ID.nl logo
Asus ROG Phone 5 - Beestachtige smartphone
© PXimport
Huis

Asus ROG Phone 5 - Beestachtige smartphone

Nog niet eerder heb ik een smartphone voorbij zien komen die zo krachtig is als de Asus ROG Phone 5. Deze gaming smartphone heeft niet alleen alles aan boord voor wie graag games speelt op het toestel. Wil je gewoon een snelle smartphone kopen, dan is de Asus ROG Phone 5 wellicht ook een interessante optie.

Na een patentgeschil met Philips betreedt Asus in Nederland eindelijk weer de smartphonemarkt met deze nieuwe ROG Phone 5, waarbij ROG staat voor Republic of Gamers, een soort submerk van het Taiwanese Asus. En hoewel ASUS bepaald niet bekend staat om zijn smartphones, was hun afwezigheid zeker wel een gemis. In de tijd dat Asus-smartphones hier wél verkocht werden kwamen hun laatste Zenfone 6 en ROG Phone prima uit de test. En ook nu valt Asus positief op met zijn vijfde generatie van de gaming-smartphoneserie, vanwege zijn prestaties en vernieuwing. Een frisse wind die de smartphone-industrie wel kan gebruiken, want die markt wordt momenteel overspoeld door inwisselbare Chinese merken die met generieke Androidsmartphones met matige software(support) vechten om het marktaandeel dat Huawei achterlaat.

©PXimport

Niet bescheiden

De Asus ROG Phone 5 is in geen enkel opzicht bescheiden. Het toestel is groot, zwaar en relatief dik. Dat is ook wel nodig om alle onderdelen in te passen. Geen gedoe ook met scherminkepingen of cameragaten aan de voorkant in het beeldscherm, die kunnen afleiden van de games (of wat je ook bekijkt) op je scherm. Deze camera zit gewoon in een schermrandje aan de bovenzijde verwerkt. Ook dat scherm is met zijn 6,8 inch doorsnee alles behalve bescheiden in formaat.

Qua aansluitingen zit je ook goed, met een audiopoort (eigenlijk gewoonweg onmisbaar, vooral als je onderweg games speelt) en een tweetal usb-c-poorten. Hierdoor kun je bijvoorbeeld opladen terwijl je de smartphone in landscape-mode gebruikt. Slim!

De achterzijde van de smartphone is eigenlijk een beetje zoals je gewend bent van het ROG-merk. Met veel hoekige vormen en harde kleuren. Persoonlijk vind ik die huisstijl nogal druk en kinderlijk. Anderzijds is het natuurlijk wel erg herkenbaar. Kan het uiterlijk van de smartphone je niet bekoren, dan zou je in theorie een hoesje eromheen kunnen doen. Nadeel is dan weer dat je geen gebruik kunt maken van de accessoires die je bij de ROG Phone 5 kunt kopen. Die accessoires kom ik later op terug.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Groots beeldscherm

Dat 6,8 inch scherm is ook helemaal klaar voor games. Door zijn formaat en schermrandjes aan boven- en onderzijde valt het toestel comfortabel vast te houden en nauwkeurig te bedienen. Zonder dat je ook met je handen over de speakers zit. Ook video kijken werkt natuurlijk uitstekend zo. Onder dit scherm is een vingerafdrukscanner geplaatst, die redelijk werkt.

Het scherm is behoorlijk helder, wat geen overbodige luxe is als je onderweg games speelt. Je wilt immers ook alles goed kunnen zien als er zonlicht op het scherm valt. De full-HD resolutie en kleurweergave van het oledpaneel zijn dik in orde, en als je game het ondersteunt merk je dat de beelden vloeiender lopen dankzij een hoge 144 hertz verversingssnelheid. Tevens heeft Asus ervoor gezorgd dat de aanrakingen op het scherm (touch input) extra snel verwerkt worden. Een goede combinatie met de rekenkracht-spierballen en verversingssnelheid waarmee de Asus ROG Phone 5 is uitgerust. In praktijk lijkt alles net even vlotter en vloeiender te lopen dan bij andere smartphones. Daarmee lijkt goed in te zijn gespeeld op de gaming-doelgroep.

