebruiksvriendelijk de player van de dienst is en of de site of het programma betrouwbaar en snel is. Sommige diensten bieden bij films verschillende kwaliteitsopties aan, maar hier betaal je vaak een toeslag voor. Je leest met welke apparaten je toegang hebt tot de diensten en hoe de prijs-kwaliteitsverhouding is.

Netflix

Netflix is verkrijgbaar in de vorm van een abonnement. Heb je eenmaal het maandelijkse bedrag van 7,99 euro betaald, dan kun je alle films en series uit de database bekijken. Betalen is mogelijk via iDeal, via automatische incasso of met een creditcard.

©PXimport

De startpagina van Netflix.

Hierna vul je je gekozen profielgegevens in. Netflix werkt met maximaal vijf profielen per account zodat je op één abonnement met bijvoorbeeld vijf personen toegang kunt krijgen. Elke gebruiker kan zijn eigen voorkeuren instellen. Handig is ook dat twee personen tegelijkertijd naar streams op Netfllix kunnen kijken.

Aanbod

Om Netflix vanuit een browser te kunnen kijken, moet je de laatste versie van Microsoft Silverlight installeren. Na installatie verschijnt de hoofdpagina van Netflix, een overzichtelijke pagina met handige zoekfunctie rechtsboven. Wat meteen opvalt, is dat bij veel titels wordt weergegeven dat deze (nog) niet beschikbaar zijn. Dit heeft wellicht te maken met het feit dat Netflix nog niet lang actief is in Nederland en nog niet alle rechten met de verschillende productiebedrijven zijn geregeld, of dat de ondertiteling nog niet beschikbaar is.

©PXimport

De player van Netflix is erg uitgebreid en biedt bij series bijvoorbeeld de mogelijkheid om andere afleveringen te selecteren. Met de knop HD stel je de kwaliteit in.

Van de top tien recente huurvideo's van Filmtotaal was er op het moment van testen zelfs nog niet één beschikbaar. Ook van de IMDb-lijst waren slechts vier van de tien films te bekijken op Netflix. Op het gebied van series doet Netflix het wel veel beter dan de rest. De verwachting is wel dat Netflix snel een inhaalslag gaat maken in het aanbod en dat steeds meer films en series beschikbaar zullen worden via de dienst.

Netflix-player

Klik op een film om de Netflix-player te openen. Je kunt de film op volledig scherm bekijken en met de grote knoppen rechtsonder kies je bijvoorbeeld een spoor met ondertitels. Hier heb je de keuze uit Nederlands en Engels.

©PXimport

Netflix is met zo'n 8 euro per maand op het eerste gezicht een koopje.

Kijk je een serie, dan kies je hier gemakkelijk een nieuwe aflevering, en hapert je internetverbinding dan stel je de kwaliteit lager in door op de knop HD te klikken en voor een lagere kwaliteit te kiezen. Met de kwaliteit van de player zit het wel snor en video's worden zonder problemen afgespeeld.

Kijkmogelijkheden

Je kunt de site op je Mac of pc raadplegen of de speciale iOS- of Android-app downloaden. Ben je in het buitenland, dan kun je gewoon met je Nederlandse account inloggen, het aanbod wordt dan aangepast naar het land waarin je je bevindt.

©PXimport

Om Netflix te kunnen bekijken, heb je de Silverlight-plug-in nodig.

Grootste valkuil hierbij is dat dit alleen werkt in landen waar Netflix al actief is. In bijvoorbeeld Duitsland, België of Frankrijk krijg je de melding dat Netflix nog niet beschikbaar is. Met een prijs van nog geen acht euro is Netflix een koopje voor film- en serie-liefhebbers, maar je moet wel wat geduld hebben omdat nog lang niet alle films in ons land te zien zijn.

Netflix

Taal

Nederlands

OS

N.v.t. (browser), iOS (5 of hoger), Android (2.2 of hoger), Windows 8, Windows Phone (7.5 of hoger)

Website

www.netflix.com

Pluspunten

Prijs-kwaliteitverhouding

Goede player

Apps voor (o.a.) iPhone, Android en Windows Phone

Overzichtelijke site

Minpunten

Aanbod

SCORE: 4/5

Pathé Thuis

Pathé biedt je een mooie en overzichtelijke site met een ruim filmaanbod. Vooral op het gebied van recente titels scoort Pathé de volle punten, alle titels worden aangeboden. Van de IMDb film top 10 heeft Pathé er vijf in zijn database, dat is een goede score. Series biedt de dienst niet aan.

Films huren of kopen

Pathé biedt geen abonnementen aan, je zult elke film apart moeten huren. Hiervoor hebt je vaak wel twee keuzes: SD en HD. Een SD-titel kijk je voor 4,99 euro, een HD-titel kost je 5,99 euro. Voor oudere films hanteert de dienst goedkopere prijzen. Een film als Lord of the Rings: The Return of the King kost bijvoorbeeld maar 3 euro in SD-kwaliteit. Net als bij Ximon (dat eind januari stopt) hebt je 48 uur de tijd om een gehuurde film te bekijken.

©PXimport

De website van Pathé Thuis ziet er geweldig uit en de zoekfunctie werkt soepel.

Sommige films kun je ook kopen via Pathé Thuis. Nieuwe titels kosten 17,99 euro, oudere heb je voor 9 à 10 euro. Het betalen gaat via iDeal of met een creditcard, hiervoor betaal je wel 50 cent transactiekosten. De enige manier om de transactiekosten te ontwijken, is door prepaidtegoed te kopen. Pathé verlangt wel dat je je postcode aangeeft bij registratie en je moet via een activeringsmail je registratie bevestigen.

Afspelen

De Silverlight-player is goed en films worden snel geladen. De zoekfunctie op de website is snel en voordat je een film huurt, kun je zien wat andere kijkers van de film vonden. Pathé heeft ook een app voor de iPad, de Samsung Galaxy Tab en de Xbox 360 waarmee je je gekochte films kunt bekijken. Gek genoeg moet je de films wel op een pc aanschaffen, dit kan niet vanuit de app.

©PXimport

Als je eenmaal een film hebt gehuurd, heb je 48 uur de tijd deze te kijken.

Pathé Thuis

Taal

Nederlands

OS

N.v.t. (browser), iOS (5 of hoger), Android (4.0 of hoger), Xbox 360,

Website

www.pathe-thuis.nl

Pluspunten

Grote selectie

Goede player

Overzichtelijke website

Minpunten

Nieuwere films niet goedkoop

App is geen vervanging voor de website

SCORE: 3,5/5

Series

We selecteerden tien bekende series (Dexter, Mad Men, Breaking Bad, Sopranos, Fawlty Towers, Jiskefet, Flikken Maastricht, Gooische Vrouwen, Toren C en Californication) en gingen bij de besproken diensten op zoek naar het aanbod. Pathé Thuis en de Nederlandse iTunes bieden op dit moment geen series aan. Geen van de tien bekende series was te vinden in het aanbod van Ximon. Bij Netflix konden we voor drie van de tien series terecht: Dexter (6 van de 8 seizoenen), Flikken Maastricht (5 van de 7 seizoenen) en Californication (5 van de 6 seizoenen).

©PXimport

iTunes Store

Een soortgelijk systeem als Pathé is de iTunes Store van Apple. Je moet je registreren met een Apple ID waarna je vanaf een pc, Mac, iPhone of iPad toegang hebt tot duizenden films.

Films huren of kopen

Net als Pathé Thuis biedt de iTunes Store films in SD- en HD-kwaliteit aan, voor de meeste films kun je zowel een SD- als HD-optie huren of kopen. De huurprijzen zijn bijna allemaal een euro lager dan bij Pathé, zo kun je een recente SD-titel al voor 3,99 euro kijken en een HD-titel voor 4,99 euro.

Een film kopen kan meestal ook, nieuwere films zijn ook hier voor 13,99 euro in SD-kwaliteit en 16,99 euro in HD-kwaliteit verkrijgbaar. Het aanbod is groot. Alle recente titels uit de lijst van Filmtotaal zijn verkrijgbaar, en ook vinden we zes films uit de IMDb-lijst terug. Je kunt nog geen series kijken met een Nederlands account. Wel kun je je via een omweg bij de Amerikaanse iTunes Store aanmelden, waardoor je wel toegang hebt tot een heleboel series.

©PXimport

iTunes heeft een breed aanbod aan films.

iTunes

Om films via iTunes Store te kunnen kijken, heb je het programma iTunes nodig. Je meldt je in dit programma aan met je Apple ID, je schaft een film aan en hij wordt gemakkelijk afgespeeld. Je hebt 48 uur de tijd om te beginnen aan een gehuurde film, eenmaal gestart moet je de film binnen 24 uur uitkijken.

De film wordt versleuteld op je harde schijf bewaard en na de huurperiode automatisch verwijderd. Koop je een film, dan is deze beveiligd tegen kopiëren.

©PXimport

Naast een optie om de film in SD of HD te huren, kun je deze ook in beide versies kopen. De film verschijnt dan automatisch in je iTunes-bibliotheek.

Afspeelmogelijkheden

Omdat iTunes een apart programma is en niet vanuit de browser werkt, biedt de player wel een paar extra mogelijkheden. Zo komen aangeschafte films direct aan de filmcollectie van het programma toegevoegd, en kun je door middel van AirPlay (het draadloze protocol van Apple) je film streamen naar bijvoorbeeld een Apple TV.

Ook kun je direct vanaf je Apple TV inloggen met je Apple ID en via de ingebouwde iTunes-app een film kijken. Voor je iPhone of iPad geldt dit ook, via de iTunes-app op je Apple-smartphone of -tablet huurt of koop je binnen een mum van tijd een film. De content wordt gesynchroniseerd tussen de apparaten waarmee je met dezelfde Apple ID bent aangemeld. Een nadeel is dat het zoeken in iTunes redelijk langzaam is.

©PXimport

In iTunes lees je veel recensies van gebruikers.

iTunes Store

Taal

Nederlands

OS

Windows XP/Vista/7/8, Mac OS X, iOS

Website

www.apple.com/nl/itunes

Pluspunten

Brede selectie

Goede player met veel mogelijkheden

Goedkoper dan Pathé Thuis

Minpunten

Download iTunes noodzakelijk

Geen series in Nederlandse Store

SCORE: 4/5

Conclusie

Welke dienst het beste bij je past, hangt af van je wensen en eisen. Netflix lijkt de meest voor de hand liggende optie en is met 7,99 euro per maand echt een koopje. Het enige nadeel is op dit moment dat er nog niet zo veel films te bekijken zijn. Op het gebied van tv-series is Netflix wel beter dan de rest. We gaan ervan uit dat er steeds meer titels via Netflix worden aangeboden en geven de dienst vanwege de lage prijs en het gemak van de player al wel het label Redactie TIP.

De winnaar van dit moment is iTunes, simpelweg omdat deze dienst de meeste films aanbiedt. Ook qua prijs is iTunes interessanter dan Pathé Thuis. Je moet voor iTunes wel het gelijknamige programma downloaden, maar dit levert je dan ook een aantal voordelen op. Zo stream je via AirPlay gemakkelijk naar bijvoorbeeld een Apple TV. Pathé Thuis is ook een goede keus en is wat betreft aanbod vergelijkbaar met iTunes. De prijzen zijn iets hoger, maar je kunt de films wel gewoon vanuit je browser bekijken.

▼ Volgende artikel
Zo gebruik je MagSafe-accessoires op een Android-telefoon
© Daniel
Huis

Zo gebruik je MagSafe-accessoires op een Android-telefoon

MagSafe is ontworpen door Apple en specifiek bedoeld voor iPhones, maar de magnetische technologie is ook te gebruiken als je een Android-smartphone hebt. We leggen uit hoe je kunt profiteren van de voordelen van MagSafe, ook als je geen iPhone hebt.

In dit artikel bespreken we:

  • Wat MagSafe inhoudt
  • Hoe je MagSafe kunt gebruiken op een Android-telefoon
  • Met welke beperkingen je rekening moet houden

Lees ook: Waar voor je geld: 5 nieuwe smartphones van Samsung

Wat heb je aan MagSafe?

MagSafe maakt het mogelijk om allerlei accessoires te bevestigen op de achterkant van een iPhone en zorgt voor efficiënter draadloos opladen. Voorbeelden van accessoires zijn draadloze opladers, telefoonhouders, kaarthouders en powerbanks. Android-gebruikers hoeven echter niet over te stappen naar een iPhone om gebruik te maken van deze handige technologie van Apple. Er zijn namelijk verschillende manieren om MagSafe te gebruiken op je Android-smartphone. 

Lees ook: ​​4 daadwerkelijk handige AI-functies voor je smartphone

Zo breng je MagSafe naar je Android-smartphone

De functionaliteit van MagSafe kun je in principe naar iedere telefoon brengen. Het enige wat je nodig hebt, is een magneetringsticker of een speciaal MagSafe-hoesje (tip: klik op de link en selecteer vervolgens je eigen toestel om het aanbod hoesjes te zien) Je kunt een ringsticker op de achterkant van je Android-smartphone plakken. Door de magnetische metalen ring blijven MagSafe-accessoires zoals kaarthouders en telefoonhouders aan het toestel hangen. Ook MagSafe-hoesjes bevatten zo'n magneetring. Doordat deze in het hoesje verwerkt zit, valt hij doorgaans minder op dan een ringsticker. 

©Wongsakorn - stock.adobe.com

Een andere manier om MagSafe-accessoires te gebruiken, is om een Android-smartphone met Qi2-ondersteuning te kopen. In dat geval maakt de telefoon gebruik van dezelfde soort magneten als in iPhones met MagSafe. Android-telefoons met Qi2 ondersteunen daardoor ook MagSafe-accessoires, waardoor een ringsticker of speciaal hoesje overbodig is. 

Een groot aanbod van Qi2-smartphones is er op dit moment echter nog niet. Zo is de Samsung Galaxy S25 slechts 'Qi2-ready', waardoor je alsnog een hoesje met magneten nodig hebt. Ook de OnePlus 13 beschikt niet over Qi2, al verkoopt het bedrijf wel een magneethoesje om de functionaliteit enigszins na te bootsen. Het toestel biedt echter standaard Qi-ondersteuning, waardoor sneller draadloos laden alsnog ontbreekt. 

⚠️ Belangrijk om te weten: als je Android-telefoon van zichzelf geen draadloos opladen ondersteunt, zal het dat ook niet doen met een MagSafe-ring of -hoes. Ook kunnen MagSafe-accessoires lastiger te bevestigen zijn als je telefoon een groot camerasysteem heeft dat uitsteekt. 

Het enige toestel met échte Qi2-ondersteuning is de Skyline-telefoon van HMD. Die fabrikant brengt ook telefoons uit onder de naam Nokia. Later in 2025 komen er naar verwachting enkele nieuwe Android-smartphones met Qi2 uit, onder andere van Samsung en Google. Tot die tijd kun je een ringsticker of hoesje gebruiken om alsnog met de voordelen van MagSafe aan de slag te kunnen op een Android-toestel. 

