ID.nl logo
Review Motorola Edge 40 - Laat wat te wensen over
© Wesley Akkerman
Huis

Review Motorola Edge 40 - Laat wat te wensen over

De Motorola Edge 40 is een afgeslankte versie van de Edge 40 Pro. Dat topmodel heeft een adviesprijs van rond de 900 euro, terwijl de reguliere variant voor ongeveer 550 euro over de toonbank gaat. Kun je voor dat bedrag een capabele smartphone in huis halen?

Goed
Conclusie

Over het algemeen zijn we toch tevreden over het dagelijkse gebruik van de Motorola Edge 40. Android reageert snel en voor deze prijs krijg je zeer capabele hardware. Wanneer je echter wat verder kijkt, dan ontstaan er scheuren in de ervaring. De software-ondersteuning is karig, de processor wordt snel warm tijdens het gamen en de camera kan geen mooie zoomfoto’s maken. Ook kan het scherm gemakkelijk krassen oplopen. Daar tegenover staan verder een prima accuduur, mooie foto’s voor overdag, een prachtig scherm en een premium design. Maar daar betaal je wel de hoofdprijs voor.

Plus- en minpunten
  • Prachtig, helder scherm
  • Fraai design
  • Prima specs voor deze prijs
  • Foto's overdag
  • Accu en opladen
  • Prima voor dagelijks gebruik
  • Update-ondersteuning
  • Ingezoomde en avondfoto's
  • Processor wordt warm tijdens gamen

Wanneer je een eerste blik werpt op de Motorola Edge 40, dan heb je niet meteen het idee dat je met een goedkoper alternatief van een premium smartphone te maken te hebt. Het toestel heeft namelijk een riant oled-paneel van 6,55-inch en zowel boven als onder een dunne rand zitten. Aan de zijkant loopt het scherm een beetje door, zoals we dat vaker zien op soortgelijke smartphones. Het geeft de Motorola zowel een premium als saai uiterlijk, omdat je aan de voorkant geen onderscheidende factoren hebt. De selfiecamera zit precies in het midden, bovenin.

Lees ook: de 10 beste smartphones van het jaar

Motorola Edge 40 met een poled-paneel

De Motorola Edge 40 beschikt over een zogenaamd poled-paneel. Dit is een plastic variant van het doorgaans glazen scherm. Dat biedt niet alleen voordelen voor de fabrikant (aangezien die een toestel goedkoper kan produceren), maar ook voor de gebruiker. Zo’n scherm is schokbestendiger in vergelijking met de duurdere variant. Ook is die wat flexibeler. Echter, het grote nadeel van dit type scherm is dat die gemakkelijker krassen oploopt. Maar geen zorgen, want er is een glazen beschermlaag aanwezig. De maximale helderheid bedraagt een indrukwekkende 1.200 nits.

Dat display oogt ontzettend mooi, toont kleuren natuurgetrouw en helder en laat beelden ontzettend fijn over het scherm bewegen. Alles oogt bovendien goed scherp, dankzij een pixeldichtheid van 402 pixels per inch (ppi). Alles boven de 400 ppi zien we als goede score, omdat na die grens grote verschillen in scherpte moeilijk zichtbaar is met het menselijk oog. Je kunt verder kiezen voor schermverversing tot 144 Hertz, wat een beetje overkill is. Meestal is 90 Hertz voldoende, maar die optie is er niet. In plaats daarvan kun je kiezen voor 60 (meh) of 120 Hertz (yes!).

In tegenstelling tot de smartphones van Samsung beschikt de Motorola Edge 40 niet over een altijd-aan-scherm. Een groot nadeel is dit niet, aangezien het display niet in de ruststand extra energie verbruikt (hoe klein die hoeveelheid ook is). Wel is er een interactief display. Wanneer je dit activeert, dan gaat het scherm aan wanneer je het toestel oppakt of wanneer er een notificatie binnenkomt. Vanaf het vergrendelde scherm kun je handelingen verrichten wanneer je een melding indrukt. Per app verschilt de beschikbare opties. Dit is een leuke extra, maar verwacht er verder niet teveel van.

Processor van Mediatek

Onder de motorkap treffen we een processor van Mediatek aan. Dit is de Dimensity 8020, die vergezeld wordt door 8 GB aan werkgeheugen. Het toestel wordt daarnaast geleverd met 256 GB aan opslagruimte. Dit betreft opslagstandaard ufs 3.1, die technisch gezien trager lees en schrijft dan opvolger 4.0 in de Motorola Edge 40 Pro. Echter, daar merk je vrij weinig van in de praktijk, dus laat dit geen drempel vormen. De chipset presteert ontzettend goed voor dagelijkse taken. Maar wanneer je gaat gamen, dan moet je rekening houden met een smartphone die ontzettend warm wordt.