Ook niet bescheiden van binnen

Een snel reactievermogen heeft natuurlijk meer nodig dan een goed schermpaneel. Zoals je kunt verwachten heeft de gaming-smartphone ook de benodigde rekenkracht in huis om de komende jaren verzekerd te zijn van vloeiend lopende games. Met de Snapdragon 888-chipset en 16GB(!) aan werkgeheugen lijkt Asus op dat gebied zelfs een beetje te overcompenseren. Het is evenveel werkgeheugen als de laptop waar ik dit verhaal op typ, en ook graag op game.

Qua opslag heb je 256GB aan ruimte tot je beschikking. Dat is ook meer dan genoeg voor je games, apps, foto’s, video’s en afspeellijsten.

De benchmarks laten dus scores zien die door het dak gaan. De chipset ondersteunt ook 5G, waardoor laadtijden ook minder last hebben van een tragere mobiele verbinding. Maar een krachtige chipset, enorm scherm met hoge verversingssnelheid en 5G-verbinding. Dat vraagt nogal wat vermogen. Een accu met 6.000 mAh heeft genoeg capaciteit om dat lang genoeg te leveren. Even om een indruk te geven hoe fors die capaciteit is: een iPhone 12 beschikt over een accucapaciteit van 2.815 mAh. Hoe lang je met zo’n accu doet, is natuurlijk erg afhankelijk van hoe je de smartphone gebruikt. Intensief zware games spelen, waarbij het scherm continu aan staat, dan heb je met een uur of zes à acht de batterij wel behoorlijk leeggetrokken. Maar in praktijk komen ook zware gamers de dag makkelijk door met een accu. Wanneer je de ROG Phone 5 niet voor zware processen gebruikt is meer dan twee dagen accuduur geen enkel probleem. Een groot bijkomend voordeel dus als je wat langer van huis bent.

In de doos vind je tevens een krachtige 65 watt-snellader. Een mogelijkheid om de smartphone draadloos op te laden is er niet.

Met 16GB werkgeheugen en een accucapaciteit van 6.000 mAh slooft Asus zich met de specificaties uit.

-

Gaming in praktijk

De ROG Phone 5 zit bomvol snufjes die de gamer helpen. Zo kun je tijdens het gamen de lader aansluiten, waarbij niet de accu opgeladen wordt, maar de energie direct gevoerd wordt aan het toestel. Dat komt de levensduur van de accu ten goede. Ook kun je in de instellingen aangeven hoe de smartphone opgeladen moet worden, bijvoorbeeld tot 80% snelladen en de laatste procentjes langzaam. Ook dit heeft op de lange termijn een positief effect op de accu.

Wie graag aan de knoppen zit kan in de instellingen helemaal z’n hart op. Je kunt alles instellen, hoe het toestel presteert. Hoe de smartphone gas terug moet nemen als een bepaalde temperatuur bereikt is. De kleurweergave van het scherm, de verversingssnelheid (die overigens ook automatisch kan, zodat je niet onnodig batterij verbruikt wanneer een app of video geen gebruik kan maken van de hoge verversingssnelheid). Ook is er een mengpaneel voor audio, want ook qua geluid staat de ROG Phone 5 zijn mannetje.

Voor wie dat nog niet genoeg is, kan in de ‘Amoury Crate’ app terecht. Laat je niet afleiden door het helse kleurpallet en slechte vertalingen- en woordafbrekingen. Want hier kun je nog meer naar wens afstellen. Zoals airtriggers, de bovenrand van de smartphone is tikgevoelig en kan dus als knop gebruikt worden. Ook stel je in deze app de accessoires in, zo kregen wij de Aero ActiveCooler te testen. Dit opzetstuk biedt een koelingsventilatortje, twee extra bedieningsknoppen en een standaardje om de smartphone neer te zetten. In de app kun je bijvoorbeeld instellen dat de ventilator uitschakelt wanneer je gebeld wordt, om ruis in het gesprek te voorkomen.

