Bestanden hernoemen met Automator in OS X

© PXimport

Bestanden hernoemen met Automator in OS X

Smartphone & tablet

Geplaatst: 4 maart 2014 - 09:15

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Martin Gijzemijter

Wanneer we bestanden willen hernoemen, dan neigen we al snel naar het downloaden van een speciaal programma. In Windows is dat terecht, maar in OS X is dat helemaal niet nodig. OS X bevat namelijk een zeer krachtig instrument genaamd Automator.

Wat is Automator?

Automator is precies wat de naam doet vermoeden: een programma om de meest uiteenlopende zaken mee te automatiseren. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het met Automator omzetten naar een automatisch proces.

Dan kun je bijvoorbeeld denken aan het automatisch laten starten van een bepaald programma, waarin vervolgens handelingen worden uitgevoerd en, bijvoorbeeld, het resultaat naar iemand wordt gemaild. Zo slim is Automator, al vereist dat wel dat je het programma goed kent. Vandaag nemen we een wat eenvoudiger voorbeeld, het eerder genoemde hernoemen van bestanden.

© PXimport

Automator is een fantastische programma om zaken te automatiseren.

Bestanden hernoemen

Wanneer je heel veel bestanden moet hernoemen, dan kan dat een behoorlijk tijdrovende klus zijn. Gelukkig is het automatiseren heel eenvoudig. Je doet dit als volgt.

1. Start Automator (bijvoorbeeld door in Spotlight Automator te typen)

2. Klik op Takenreeks en vervolgens op Kies.

3. In het linkerdeelvenster klik je op Bestanden en Mappen onder Bibliotheek.

© PXimport

Je geeft aan dat je een handeling wilt uitvoeren met bestanden en mappen.

Sleep de bestanden die je wilt hernoemen vanuit Finder naar het rechterdeelvenster.

4. In het rechterdeelvenster dubbelklik je op Rename Finder Items

5. Wil je een kopie maken van de bestanden in plaats van de originele bestanden te hernoemen, klik dan op Voeg toe, om de optie kopiëren automatisch toe te voegen.

6. In het menu Wijzig naam Finder-onderdelen kun je aangeven op wat voor manier je de naam wilt veranderen. Bijvoorbeeld door een stukje tekst toe te voegen of een automatisch oplopend getal.

7. Klik op Voer uit om de taak uit te laten voeren. Binnen een seconde zullen de bestanden nu zijn hernoemd. Veel sneller dan je het zelf had gekund.

© PXimport

Geef de eigenschappen aan van de nieuwe naam en voila, alles gaat automatisch.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000