ID.nl logo
Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G - typische midranger
© PXimport
Huis

Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G - typische midranger

De Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G is een typische midrange smartphone. Een met veel sterke punten, maar ook wat zwakke punten die noodzakelijke bezuinigingen verraden. Want met een adviesprijs van 369 euro is het toestel lekker betaalbaar, zeker omdat hij in prijs daalt. In deze Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G review lees je over de plus- en minpunten.

De Redmi Note 11-serie van Xiaomi is uitgebreid en lijkt qua naamgeving sterk op elkaar. Want ik test de Redmi Note 11 Pro 5G, maar er is ook een Redmi Note 11 Pro+ 5G te koop. Die is iets duurder en heeft betere specificaties. Wil je minder uitgeven, dan verkoopt Xiaomi ook nog een Redmi Note 11 Pro, Redmi Note 11S en Redmi Note 11. Kortom: de keuze is reuze. Tijd om de gemiddeld geprijsde Redmi Note 11 Pro 5G te bespreken.

©PXimport

Ontwerp

Het ontwerp van de Redmi Note 11 Pro 5G zit goed in elkaar. De smartphone voelt met zijn glazen behuizing luxe aan en trekt minder vingerafdrukken aan door de matte afwerking. Prettig is dat het ontwerp een IP53-certificering draagt, wat betekent dat de telefoon tegen een regenbui kan. Door het grote 6,67inch-scherm is de Redmi Note 11 Pro 5G wel een forse smartphone die je moeilijk met één hand bedient. Het gewicht van 202 gram is gebruikelijk voor dit type toestel. Achterop steken de cameralenzen wat uit, waardoor de smartphone niet plat op tafel ligt. Een hoesje - meegeleverd- lost dit euvel op. 

©PXimport

©PXimport

©PXimport

De smartphone is qua functies lekker compleet. Hij heeft een 3,5mm-audiopoort om oordopjes aan te sluiten, een infraroodsensor om je televisie te bedienen en krachtige stereoluidsprekers. Ook aanwezig zijn een NFC-chip om contactloos te pinnen in winkels en een usb-c-poort die de accu oplaadt. In de aan- en uitknop op de rechterzijkant is een snelle en accurate vingerafdrukscanner geplaatst. 

Scherm

Het 6,67inch-scherm laat ook een goede indruk achter. De grootte moet je liggen, maar de kwaliteit van het display overtuigt. Het beeld oogt scherp dankzij de Full-HD-resolutie en het oled-paneel levert spetterende kleuren en laat zwart echt als zwart zien. Dankzij de 120Hz-verversingssnelheid komt het beeld soepel over. In dit prijssegment is een 120Hz-oled-scherm nog niet gebruikelijk, dus de Redmi Note 11 Pro 5G pakt op dit vlak een pluspunt ten opzichte van sommige concurrenten met een 90Hz-scherm of een lcd-display. 

Het scherm kan bovendien lekker fel en heeft slechts een klein gaatje boven in het midden voor de selfiecamera. 

©Rens Blom

Specificaties

De specificaties van de Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G doen veel denken aan de concurrentie. Zo is de gebruikte Qualcomm Snapdragon 695-processor een bekende in dit prijssegment. Qua snelheid volstaat hij prima, al is de grafische rekenkracht niet indrukwekkend. Voldoende voor populaire spelletjes, maar niet meer dan dat. Het opslaggeheugen meet 128 GB - gebruikelijk in deze prijsklasse. Je kunt het geheugen vergroten met een Micro-SD-kaartje. Xiaomi verkoopt de Redmi Note 11 Pro 5G straks ook met 64 GB geheugen, maar gelet op het beperkte prijsverschil raden wij de meer toekomstbestendige 128GB-versie aan. 

©PXimport

Zoals de naam al aangeeft, is de Redmi Note 11 Pro 5G geschikt voor 5G-internet. Leuk, maar vooralsnog is 5G niet sneller of op een andere manier beter dan 4G. Daar komt pas eind 2023 (!) verandering in, als de cruciale 3,5GHz-frequentie beschikbaar komt. Dan wordt 5G een stuk sneller. Goed om te weten als je je afvraagt wat de meerwaarde van 5G is. Deze smartphone is er in ieder geval klaar voor en dat is fijn. 