Natuurlijk houdt een smartphone niet zo comfortabel vast als een controller en de games in de Play Store zijn kwalitatief niet zo goed als bijvoorbeeld een Nintendo Switch. Maar het gamen zelf, dat gaat natuurlijk als een zonnetje met het grote scherm, hardware en configuratiemogelijkheden.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Android 11

De ROG Phone 5 draait op de meest recente Android-versie, met de beveiligingspatch van januari 2021. Hier zit natuurlijk wel een pijnpunt: Asus heeft niet de beste updatereputatie. Dat moet beter, niet alleen omdat de hardware aan boord toekomstbestendig is. Ook omdat de grootste concurrentie als het aankomt op smartphone-gaming nog altijd van Apple komt, dankzij z’n krachtige chipset en beter game-aanbod. Apple ondersteunt zijn smartphones jarenlang en dat zou Asus ook moeten doen, inclusief een vlotte uitrol. Zo blijf je voorop lopen als het aankomt op nieuwe (game-)ontwikkelingen en veiligheid. Navraag leert echter dat Asus weinig plannen heeft om zijn update-verantwoordelijkheid écht serieus te nemen: 'We bieden volledige ondersteuning voor upgrades van beveiligingspatches gedurende twee jaar, terwijl we niet kunnen bevestigen hoeveel OS-wijzigingen we zullen beheren. Over het algemeen zijn het één of twee grote Android OS-upgrades.'

De ROG Phone 5 heeft genoeg rekenkracht aan boord om een degelijk updatebeleid te kunnen beloven.

-

Dat is zonde, want goede ondersteuning hoeft niet de grootste uitdaging te zijn. De skin die Asus over Android heen legt verandert weinig aan de Android-basis. Hierdoor kwam ik in praktijk ook geen bugs of vertragingen tegen. Klein smetje is wel de Facebook-bloatware; dat niet de veiligste apps als het aankomt op gegevensverzameling. Verder is het aantal voorgeïnstalleerde apps en diensten laag, wat erg prettig is. Meer opslagruimte, geheugen en rekenkracht voor je games.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Camera

Je zou bijna vergeten dat de Asus ROG Phone ook over een rits camera’s beschikt. Aan de achterzijde tref je een drietal sensoren die licht uit de behuizing steken. Dat is opvallend, aangezien de smartphone al een redelijke forse behuizing heeft. Je hebt de beschikking over een 64 megapixel reguliere lens, een 13 megapixel groothoekcamera en een 5 megapixel macrolens.

Net zoals bij veel smartphones lijkt de macrocamera er alleen maar voor de show op te zitten. Al die lenzen op de achterzijde ziet er puik uit, en de marketingafdeling heeft ook wat om over op te scheppen. In praktijk heb je eigenlijk niks aan deze lens. Foto’s zijn korrelig, waardoor details en kleuren wegvallen en moeilijke lichtomstandigheden maken het de lens te moeilijk. Wellicht is dat de reden waarom Asus de macro-functie wat verstopt heeft in de instellingen.

Als je de camera gebruikt voor het maken van foto’s en video’s of voor AR-games, val je dus beter terug op de reguliere camera of groothoeklens. Deze camera’s schieten acceptabele plaatjes en video’s om te delen met anderen, maar echt in de buurt van topsmartphones van Apple en Samsung komt het bij lange na niet. Bij weinig licht of tegenlicht merk je vooral het verschil. Wanneer je mensen fotografeert lijkt Asus ook automatisch een gezichtsfiltertje toe te passen, waardoor gezichten erg plastic ogen.

©PXimport

Alternatieven voor de Asus ROG Phone 5

Ben je iemand die echt een smartphone koopt met het oog op mobiele games, dan heeft Asus met de ROG Phone 5 het beste pakket klaarliggen. Qua beeldkwaliteit, accessoires, accu, audio en tweaks. Hoewel de duurdere iPhone 12-serie over betere processorkracht beschikt en een beter game-aanbod, heeft Asus de zaakjes op de andere gebieden beter op orde.

Ook het marketingteam van OnePlus probeert gretig een game-publiek aan te spreken. De OnePlus 9-serie en de ROG Phone 5 hebben krachtige specs en indrukwekkende beeldkwaliteit in gemeen. Het ontwerp van de OnePlus-smartphones zal wellicht meer mensen aanspreken. Daarentegen maakt vooral de audiopoort en enorme accucapaciteit de ROG Phone 5 veel geschikter voor mobiele games.

Ook de Samsung Galaxy S21-serie smartphones kunnen qua prestaties de zwaarste games uitstekend aan en bieden een mooier ontwerp en betere camera aan. Maar ook hier is Asus gewoonweg completer als je het toestel met een game-bril bekijkt.

