Asus Zenfone 8 - Bescheiden smartphone
Wist je dat Asus prima smartphones maakt? Het Taiwanese merk is even van de markt geweest in Nederland met z’n smartphones, maar brengt de achtste generatie van de Zenfone hier weer gewoon uit. Je leest meer over de smartphone in deze Asus Zenfone 8 review.
Na een patentgeschil met Philips betreed Asus weer de Nederlandse smartphonemarkt. Onlangs werd de Asus ROG Phone 5 uitgebracht, een krachtige smartphone die gericht is op gamers. De Zenfone-serie slooft zich niet zo uit voor deze doelgroep. Integendeel, de Zenfone 8 is redelijk bescheiden. Zowel qua voorkomen als qua prijs.
Klein en stevig
Waar de meeste smartphones juist met een steeds groter formaat op de markt verschijnen, houdt Asus het binnen de perken. De smartphone is 14,8 bij 6,5 centimeter groot en beschikt over een scherm met een diagonaal van 5,9 inch (15 centimeter). Dat is nog wel een slagje groter dan de andere bescheiden smartphone, de iPhone 12 Mini, die volgens analisten tot dusver geen verkoopsucces is zoals andere iPhones.
Wanneer je het compacte toestel in handen hebt, valt ook direct de stevige bouwkwaliteit op. De achterzijde is van mat glas en de rand is van metaal. Tevens vind je in deze rand aan de bovenzijde gewoon een audio-aansluiting. Gekker is dat aan de onderzijde het led-notificatielampje naast de usb-poort is geplaatst. Persoonlijk vind ik dit niet echt een ideale locatie.
De matte achterkant zorgt ervoor dat de smartphone geen vingerafdrukmagneet is. Het toestel voelt voor zijn formaat vrij zwaar, wat in gebruik geen probleem is, maar een hoesje is hierdoor wel aan te bevelen.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Amoled
De vorige Zenfone die hier op de testbank heeft gelegen was de Asus Zenfone 6, een smartphone die best goed uit de test kwam en opviel vanwege de camera aan de achterzijde, die kon draaien om tevens dienst te doen als selfiecamera. Die draaicamera zit overigens niet op de Zenfone 8, maar op de gelijktijdig aangekondigde Zenfone 8 Flip. De Zenfone 6 had een groot nadeel: het lcd-scherm was niet zo best. Dat euvel is verholpen bij de Zenfone 8, dankzij een modern amoledscherm met een hogere verversingsnelheid van 120 hertz, waardoor beelden vloeiender lopen.
Achter het scherm zijn tevens een vingerafdrukscanner en de frontcamera in een cameragaatje in de linkerbovenhoek verwerkt. De beeldkwaliteit van het scherm is voor zijn prijsklasse prima. De kleurweergave en detail zijn erg goed, alleen is de schermhelderheid een beetje teleurstellend. Dit merk je vooral als je je smartphone buiten in fel zonlicht gebruikt: er valt minder af te lezen.
De verversingssnelheid van het scherm valt handmatig af te stellen. Ook is er een modus die de verversingssnelheid aanpast wanneer nodig. Dat is een prettige toevoeging, want een hoge verversingssnelheid weegt zwaar op de accu. Met deze modus zal de verversingsnelheid hoog liggen als je door het systeem gaat, en juist wat lager gaan als je bijvoorbeeld een video kijkt (videobeelden spelen doorgaans trager dan de verversingssnelheid). Ook kun je desgewenst de verversingssnelheid van het scherm vastzetten op 120, 90 of 60 hertz.
©PXimport
Accu
De Zenfone 8 is uitgerust met een accu van 4.000 mAh. Dat is op papier niet de allerhoogste accucapaciteit. Maar dat houdt nog niet in dat de accuduur tegenvalt. Het bescheiden schermformaat zorgt natuurlijk voor een wat minder hoog energieverbruik - zeker als je de verversingssnelheid niet op z’n hoogste stand hebt gezet. Bij normaal gebruik (en met de dynamische verversingssnelheid) doe je iets meer dan een dag met een opgeladen accu.
Qua oplaadtechnieken is de Zenfone 8 niet zo heel ver. Ondanks de glazen achterzijde is draadloos opladen niet mogelijk. Snelladen gaat met maximaal 30 watt, waarmee geen oplaadrecords worden gebroken.
Asus heeft in Android ook wat slimmigheden ingebouwd om de accu ook op lange termijn goed mee te laten gaan. De besparingsmodi zijn niet het beste idee, die kappen achtergrondprocessen (apps) af, waardoor je systeem alleen maar instabieler wordt. De interessante opties zitten onder Batterijverzorging in de instellingen. Snelladen en boven de 80% opladen zorgt op lange termijn voor meer accuslijtage. In deze instellingen kun je een oplaadlimiet instellen en snelladen configureren, bijvoorbeeld wanneer je ’s nachts oplaadt dit alleen langzaam gebeurt. Als je smartphone de hele nacht aan de lader hangt, heb je immers geen snellaadfunctie nodig.
Er is een uitvoering van de Zenfone 8 met 16(!) GB aan werkgeheugen.
-
Specs
De Zenfone 8 beschikt over een krachtige chipset, (Snapdragon 888), die tevens 5G-ondersteuning biedt. Het is een hoogwaardige chipset, de zorgt voor prima prestaties. Maar het is vooral het werkgeheugen dat in het oog springt bij ons reviewtoestel: de Zenfone 8 beschikt over 16GB(!). Dat is bijzonder veel. Misschien zelfs nog wat onnodig veel, maar hoe je je smartphone ook gebruikt: de prestaties zijn altijd indrukwekkend en zelfs in lijn met smartphones die twee keer zo duur zijn als deze smartphone.
