ID.nl logo
De keramische kookplaat versus de inductiekookplaat: welke is zuiniger?
© Kirill Gorlov
Huis

De keramische kookplaat versus de inductiekookplaat: welke is zuiniger?

Omdat elk huishouden in Nederland in 2050 helemaal van het gas af moet zijn, vraag je je vast weleens af welk alternatief voor het gasfornuis het best is: een keramische kookplaat of toch liever een inductieplaat? In dit artikel gaan we in op de verschillen en bekijken we welke kookplaat is het zuinigst én het veiligst is.

Wil je dat de kookplaat zo min mogelijk energie verbruikt, snel warm is, flexibel is wat betreft kookzones, veilig is in de buurt van kinderen én heb je geen last van magnetische velden? Dan is de inductiekookplaat de onbetwiste winnaar. Kijk op Kieskeurig.nl voor alle inductiekookplaten. Heb je ondanks alle bovenstaande argumenten toch liever een keramische kookplaat? Ook daarvoor kun je hier terecht.

DE AANSLUITING VOOR EEN INDUCTIE OF KERAMISCHE PLAAT Als je van een gasfornuis overstapt naar een elektrische kookplaat, of dat nu inductie of keramisch is, heb je de juiste aansluiting nodig. Anders werkt de kookplaat niet of slaan de stoppen door. Deze kookplaten hebben een twee- of driefasenaansluiting nodig met een aparte kookgroep, een periflex-stekker en stopcontact. In sommige gevallen heb je dus een aparte elektriciteitsgroep nodig die je moet laten aanleggen in de meterkast.

Zo werkt een keramische kookplaat

Zowel een inductie- als keramische kookplaat werkt op elektriciteit. Een keramische kookplaat heeft een glasplaat met daaronder elektrische verwarmingselementen: infrarood-elementen of halogeenlampen. Deze lampen of elementen verwarmen de kookplaat, waardoor de pan heet wordt. Voor een keramische plaat heb je een pan nodig met een redelijk vlakke bodem, zodat de overdracht van warmte optimaal verloopt. De pan moet bovendien precies op de plek staan waar zich de kookzone bevindt.

De techniek van een inductiekookplaat

Een inductieplaat heeft geen warmtebron, maar werkt met een magnetisch veld. De combinatie van een magneet en het metaal in de pan zorgen gezamenlijk voor de warmte. Doordat de ijzerdeeltjes in de bodem van de pan bliksemsnel gaan trillen, komt er hitte vrij in de pan. Hierdoor wordt alleen de pan heet en de kookplaat in principe koel.

Niet alle pannen zijn geschikt voor een inductieplaat. Zo heeft een pan een stalen laag in de bodem nodig, maar ook gietijzeren pannen zijn geschikt. Er zijn inductiekookplaten met flexibele kookzones. Deze zones gebruik je als één grote of twee aparte kookzones. Je stelt de kookzone in door op de knop van de zone te drukken. Bij een flexibele inductiekookplaat maakt het niet uit waar je de pan neerzet: de pan wordt hoe dan ook verwarmd. Hierdoor bepaal je zelf hoe je de kookplaat inricht en plaats je gemakkelijk meerdere pannen naast elkaar.

Watch on YouTube

Zuinigheid

Een inductiekookplaat verwarmt dus alleen de pan en niet de gehele kookzone. Om die reden werkt inductie energiezuiniger dan een keramische kookplaat. Een inductieplaat verbruikt zo’n 175 kWh per jaar, terwijl een keramische kookplaat 225 kWh per jaar verbruikt. Daarnaast heb je binnen 20 seconden al warmte met een inductiekookplaat; bij een keramische kookplaat duurt dat zo’n 1 à 2 minuten.

Het koken van een liter water doe je op een inductieplaat tot wel 40 procent sneller dan bij een keramische kookplaat. Voor beide kookplaten kun je een snelkookpan gebruiken, wat 50 tot 70 procent van de kooktijd bespaart. Haal je een pan van de inductieplaat? Dan wordt de kookzone automatisch uitgeschakeld. Bij een keramische kookplaat gebeurt dat niet en na het handmatig uitzetten blijft de kookplaat blijft nog lange tijd flink heet.

Een inductieplaat is in de aanschaf wel duurder dan een keramische kookplaat, maar dat verschil verdien je op termijn wel weer terug, omdat de inductieplaat nu eenmaal een stuk zuiniger is.

Op zoek naar een nieuwe kookplaat?

Hier ga je sowieso slagen!