Er zijn dus wat problemen met oververhitting met dit toestel, zeker wanneer je wat veeleisende titels speelt, zoals Call of Duty Mobile of Pokémon Go. Mettertijd worden de prestaties ook alleen maar slechter. De smartphones blijft frames droppen, bijvoorbeeld. Dat levert een onaangename game-ervaring op. Maar wanneer je het houdt op rustige games, of games die simpelweg minder van de hardware eisen, dan hoef je je nergens zorgen om te maken. Dan blijft het toestel koel. Op het gebied van prestaties doet deze Motorola het gelukkig wel aanzienlijk beter dan de Galaxy A54 van Samsung.

Hoewel de Motorola Edge 40 niet beschikt over de grootste accucapaciteit (4.000 mAh is veel kleiner dan de 5.000 mAh die we bij de concurrentie aantreffen), zijn we toch tevreden over hoe lang die het uithoudt. Je komt moeiteloos een dag door. En wanneer je er niet te veel op gamet, en het verder op wat lichte taken houdt, dan red je ook nog wel het einde van de tweede dag. Met de meegeleverde oplader kan het toestel binnen een kwartier de helft van de tank vullen. Met drie kwartier zit de tank helemaal vol. Dit zijn prettige scores, voor wanneer je even snel wat extra benzine nodig hebt.

Android 13 aan boord, Android 15 op de horizon

Wat in mindere mate bevalt, is de kwaliteit van de software(-ondersteuning). Android 13 reageert gelukkig supersoepel en snel op deze hardware. Ook is het fijn om te zien dat de beveiligingspatch een recent niveau heeft (1 april 2023 op moment van schrijven) en dat Motorola twee jaar aan upgrades belooft. Je kunt eind 2024 dus gewoon Android 15 downloaden. Dat is wel een beetje karig te noemen. Dit is het minimale dat een fabrikant kan aanbieden. Het is jammer dat Motorola geen stappen onderneemt de update-reputatie te verbeteren. Samsung en Google doen dat stukken beter door toestellen vier tot vijf jaar van upgrades te voorzien.

Bovendien is het jammer om te zien dat Motorola een aantal apps vooraf voor je installeerde, zonder dat je daarop zit te wachten. Naast de standaard Google-apps (die geleverd worden op alle Android-smartphones) komen we ook een vpn-dienst en een kloon van Clash of Clans tegen. Gelukkig kun je die apps wel verwijderen, maar dat vergt dan toch weer een handeling vanuit de eigenaar van de smartphone. Verder zijn er ook nog wat apps die Motorola zelf gemaakt heeft, die variëren in handigheid. De Moto-app is altijd wel handig voor mensen die moderne Motorola’s niet gewend zijn.

Motorola Edge 40-cameratest

Die mensen weten dan waarschijnlijk ook niet dat Motorola vaak niet bezuinigt op camerahardware, maar dat het bedrijf qua software vaak nog wel iets te wensen over laat. Wanneer je voornamelijk foto’s overdag maakt, met voldoende licht om je heen, dan merk je daar vrij weinig van. De 50-megapixelhoofdcamera legt veel details vast en kleuren ogen zowel levendig als natuurlijk. Het systeem heeft van zijn kwalitatief goede beelden te danken aan een automatische hdr-stand, die geen onverzadigde beelden produceert, en de optische beeldstabilisator. Daar kun je enkel van houden.

Het camerasysteem kan soms wel eens moeite hebben met het vastleggen van de wat fijnere details, waardoor er soms wat informatie verloren gaat. Maar een kniesoor die daarop let; je moet namelijk goed kijken voordat zoiets opvalt. Foto’s die je in donkere omgevingen of de avond maakt, zijn ook zeer degelijk te noemen, en vergelijkbaar met de concurrentie. Lichtbronnen worden bijvoorbeeld niet opgeblazen of vergroot. Echter, elke beweging die je maakt heeft een negatief effect op de foto’s, dus blijft altijd zo stil als mogelijk staan. Ook mis je soms wat kleurbereik in de avondshots.

