© CIDimport

5 vijanden van de iPad 3

Geplaatst: 10 maart 2012 - 07:32

Aangepast: 16 november 2022 - 10:21

Jasper Bakker

Ja, het heet niet de iPad 3, maar 'de nieuwe iPad'. Wat de naam ook is, de Apple-tablet krijgt het zwaar. Niet doordat het de overtrokken geruchten niet waarmaakt. Maar door deze 5 vijanden.

iPad 2

De meestverkochte, meestgeprezen en meestbegeerde tablet tot afgelopen woensdagavond is net nog wat aantrekkelijker geworden. Want hij wordt 80 euro goedkoper. Waar concurrerende tablets al moeite hadden om de 480 euro instapprijs van de iPad te evenaren, duikt Apple nu nog eens onder die grens.

Wie zonder de pracht van het Retina-scherm kan, of daar niet meer geld voor over heeft, kan prima toe met de vorige iPad. Het verschil tussen de generaties is nu veel minder groot dan tussen de eerste en de tweede iPad.

Goed, de consument heeft dan vanaf deze week alleen de keuze uit 16 GB, en zwart of wit. En WiFi-only of WiFi en 3G. Verdwenen zijn de iPad 2-varianten met 32 en 64 GB.

Maar een kniesoor die daarmee zit. Apps kosten niet zo heel veel ruimte, content streamen we toch al steeds vaker vanaf internet, werken doen we steeds meer in de cloud (al dan niet die van Apple zelf), en grote eigen muziek- en videocollecties kunnen we best syncen via WiFi of ook streamen via Apple's Home Sharing of AirPlay. Een vijand dicht bij huis.

Het Android-leger, toch nog

De lang geleden al voorspelde concurrentie van het Android-leger valt in de praktijk nogal tegen. Tot voor kort dan. Elektronicareus Samsung ontwikkelt zich tot concurrent van enig formaat, mede op het gebied van Apple's kernkracht: design.

De iPad-maker voelt zich inderdaad bedreigd en gaat dus hard in de tegenaanval met vele aanklachten over patenten, merkenrechten en ontwerp. Rechtszaken over smartphones, tablets, interfaces, bediening, uiterlijk, en zelfs verpakkingen van die mobiele apparaten.

Naast Samsung, dat zichzelf fel verdedigt en daarbij ook overwinningen scoort, staan er andere Android-soldaten op die wat in hun mars hebben. Naast de meute van de vele Android-klonen probeert bijvoorbeeld Asus zich te onderscheiden. Met bijvoorbeeld een tablet die standaard een toetsenbord-dock heeft. En met een tablet die als dock en scherm voor je smartphone kan dienen, waar ook nog een toetsenbord-dock bij kan met eigen batterij die de gedockte apparaten weer oplaadt.

En vergeet niet de Android-soldaat uit onverwachte hoek: e-tailgigant Amazon. Die webwinkel boekt in de VS al flinke verkoopsuccessen met zijn goedkope Kindle Fire, die een eigen Android-afgeleide draait. Bovendien is de huidige Amazon-tablet met zijn formaat van 7 inch kleiner dan de iPad, wat nu nog een verkleinend effect kan hebben op de aantrekkingskracht. Maar berichten doen al enige tijd de ronde dat er versterking aankomt: een 10 inch Kindle Fire. Kortom, het gecombineerde Android-leger rukt alsnog op. Een vijand die van ver komt.

Windows 8, eindelijk

Naast de massa van het Android-huurlingenleger doemt er nog een strijdmacht op onder aanvoering van een ervaren generaal. De Windows-concurrentie komt er namelijk eindelijk aan. Waar Microsoft-topman Bill Gates lang geleden al verklaarde dat de toekomst aan tablets is, heeft zijn bedrijf die voorspelling niet kunnen invullen. Tot binnenkort dan. Windows 8 is in aantocht, en die Metro-interface ervan schijnt best wat goed te doen voor mobiel gebruik.

Voor tablets gaat Windows dan ook helemaal op de schop. Niet alleen de vertrouwde desktopinterface is het raam uit, zelfs het aloude Intel/x86-fundament blijkt niet langer heilig. Windows 8 heeft standaard de touch-interface van Metro aan staan, en komt ook op tablets met ARM-processors. Zodat Windows 8-tablets de iPad kunnen bestrijden qua bedieningsgemak én qua energiezuinige dunheid.

