Zo verbeter je de luchtkwaliteit in de keuken

Zo verbeter je de luchtkwaliteit in de keuken

Geplaatst: 29 oktober 2022 - 10:26

Aangepast: 13 november 2022 - 09:22

Maikel Dijkhuizen

Vanzelfsprekend vermindert een goede afzuiging hinderlijke kookgeurtjes, maar ook voor de luchtkwaliteit is dit apparaat een essentieel onderdeel van jouw keuken. Tijdens het kokerellen komt er namelijk nogal wat fijnstof vrij. Slechte ventilatie vergroot bovendien de kans op schimmels. Gelukkig bestaan er goede afzuigsystemen om de schadelijke kooklucht zo efficiënt mogelijk af te voeren. Geef daarmee je gezondheid de hoogste prioriteit.

Uit diverse rapporten van het gerenommeerde onderzoeksorgaan TNO blijkt dat er bij het koken veel kleine deeltjes vrijkomen. Dat gebeurt vooral bij het braden van vlees en wokken van groente. Moderne woningen zijn goed geïsoleerd, waardoor deze fijnstofdeeltjes mogelijk nog langer in huis blijven zweven. Zorg voor een doeltreffende afzuiginstallatie in jouw keuken. Volgens de TNO vereist een capabel afzuigsysteem een minimale capaciteit van 300 kubieke meter per uur. Goed nieuws, want zo’n beetje elke nieuwe afzuigkap voldoet ruimschoots aan deze eis. Er bestaan zelfs krachtige modellen met een capaciteit van meer dan 800 kubieke meter per uur – ideaal voor gebruik in een omvangrijke woonkeuken!

Wandschouw-afzuigkap van AEG

Deze afzuigkap van AEG ondersteunt een afzuigcapaciteit van maar liefst 779 kubieke meter per uur.

De beste afzuigkap voor jouw gezondheid

Ben je op zoek naar een nieuwe afzuigkap, dan is een aantal factoren van belang. Uiteraard kijk je in eerste instantie naar de afzuigcapaciteit. Hoe krachtiger, hoe beter! Met name in open keukens is het gebruik van een exemplaar met voldoende vermogen geen overbodige luxe. Zoek een afzuigkap die in verhouding staat met de (inductie)kookplaat of het gasfornuis in jouw keuken. De meeste modellen zijn 60 of 90 centimeter breed. Het is gunstig wanneer de kap volledig over de kookpitten reikt, zodat de damp eronder blijft hangen. Om die reden is het dan ook verstandig om tijdens het koken zo veel mogelijk de achterste pitten te gebruiken.

Bekijk hier welke afzuigkap het best is voor jouw situatie!

Bepaal ook hoe je de beoogde afzuigkap wilt monteren. Om kookluchtjes zo efficiënt mogelijk af te zuigen, verdient een laaghangend exemplaar de voorkeur. Dat kan bijvoorbeeld met een wandschouw-, onderbouw- of inbouw-afzuigkap. Met een afzuigkap hoog aan het plafond hebben fijnstofdeeltjes meer kans om zich in huis te verspreiden.

Wat is beter: luchtafvoer of recirculatie?

Het Longfonds is hierover duidelijk. Gebruik het liefst een afzuigkap met een luchtafvoer, want dat is beter voor je gezondheid. Hiermee gaat al de opgezogen lucht inclusief fijnstofdeeltjes naar buiten. Je profiteert in huis vervolgens van een schonere luchtkwaliteit. Bij een recirculatiesysteem passeren de kookdampen een koolstof- of plasmafilter, waarna de luchtstroom weer in huis terechtkomt.

Helaas belandt niet al het fijnstof in het filter, waardoor er deeltjes in huis blijven ronddwarrelen. Je kunt een afzuigkap daarom het best aansluiten op een kanaal naar buiten. In tegenstelling tot een recirculatiesysteem voer je daarmee ook kookvocht af, zodat je mogelijke vochtproblemen voorkomt. Denk onder meer aan schimmels. Tot slot is een luchtafvoerafzuigkap doorgaans ook nog eens krachtiger. Veel producten zijn overigens als luchtafvoer- óf recirculatie-afzuigkap inzetbaar.

BORA-inductiekookplaat met afzuigsysteem

Een inductiekookplaat met geïntegreerd recirculatiesysteem is weliswaar een elegante afzuigmethode, maar een traditionele afzuigkap met een kanaal naar buiten is beter voor de gezondheid.

Grondig onderhoud afzuigkap

Helaas biedt niet elke woning de mogelijkheid om een afzuigkap met luchtafvoer te plaatsen, zoals in bepaalde appartementen, flats en bovenwoningen. In dat geval ontkom je niet aan een recirculatiesysteem. Vervang in elk geval de filters tijdig voor nieuwe exemplaren, zodat er zo veel mogelijk fijnstofdeeltjes worden vastgehouden. Meestal dient vervanging om de drie tot zes maanden te gebeuren. Verder is het belangrijk om de roosters van de afzuigkap periodiek te reinigen. Doe je dat niet, dan gaat dat namelijk ten koste van de afzuigcapaciteit. Vaak kunnen de roosters gewoon in de vaatwasser. Maak de binnenkant van de afzuigkap eveneens geregeld schoon.

Slimme afzuigkap met wifi

Sommige slimme afzuigkappen hebben een draadloze netwerkadapter. Verbind in dat geval het apparaat met wifi en gebruik een app op je smartphone. Diverse luxe afzuigproducten van Siemens en Bosch ondersteunen het smartplatform Home Connect (Plus). Dat biedt diverse voordelen. Ontvang bijvoorbeeld een pushbericht zodra het tijd is om het filter te vervangen. Zo blijven de prestaties van het keukenapparaat op peil. Verder laat je een afzuigkap desgewenst met een geschikte kookplaat samenwerken. Je stelt hierbij vanaf de kookplaat eenvoudig de perfecte zuigkracht in. Wanneer je begint met koken, gaat een slimme afzuigkap bovendien vanzelf aan. Tot slot ondersteunen sommige producten spraakbediening, zodat je een afzuigkap op afstand kunt inschakelen. Doe er je voordeel mee!

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten