De smartphone zonder simkaart komt er aan

De smartphone zonder simkaart komt er aan

Smartphone & tablet

Geplaatst: 12 september 2022 - 10:09

Aangepast: 19 september 2022 - 12:59

Een opvallende nieuwe eigenschap van de iPhone 14 is tijdens de aankondiging wat onderbelicht gebleven. Apple zet een volgende stap in de richting van een toekomst zonder simkaarten. Althans de fysieke kaartjes dus.

In 2018 kondigde Apple z’n eerste iPhone aan met ondersteuning van twee simkaarten. Nu was dat geen nieuw fenomeen, veel smartphones ondersteunen al meerdere simkaarten: dualsim genaamd. Handig als je twee telefoonnummers aan één smartphone koppelt. Bijvoorbeeld op vakantie, of als je je toestel zowel zakelijk als privé gebruikt.

Maar de iPhones uit 2017, de iPhone XR, iPhone XS en iPhone XS Max, beschikken over een ander type simkaart. Naast het gewone fysieke kaartje met een chipje hadden de iPhones een e-sim. Een soort ingebouwde simkaart. Het chipje van de simkaart zit ingebouwd in de telefoon en kan gekoppeld worden aan je provider. Dit ligt niet vast, wissel je van abonnement, dan stel je je e-simkaart in op een andere provider.

De iPhone XR is één van de eerste smartphones die e-sim ondersteunt.

iPhone 14 zonder simkaart

Met de iPhone 14-series gaat Apple een stapje verder. Deze smartphones beschikken niet meer over een simkaartslot. Althans. De uitvoering die in de VS wordt uitgebracht. In alle andere landen beschikt de iPhone 14 vooralsnog wel over een simkaartslot. Het lijkt erop dat Apple vast voorsorteert op een toekomst waarop alle iPhones niet over een gewoon simkaartslot beschikt.

E-sim is niet alleen het domein van Apple. Veel andere fabrikanten bieden ook al e-simondersteuning aan, naast gewone simkaartondersteuning. De iPhone 14 in de VS is de eerste smartphone die grootschalig geleverd wordt zonder die de fysieke simkaart. Andere fabrikanten zoals Samsung bieden overigens ook al jaren smartphones aan met e-sim, naast de gewone simkaart.

Wat verandert e-sim?

Het lijkt erop dat simkaarten langzaam maar zeker uitgefaseerd worden. Het lijkt namelijk een kwestie van tijd totdat nieuwe iPhones wereldwijd geen simkaartslot meer hebben en dat andere smartphonemakers volgen.

Directe veranderingen van e-sim liggen voor de hand. Bijvoorbeeld dat er geen sim- en geheugenkaartslot meer is, dat je opent met een pinnetje of een paperclip. Naast simkaarten worden geheugenkaarten in smartphones steeds zeldzamer. Smartphones met simlock, waardoor je geen simkaarten in het toestel kunt gebruiken dan de provider waarbij je de smartphone gekocht hebt, waren gelukkig steeds zeldzamer aan het worden. Met de komst van e-sim is een simlock helemaal verleden tijd.

E-sim staat echter aan de wieg van meer verandering. Ook andere apparaten, naast smartphones, hebben baat bij een mobiele internetverbinding. Denk bijvoorbeeld aan smartwatches, mobiele spelcomputers, vr-brillen en andere slimme apparatuur. Sommige smartwatches ondersteunen al e-sim en het is een kwestie van tijd voordat andere apparaten dat ook doen. Zo zijn de apparaten niet meer afhankelijk van bijvoorbeeld wifi of een verbinding via je smartphone.

Zo'n beetje alle Nederlandse providers ondersteunen e-sim inmiddels.

Geen einde dualsim

Dat de iPhone 14 geen simkaartslot meer heeft, betekent niet dat je geen dualsim meer hebt. De e-sim van de iPhone 14 ondersteunt meerdere verbindingen. Zo kun je meerdere telefoonnummer aan een e-sim koppelen.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000