Samsung Galaxy A53 - lange support, karige extra’s</p>
De Galaxy A-serie van Samsung is niet voor niks populair: de smartphones bieden altijd veel waar voor een bescheiden prijs. Of dat ook het geval is bij de nieuwste Samsung Galaxy A-smartphones lees je in deze Samsung Galaxy A53 review.
Als je op zoek gaat naar een betaalbare smartphone kun je er zeker van zijn dat er een smartphone in de zoekresultaten opduikt in de Samsung Galaxy A-serie. Dat komt niet alleen omdat Samsung een populair en vertrouwd merk is, maar ook omdat het een andere belangrijke troefkaart heeft ten opzichte van Chinese smartphonemerken in dezelfde prijsklasse: update-ondersteuning.
Een nieuw model van de Samsung Galaxy A53 gaat daarmee minimaal vijf jaar mee dankzij veiligheidsupdates en kan minstens vier Androidversie-updates verwachten. Dat durven merken als OnePlus, Motorola, Xiaomi (inclusief submerken Redmi en Poco), TCL en Oppo niet te bieden. Deze fabrikanten proberen de gebruiker te paaien met een veelvoud aan smartphones met indrukwekkende specificaties voor een scherpe prijs, zoals snelle chipsets en een achterzijde die vol zit met zoveel mogelijk cameralenzen…
Alleen softwarematig is het vaak huilen met de pet op: geen versie-updates, een paar (traag uitgerolde) veiligheidsupdates en een Androidskin bomvol dubieuze apps en diensten.
Samsungs tactiek is meer op de software gericht, niet op de specslijsten. Een tactiek die werkt, aanzien het merk nog steeds erg populair is als het aankomt op smartphones. Zowel budgettoestellen als de high-end smartphones. Want goede software maakt het verschil: op cameragebied en levensduur (dankzij de updates).
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©Joris Peterse
Galaxy A52 of Galaxy A53?
Met een (advies)prijskaartje van 359 euro is de Samsung Galaxy A53 een toegankelijk geprijsde smartphone, net als zijn voorgangers. De Samsung Galaxy A52 en Galaxy A52s. Er zijn wel wat eigenaardige verschillen te merken ten opzichte van de voorganger.
Allereerst is de vermelde minimale updatesupport iets verlengd: vier Android-updates en vijf jaar veiligheidsupdates. Het schermpaneel is er ook wat op vooruitgegaan, net als de camera. Ook heeft de accu een flinke, fijne upgrade gekregen.
Toch lijkt het toestel er niet op alle manieren op vooruitgegaan. De audiopoort moet het veld ruimen, er is geen adapter in de doos aanwezig. Ook is de vlotte Snapdragon-chipset vervangen door een wat minder presterende Exynos-chipset van eigen makelij. Een eigenaardige keuze en bij het instellen merk je al dat het toestel hier en daar een stottering laat merken. De chipset ondersteunt overigens wel gewoon 5G, geen wifi 6.
Een paar eigenaardige keuzes maken de Samsung Galaxy A53 geen afrader en een slimmere keuze dan de Galaxy A52 of A52s.
Hardware
De Galaxy A53 heeft een prettig formaat, dankzij een scherm met een doorsnee van 6,5 inch. Hoewel de achterzijde en randen zijn van plastic gemaakt zijn voelt het toestel niet goedkoop aan. Het scherm heeft een degelijke beeldkwaliteit als het aankomt op kleurweergave, helderheid en verversingssnelheid. De verversingssnelheid is maximaal 120 hertz, maar niet dynamisch. Om de accuduur te verlengen kun je eventueel kiezen voor 60 hertz. Zoals je van Samsung-smartphones intussen gewend mag zijn is er een cameragat in het scherm aan de bovenzijde van het toestel en een vingerafdrukscanner onder het scherm.
De Exynos-chipset is niet de snelste en 6GB aan werkgeheugen houdt niet over, maar het is voldoende voor alle nodige apps en games. De accuduur is prima, in praktijk kwamen we zo’n anderhalve dag door met een volle accu. Qua oplaadmogelijkheden valt het wel wat tegen: geen snelladen, geen draadloos laden en geen adapter.