De Zenfone 8 die wij hebben getest beschikte over 16GB aan werkgeheugen en 256GB aan opslag, die een adviesprijs heeft van 809 euro. Er zijn ook twee minder dure uitvoeringen met 8GB werkgeheugen en 128 of 256GB aan opslag, die respectievelijk 679 en 739 euro kosten. De Zenfone 8 beschikt niet over een geheugenkaartslot, dus ga van tevoren goed na hoeveel opslag je nodig denkt te gaan hebben.
Android 11 met ZenUI
De Zenfone 8 draait op Android 11 en beschikt op het moment van schrijven over de recentste veiligheidspatch van april 2021, met daaroverheen Asus’ Androidskin ZenUI. Deze Androidskin is erg prettig, omdat Asus weinig heeft gesleuteld aan het binnenwerk van Android. Hierdoor draait het systeem soepel en stabiel. Helaas vond Asus het wel nodig om bloatware van Facebook toe te voegen. Ook is er een Mobiele Manager aanwezig, die een onnodige geheugenopschoner op je toestel zet.
De moderne chipset, de hoeveelheid werkgeheugen en de relatief schone Androidversie zet de deur open voor langdurige update-ondersteuning. De smartphone kan het aan en de ontwikkelaars hoeven Android minder heftig te herverbouwen bij het uitkomen van een nieuwe versie. Als je kijkt naar het ondersteuningsbeleid, dan heeft Asus wel wat te verbeteren. De ondersteuningsduur van versie- en veiligheidsupdates is te kort en de uitrol te langzaam. Helaas lijkt Asus niet van plan deze verantwoordelijk serieuzer te nemen, je kunt twee versie-updates verwachten. Dat is onvoldoende.
©PXimport
Camera’s
Veel Androidsmartphones zijn uitgerust met zoveel mogelijk lenzen en andere optische sensoren aan de achterzijde. Maar in veel gevallen heb je er in praktijk weinig aan, vooral zoom- en macrolenzen zijn vaak van zulke slechte kwaliteit dat je ze in praktijk niet zult gebruiken. Asus trekt deze marketingtroefkaart niet en heeft de Zenfone 8 van alleen een reguliere en een groothoekcamera aan de achterzijde voorzien. Er is geen zoom- of macrocamera aanwezig, en daar ontbreekt eigenlijk niks aan.
Vaak zijn er grote waarneembare verschillen als je naar de fotokwaliteit kijkt van de lenzen op een smartphone. Dat valt bij de Zenfone 8 wel mee. Je hoeft weinig in kwaliteit in te boeten als je ervoor kiest meer vast te leggen met de groothoeklens. Maar verschil is er wel, wil je meer kleurdetail vastleggen of heb je uitdagende lichtomstandigheden, dan krijg je altijd de beste resultaten met de reguliere camera.
De camera schiet degelijke foto’s, waar weinig op aan te merken valt. Ook in moeilijke lichtomstandigheden zoals weinig licht en tegenlicht. Maar zo allround goed als de topsmartphones van Samsung en Apple. Dat is de camera van de Zenfone 8 niet.
©PXimport
©PXimport
De reguliere en de groothoekcamera van de Asus Zenfone 8.
Alternatieven voor de Asus Zenfone 8
Bij de Zenfones van Asus zou je eigenlijk de rollen willen omdraaien. De vorige generatie die ik testte was een uitstekend alternatief voor OnePlus-smartphones, die mede door hun prijsstijgingen langzaam uit de gratie vielen. Asus’ smartphones hadden dezelfde rekenkracht, een schone Androidversie en ook wat onopvallende cameraprestaties. Deze Zenfone 8 zou je op dezelfde manier ook een beetje als alternatief van de OnePlus 9 kunnen neerzetten. Maar minder dan voorheen, aangezien Asus voor de Zenfone 8 een vergelijkbare prijs hanteert. De twee smartphones ontlopen elkaar weinig, de Zenfone is wellicht wat interessanter als je een minder groot toestel zoekt.
In lagere prijsklasses vind je smartphone van andere Chinese merken als Xiaomi. Op het gebied van rekenkracht en cameraprestaties zijn de toestellen gelijk. In het voordeel van Asus is echter de ZenUI-softwareschil.
De grootste concurrent voor de Zenfone 8 komt echter uit de stal van Samsung. De Galaxy S21 is ook een relatief compact toestel. Hoewel deze minder rekenkracht aan boord heeft, beschikt de Samsung-smartphone wel over een betere camera en betere update-ondersteuning.
Conclusie: Asus Zenfone 8 kopen?
De Asus Zenfone 8 is een handzame, krachtige smartphone waar eigenlijk weinig op aan te merken valt. Het scherm, de camera, de accuduur, de software. Eigenlijk is alles in orde. Het is jammer dat Asus alleen qua update-ondersteuning nog niet echt zijn verantwoordelijkheid neemt.
**Adviesprijs** Vanaf € 679,- **Kleuren** zwart, wit **OS** Android 11 (ZenUI 8) **Scherm** 5,9 inch amoled (2400 x 1080, 120 Hz) **Processor** 2,8 GHz octacore (Snapdragon 888 5G) **RAM** 6GB **Opslag** 128 GB **Batterij** 4.000 mAh **Camera** 64, 12 megapixel (achter), 32 megapixel (voor) **Connectiviteit** 5G, Bluetooth 5.2, gps, nfc, WiFi 6e **Formaat** 14,8 x 6,9 x 0,9 cm **Gewicht** 169 gram **Overig** 3,5 mm jack, IP68 **Website** [www.asus.com/nl](https://www.asus.com/nl/Mobile/Phones/ZenFone/Zenfone-8/)
- Krachtige specs
- Handzaam en stevig ontwerp
- Minimalistische Androidskin
- Update-ondersteuning
- Schermhelderheid