De keramische kookplaat versus de inductiekookplaat: welke is zuiniger?
Omdat elk huishouden in Nederland in 2050 helemaal van het gas af moet zijn, vraag je je vast weleens af welk alternatief voor het gasfornuis het best is: een keramische kookplaat of toch liever een inductieplaat? In dit artikel gaan we in op de verschillen en bekijken we welke kookplaat is het zuinigst én het veiligst is.
Wil je dat de kookplaat zo min mogelijk energie verbruikt, snel warm is, flexibel is wat betreft kookzones, veilig is in de buurt van kinderen én heb je geen last van magnetische velden? Dan is de inductiekookplaat de onbetwiste winnaar. Kijk op Kieskeurig.nl voor alle inductiekookplaten. Heb je ondanks alle bovenstaande argumenten toch liever een keramische kookplaat? Ook daarvoor kun je hier terecht.
DE AANSLUITING VOOR EEN INDUCTIE OF KERAMISCHE PLAAT Als je van een gasfornuis overstapt naar een elektrische kookplaat, of dat nu inductie of keramisch is, heb je de juiste aansluiting nodig. Anders werkt de kookplaat niet of slaan de stoppen door. Deze kookplaten hebben een twee- of driefasenaansluiting nodig met een aparte kookgroep, een periflex-stekker en stopcontact. In sommige gevallen heb je dus een aparte elektriciteitsgroep nodig die je moet laten aanleggen in de meterkast.
Zo werkt een keramische kookplaat
Zowel een inductie- als keramische kookplaat werkt op elektriciteit. Een keramische kookplaat heeft een glasplaat met daaronder elektrische verwarmingselementen: infrarood-elementen of halogeenlampen. Deze lampen of elementen verwarmen de kookplaat, waardoor de pan heet wordt. Voor een keramische plaat heb je een pan nodig met een redelijk vlakke bodem, zodat de overdracht van warmte optimaal verloopt. De pan moet bovendien precies op de plek staan waar zich de kookzone bevindt.
De techniek van een inductiekookplaat
Een inductieplaat heeft geen warmtebron, maar werkt met een magnetisch veld. De combinatie van een magneet en het metaal in de pan zorgen gezamenlijk voor de warmte. Doordat de ijzerdeeltjes in de bodem van de pan bliksemsnel gaan trillen, komt er hitte vrij in de pan. Hierdoor wordt alleen de pan heet en de kookplaat in principe koel.
Niet alle pannen zijn geschikt voor een inductieplaat. Zo heeft een pan een stalen laag in de bodem nodig, maar ook gietijzeren pannen zijn geschikt. Er zijn inductiekookplaten met flexibele kookzones. Deze zones gebruik je als één grote of twee aparte kookzones. Je stelt de kookzone in door op de knop van de zone te drukken. Bij een flexibele inductiekookplaat maakt het niet uit waar je de pan neerzet: de pan wordt hoe dan ook verwarmd. Hierdoor bepaal je zelf hoe je de kookplaat inricht en plaats je gemakkelijk meerdere pannen naast elkaar.
Zuinigheid
Een inductiekookplaat verwarmt dus alleen de pan en niet de gehele kookzone. Om die reden werkt inductie energiezuiniger dan een keramische kookplaat. Een inductieplaat verbruikt zo’n 175 kWh per jaar, terwijl een keramische kookplaat 225 kWh per jaar verbruikt. Daarnaast heb je binnen 20 seconden al warmte met een inductiekookplaat; bij een keramische kookplaat duurt dat zo’n 1 à 2 minuten.
Het koken van een liter water doe je op een inductieplaat tot wel 40 procent sneller dan bij een keramische kookplaat. Voor beide kookplaten kun je een snelkookpan gebruiken, wat 50 tot 70 procent van de kooktijd bespaart. Haal je een pan van de inductieplaat? Dan wordt de kookzone automatisch uitgeschakeld. Bij een keramische kookplaat gebeurt dat niet en na het handmatig uitzetten blijft de kookplaat blijft nog lange tijd flink heet.
Een inductieplaat is in de aanschaf wel duurder dan een keramische kookplaat, maar dat verschil verdien je op termijn wel weer terug, omdat de inductieplaat nu eenmaal een stuk zuiniger is.
