Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G - typische midranger

© PXimport

Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G - typische midranger

Smartphone & tablet

Geplaatst: 6 juni 2022 - 11:33

Aangepast: 25 november 2022 - 11:39

Rens Blom

De Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G is een typische midrange smartphone. Een met veel sterke punten, maar ook wat zwakke punten die noodzakelijke bezuinigingen verraden. Want met een adviesprijs van 369 euro is het toestel lekker betaalbaar, zeker omdat hij in prijs daalt. In deze Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G review lees je over de plus- en minpunten.

De Redmi Note 11-serie van Xiaomi is uitgebreid en lijkt qua naamgeving sterk op elkaar. Want ik test de Redmi Note 11 Pro 5G, maar er is ook een Redmi Note 11 Pro+ 5G te koop. Die is iets duurder en heeft betere specificaties. Wil je minder uitgeven, dan verkoopt Xiaomi ook nog een Redmi Note 11 Pro, Redmi Note 11S en Redmi Note 11. Kortom: de keuze is reuze. Tijd om de gemiddeld geprijsde Redmi Note 11 Pro 5G te bespreken.

© PXimport

Ontwerp

Het ontwerp van de Redmi Note 11 Pro 5G zit goed in elkaar. De smartphone voelt met zijn glazen behuizing luxe aan en trekt minder vingerafdrukken aan door de matte afwerking. Prettig is dat het ontwerp een IP53-certificering draagt, wat betekent dat de telefoon tegen een regenbui kan. Door het grote 6,67inch-scherm is de Redmi Note 11 Pro 5G wel een forse smartphone die je moeilijk met één hand bedient. Het gewicht van 202 gram is gebruikelijk voor dit type toestel. Achterop steken de cameralenzen wat uit, waardoor de smartphone niet plat op tafel ligt. Een hoesje - meegeleverd- lost dit euvel op. 

© PXimport

© PXimport

© PXimport

De smartphone is qua functies lekker compleet. Hij heeft een 3,5mm-audiopoort om oordopjes aan te sluiten, een infraroodsensor om je televisie te bedienen en krachtige stereoluidsprekers. Ook aanwezig zijn een NFC-chip om contactloos te pinnen in winkels en een usb-c-poort die de accu oplaadt. In de aan- en uitknop op de rechterzijkant is een snelle en accurate vingerafdrukscanner geplaatst. 

Scherm

Het 6,67inch-scherm laat ook een goede indruk achter. De grootte moet je liggen, maar de kwaliteit van het display overtuigt. Het beeld oogt scherp dankzij de Full-HD-resolutie en het oled-paneel levert spetterende kleuren en laat zwart echt als zwart zien. Dankzij de 120Hz-verversingssnelheid komt het beeld soepel over. In dit prijssegment is een 120Hz-oled-scherm nog niet gebruikelijk, dus de Redmi Note 11 Pro 5G pakt op dit vlak een pluspunt ten opzichte van sommige concurrenten met een 90Hz-scherm of een lcd-display. 

Het scherm kan bovendien lekker fel en heeft slechts een klein gaatje boven in het midden voor de selfiecamera. 

© PXimport

Specificaties

De specificaties van de Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G doen veel denken aan de concurrentie. Zo is de gebruikte Qualcomm Snapdragon 695-processor een bekende in dit prijssegment. Qua snelheid volstaat hij prima, al is de grafische rekenkracht niet indrukwekkend. Voldoende voor populaire spelletjes, maar niet meer dan dat. Het opslaggeheugen meet 128 GB - gebruikelijk in deze prijsklasse. Je kunt het geheugen vergroten met een Micro-SD-kaartje. Xiaomi verkoopt de Redmi Note 11 Pro 5G straks ook met 64 GB geheugen, maar gelet op het beperkte prijsverschil raden wij de meer toekomstbestendige 128GB-versie aan. 

© PXimport

Zoals de naam al aangeeft, is de Redmi Note 11 Pro 5G geschikt voor 5G-internet. Leuk, maar vooralsnog is 5G niet sneller of op een andere manier beter dan 4G. Daar komt pas eind 2023 (!) verandering in, als de cruciale 3,5GHz-frequentie beschikbaar komt. Dan wordt 5G een stuk sneller. Goed om te weten als je je afvraagt wat de meerwaarde van 5G is. Deze smartphone is er in ieder geval klaar voor en dat is fijn. 

Accuduur en opladen

Ook fijn aan de Redmi Note 11 Pro 5G is zijn lange accuduur. De ingebouwde en niet-verwijderbare batterij met een capaciteit van 5.000 mAh gaat bij mijn reguliere gebruik bijna anderhalve dag mee. Doe je het rustiger aan, dan is twee dagen gebruik mogelijk. Zeker als je de verversingssnelheid van het scherm terugschakelt van 120 Hz naar 60 Hz- dat kan in de instellingen. 

Opladen gaat erg snel. Xiaomi levert een usb-c-kabel en een 67watt-adapter mee. Die tilt een lege accu in vijftien minuten naar bijna vijftig procent. De accu volledig opladen duurt drie kwartier. Er zijn weinig midrange smartphones die zo snel opladen. Het is sowieso prettig dat Xiaomi de telefoon met een oplader levert. Concurrenten als Samsung stoppen tegenwoordig alleen nog een usb-c-kabel bij hun smartphone om het milieu te sparen. Een goede gedachte die wel betekent dat je zelf een geschikte adapter moet regelen.

