ID.nl logo
Zo verbeter je de luchtkwaliteit in de keuken
Huis

Zo verbeter je de luchtkwaliteit in de keuken

Vanzelfsprekend vermindert een goede afzuiging hinderlijke kookgeurtjes, maar ook voor de luchtkwaliteit is dit apparaat een essentieel onderdeel van jouw keuken. Tijdens het kokerellen komt er namelijk nogal wat fijnstof vrij. Slechte ventilatie vergroot bovendien de kans op schimmels. Gelukkig bestaan er goede afzuigsystemen om de schadelijke kooklucht zo efficiënt mogelijk af te voeren. Geef daarmee je gezondheid de hoogste prioriteit.

Uit diverse rapporten van het gerenommeerde onderzoeksorgaan TNO blijkt dat er bij het koken veel kleine deeltjes vrijkomen. Dat gebeurt vooral bij het braden van vlees en wokken van groente. Moderne woningen zijn goed geïsoleerd, waardoor deze fijnstofdeeltjes mogelijk nog langer in huis blijven zweven. Zorg voor een doeltreffende afzuiginstallatie in jouw keuken. Volgens de TNO vereist een capabel afzuigsysteem een minimale capaciteit van 300 kubieke meter per uur. Goed nieuws, want zo’n beetje elke nieuwe afzuigkap voldoet ruimschoots aan deze eis. Er bestaan zelfs krachtige modellen met een capaciteit van meer dan 800 kubieke meter per uur – ideaal voor gebruik in een omvangrijke woonkeuken!

De beste afzuigkap voor jouw gezondheid

Ben je op zoek naar een nieuwe afzuigkap, dan is een aantal factoren van belang. Uiteraard kijk je in eerste instantie naar de afzuigcapaciteit. Hoe krachtiger, hoe beter! Met name in open keukens is het gebruik van een exemplaar met voldoende vermogen geen overbodige luxe. Zoek een afzuigkap die in verhouding staat met de (inductie)kookplaat of het gasfornuis in jouw keuken. De meeste modellen zijn 60 of 90 centimeter breed. Het is gunstig wanneer de kap volledig over de kookpitten reikt, zodat de damp eronder blijft hangen. Om die reden is het dan ook verstandig om tijdens het koken zo veel mogelijk de achterste pitten te gebruiken.

Bekijk hier welke afzuigkap het best is voor jouw situatie!

Bepaal ook hoe je de beoogde afzuigkap wilt monteren. Om kookluchtjes zo efficiënt mogelijk af te zuigen, verdient een laaghangend exemplaar de voorkeur. Dat kan bijvoorbeeld met een wandschouw-, onderbouw- of inbouw-afzuigkap. Met een afzuigkap hoog aan het plafond hebben fijnstofdeeltjes meer kans om zich in huis te verspreiden.

Wat is beter: luchtafvoer of recirculatie?

Het Longfonds is hierover duidelijk. Gebruik het liefst een afzuigkap met een luchtafvoer, want dat is beter voor je gezondheid. Hiermee gaat al de opgezogen lucht inclusief fijnstofdeeltjes naar buiten. Je profiteert in huis vervolgens van een schonere luchtkwaliteit. Bij een recirculatiesysteem passeren de kookdampen een koolstof- of plasmafilter, waarna de luchtstroom weer in huis terechtkomt.

Helaas belandt niet al het fijnstof in het filter, waardoor er deeltjes in huis blijven ronddwarrelen. Je kunt een afzuigkap daarom het best aansluiten op een kanaal naar buiten. In tegenstelling tot een recirculatiesysteem voer je daarmee ook kookvocht af, zodat je mogelijke vochtproblemen voorkomt. Denk onder meer aan schimmels. Tot slot is een luchtafvoerafzuigkap doorgaans ook nog eens krachtiger. Veel producten zijn overigens als luchtafvoer- óf recirculatie-afzuigkap inzetbaar.

Grondig onderhoud afzuigkap

Helaas biedt niet elke woning de mogelijkheid om een afzuigkap met luchtafvoer te plaatsen, zoals in bepaalde appartementen, flats en bovenwoningen. In dat geval ontkom je niet aan een recirculatiesysteem. Vervang in elk geval de filters tijdig voor nieuwe exemplaren, zodat er zo veel mogelijk fijnstofdeeltjes worden vastgehouden. Meestal dient vervanging om de drie tot zes maanden te gebeuren. Verder is het belangrijk om de roosters van de afzuigkap periodiek te reinigen. Doe je dat niet, dan gaat dat namelijk ten koste van de afzuigcapaciteit. Vaak kunnen de roosters gewoon in de vaatwasser. Maak de binnenkant van de afzuigkap eveneens geregeld schoon.

Slimme afzuigkap met wifi

Sommige slimme afzuigkappen hebben een draadloze netwerkadapter. Verbind in dat geval het apparaat met wifi en gebruik een app op je smartphone. Diverse luxe afzuigproducten van Siemens en Bosch ondersteunen het smartplatform Home Connect (Plus). Dat biedt diverse voordelen. Ontvang bijvoorbeeld een pushbericht zodra het tijd is om het filter te vervangen. Zo blijven de prestaties van het keukenapparaat op peil. Verder laat je een afzuigkap desgewenst met een geschikte kookplaat samenwerken. Je stelt hierbij vanaf de kookplaat eenvoudig de perfecte zuigkracht in. Wanneer je begint met koken, gaat een slimme afzuigkap bovendien vanzelf aan. Tot slot ondersteunen sommige producten spraakbediening, zodat je een afzuigkap op afstand kunt inschakelen. Doe er je voordeel mee!

▼ Volgende artikel
Ontdek de Alpine A390: een elektrische fastback in het C-Segment
Mobiliteit

Ontdek de Alpine A390: een elektrische fastback in het C-Segment

Ze zijn er wel, maar wel op één hand te tellen. Luxe Franse auto's die succesvol de veelal Duitse norm uit weten te dagen. Denk aan de Citroën DS, de Renault 25 of de Peugeot 605. Alpine lijkt daar verandering in te gaan brengen. In een donkere studio in Parijs bekeek Irwin van InstaAutoVlog de Alpine A390. De conclusie: een op het eerste oog keiharde aanval op de premiumklasse van volledig elektrische auto's.

Dit artikel in het kort:

  • Alpine onthult de A390, een volledig elektrische fastback in het C-segment die de premiumklasse wil uitdagen.
  • De A390 is geïnspireerd op de iconische A110, met een opvallend sculpturaal front en futuristisch design.
  • Conceptdetails zoals suicide doors en een uitschuifbare achterbumper voegen een transformer-achtig element toe.
  • De sportieve zitpositie is aanpasbaar en er is een 'Formule 1-racemodus' voor een dynamische rijervaring.
  • Aangedreven door een tri-motor systeem met torque vectoring, belooft de A390 indrukwekkende prestaties.

Lees ook: Lucid Air: lijkt een hoogstaand stukje technologie, maar presteert gemiddeld

Nieuwe klasse

Beginnen we met het segment waarin de A390 zijn kunstje moet gaan doen, dan hebben we het officieel over een fastback in het C-segment. Denk dus aan een directe concurrent voor de ... Ja, welke auto eigenlijk? Een BMW i4, Tesla Model 3, Hyundai IONIQ 6 opereren in het D-segment en wellicht boort Alpine met deze A390 dan ook een nieuwe klasse aan. Die van de premium fastback in het C-segment. Een soort van volledig elektrische Mercedes CLA of 2 Serie Gran Coupé dus.

©Adrien Cortesi

A110 aan de basis

Oog in oog met de auto valt het wel op dat hij een stuk groter (en ruimer) aandoet dan verwacht. Wat betreft het design, staat de iconische A110 aan de basis. De designers hebben aan de hand van de sportauto getracht om dezelfde proporties en details te converteren naar een grotere en ruimere gezinsauto. Missie geslaagd, want de A390 is een ronduit imponerende machine.

Sculpturaal vormgegeven front

Dat is een gevolg van de volledig elektrische aandrijflijn. Ruimte of koeling voor een – gezien de specificaties – fikse zescilinder motor zijn immers niet aan de orde. De auto heeft een sculpturaal vormgegeven front dat op een haast organische manier omhoog lijkt te groeien. Minuscule driehoekjes, die aan het logo refereren, vormen de verlichting en ook de zogeheten bridge onderaan de motorkap is bijzonder te noemen.

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Suicide doors

De enorme 22-inch lichtmetalen wielen hebben een uitgelicht hart. Alpine belooft voor de feitelijke productielijn wielen tot 21 inch. De wielbasis is met zijn 2,90 meter fors. De auto op de beurs heeft suicide doors die samen met de voorportieren een riante instap verschaffen. Wederom een concept-dingetje. 