Niet alle MagSafe-functies beschikbaar op Android

Hoewel er verschillende manieren zijn om MagSafe-accessoires te gebruiken op een Android-telefoon, betekent dit niet dat ook alle functionaliteiten van de technologie ook altijd werken op deze toestellen. Zo is een MagSafe-kaarthouder niet terug te vinden via het Zoek mijn-netwerk als je geen iPhone gebruikt en gaat je Android-telefoon niet automatisch in de StandBy-stand als hij aan een MagSafe-oplaaddock wordt gehangen. Als je Android-smartphone geen Qi2 ondersteunt, is draadloos opladen waarschijnlijk minder efficiënt. 

Lees ook: Premium smartphone te duur? Dit is een beter alternatief

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 smart-tv's van 43 inch voor in de slaapkamer (of woonkamer)
© jolob | Aleksandr Zholobov
Huis

Waar voor je geld: 5 smart-tv's van 43 inch voor in de slaapkamer (of woonkamer)

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een nieuwe televisie voor in de slaapkamer bijvoorbeeld: wij zochten voor jou de niet al te grote smart-tv's voor een mooi prijsje.

Philips The One 43PUS8808

De Philips The One 43PUS8808 is een 4K UHD-televisie die bekendstaat om zijn scherpe beeldkwaliteit en ondersteuning voor HDR-technologie. Het model maakt gebruik van de Ambilight-technologie van Philips, die licht op de muur achter de tv projecteert en zo het beeld visueel uitbreidt. De televisie draait op Android TV, wat toegang biedt tot allerlei apps en streamingdiensten. Het slanke ontwerp en de dunne randen maken het een stijlvolle toevoeging aan elke woonkamer. Dit model is geschikt voor gebruikers die op zoek zijn naar een combinatie van beeldkwaliteit met slimme functies.

Hisense 43A7NQ

Met de Hisense 43A7NQ haal je een 4K UHD-televisie in huis die een goede balans biedt tussen prijs en prestaties. Het model ondersteunt HDR10 en Dolby Vision. Met het VIDAA U5-besturingssysteem biedt de televisie een eenvoudige en intuïtieve interface voor toegang tot populaire streamingdiensten. Het geluid wordt ondersteund door DTS Virtual:X, wat een ruimtelijk geluidseffect creëert. Deze televisie is ideaal voor gebruikers die een betaalbare 4K-ervaring zoeken zonder in te leveren op belangrijke functionaliteit.

LG 43NANO82T6B

De LG 43NANO82T6B is een televisie uit de NanoCell-serie van LG, die bekendstaat om zijn verbeterde kleurweergave en helderheid. Het model biedt 4K-resolutie en ondersteunt HDR-technologieën zoals HDR10 en HLG. Met het webOS-platform heeft de televisie een gebruiksvriendelijke interface en toegang tot een breed scala aan apps. De televisie is voorzien van AI Sound en AI Picture, die automatisch de beeld- en geluidsinstellingen optimaliseren.

TCL P79K 43P79K

Deze 4K UHD-televisie TCL P79K 43P79K is een model dat zich richt op een mooie kijkervaring met moderne functies. De televisie ondersteunt HDR-technologie voor verbeterde beeldkwaliteit en draait op Android TV, Waardoor je veel apps en streamingdiensten kunt gebruiken. Het geluid wordt ondersteund door Dolby Audio, wat zorgt voor een heldere en gebalanceerde audioweergave. Met zijn slanke ontwerp en dunne randen past deze televisie goed in ieder interieur. Dit model is ideaal voor tv-kijkers die een budgetvriendelijke 4K-tv zoeken met slimme functies.

LG 43UT73006LA

Deze zeer betaaalbare LG 43UT73006LA biedt een scherpe beeldkwaliteit en ondersteunt HDR10 voor levendige kleuren en een verbeterd contrast. Met het webOS-platform heb je met deze tv een gebruiksvriendelijke interface en toegang tot populaire streamingdiensten. Het model is voorzien van een Quad Core-processor, die zorgt voor soepele prestaties en snelle toegang tot apps. Geschikt voor iedereen die een betrouwbare en veelzijdige 4K-tv zoekt.