Wat echt tegenvalt zijn de zoomcapaciteiten. De Motorola Edge 40 beschikt niet over een optische zoomfunctie en heeft daar ook geen extra lenzen voor. En de software kan het gemis ook niet opvangen, zoals de Google Pixel 7-serie doet, bijvoorbeeld. Zodra je inzoomt ogen de beelden akelig scherp, vallen nuances in de kleuren weg en is van een prettige detailweergave geen sprake meer. De ultragroothoeklens van dertien megapixel presteert tot slot ook degelijk, terwijl de selfiecamera prima presteert met zijn 32 megapixel. Alles oogt gewoon goed voor je sociale media.

Conclusie: Motorola Edge 40 kopen?

Over het algemeen zijn we toch tevreden over het dagelijkse gebruik van de Motorola Edge 40. Android reageert snel en voor deze prijs krijg je zeer capabele hardware. Wanneer je echter wat verder kijkt, dan ontstaan er scheuren in de ervaring. De software-ondersteuning is karig, de processor wordt snel warm tijdens het gamen en de camera kan geen mooie zoomfoto’s maken. Daar tegenover staan verder een prima accuduur, mooie foto’s voor overdag, een prachtig scherm en een premium design. Maar daar betaal je wel de hoofdprijs voor.

▼ Volgende artikel
Black Friday: zo voorkom je miskopen en haal je het meeste uit de deals
© Siam Pukkato
Huis

Black Friday: zo voorkom je miskopen en haal je het meeste uit de deals

Kopen, kopen, kopen – met Black Friday is de verleiding om dat te doen natuurlijk heel groot. Niks mis mee, zolang je maar weet wat je wilt kopen. Om spijt of teleurstellingen achteraf te voorkomen, moet je dat wel slim doen. Met deze tips over wat je niet en wel moet doen lukt dat zeker!

Veilig shoppen tijdens Black Friday?

Dat doe je zo!

❌ Eindeloos doorgaan met kopen

✅ Maak een lijstje van wat je écht wilt

Of het nu online of in de winkelstraat is: tijdens Black Friday ligt impulsief kopen op de loer. Overal zijn aanbiedingen die op je wachten en voor je het weet is je winkelmandje (virtueel of fysiek) gevuld met spullen die je niet echt nodig hebt. Vaak blijven zulke aankopen later ergens ongebruikt liggen.

Voorkom dit door vooraf een lijstje te maken van de items die je echt zoekt. Denk na over waar je behoefte aan hebt en noteer deze wensen. Zo blijf je gericht zoeken naar aanbiedingen voor deze specifieke producten en vermijd je dat je, gelokt door hoge kortingen, onverwacht een volle winkelmand hebt.

❌ Vertrouwen dat elke korting echt is

✅ Prijzen goed in de gaten houden

De hoge kortingen op Black Friday kunnen erg aanlokkelijk zijn, maar helaas is niet elke korting even eerlijk. Sommige winkels verhogen de prijs vlak voor de uitverkoopperiode, waardoor de 'korting' niet echt is. Stel je voor dat een koptelefoon maandenlang 100 euro kostte, maar vlak voor Black Friday plots naar 150 gaat en met '50% korting' wordt aangeboden voor 75 euro. Hierdoor lijkt het alsof je flink bespaart, maar eigenlijk ligt de prijs nog steeds dicht bij de originele verkoopprijs.

Misleidende prijstechniekUitleg
Nep-korting door prijsverhogingPrijs wordt vlak voor Black Friday verhoogd, waarna een hoge 'korting' wordt aangeboden.
Vergelijking met adviesprijsKorting wordt gebaseerd op een oude adviesprijs, terwijl de marktprijs al lager ligt.
Tijdelijke nep-schaarsteProduct lijkt bijna uitverkocht ('Nog 2 op voorraad'), om aankoopdruk te verhogen.
Gebruikte 'van/voor'-prijsProduct wordt aangeboden met 'voor'-prijs, maar is nog nooit voor die prijs verkocht.
Doorlopende kortingen'Actie' loopt de hele maand, waardoor de Black Friday-deal niet exclusief is.

Check daarom ruim vóór Black Friday de prijzen van de producten op je lijstje. Een site als Kieskeurig houdt de daling van prijzen bij en zet meteen het percentage van die daling erbij. Ook handig: de Prijsdalers-pagina, waarop je de producten ziet staan die de afgelopen tijd procentueel het meest in prijs zijn gedaald.