Hierbij legt Microsoft ook strikte eisen op aan tabletmakers, net zoals het al doet bij Windows Phone. Vergeet dus de geflopte Tablet Edition van Windows XP, draaiend op dikke laptops met omklapbare schermen en te bedienen met een stylus. Negeer ook de huidige tablets met Windows 7 en de niet echt voor touch ontworpen interface. Driemaal is misschien wel scheepsrecht voor Microsoft.

Het bedrijf heeft daar namelijk wel een reputatie voor; blijven proberen tot het wél goed genoeg is. Zie Windows versus Macintosh. Zie Internet Explorer versus Netscape. Zie de Xbox versus de PlayStation Zie Word versus WordPerfect. Zie Exchange versus Lotus Notes. Een volhardende vijand.

Netbookeffect

Terwijl de verkoop van de iPad onverminderd blijft groeien, menen critici nog altijd dat dit niet kan aanhouden. Zij voorzien een netbookeffect: na hype en populariteit een omslag naar vergetelheid. Generatie één en twee van de Apple-tablet zijn de afgelopen twee jaar als warme broodjes over de toonbank gegaan. De vraag is of dit aanhoudt. Of het computergebruik écht is omgeslagen ten gunste van tablets.

Die mobiele apparaten, met de iPad nog altijd als veruit de meestverkochte, vertegenwoordigen een ander gebruiksmodel. Volgens critici is dat vooral een consumptiemodel, terwijl de computer juist een apparaat is voor creatie én consumptie. Apple spreekt dit tegen en heeft in de afgelopen twee jaar meer apps uitgebracht en iPad-functies toegevoegd om content te scheppen. Maar het voornaamste gebruik zit hem nog altijd in e-mailen en websurfen, naast e-lezen en gamen. Zegt Apple-ceo Tim Cook zelf.

Sceptische analisten trekken wel de vergelijking met de Nintendo Wii. Die gameconsole bracht ook een hele andere gebruiksvorm en is de eerste paar jaar ook goed verkocht. Maar het heeft de traditionele concurrentie niet verdrongen. Idem dito voor de netbook, die minder revolutionair was maar wel de pc-wereld leek te veranderen.

De verkoop van netbooks heeft de eerste 2,5 jaar ook enorme groei geboekt. En nu, nu is de netbook stervende. Nog niet voor de individuele bezitter die zijn of haar apparaat nog gewoon kan gebruiken. Wel wat betreft het formaat an sich. Wat mede door de iPad komt, hoewel die niet concurreert op prijs. Net zomin als de MacBook Air. Is de tablet inderdaad een revolutie of slechts een fad? Een verraderlijke vijand.

Apple zelf

Voor echt compleet genot van de nieuwste Apple-voordelen moet je wel voor de hele 'story' gaan. Je moet de Apple-lifestyle omarmen. Kiezen voor het gemak en de hechte koppeling van alles van Apple. Dus films kopen of huren in de iTunes-winkel, en je dvd's of Blu-Ray-schijven maar laten liggen. Dus die iTunes-content in high-res zien op de nieuwe iPad, of via AirPlay doorgeven aan de nieuwe Apple TV. Dus met je iVrienden communiceren via FaceTime.

En om de zoveel tijd de hele Apple-verzameling vernieuwen omdat de support op het oude spul vervalt - ook van derden. Het bedrijf ondersteunt namelijk alleen de huidige en de vorige versie van zijn producten, en brengt vrij geregeld nieuwe versies uit. Vernieuwing is goed voor de vooruitgang, maar het afkappen van het nog in gebruik zijnde verleden is minder fijn. En soms zelfs minder veilig. Bovendien kan de upgrade-molen soms wat sneller spinnen.

De fans gaan hierin wel mee, die zijn er al aan gewend. Een typerende eerste reactie op de presentatie van de nieuwe iPad woensdagavond: “Komt er op neer dat ik dit jaar wel een nieuwe Mac én een iPad 3 MOET kopen." Maar of de rest van de consumentenwereld helemaal voor alles Apple wil gaan? Indien niet, dan is de meerwaarde van de iPad 3 al wat verminderd. Akkoord met nieuwe privacyvoorwaarden? Zo niet, dan ben je buitengesloten. Kortom, Apple heeft een vijand in de spiegel.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten