5 handige tips en trucs om Mission Control optimaal te gebruiken

© PXimport

5 handige tips en trucs om Mission Control optimaal te gebruiken

Smartphone & tablet

Geplaatst: 20 februari 2013 - 13:16

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Wouter Hoeffnagel

Mission Control is een feature die in OS X 10.7 Lion is geïntroduceerd. De feature geeft je een overzicht van alle geopende schermen op je Mac, waardoor je een bestand, webpagina of ander venster snel kunt terugvinden. Mission Control bevat een aantal features, waardoor je dingen nog sneller kunt terugvinden. Wij zetten 5 handige trucjes voor Mission Control op een rij.

1. Quick Look

Mission Control toont een overzicht van alle geopende venster op je Mac. Om Mission Control overzichtelijk te houden worden daarom miniaturen van de verschillende vensters vertoont. Dit heeft als nadeel dat je niet altijd even goed kan zien met welk scherm je nou precies te maken hebt. Quick Look biedt uitkomst.

Quick Look is een feature in Mission Control die je de mogelijkheid biedt razendsnel een venster van dicht bij te bekijken. Selecteer een venster en klik op de spatiebalk om het venster te vergroten. Is dit het scherm wat je zoekt? Klik dan met de muis op het scherm om deze te openen. Zoek je een ander scherm? Klik dan nogmaals op de spatiebalk om Quick Look weer te sluiten.

© PXimport

Met Quick Look kan je een venster in Mission Control van dichterbij bekijken

2. Mission Control besturen met touchbewegingen

Je kunt Mission Control openen door met drie vingers omhoog te swipen. Door met drie vingers naar links of rechts te swipen kan je door de verschillende bureaubladen op je Mac bladeren, die aan de bovenzijde van Mission Control worden weergegeven.

Je kunt vensters selecteren door met je muis naar het venster te gaan. Twijfel je of je wel het juiste venster voor je hebt? Dan kan je deze beter bekijken door drie vingers op het scherm uit elkaar te bewegen. Door met drie vingers omlaag te swipen sluit je Mission Control weer af.

Het is overigens mogelijk zelf in te stellen met hoeveel vingers je de bewegingen wilt uitvoeren. Ga hiervoor naar Systeemvoorkeuren en kies de optie Trackpad. Je kunt Mission Control besturen met drie of vier vingers.

3. Mission Control besturen met toetsenbord

Mission Control kan niet alleen worden bestuurd met een touchpad of muis, maar ook met het toetsenbord. Open Mission Control door op de F3-toets te klikken. Tik vervolgens de naam van het venster dat je wilt openen in. Let op! Het heeft geen zin de naam van de app in de tikken. Je moet dus de naam van het specifieke document, de webpagina of een ander venster weten om deze te kunnen openen.

© PXimport

Selecteer een venster op door de naam van het venster in te tikken

4. Meerdere bureaubladen

Je kunt op de Mac gebruik maken van meerdere bureaubladen, waarover je je apps kunt verdelen. Dit is vooral handig als je veel verschillende apps tegelijkertijd gebruikt en helpt het overzicht te houden over alle geopende vensters. Via Mission Control heb je eenvoudig toegang tot alle bureaubladen van je Mac en kan je daarnaast instellen hoeveel bureaubladen je wilt gebruiken.

Mission Control toont aan de bovenzijde van het scherm de verschillende bureaubladen op je Mac. Door op de + rechts naast de bureaubladen te klikken voeg je een extra bureaublad toe aan je Mac. Je kunt je Mac maximaal 16 verschillende bureaubladen geven. Wil je een bureaublad verwijderen? Selecteer dan een bureaublad terwijl je de optie-toets ingedrukt houdt. Hierdoor verschijnt een kruis bij ieder bureaublad waarmee je deze kunt verwijderen.

De verschillende bureaubladen op je Mac zijn daarnaast via Mission Control eenvoudig te bereiken. Klik simpelweg op een bureaublad om deze te openen. Wil je een overzicht bekijken van alle vensters die op een specifiek bureaublad zijn geopend? Hou dan de optie-toets ingedrukt terwijl je op het bureaublad klikt.

5. Gedrag van Mission Control aanpassen

Je kunt het gedrag van Mission Control tot zekere hoogte aanpassen. De instellingen van Mission Control zijn beschikbaar in het menu Mission Control in de Systeemvoorkeuren. Je kunt hier onder andere aangeven of Mission Control de volgorde van bureaubladen mag sorteren op basis van het meest recente gebruik. Ook is het mogelijk de verschillende vensters van een app los of gegroepeerd te laten vertonen.

Daarnaast kan je een aantal toetsen- en muisknopcombinatie om features mee op te roepen te wijzigen. Het gaat hierbij om Mission Control, programmavensters, je bureaublad of het dashboard. Ook kan je gebruik maken van interactieve hoeken, waarmee je features kunt oproepen door met je muis naar een hoek van je scherm te gaan.

© PXimport

Wijzig de instellingen van Mission Control in de Systeemvoorkeuren

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000