Accuduur en opladen

Ook fijn aan de Redmi Note 11 Pro 5G is zijn lange accuduur. De ingebouwde en niet-verwijderbare batterij met een capaciteit van 5.000 mAh gaat bij mijn reguliere gebruik bijna anderhalve dag mee. Doe je het rustiger aan, dan is twee dagen gebruik mogelijk. Zeker als je de verversingssnelheid van het scherm terugschakelt van 120 Hz naar 60 Hz- dat kan in de instellingen. 

Opladen gaat erg snel. Xiaomi levert een usb-c-kabel en een 67watt-adapter mee. Die tilt een lege accu in vijftien minuten naar bijna vijftig procent. De accu volledig opladen duurt drie kwartier. Er zijn weinig midrange smartphones die zo snel opladen. Het is sowieso prettig dat Xiaomi de telefoon met een oplader levert. Concurrenten als Samsung stoppen tegenwoordig alleen nog een usb-c-kabel bij hun smartphone om het milieu te sparen. Een goede gedachte die wel betekent dat je zelf een geschikte adapter moet regelen.

©PXimport

Camera's

De camera's van de Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G maken in deze review - en andere reviews - minder indruk. De 108megapixel-hoofdcamera en 8megapixel-groothoekcamera zijn identiek aan die van de Redmi Note 10 Pro van vorig jaar en presteren in de praktijk even goed. Dat wil zeggen: de foto's zien er prima uit, met name overdag. De zoomfunctie in de camera-app vergroot het beeld softwarematig en is daarom niet heel goed. Hieronder zie je van links naar rechts de normale camera, de groothoekcamera en de 2x-zoomfunctie. 

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Opvallend is dat de Redmi Note 10 Pro 5G minder camera's heeft dan zijn voorganger. Zo is de dieptesensor van de Redmi Note 10 Pro deze keer weggelaten, zodat de smartphone puur leunt op slimme software om de achtergrond te vervagen. En de prima 5megapixel-macrocamera van de Redmi Note 10 Pro 5G is helemaal absent. Dat is jammer. Maak je van dichtbij een foto van een bloem, dan doe je dat het beste van een afstandje. Kom je te dichtbij dan maakt de camera een onscherpe foto. Ook opmerkelijk is dat camerafuncties als filmen in 4K-resolutie ontbreken.

De selfiecamera - 16 megapixel - is kwalitatief prima zonder op te vallen. De belichting op de achtergrond kan wat te fel zijn, maar voor een midrange smartphone is er niets te klagen. 

©PXimport

©PXimport

Software en updatebeleid

Waar ik wél over wil klagen, is de software. Helaas doe ik dat vaker bij Xiaomi-smartphones. Wat mij op de Redmi Note 11 Pro 5G stoort, is allereerst de keuze voor Android 11 in plaats van Android 12. Veel concurrerende smartphones komen netjes met versie 12 uit 2021, waar Xiaomi kiest voor de Android-versie uit 2020. Een update komt, maar op het einde van mijn testperiode (eind april 2022) is 'ie er nog niet. 

Je mist dus nieuwe Android-functies én - daar komt mijn tweede klaagpunt - krijgt minder updates dan toestellen met de nieuwste software. Want Xiaomi belooft zeker twee versie-updates, maar één ervan (naar Android 12) is niet meer dan logisch. Blijft alleen de Android 13-update als échte update over. Sommige concurrenten kunnen ook rekenen op Android 14. Dat Xiaomi drie jaar regelmatige beveiligingsupdates garandeert, is weer gebruikelijk. In dit prijssegment kun je echter ook een Samsung Galaxy A33 met vijf jaar beveiligingsupdates kopen.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Wat mij tenslotte stoort aan Xiaomi's software, is de MIUI-schil. Die oogt visueel erg druk en levert ongevraagd allemaal commerciële apps mee. Die kun je gelukkig wel verwijderen, maar liever bepaal ik zelf of ik ze überhaupt installeer.

Ook vervelend is dat Xiaomi bij het instellen van de smartphone allemaal aanvullende instellingen presenteert die uit zijn op extra informatie van jou. Denk aan het doorsturen van gebruikersgegevens en het tonen van gepersonaliseerde advertenties. Als je die gepersonaliseerde advertenties uitschakelt, kun je nog steeds - algemene - advertenties in de software tegenkomen. Jammer, helemaal omdat je ze niet eenmalig kunt afkopen. 