©Alpine

Als een transformer

Aan de achterkant is de A390 futuristisch. Niet alleen vanwege de vin op de achterruit, maar ook zeker de opvallende led-lichtsignatuur. Het opvallendst is de actieve aerodynamica. Het betreft hier een automatisch uitschuifbare achterbumper. Alpines concept-car kan zich als een transformer uitrekken om op die manier de luchtstroom aan de achterkant te verbeteren. Ook hiervan verwacht ik niet dat dit de uiteindelijke consumentenmodellen haalt.

Formule 1-racemodus

Volgens Alpine leunt het uiteindelijke design voor zo'n 85 procent op het studiemodel, maar dit geldt niet voor het interieur. Wellicht dat een bepaald vezeltje of designdetail het eindstadium zal halen, maar dit is echt te futuristisch. Alpine is actief in de Formule 1 en met één druk op de knop verandert de stoelpositie van standje comfort en praktisch naar een meer liggende racemodus. 

©Alpine

Tri-motor

Specificaties over de range en het vermogen zijn nog niet bekend, maar Alpine spreekt over een tri-motor set-up. Een elektromotor op de vooras die de voorwielen aandrijft en twee voor de achterwielen. Net als bij de Tesla Model S Plaid is het daardoor mogelijk dat er echte Torque Vectoring ontstaat en dat belooft veel voor de ongetwijfeld spectaculaire prestaties en rijeigenschappen. 

Meer weten en zien van de Alpine A390? Bekijk dan de video van InstaAutoVlog.

Watch on YouTube

▼ Volgende artikel
Supersimpel: van foto's naar filmpjes met Google Foto's
Huis

Supersimpel: van foto's naar filmpjes met Google Foto's

Wie Google Foto’s gebruikt, zal inmiddels wel een flinke hoeveelheid foto’s en filmpjes hebben verzameld. Wist je dat je met dit beeldmateriaal eenvoudig leuke filmpjes kunt samenstellen?

**In enkele stappen vertellen we je hoe je Google Foto's een video kunt laten samenstellen van een persoon, een dag of een andere periode:

  • Tik op Video met hoogtepunt
  • Bepaal de inhoud van de video
  • Wijzig eventueel de lengte van de clips en voeg muziek toe

Lees zeker ook: 📸De beste tips voor foto's waar je je ogen niet vanaf kunt houden

Stap 1: De juiste tool

De meeste mensen gebruiken in Google Foto’s alleen het tabblad Foto’s om hun kiekjes te bekijken. Om de filmgenerator te kunnen gebruiken, moet je onderin een ander tabblad kiezen: Bibliotheek. Als je dat hebt gedaan, zie je bovenin vier vakjes: Favorieten, Archiveren, Tools en Prullenbak. Je hebt de Tools nodig. Daarna scrol je naar onderen tot je in de rubriek Maken de optie Video met hoogtepunt kunt selecteren. Tik op deze suggestieve knop om van start te gaan.

Leuk voor in de woonkamer

Een digitale fotolijst creëert ook een soort film

Stap 2: Inhoud zoeken

In de volgende stap doet Google Foto’s suggesties voor de inhoud op basis van de locaties en de tijdlijn van je foto’s. Je kunt ook op de knop met het poppetje klikken, dan zal de app mensen voorstellen die het heeft herkend in de fotobibliotheek. Als je een bepaalde persoon selecteert, zal de app een filmpje samenstellen over deze persoon. Je kunt ook op de kalenderknop tikken om een bepaalde dag of periode te selecteren.

Als je één criterium hebt gekozen, zal Google vragen om nog meer criteria toe te voegen. Is die suggestie niet wat je ervan verwacht, dan kun je in het lege vak linksboven klikken, en daar maximaal vijftig foto’s en video’s selecteren. Of je gebruikt het vak Zoeken om afbeeldingen op basis van inhoud (zoals zee, natuur, hond) te zoeken, tot de selectie helemaal klaar is. Klik op Voorbeeld om de app aan het werk te zetten. Even later verschijnt het resultaat op je smartphone en kun je de afspeelknop indrukken om het filmpje in voorvertoning te bekijken.

Stap 3: Afwerking

Google Foto’s stelt automatisch de video samen en volgt daarbij de volgorde van de foto’s die jij hebt aangegeven. Ieder beeld komt een gelijk aantal seconden in beeld, maar dat kun je aanpassen. Klik je op een miniatuur in de scrolbalk onderaan, dan kun je de lengte van dat fragment wijzigen. Tot slot zet Google er desgewenst ook een muziekje onder. Als je op de muzieknoot klikt, kun je zelf muziek uploaden of een nummer selecteren uit de audiobibliotheek van Google. Tik rechtsboven op Opslaan en je bent klaar.

Watch on YouTube