De veiligheid van de elektrische kookplaten

Koken op inductie is een stuk veiliger dan koken op een keramische kookplaat. Zo zijn de meeste inductieplaten voorzien van kinderbeveiliging. Kleintjes kunnen dus niet zomaar instellingen op de kookplaat wijzigen. Haal je de pan van de plaat? Zoals gezegd schakelt de plaat zichzelf meteen uit en verliest die z’n warmte. Je hoeft je dus geen acute zorgen te maken als je kind zijn of haar handje op de plaat neerlegt.

Een keramische kookplaat is wat dat betreft wel iets gevaarlijker in een huishouden met kinderen. Na het koken blijft de plaat namelijk nog redelijk lang goed warm. Daardoor kun je je al snel per ongeluk aan de plaat branden. Ook schakelt de kookplaat zichzelf niet direct uit na het verwijderen van de pan, wat weer onhandig is als je vergeetachtig bent.

De pluspunten van een keramische kookplaat
  • Keramische kookplaten zijn over het algemeen goedkoper in aanschaf dan een inductiekookplaat.

  • Een keramische kookplaat is goed schoon te houden en makkelijk in onderhoud.

  • Het is een goede keuze als je gevoelig bent voor elektromagnetische velden.

  • Je kunt de restwarmte van de plaat gebruiken om mee te koken, zodat je energie bespaart.

  • De kookplaat gaat langer mee dan een inductiekookplaat.

De minpunten van een keramische kookplaat
  • In verbruik is een keramische kookplaat duurder dan inductie. Zo kost het opwarmen meer energie.

  • Gebruik je een kleine pan? De hele kookzone wordt verwarmd, dus gaat er meer energie verloren dan bij een inductiekookplaat.

  • Het opwarmen van de keramische kookplaat kost redelijk wat tijd; hierdoor duurt het langer voordat iets kookt.

  • Zet je de kookplaat op een hogere of lagere stand? De kookplaat reageert niet direct op deze wijziging. Dat wordt namelijk beïnvloed door de warmte van de kookplaat. Het is daarom erg wennen als je van gas overstapt naar koken op een keramische plaat.

  • Doordat de kookplaat heet wordt, brandt eten dat je op de plaat morst in. Dat is dus ook onhandig als een pan overkookt.

  • De restwarmte na het uitzetten van de plaat kan brandwonden veroorzaken. Pas dus extra goed op als je kinderen in huis hebt!

  • In sommige gevallen moet je nieuwe pannen aanschaffen die een redelijk vlakke bodem hebben.

De pluspunten van inductie
  • Omdat de kookplaat niet hoeft op te warmen, raakt de inhoud van de pan eerder aan de kook.

  • Een inductieplaat is energiezuinig, omdat de plaat niet hoeft op te warmen.

  • De kookplaat reageert direct op wijzigingen, zoals een hogere of lagere stand.

  • De inductieplaat past de kookzone aan op de grootte van de pan. Hierdoor zijn er meerdere kookzones van de plaat te combineren.

  • Koken op inductie is redelijk veilig. De plaat werkt namelijk alleen als er een pan op staat. Hierdoor zal een kind zijn of haar vingers niet snel aan de kookplaat verbranden.

  • Doordat de kookplaat minder heet wordt, heb je geen kans op het inbranden van eten dat is gemorst.

  • De plaat heeft nauwelijks restwarmte.

  • Je maakt de plaat gemakkelijk schoon.

De minpunten van inductie
  • Soms moet je nieuwe pannen aanschaffen voor de inductieplaat. Niet alle pannen reageren namelijk op het magnetische veld. De bodems van de pannen moeten redelijk vlak zijn.

  • De aanschaf van een inductieplaat is over het algemeen kostbaarder dan een keramische plaat.

  • Een inductiekookplaat gaat minder lang mee in vergelijking met een keramische kookplaat.

  • Omdat inductie werkt met een magnetisch veld, moeten mensen met een pacemaker oppassen. Zo kan een inductieplaat de instelling van de pacemaker veranderen. Het is daarom verstandig om eerst na te gaan of je een inductieplaat kunt gebruiken i.v.m. de pacemaker.

 

▼ Volgende artikel
Dit zijn dé BBQ-trends voor 2025: van oervuur tot slimme grills
© Halfpoint
Huis

Dit zijn dé BBQ-trends voor 2025: van oervuur tot slimme grills

Natuurlijk, een kipsateetje of hamburger blijft het goed doen op de barbecue. Maar wie meer wil, kan zich vast helemaal vinden in de barbecue-trends die dit jaar populair zijn. Van koken op open vuur tot wereldsmaken: de barbecue verandert mee met de tijd – en dat proef je.