Conclusie: Asus ROG Phone 5 kopen?

Als je echt van mobiele games houdt en daar de beste smartphone bij zoekt, dan kom je uit bij de ROG Phone 5. Qua scherm, accessoires, prestaties, 5G en de mogelijkheid alles tot in de puntjes te tweaken heb je alles wat je nodig hebt voor je mobiele games. Bovendien is ook voor niet-gamers de accuduur werkelijk subliem. Er zijn wel een paar zorgenpuntjes aanwezig. Allereerst moet het (wat pretentieuze) ontwerp je aanspreken. De camera’s schieten niet de beste plaatjes en het ondersteuningsbeleid valt helaas niet positiever te omschrijven als ‘onvoldoende’.

Uitstekend
Conclusie

**Adviesprijs** Vanaf € 799,- **Kleuren** Zwart, wit **OS** Android 11 (ROG UI) **Scherm** 6,8 inch amoled(2448 x 1080, 144 Hz) **Processor** 2,8 GHz octacore (Snapdragon 888 5G) **RAM** 16GB **Opslag** 256 GB **Batterij** 6.000 mAh **Camera** 64, 13, 5 megapixel (achter), 24 megapixel (voor) **Connectiviteit** 5G, Bluetooth 5.2, wifi 6e, gps, nfc **Formaat** 17,3 x 7,7 x 1 cm **Gewicht** 238 gram **Overig** accessoires, 3,5 mm jack **Website** [https://rog.asus.com](https://rog.asus.com/nl/phones/rog-phone-5-model/)

Plus- en minpunten
  • Innovatief
  • Accu
  • Scherm
  • Prestaties
  • Tweakmogelijkheden
  • Ondersteuning
  • Camera
▼ Volgende artikel
Nooit meer te veel wasmiddel: zo werkt automatisch doseren in je wasmachine
© AK | ID.nl
Huis

Nooit meer te veel wasmiddel: zo werkt automatisch doseren in je wasmachine

Automatisch wasmiddel doseren is een functie die steeds vaker voorkomt op moderne wasmachines. Handig, want je hoeft niet meer zelf af te meten hoeveel wasmiddel je nodig hebt. Maar hoe werkt het precies, wat zijn de voordelen en waar moet je op letten?

In dit artikel lees je:

  • Wat automatisch wasmiddel doseren is
  • Hoe goed automatisch doseren werkt
  • Wat de voordelen van automatisch doseren zijn
  • Wat de nadelen van automatisch doseren zijn
  • Hoe vaak je de reservoirs moet bijvullen
  • Welk wasmiddel je het best kunt gebruiken
  • Hoe je het doseersysteem schoon en fris houdt
  • Hoe deze functie bij verschillende merken heet

Lees ook: Dit wil je weten over de wasprogramma's van je wasmachine

Wat is automatisch wasmiddel doseren?

Automatisch doseren betekent dat de wasmachine zelf bepaalt hoeveel wasmiddel en wasverzachter nodig is voor elke wasbeurt. Dit gebeurt met behulp van sensoren die onder meer kijken naar het gewicht van de was, de textielsoort en soms ook hoe vuil het wasgoed is. Je vult de reservoirs één keer met vloeibaar wasmiddel en eventueel wasverzachter. De machine gebruikt bij elke wasbeurt precies de hoeveelheid die nodig is. Je hoeft dus niet meer voor elke wasbeurt te meten of te gokken of met wasmiddel te knoeien.

Hoe goed werkt automatisch doseren?

In de praktijk werkt automatische dosering over het algemeen goed. Vooral bij normaal bevuilde was levert het een schone was op zonder overdosering. De sensoren stemmen de hoeveelheid nauwkeurig af op de lading. Wel zijn er verschillen tussen systemen. Bij sommige merken kun je bijvoorbeeld zelf de dosering nog bijstellen als je merkt dat de was niet fris genoeg wordt of dat er juist zeepresten achterblijven. Bij sterk bevuilde was of speciale stoffen (zoals sportkleding of babykleding) kan het zijn dat je alsnog handmatig wilt doseren of een ander type wasmiddel nodig hebt.

©AEG

AutoDose van AEG.