©PXimport
Camera’s
Waarschijnlijk heeft Samsung zich qua camera’s toch laten afleiden door de concurrentie, die vaak kiezen voor kwantiteit aan lenzen dan kwaliteit van de foto’s en video’s. De Galaxy A53 heeft namelijk vier lenzen aan de achterzijde. Naast de reguliere lens is er ook nog een groothoeklens, zoomlens en macrolens.
De lenzen waarmee je inzoomt zijn echter van zulke bedenkelijke kwaliteit, dat je ze in praktijk beter niet gebruikt. De twee vijf megapixellenzen kunnen totaal niet overweg met weinig licht of tegenlicht, waardoor foto’s gruizig en ongedetailleerd zijn. Kortom, waardeloos. Het verklaart wellicht waarom de macro-functionaliteit diep verscholen zit in de camera-instellingen.
Het zijn de groothoeklens en reguliere lens waar je beter op terugvalt. Eerstgenoemde heeft ook wat moeite met tegenlicht en weinig licht, maar weet meer detail vast te leggen. Handig bijvoorbeeld voor landschapsfotografie. Gebruik je de groothoeklens voor een object dat dichtbij staat, dat treedt er wat kromming op.
De reguliere lens staat zijn mannetje voor de prijsklasse waarin de smartphone zich bevindt en maakt vooral bij de eerder genoemde moeilijke lichtomstandigheden het verschil ten opzichte van camera’s van concurrenten en de Galaxy A52.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Cameralenzen van links naar rechts: groothoek, regulier, zoom, macro.
Software: Android 12 met OneUI
Als het aankomt op de ondersteuning zit je met de Galaxy A52 goed. De softwareskin biedt veel functionaliteit en oogt herkenbaar. Toch valt er wel wat aan te merken op de voorgeïnstalleerde apps. Bloatware van Microsoft, Facebook en Booking.com, naast tal van Samsung-diensten en Bixby. Zelfs in het instellingenvenster is de overbodige McAfee-virusscanner verscholen.
Erger wordt dat bij het instellen legio aan ‘aanbevolen’ apps worden aangeboden, zoals nutteloze games en tweede (!) net zo overbodige virusscanner. Dit soort praktijken horen niet thuis op een apparaat dat van jou is.
Lees ook: Zo verwijder je ongewenste apps van je Samsung Galaxy-telefoon
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Alternatieven voor de Samsung Galaxy A53
Vanwege de ondersteuning en betere camera kan ik de Galaxy A53 aanbevelen ten opzichte van concurrenten zoals OnePlus’ Nord-serie en andere Chinese merken als Motorola, Oppo en Xiaomi (inclusief submerken Poco en Redmi). Ook ten opzichte van de Galaxy A52 is een stapje vooruit gedaan, hoewel de chipset en wat stabieler lijkt te presteren.
Ook de iPhone SE weet niet te tippen aan de Galaxy A53, hoewel de iPhone nog wat langere update-ondersteuning krijgt en de chipset een stuk vlotter draait, is het qua camera, scherm en vooral accuduur wel een forse stap achteruit bij Apple.
Conclusie: Samsung Galaxy A53 kopen?
De Samsung Galaxy A53 is een veilige keuze als je een nieuwe smartphone zoekt. De update-ondersteuning en camera vallen positief op. De overige cameralenzen zijn wat overbodig en de prestaties niet om over naar huis te schrijven. Verder beschikt de smartphone over een prettig formaat, scherm en accuduur.
**Adviesprijs** Vanaf € 359,- **Kleuren** Roze, blauw, zwart, wit **OS** Android 12 (OneUI 4.1) **Scherm** 6,5 inch amoled (2400 x 1080, 120 Hz) **Processor** 2,4 GHz octacore (Exynos 1280) **RAM** 6GB **Opslag** 128 GB **Batterij** 5.000 mAh **Camera** 64, 12, 5, 2 megapixel (achter), 32 megapixel (voor) **Connectiviteit** 5G, Bluetooth 5.1, gps, nfc **Formaat** 16 x 7,5 x 0,8 cm **Gewicht** 189 gram **Overig** spatwaterdicht **Website** [www.samsung.com](https://www.samsung.com/nl/smartphones/galaxy-a/galaxy-a53-5g-awesome-black-128gb-sm-a536bzkneub/buy/)
- Prijs/kwaliteit
- Camera
- Update-ondersteuning
- Accuduur
- Opladen
- Overbodige lenzen
- Prestaties wisselend
- Bloatware