©PXimport

Conclusie: Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G kopen?

De Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G is een smartphone met een degelijk ontwerp, een erg goed scherm en gebruikelijke, complete specificaties. Ook de accuduur en het snelle opladen maken indruk. Minder positief ben ik over de mogelijkheden van de camera's en de oude software die opdringerig overkomt. Het updatebeleid kan ook beter, zeker in vergelijking met merken als Samsung, Oppo en Nokia. 

Onder de streep biedt de Redmi Note 11 Pro 5G een compleet totaalpakket met enkele aandachtspunten. De adviesprijs van 369 euro vind ik daarom net een paar tientjes te hoog. Goed nieuws is daarom dat de smartphone in rap tempo goedkoper wordt. 

Op moment van schrijven vind je hem bij veel webwinkels voor tientallen euro's minder dan de adviesprijs. En voor die prijs kan ik de Redmi Note 11 Pro 5G zeker aanraden. Interessante alternatieven zijn de Samsung Galaxy A33 en andere toestellen in onze koopgids van smartphones tussen 300 en 400 euro.

Goed
Conclusie

**Prijs** € 369,- **Kleur** Grijs, wit, blauw **OS** Android 11 **Scherm** 6,67 inch oled (2400 x 1080, 120 Hz) **Processor** Qualcomm Snapdragon 695 **RAM** 6 of 8 GB **Opslag** 128 GB (uitbreidbaar) **Batterij** 5.000 mAh **Camera** 108, 8 en 2 megapixel, 16 (voor) **Connectiviteit** 5G, 4G, Bluetooth 5.1, wifi 5, gps, nfc **Formaat** 16,4 x 7,6 x 0,81 cm **Gewicht** 202 gram **Overig** dualsim, infraroodsensor **Website** [www.mi.com/eu](https://www.mi.com/nl/product/redmi-note-11-pro-5g/)

Plus- en minpunten
  • Ontwerp
  • Goed scherm
  • Veel functies
  • Lange accuduur en snelladen
  • Oude software
  • Minder goede camera's
  • Hogere adviesprijs
▼ Volgende artikel
Receiver of stereoversterker? Dit zijn de verschillen
© NAD Electronics
Huis

Receiver of stereoversterker? Dit zijn de verschillen

Wil je losse speakers op een audiosysteem aansluiten? Kies dan tussen een receiver en stereoversterker. Welk apparaat je het best kunt kopen, hangt grotendeels af van het luistergedrag, het budget en de akoestische ruimte. Bovendien hebben beide audiosystemen zelf ook nog de nodige verschillen. Die doen we in dit artikel uit de doeken.

In dit artikel bespreken we:

  • Wat de voornaamste verschillen zijn tussen een receiver en stereoversterker
  • Of je het best een receiver of stereoversterker kunt kopen
  • Hoe het zit met de prijs-kwaliteitverhouding van een receiver en stereoversterker

Ook interessant: Wat is beter, stereo- of surroundgeluid?

Als je de achterzijden van een stereoversterker en receiver met elkaar vergelijkt, zie je de nodige verschillen. Zo heeft laatstgenoemd apparaat over het algemeen véél meer in- en uitgangen. Maar is dat per definitie ook beter? Dat is afhankelijk van verschillende factoren.

Twee of meer luidsprekers?

Het voornaamste verschil tussen beide audiosystemen is eigenlijk heel simpel. Een stereoversterker loodst het geluid naar twee kanalen (stereogeluid), terwijl een receiver doorgaans meer kanalen (surroundgeluid) ondersteunt. Denk in het laatste geval bijvoorbeeld aan een 5.1- of 7.2-kanaals opstelling. Aan jou de vraag of je geluid uit twee of (veel) meer speakers wilt horen. Voor de weergave van lage tonen hebben vrijwel alle receivers en bepaalde stereoversterkers een subwooferuitgang.

©Advance Paris

Op de Advance Paris A12 Classic-versterker kun je alleen een linker- en rechterspeaker aansluiten.

Focus op muziek óf film en gaming

Belangrijk is de vraag waarvoor je het audiosysteem hoofdzakelijk gaat gebruiken. Fanatieke muziekliefhebbers luisteren het liefst naar stereogeluid. Logisch, want veruit de meeste albums zijn voorzien van een stereomix. Dat kun je tijdens het luisteren van een liedje duidelijk horen. De linkerspeaker produceert bijvoorbeeld een gitaarsolo, terwijl de rechterluidspreker felle drums laat horen. Deze wisselwerking tussen twee kanalen ligt voor het luisteren van muziek prettig in het gehoor. Je hebt tenslotte ook maar twee oren.

Een stereoversterker telt meerdere analoge en digitale audiopoorten. Hierop sluit je verschillende audiobronnen aan, zoals een draaitafel, cd-speler en cassettedeck. Uitgebreide modellen hebben daarnaast een (draadloze) netwerkaansluiting en/of bluetooth-ontvanger. Nuttig voor het geval je afspeellijsten via Spotify, Apple Music, Tidal of een andere muziekdienst wilt streamen. Overigens bestaan er ook stereoversterkers met videopoorten. Sluit dan met behulp van HDMI bijvoorbeeld een tv-ontvanger of gameconsole aan. De versterker verwerkt het geluid en stuurt het videosignaal naar een aangesloten televisie.

Kijk je elke avond naar Netflix en/of speel je graag games? In dat geval is een receiver met minimaal vijf speakers en een subwoofer het overwegen waard. Deze luidsprekers werken naadloos samen met de televisie. Schiet een sluipschutter bijvoorbeeld vanaf het dak van een wolkenkrabber, dan hoor je achter of boven je het zoevende geluid van een kogel. Uiteraard is het dan wel een voorwaarde dat alle speakers correct zijn opgesteld. Elke receiver bevat meerdere audio- en videopoorten, zodat je onder meer een tv-ontvanger, blu-rayspeler, cd-speler en gameconsole kunt aansluiten. Met een receiver luister je desgewenst ook naar muziek via de twee voorste luidsprekers. Lees voor meer informatie het artikel Receiver kopen? Let op deze aandachtspunten.

Stereoversterker kopen?

Bekijk hier alle modellen op een rij!

Prijs-kwaliteitverhouding

Heb je een relatief bescheiden budget? Als je goed geluid belangrijk vindt, investeer je elke euro bij voorkeur in een audio-opstelling met twee kanalen. Binnen dezelfde prijsklasse presteert een stereoversterker in de regel beter dan een receiver. De aanwezige voeding hoeft de beschikbare energie tenslotte maar over maar twee kanalen te verdelen.

Bij een receiver zijn dat er veel meer. Om die reden is er dus minder vermogen per speaker beschikbaar. Het resultaat is een wat vlakker geluid met minder hoorbare details. Bij een stereo-opstelling is de drempel ook nog eens lager om in twee hoogstaande luidsprekers en goede audiokabels te investeren. Wil je een surround-opstelling met ongeveer dezelfde geluidskwaliteit, dan is dat trouwens ook mogelijk, alleen kleeft daar wel een veel hoger prijskaartje aan.

©NAD Electronics

Besteed voor het beste geluid je volledige budget aan een stereoversterker en twee luidsprekers.

Akoestische ruimte

Naast je persoonlijke voorkeuren en budget speelt ook de akoestische ruimte een belangrijke rol. Het is namelijk cruciaal dat de geluidsgolven voldoende 'bewegingsruimte' hebben. Daarom ligt het plaatsen van een uitgebreide surroundset in een kleine (woon)kamer niet voor de hand. Wanneer de geluidsgolven afkomstig van meerdere luidsprekers volop tegen de muren, de vloer, het plafond en overige harde objecten weerkaatsen, ontstaat er een rommelig geluid. Dat ligt onprettig in het gehoor. Kies in een bescheiden ruimte daarom liever voor een stereo-opstelling. Je kunt op bepaalde stereoversterkers eventueel een subwoofer aansluiten. Creëer op die manier evengoed een thuisbioscoop met nadreunende bastonen.