Voordelen van automatische dosering

Het grootste voordeel is gemak: je vult één keer het reservoir en daarna hoef je er wekenlang niet naar om te kijken. Daarnaast helpt automatische dosering bij het besparen van wasmiddel. Veel mensen gebruiken onbewust te veel, wat niet alleen slecht is voor het milieu, maar ook zorgt voor zeepresten in kleding en de machine. Verder voorkom je slijtage aan je kleding. Te veel wasmiddel kan stoffen aantasten en zorgt ervoor dat kleding minder lang mooi blijft.

Nadelen van automatische dosering

Niet alles is positief. Automatisch doseren werkt alleen met vloeibaar wasmiddel. Waspoeder of capsules kun je niet gebruiken. Daarnaast moet je erop letten dat je de juiste soort wasmiddel kiest. Sommige systemen werken niet goed met dikkere of schuimende middelen.

Een ander aandachtspunt is geur: omdat je het reservoir lang gebruikt, kan dat na verloop van tijd een muffe geur afgeven. Regelmatig schoonmaken en niet te lang wachten met bijvullen helpt dat voorkomen.

Bij sommige systemen kun je niet zelf bepalen welk vak je voor welk type wasmiddel gebruikt, of kun je geen speciaal wasmiddel apart instellen (bijvoorbeeld voor witte was of wol). Dat maakt je wat beperkter in je mogelijkheden.

©AEG

Hoe vaak moet je bijvullen?

Dat hangt af van de capaciteit van het reservoir en hoe vaak je wast. Gemiddeld gaat een volle tank tussen de 20 en 40 wasbeurten mee. Sommige machines geven een seintje als het wasmiddel bijna op is, bij andere moet je het zelf in de gaten houden.

Welk wasmiddel werkt het best?

Gebruik altijd vloeibaar wasmiddel. Veel fabrikanten raden hun eigen merk aan (zoals bijvoorbeeld Miele UltraPhase). In de praktijk werken veel gangbare A-merken ook goed, zolang ze niet te dik of sterk schuimend zijn. Vermijd ecologische of geconcentreerde wasmiddelen die speciaal zijn ontwikkeld voor handmatige dosering, tenzij het systeem ze aankan. Bij sommige merken slimme wasmachines (zoals Bosch en Siemens) kun je met de app de barcode op je eigen wasmiddelen scannen. De app stuurt dan informatie over de concentratie van je wasmiddel en de waterhardheid automatisch door naar de wasmachine, zodat echt altijd de juiste dosering wordt gebruikt.

Test een wasmiddel een tijdje en kijk hoe de machine reageert: blijft er schuim achter, wordt de was goed schoon, ruikt het fris? Zo ontdek je wat het beste werkt voor jouw situatie.

©Miele

Miele UltraPhase-flacons.

Het automatische doseersysteem schoonmaken Vloeibaar wasmiddel en wasverzachter bevatten stoffen die na verloop van tijd een laagje kunnen achterlaten in het reservoir en de leidingen. Het is dus belangrijk om het automatische doseersysteem regelmatig schoon te maken. De meeste machines hebben reservoirs die je makkelijk kunt uitnemen. Spoel deze ongeveer eens per maand om met warm water. Gebruik eventueel een klein beetje schoonmaakazijn om opgehoopte zeepresten los te weken. Let erop dat je alles goed naspoelt en laat drogen voordat je de reservoirs terugplaatst. Heeft jouw machine vaste tanks die je niet kunt loshalen? Gebruik dan het schoonmaakprogramma (indien aanwezig) of spoel het systeem door; dit doe je door het reservoir te vullen met warm water zonder wasmiddel. Draai vervolgens een wasprogramma zonder was. Controleer ook regelmatig de dopjes, klepjes en slangetjes rondom het doseersysteem. Een tandenborstel kan helpen om lastige randjes schoon te maken.

Van i-DOS tot SmartDosing

In onderstaande tabel zie je wat de benaming voor het automatisch-doseersysteem is bij de grootste wasmachine-merken.