© PXimport

Camera's

De camera's van de Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G maken in deze review - en andere reviews - minder indruk. De 108megapixel-hoofdcamera en 8megapixel-groothoekcamera zijn identiek aan die van de Redmi Note 10 Pro van vorig jaar en presteren in de praktijk even goed. Dat wil zeggen: de foto's zien er prima uit, met name overdag. De zoomfunctie in de camera-app vergroot het beeld softwarematig en is daarom niet heel goed. Hieronder zie je van links naar rechts de normale camera, de groothoekcamera en de 2x-zoomfunctie. 

© PXimport

© PXimport

© PXimport

Opvallend is dat de Redmi Note 10 Pro 5G minder camera's heeft dan zijn voorganger. Zo is de dieptesensor van de Redmi Note 10 Pro deze keer weggelaten, zodat de smartphone puur leunt op slimme software om de achtergrond te vervagen. En de prima 5megapixel-macrocamera van de Redmi Note 10 Pro 5G is helemaal absent. Dat is jammer. Maak je van dichtbij een foto van een bloem, dan doe je dat het beste van een afstandje. Kom je te dichtbij dan maakt de camera een onscherpe foto. Ook opmerkelijk is dat camerafuncties als filmen in 4K-resolutie ontbreken.

De selfiecamera - 16 megapixel - is kwalitatief prima zonder op te vallen. De belichting op de achtergrond kan wat te fel zijn, maar voor een midrange smartphone is er niets te klagen. 

© PXimport

© PXimport

Software en updatebeleid

Waar ik wél over wil klagen, is de software. Helaas doe ik dat vaker bij Xiaomi-smartphones. Wat mij op de Redmi Note 11 Pro 5G stoort, is allereerst de keuze voor Android 11 in plaats van Android 12. Veel concurrerende smartphones komen netjes met versie 12 uit 2021, waar Xiaomi kiest voor de Android-versie uit 2020. Een update komt, maar op het einde van mijn testperiode (eind april 2022) is 'ie er nog niet. 

Je mist dus nieuwe Android-functies én - daar komt mijn tweede klaagpunt - krijgt minder updates dan toestellen met de nieuwste software. Want Xiaomi belooft zeker twee versie-updates, maar één ervan (naar Android 12) is niet meer dan logisch. Blijft alleen de Android 13-update als échte update over. Sommige concurrenten kunnen ook rekenen op Android 14. Dat Xiaomi drie jaar regelmatige beveiligingsupdates garandeert, is weer gebruikelijk. In dit prijssegment kun je echter ook een Samsung Galaxy A33 met vijf jaar beveiligingsupdates kopen.

© PXimport

© PXimport

© PXimport

Wat mij tenslotte stoort aan Xiaomi's software, is de MIUI-schil. Die oogt visueel erg druk en levert ongevraagd allemaal commerciële apps mee. Die kun je gelukkig wel verwijderen, maar liever bepaal ik zelf of ik ze überhaupt installeer.

Ook vervelend is dat Xiaomi bij het instellen van de smartphone allemaal aanvullende instellingen presenteert die uit zijn op extra informatie van jou. Denk aan het doorsturen van gebruikersgegevens en het tonen van gepersonaliseerde advertenties. Als je die gepersonaliseerde advertenties uitschakelt, kun je nog steeds - algemene - advertenties in de software tegenkomen. Jammer, helemaal omdat je ze niet eenmalig kunt afkopen. 

© PXimport

Conclusie: Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G kopen?

De Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G is een smartphone met een degelijk ontwerp, een erg goed scherm en gebruikelijke, complete specificaties. Ook de accuduur en het snelle opladen maken indruk. Minder positief ben ik over de mogelijkheden van de camera's en de oude software die opdringerig overkomt. Het updatebeleid kan ook beter, zeker in vergelijking met merken als Samsung, Oppo en Nokia. 

Onder de streep biedt de Redmi Note 11 Pro 5G een compleet totaalpakket met enkele aandachtspunten. De adviesprijs van 369 euro vind ik daarom net een paar tientjes te hoog. Goed nieuws is daarom dat de smartphone in rap tempo goedkoper wordt. 

Op moment van schrijven vind je hem bij veel webwinkels voor tientallen euro's minder dan de adviesprijs. En voor die prijs kan ik de Redmi Note 11 Pro 5G zeker aanraden. Interessante alternatieven zijn de Samsung Galaxy A33 en andere toestellen in onze koopgids van smartphones tussen 300 en 400 euro.

7,5

ONS OORDEEL

Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G

Pluspunten

Ontwerp

Goed scherm

Veel functies

Lange accuduur en snelladen

Minpunten

Oude software

Minder goede camera's

Hogere adviesprijs

Conclusie

**Prijs** € 369,- **Kleur** Grijs, wit, blauw **OS** Android 11 **Scherm** 6,67 inch oled (2400 x 1080, 120 Hz) **Processor** Qualcomm Snapdragon 695 **RAM** 6 of 8 GB **Opslag** 128 GB (uitbreidbaar) **Batterij** 5.000 mAh **Camera** 108, 8 en 2 megapixel, 16 (voor) **Connectiviteit** 5G, 4G, Bluetooth 5.1, wifi 5, gps, nfc **Formaat** 16,4 x 7,6 x 0,81 cm **Gewicht** 202 gram **Overig** dualsim, infraroodsensor **Website** [www.mi.com/eu](https://www.mi.com/nl/product/redmi-note-11-pro-5g/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000