Kijk je in een behoorlijke ruimte naar films of speel je games? Je kunt overwegen om meerdere luidsprekers in de kamer te plaatsen. Een uitgebalanceerd surroundgeluid heeft dan wel degelijk meerwaarde. Zorg wel voor een goede positie van de speakers. Bovendien is het noodzakelijk om lange kabels aan te leggen. Meer informatie over het verbinden van luidsprekers lees je in het artikel Zo sluit je het best een receiver aan.

©Dali

Een effectieve surround-opstelling vereist een behoorlijke akoestische ruimte.

Conclusie

Houd bij de aanschaf van een geschikt audiosysteem rekening met je persoonlijke voorkeuren, budget en akoestische ruimte. De kunst is om hiertussen de juiste balans te vinden. Heb je eenmaal een keuze gemaakt, dan vind je volop receivers of stereoversterkers in uiteenlopende prijsklassen.

▼ Volgende artikel
Beheren en controleren: zo werkt de wachtwoordkluis van Edge
© Kishan - stock.adobe.com
Huis

Beheren en controleren: zo werkt de wachtwoordkluis van Edge

Op internet heb je veel wachtwoorden nodig. Geen stress, want Microsoft Edge is een van de browsers die je wachtwoorden opslaat. Edge waarschuwt als bepaalde wachtwoorden niet meer veilig zijn. Bovendien kun je alle gebruikte wachtwoorden bekijken, wijzigen en kopiëren.

In drie stappen laten we zien hoe het wachtwoordbeheer binnen Edge werkt:

  • Open de Portemonnee om je opgeslagen wachtwoorden te zien
  • Bekijk of er zwakke of gelekte wachtwoorden zijn
  • Kopieer en/of bewerk de opgeslagen wachtwoorden

Lees ook: 🔓 Zo log je zonder wachtwoord in bij Windows

Stap 1: Portemonnee

Als je Edge open hebt staan, moet je bij de Instellingen zijn. Op de computer ga je daarvoor naar de drie puntjes rechtsboven. Gebruik je een mobiele versie van Edge, dan vind je onderaan drie puntjes of drie balkjes onder elkaar. Tik of klik op Instellingen. In de linkerbalk zie je een aantal categorieën. Zorg dat de Profielen geselecteerd zijn. Rechts zie je de groep Portemonnee. Klik of tik op de knop Portemonnee openen. Dan kom je in Microsoft Wallet, die ze hier Portemonnee noemen. Selecteer in de linkerbalk de optie Wachtwoorden.

In dit voorbeeld heeft Edge de wachtwoorden van 86 sites en apps verzameld.

Stap 2: Wachtwoordcontrole

Nu krijg je een lijst met websites waarvan Edge de wachtwoorden heeft opgeslagen. Zijn er wachtwoorden buitgemaakt in een datalek, dan staan ze bovenaan die lijst. Als dat het geval is, dan selecteer je Details van lekkage weergeven. Edge somt trouwens niet alleen de gelekte wachtwoorden op, maar ook de wachtwoorden die je verschillende keren gebruikt. Op het laatste tabblad staan eventuele zwakke wachtwoorden. Om zo’n onveilig wachtwoord te bekijken, klik of tik je op het oogje en moet je ter controle de pincode of het wachtwoord van je account invoeren. Hier staat ook een knop om dit onveilige wachtwoord te wijzigen en het nieuwe op te slaan.

Twee wachtwoorden zijn uitgelekt.

Hoe belangrijk sterke wachtwoorden zijn?

Dat lees je in dit boek van Daniël Verlaan

Stap 3: Bewerken

Terug naar de lijst websites met opgeslagen wachtwoorden. Wanneer je het wachtwoord wilt zien, klik of tik je op het pijltje achter de naam van de website. Geef weer je pincode of hoofdwachtwoord in om de gegevens te zien. Achter ieder wachtwoord staat een knop om de gegevens met één klik te kopiëren. In de desktopversie is er ook een optie Bewerken om dit wachtwoord te wijzigen. In de mobiele versie van Edge kun je het wachtwoord bewerken op dezelfde pagina waar je het bekijkt. Ten slotte is het mogelijk om bij iedere webdienst een notitie toe te voegen. In de desktopversie kun je zelfs een categorie toevoegen om de lijst met wachtwoorden overzichtelijk te houden.

Ieder wachtwoord kun je bekijken en bewerken.

Watch on YouTube