Op zoek naar een nieuwe kookplaat?
Hier ga je sowieso slagen!
De veiligheid van de elektrische kookplaten
Koken op inductie is een stuk veiliger dan koken op een keramische kookplaat. Zo zijn de meeste inductieplaten voorzien van kinderbeveiliging. Kleintjes kunnen dus niet zomaar instellingen op de kookplaat wijzigen. Haal je de pan van de plaat? Zoals gezegd schakelt de plaat zichzelf meteen uit en verliest die z’n warmte. Je hoeft je dus geen acute zorgen te maken als je kind zijn of haar handje op de plaat neerlegt.
Een keramische kookplaat is wat dat betreft wel iets gevaarlijker in een huishouden met kinderen. Na het koken blijft de plaat namelijk nog redelijk lang goed warm. Daardoor kun je je al snel per ongeluk aan de plaat branden. Ook schakelt de kookplaat zichzelf niet direct uit na het verwijderen van de pan, wat weer onhandig is als je vergeetachtig bent.
De pluspunten van een keramische kookplaat
Keramische kookplaten zijn over het algemeen goedkoper in aanschaf dan een inductiekookplaat.
Een keramische kookplaat is goed schoon te houden en makkelijk in onderhoud.
Het is een goede keuze als je gevoelig bent voor elektromagnetische velden.
Je kunt de restwarmte van de plaat gebruiken om mee te koken, zodat je energie bespaart.
De kookplaat gaat langer mee dan een inductiekookplaat.
De minpunten van een keramische kookplaat
In verbruik is een keramische kookplaat duurder dan inductie. Zo kost het opwarmen meer energie.
Gebruik je een kleine pan? De hele kookzone wordt verwarmd, dus gaat er meer energie verloren dan bij een inductiekookplaat.
Het opwarmen van de keramische kookplaat kost redelijk wat tijd; hierdoor duurt het langer voordat iets kookt.
Zet je de kookplaat op een hogere of lagere stand? De kookplaat reageert niet direct op deze wijziging. Dat wordt namelijk beïnvloed door de warmte van de kookplaat. Het is daarom erg wennen als je van gas overstapt naar koken op een keramische plaat.
Doordat de kookplaat heet wordt, brandt eten dat je op de plaat morst in. Dat is dus ook onhandig als een pan overkookt.
De restwarmte na het uitzetten van de plaat kan brandwonden veroorzaken. Pas dus extra goed op als je kinderen in huis hebt!
In sommige gevallen moet je nieuwe pannen aanschaffen die een redelijk vlakke bodem hebben.
De pluspunten van inductie
Omdat de kookplaat niet hoeft op te warmen, raakt de inhoud van de pan eerder aan de kook.
Een inductieplaat is energiezuinig, omdat de plaat niet hoeft op te warmen.
De kookplaat reageert direct op wijzigingen, zoals een hogere of lagere stand.
De inductieplaat past de kookzone aan op de grootte van de pan. Hierdoor zijn er meerdere kookzones van de plaat te combineren.
Koken op inductie is redelijk veilig. De plaat werkt namelijk alleen als er een pan op staat. Hierdoor zal een kind zijn of haar vingers niet snel aan de kookplaat verbranden.
Doordat de kookplaat minder heet wordt, heb je geen kans op het inbranden van eten dat is gemorst.
De plaat heeft nauwelijks restwarmte.
Je maakt de plaat gemakkelijk schoon.
De minpunten van inductie
Soms moet je nieuwe pannen aanschaffen voor de inductieplaat. Niet alle pannen reageren namelijk op het magnetische veld. De bodems van de pannen moeten redelijk vlak zijn.
De aanschaf van een inductieplaat is over het algemeen kostbaarder dan een keramische plaat.
Een inductiekookplaat gaat minder lang mee in vergelijking met een keramische kookplaat.
Omdat inductie werkt met een magnetisch veld, moeten mensen met een pacemaker oppassen. Zo kan een inductieplaat de instelling van de pacemaker veranderen. Het is daarom verstandig om eerst na te gaan of je een inductieplaat kunt gebruiken i.v.m. de pacemaker.