Barbecue-trends 2025 in het kort: ♨️ Koken op open vuur ♨️ Technologie op de grill ♨️ Wereldsmaken op het rooster ♨️ Duurzamer barbecueën ♨️ Meer plantaardig op de grill ♨️ Zoete afsluiters

Lees ook: Houtskool, elektrisch, gas of kamado: welke barbecue past bij jou?

Koken op open vuur

Barbecueën zonder poespas wint terrein. Terug naar het vuur, letterlijk. Steeds meer mensen kiezen voor koken op hout of houtskool, zonder gas of stekkers. Het vraagt wat oefening, maar geeft een intense smaak en een ambachtelijke sfeer. Denk aan gietijzeren pannen boven smeulende kolen of een stuk vis in een zelfgebouwde vuurplaats. Oergezellig én smaakvol.

Technologie op de grill

Aan de andere kant zie je ook het tegenovergestelde: hightech barbecues met wifi, apps en automatische temperatuurregeling. Vooral pellet grills zijn in trek. Die gebruiken houtpellets als brandstof en houden de temperatuur constant, zodat je rustig achterover kunt leunen. Ideaal voor wie wil grillen zonder stress, maar wel met smaak.

De skillet doet volop mee Een skillet is een zware gietijzeren pan met een steel, zonder antiaanbaklaag. Je gebruikt 'm rechtstreeks op het rooster van je barbecue of in het vuur. Door het dikke materiaal blijft de hitte lang hangen en gaart alles gelijkmatig. Deze pan is inmiddels vaste prik bij veel buitenkoks. In 2025 zie je 'm vaker, juist omdat hij zo goed past bij de trend van vuurkoken en gevarieerder grillen. Groenten, kazen, eieren of desserts? In een skillet lukt het allemaal, zonder dat je iets tussen het rooster verliest. Hij houdt de warmte lang vast, kan direct in het vuur en gaat jarenlang mee. Functioneel én duurzaam.

©Aleksei Isachenko

Wereldsmaken op het rooster

De barbecue wordt steeds internationaler. Klassiekers als saté en hamburgers maken ruimte voor gerechten met een twist. Spareribs met gochujang, geroosterde aubergine met tahin, of kip met ras el hanout. Deze mix van keukens levert verrassende combinaties op – ga vooral lekker experimenteren!

Duurzamer barbecueën

Ook bij de barbecue zie je dat duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Houtskool uit verantwoord bosbeheer, minder wegwerpartikelen en vaker lokaal en seizoensgebonden inkopen. Herbruikbare accessoires vervangen aluminium bakjes en houten prikkers. En wie kiest voor plantaardige gerechten, verkleint zijn ecologische voetafdruk nog verder.

Skillet nodig?

Bekijk het aanbod

Meer plantaardig op de grill

Barbecueën zonder vlees is allang geen uitzondering meer. Groenten krijgen een hoofdrol: bloemkool, maïskolven, paddenstoelen, paprika, allemaal gaan ze direct op het rooster of in een gietijzeren schaal. Vleesvervangers zijn er in alle soorten en smaken, van burgers tot worstjes. De barbecue wordt daardoor breder inzetbaar – ook als je geen vlees eet.

©sai-chan

Zoete afsluiters

Tot slot: desserts van de barbecue. Gegrilde ananas, gebakken banaan of marshmallows tussen twee biscuitjes (s'mores). Ook cakes of broodpudding in een skillet doen het goed. Daarmee sluit je een barbecue niet alleen warm, maar ook origineel af.

S'mores van de barbecue Leg per persoon twee biscuitjes klaar, een stuk chocolade (bijvoorbeeld melk of puur) en een grote marshmallow.

  1. Rooster de marshmallow boven de barbecue tot hij goudbruin en zacht is.
  2. Leg een stukje chocolade op een biscuitje.
  3. Zet de warme marshmallow erop en dek af met het tweede biscuitje.
  4. Druk licht aan zodat de chocolade smelt.
  5. Even laten afkoelen (voor zover je dat redt), en genieten maar. Je kunt de chocolade ook vervangen door bijvoorbeeld een karamelsnoepje of een lik hazelnootpasta.

Conclusie

In 2025 barbecue je minder op routine en meer met aandacht. Dat kan met een zelfgestookt vuurtje of een slimme grill, zolang het maar draait om smaak, delen en ontdekken!

▼ Volgende artikel
Altijd een frisse vaatwasser: zo houd je 'm schoon, fris en in topvorm!
© Andrey Popov
Huis

Altijd een frisse vaatwasser: zo houd je 'm schoon, fris en in topvorm!

De vaatwasser is je trouwe keukenmaatje. Dag in, dag uit maakt hij pannen, glazen en borden blinkend schoon. Maar wie zorgt er eigenlijk voor hem? Een beetje liefde en onderhoud doet wonderen: je vaat blijft fris, je machine gaat langer mee én je voorkomt nare geurtjes. Met deze simpele tips blijft je afwasmachine in topconditie.

Als je een echt schone vaat wil, moet de vaatwasser zelf natuurlijk ook schoon zijn. In dit artikel lees je:

  • Hoe vaak je de vaatwasser zou moeten schoonmaken
  • Welke middelen je hiervoor kunt gebruiken
  • Waarom je niet altijd voor een verkort programma moet kiezen

Lees ook zeker even: Wat is een slimme vaatwasser en wat kun je ermee?

Elke dag verdwijnt er van alles in de vaatwasser: vet, etensresten, kalk, noem maar op. Vooral het filter en de afvoer krijgen het zwaar te verduren. Draai je vaak korte of lauwe programma's, dan hoopt vuil zich nóg sneller op, met doffe glazen of een vieze geur als gevolg. Daarom is regelmatig schoonmaken bepaald geen overbodige luxe. Zo houd je het bij:

  • Wekelijks: filter schoonmaken onder de warme kraan.

  • Elke twee tot drie maanden: een heet programma draaien zonder vaat.

  • Per kwartaal: rubbers goed schoonboenen.

  • Twee keer per jaar: sproeiarmen loshalen en reinigen.

©Lazy_Bear - stock.adobe.com

Het filter: de stille held van je vaatwasser

Het filter is dé plek waar alle etensresten samenkomen. En net als het zeefje in je gootsteen moet ook dit onderdeel regelmatig worden geleegd. Klik het filter eruit, verwijder alle viezigheid en spoel het ten slotte grondig af onder heet water. Een beetje afwasmiddel erbij kan geen kwaad. Binnen een minuut gefixt, en je voorkomt bovendien verstoppingen en nare luchtjes.

Af en toe flink heet spoelen

Die snelle Eco-stand is handig, maar niet altijd afdoende. Draai daarom om de paar maanden een leeg programma op de hoogste temperatuur. Zo los je vetresten op die zich anders aan de wanden hechten. Wil je extra grondig te werk gaan? Giet dan wat schoonmaakazijn op de bodem en leg een paar schijfjes citroen in het bestekmandje. Daarna gewoon de machine zijn werk laten doen.

Liever geen azijn? Dan is baking soda een goed alternatief. Let wel op: een klein theelepeltje in het zeepbakje is genoeg. Te veel soda kan de rubbers aantasten.

©Lazy_Bear - stock.adobe.com

Sproeiarmen schoonmaken: zo gepiept

Zit er plotseling nauwelijks nog kracht achter de waterstralen? Grote kans dat een van de sproeiarmen verstopt zit. Meestal heeft je vaatwasser er twee: eentje onderin en eentje onder het bovenste rek. Je haalt ze los door ze iets in te duwen en naar links te draaien, maar check bij twijfel vooral even de handleiding.

Spoel de sproeiarmen af onder de kraan en prik eventuele verstoppingen open met een satéprikker. Zijn ze erg vies? Laat ze dan een uurtje weken in heet water met wat soda.

Rubbers: vaak vergeten, maar o zo belangrijk

De rubbers rondom de deur zijn een broedplaats voor viezigheid. Tussen de plooien kunnen zich etensresten, schimmels en bacteriën ophopen – en dat ga je op den duur ruiken. Bovendien kunnen versleten of vieze rubbers gaan lekken.

Maak de rubbers schoon met een warm sopje van afwasmiddel en water. Een doekje werkt prima, maar voor de kleine kiertjes is een oude tandenborstel ideaal. Vermijd agressieve middelen: die tasten het rubber aan, en dan ben je nog verder van huis.

©Kislev | Julia - stock.adobe.com

Vergeet de zijkanten van de deur en de rubbers niet schoon te maken.

Mocht je toch op zoek zijn naar een nieuwe vaatwasser, dan kun je uiteraard terecht bij de bekende webwinkels.