❌ Te trouw blijven aan één winkel of merk

✅ Vergelijk breed en wees flexibel

Heb je vaste winkels voor verschillende aankopen? Prima, maar Black Friday is het moment om deze routine even los te laten. Door bij diverse webshops te kijken, verhoog je de kans om de beste deal te vinden. Focus niet alleen op de bekende adressen, maar check prijsvergelijkingssites en social media om te zien wie de scherpste aanbiedingen biedt. Op prijsvergelijkingssites kun je filteren op merk of product. Zo vind je bijvoorbeeld snel de allergoedkoopste Samsung smartphone of de goedkoopste wasmachine van Bosch.

Tijdens Black Friday loont het om je net wijd uit te gooien. Kijk verder dan je vaste winkels of merken en ga voor de beste deals, of deze nu van je favoriete verkoper komen of niet. Misschien ontdek je zo een nieuwe leverancier met nóg aantrekkelijkere prijzen.

🔎 Zo herken je een betrouwbare webshop

Bij online shoppen, en zeker tijdens Black Friday, is het belangrijk om te weten dat je bij een veilige webshop koopt.

  • Let bijvoorbeeld op het webadres: een betrouwbare webshop gebruikt altijd een SSL-certificaat, herkenbaar aan ‘https://’ en een slotje in de adresbalk.
  • Daarnaast zijn keurmerken zoals Thuiswinkel Waarborg of Webshop Keurmerk een goede indicatie van betrouwbaarheid; deze keurmerken stellen namelijk strenge eisen aan de klantveiligheid en service van de webshop.
  • Check ook de contactgegevens van de webshop: een professionele, betrouwbare site biedt een fysiek adres en een telefoonnummer waarop klantenservice bereikbaar is.
  • Tot slot kunnen online recensies nuttig zijn; door beoordelingen van andere klanten te lezen, krijg je een beeld van eerdere ervaringen met de webshop.

▼ Volgende artikel
Grote groep huiseigenaren wil een thuisbatterij
© millefloreimages
Energie

Grote groep huiseigenaren wil een thuisbatterij

Thuisbatterijen om zelf opgewekte zonnestroom op te slaan worden steeds populairder in Nederland. Uit recent onderzoek van duurzaamheidsplatform Slimster blijkt dat bijna de helft van de huiseigenaren graag een thuisaccu zou willen.

Bij huishoudens die al zonnepanelen hebben ligt dit percentage zelfs op bijna 65 procent. De interesse in thuisbatterijen is dit jaar verdubbeld ten opzichte van 2023, constateert Slimster. Hoewel momenteel slechts zo'n 40.000 woningen over een thuisaccu beschikken, verwacht ruim 40% van de huiseigenaren er in de toekomst een aan te schaffen. Zo'n 6% is zelfs van plan om dit jaar nog een thuisbatterij te kopen.

LEES OOK: Thuisbatterij huren of kopen, wat is beter?

Einde salderingsregeling drijft interesse

De groeiende belangstelling hangt samen met politieke ontwikkelingen rond de salderingsregeling, die het nu nog aantrekkelijk maakt om zonnestroom terug te leveren aan het net. De Tweede Kamer stemde onlangs in met het afschaffen van deze regeling per 2027. Bovendien rekenen de meeste energiebedrijven inmiddels kosten voor het terugleveren van stroom."Telkens als er nieuws is over de salderingsregeling, zien we het aantal aanvragen op onze website toenemen", aldus Marco Schuurman van Slimster. Ook Google ziet pieken in zoekopdrachten naar thuisbatterijen op zulke momenten. Gemiddeld wordt er in 2024 twee keer zo vaak naar gezocht als vorig jaar.

Van zonnestroom-opslag naar handelsmachine

Opvallend is dat de populairste thuisaccu's van dit moment niet primair bedoeld zijn voor de opslag van eigen zonnestroom. In plaats daarvan worden ze ingezet om te handelen op de energiemarkt, door goedkoop stroom in te kopen en weer duur te verkopen. De verwachting is dat dit zal verschuiven zodra de salderingsregeling eindigt. Dan zullen thuisbatterijen vaker worden gebruikt waarvoor ze oorspronkelijk bedoeld zijn: het opslaan van zelf opgewekte zonne-energie voor eigen gebruik.

Met het einde van de salderingsregeling in zicht en dalende prijzen lijkt de definitieve doorbraak van de thuisaccu een kwestie van tijd. Experts voorspellen dat over enkele jaren een thuisbatterij in vrijwel ieder Nederlands huis te vinden zal zijn.