MerkBenamingUitleg
Boschi-DOS 1Twee reservoirs, een voor wasmiddel en een voor wasverzachter, instelbare dosering, houdt rekening met waterhardheid
Boschi-DOS 2Twee reservoirs, een voor wasmiddel en een voor wasverzachter of een ander soort wasmiddel, instelbare dosering, houdt rekening met waterhardheid
AEGAutoDoseVier reservoirs (automatisch en handmatig), appwaarschuwingen, flexibel
SiemensintelligentDosingVergelijkbaar met i-DOS, instelbaar via display/app, kalkherkenning
MieleTwinDosWerkt met UltraPhase-cartridges of hervulbare reservoirs, zeer precies
SamsungAutoDoseTwee reservoirs, instelbaar via display en app, werkt met veel merken
HisenseAutoDoseEenvoudig systeem met één reservoir, basisinstellingen
LGezDispenseTwee grote reservoirs, appkoppeling, slimme sensoren
BekoAutoDoseEenvoudig systeem, vaak één reservoir, geen appkoppeling
Whirlpool6th Sense AutoDoseTwee reservoirs, gekoppeld aan 6th Sense-sensoren, stabiele werking
HaierSmartDosingAutomatische aanpassing aan belading, vaak één groot reservoir, appinstellingen

Conclusie

Automatische dosering maakt wassen makkelijker en voorkomt verspilling van wasmiddel. Vooral bij regelmatig gebruik is het een handige functie die tijd bespaart en je kleding beschermt. De werking hangt af van het merk en type wasmiddel dat je gebruikt. Kies daarom een machine die bij jouw wasgedrag past (tip: bij (web)winkels die wasmachines verkopen kun je modellen makkelijk met elkaar vergelijken) en experimenteer met verschillende vloeibare wasmiddelen om de beste combinatie te vinden.

▼ Volgende artikel
Wat is de levensduur van een thuisbatterij en hoe zit het met garantie?
© Basilicostudio Stock
Energie

Wat is de levensduur van een thuisbatterij en hoe zit het met garantie?

Net als alle andere accu's en batterijen gaat ook een thuisbatterij niet oneindig mee. Maar de levensduur moet wel lang genoeg zijn om de investering te rechtvaardigen. We leggen je uit op welke levensduur je gemiddeld mag rekenen en wat je kunt doen om die te verlengen.

In dit artikel leggen we je uit:

  • Wat je moet weten over de levensduur van thuisbatterijen
  • Welke omstandigheden de levensduur beïnvloeden
  • Wat je zelf kunt doen om de levensduur te verlengen
  • Of een thuisbatterij momenteel wel terug te verdienen is

Lees ook: Haal meer uit je zonnepanelen met een thuisbatterij

De levensduur van een thuisbatterij hangt af van verschillende factoren, zoals het type accu, de opslagomstandigheden en het soort gebruik. Voor thuisbatterijen wordt vaak lithium-ion (Li-ion) gebruikt. Deze accu’s hebben een geschatte levensduur van 10 tot 15 jaar. Het aantal laadcycli van de gemiddelde lithium-ionbatterij ligt tussen de 5000 en 7000 keer. Dit staat voor het aantal keer dat een lege thuisbatterij weer vol kan worden geladen.

Bij sommige batterijtypen ligt het aantal laadcycli hoger. Zo kunnen lithium-ijzerfosfaatbatterijen (LiFePO4) tot 10.000 laadcycli bereiken. Door nieuwe technologieën wordt de levensduur van thuisaccu’s steeds beter. De laadcapaciteit van batterijen neemt na verloop van tijd af, waardoor de hoeveelheid energie die een thuisaccu kan opslaan, geleidelijk aan vermindert.

Omstandigheden beïnvloeden levensduur

Als eigenaar van een thuisbatterij heb je zelf invloed op de uiteindelijke levensduur van de accu. Zo kun je een thuisbatterij het best plaatsen in een omgeving waar de temperatuur binnen de door de fabrikant gespecificeerde richtlijnen valt. Een stabiele omgeving binnen de juiste temperaturen kan de levensduur verlengen. Een thuisbatterij kan net als andere batterijen het best in een koele, maar ook weer niet al te koude omgeving worden gehouden. Plaatsing in de volle zon of in de buurt van andere warmtebronnen kun je beter vermijden. Toch is het handig om te beseffen dat niet alle thuisbatterijen even lang meegaan, het hangt ook af van de kwaliteit van het apparaat en de opslagcapaciteit. Welk merk en model je koopt, heeft dus invloed op de levensduur.

