Emoji en speciale tekens in macOS

© PXimport

Emoji en speciale tekens in macOS

Geplaatst: 9 februari 2018 - 08:52

Aangepast: 14 december 2022 - 13:43

Ronald Smit

Je kent ze wel: smileys en andere al dan niet grappige kleine symbooltjes die je in bijvoorbeeld een tekstbericht of mailtje invoegt. Of wiskundige symbolen. Maar wáár vind je die emoji en meer op je Mac en hoe gebruik je die?

Het is - hopelijk - een typisch beginnersprobleem voor gebruikers van macOS. Want wáár vind je de optie om emoji in te voegen in je mail of chat? Het blijkt gelukkig heel simpel te zijn. Zorg ten eerste dat je een document, programma of bericht open hebt staan dat emoticons ondersteunt. Klik vervolgens helemaal rechtsboven in de menubalk op het pictogram dat onder meer is voorzien van het symbooltje dat je ook op de command-toets van je toetsenbord aantreft. Tik in het geopende menu op Toon Emoji en symbolen. Dan gaat het snel. Je ziet nu een venster met niet alleen alle emoticons op categorie gesorteerd, maar ook allerlei andere symbolen en 'vreemde' tekens. Een emoticon of 'raar' teken invoegen doe je door simpelweg te dubbelklikken op een exemplaar.

Daar zijn al onze emoticons

© PXimport

Opletten

Het is overigens wel opletten geblazen bij het ongebreideld gebruiken van tekens en emoticons. Niet ieder systeem is up to date genoeg om alle nieuwe plaatjes te ondersteunen. Denk aan bijvoorbeeld oudere smartphones en tablets die al heel lang geen systeemupdate meer gekregen hebben. Ook is het oppassen met vreemde tekens, niet elke computer beschikt over exact de benodigde exemplaren. Wil je wat dat betreft zeker zijn dat een document de ontvanger bereikt zoals jij wilt, exporteer het dan - indien mogelijk - naar PDF. Dat kan via bijvoorbeeld een printopdracht. In het venster Afdrukken klik je dan op de knop Pdf helemaal links onderaan. En dan in het geopende contextmenu op Bewaar als pdf. Nu zitten je emoticons, vreemde tekens en symbolen er zeker correct in verwerkt. Sommige programma's bieden overigens ook de mogelijkheid om te exporteren naar een pdf'je, eveneens een optie. Gebruik emoticons ook niet op deze manier - dus via invoegen middels de tool - op bijvoorbeeld je blog of website. Kies daar simpelweg voor het invoegen van een klein plaatje met de vorm van het symbool dat je wilt gebruiken. Gaat altijd goed, ook in oudere browsers.

Bewaar een document met emoticons en andere vreemde tekens als PDF

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000