Lees ook: Thuisbatterij kopen: waar moet je op letten?

Ook andere omstandigheden kunnen een rol spelen bij de uiteindelijke levensduur. Zo is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te laten voeren. Verder kun je slijtage verminderen door de thuisbatterij niet volledig tot 100 procent op te laden of helemaal te ontladen. Daarnaast is het niet de bedoeling om de thuisbatterij voortdurend hoog te belasten. Wel is regelmatig gebruik van de accu noodzakelijk om hem in een goede conditie te houden. Het is dan ook niet de bedoeling om de stroom in een thuisaccu voor langere tijd op te sparen, maar om de opgeslagen energie te gebruiken in de avonduren. Dat zijn momenten waarop de stroom van het net duurder is of wanneer je zonnepanelen geen stroom meer opwekken.

Garantie

Bij de aanschaf van een thuisbatterij speelt garantie een belangrijke rol. Fabrikanten bieden doorgaans garanties van 10 jaar, waarbij ze garanderen dat de batterij na die periode nog een bepaald percentage van de oorspronkelijke capaciteit behoudt. Zo biedt LG Chem bijvoorbeeld 10 jaar garantie met de belofte dat de batterij dan nog minstens 60% van haar capaciteit heeft. Ook merken als Tesla, Enphase, Huawei, BYD en Growatt hanteren een garantieperiode van 10 jaar.

Sommige fabrikanten gaan nog een stap verder. Zo geeft GivEnergy 12 jaar garantie en biedt het Duitse Sonnen een garantie van 10 jaar óf 10.000 laadcycli – wat het eerst wordt bereikt. Het is echter wel belangrijk om niet alleen naar de duur van de garantie te kijken, maar ook naar de voorwaarden. Sommige fabrikanten stellen bijvoorbeeld eisen aan de installatie of het gebruik van de batterij om aanspraak te kunnen maken op garantie. Daarnaast kunnen installateurs eigen garantievoorwaarden hanteren die afwijken van die van de fabrikant. Controleer dus altijd goed de details voordat je een keuze maakt.

Levensuur verder verlengen

Slimme laadsystemen kunnen helpen de levensduur van de thuisbatterij te verlengen. De laadcycli kunnen geoptimaliseerd worden door algoritmen die leren van je behoeften en gebruik. De software maakt op basis van jouw verbruikspatronen beslissingen over wanneer er energie moet worden opgeslagen, gebruikt of teruggeleverd aan het net. De algoritmen houden hierbij rekening met de huidige energieprijzen, je verbruikspatronen en de beschikbaarheid van stroom van je zonnepanelen.

©Malp

Is een thuisbatterij de hoge investering waard?

De kosten van een thuisbatterij zijn momenteel nog vrij hoog. In combinatie met een levensduur van 10 tot 15 jaar is het maar de vraag of je de grote investering op tijd kunt terugverdienen. Hoewel veel aanbieders van thuisbatterijen beweren dat de terugverdientijd door hun slimme algoritmen een stuk korter is, stellen onderzoeksbureau CE Delft en andere experts dat het nagenoeg onmogelijk is om de aankoop terug te verdienen. Het zou minstens 15 jaar duren om de kosten eruit te hebben en op dat moment is de thuisaccu alweer aan vervanging toe. In sommige gevallen zal de thuisbatterij het al ruim voor die tijd begeven.

Lees ook: Wat is de terugverdientijd van een thuisbatterij?

Met een dynamisch energiecontract kun je in theorie geld verdienen met een thuisbatterij. Bij deze contractvorm varieert de prijs van stroom per uur. Het ene uur betaal je dus een hoger bedrag voor stroom dan het andere uur. Je kunt echter ook stroom verkopen aan het net. Door hier slim op in te spelen, met behulp van de slimme software van een thuisbatterij, kun je de stroom van je thuisaccu automatisch verkopen op momenten dat je hier het meeste geld voor terugkrijgt. Doordat de energieprijzen inmiddels weer gezakt zijn, zijn de schommelingen tussen tarieven niet zo hoog als de afgelopen jaren. Daardoor is het lastiger om de aanschaf van een thuisbatterij snel terug te verdienen door te handelen op de energiemarkt. De salderingsregeling is bovendien voorlopig nog van kracht.

Vraag een offerte aan voor thuisbatterij: