5 veelgemaakte fouten met de vaatwasser
De vaatwasser is een huishoudelijk apparaat dat we massaal hebben omarmd, omdat het ons veel geld, tijd en energie kan besparen (als in: de energie die jij normaal gesproken besteedt aan het afwassen). Maar dat betekent niet dat iedereen de huishoudhulp correct gebruikt. Dit zijn vijf veelgemaakte fouten.
Om ervoor te zorgen dat je de vaatwasser correct gebruikt, kun je de onderstaande lijst met veelgemaakte fouten doornemen.
-
Let er bijvoorbeeld op dat je vóór elke wasbeurt de juiste instellingen gebruikt
-
Doe niet te veel, maar ook zeker niet te weinig in de vaatwasser
-
Zorg ervoor dat je hem op tijd schoonmaakt; goed onderhoud is belangrijk!
-
Ook interessant: 9 veelgemaakte fouten bij het drogen van je was
Vaatwassers heb je in allerlei soorten en maten en met verschillende soorten droogtechnieken. Voordat je een vaatwasser in huis haalt, is het van belang dat je er eentje kiest die bij jouw behoeften past en qua formaat geschikt is voor jouw huishouden. Weet je eenmaal wat je nodig hebt en is de boel geïnstalleerd? Dan is het verstandig om je even in te lezen over het gebruik, want je kunt een hoop problemen voorkomen door de onderstaande tips op te volgen.
Vaatwasser toch kapot?
Kijk hier voor een nieuwe die binnen jouw budget past!
Stop niet te veel of te weinig in de vaatwasser
Hoewel het verleidelijk is om de vaatwasser lekker vol te gooien, is dat toch niet aan te raden. In de handleiding van het apparaat staat vaak netjes beschreven hoe het zit met de capaciteit, zodat je kunt opzoeken hoeveel vaat er precies in kan. Bovendien zegt de indeling van de machine ook al een hoop: de ruimtes tussen de verschillende rekken geven aan waar borden of pannen het best kunnen worden geplaatst, en vaak ook het type bord (bijvoorbeeld dunne of diepe borden).
Datzelfde geldt voor bekers, kommen en glazen, die je doorgaans op het rekje bovenop kwijt kunt. Je kunt die aanbevelingen negeren, maar daar gaat de vaatwasser niet beter door schoonmaken. Soms komt de vuile vaat er vies of nat uit als alles te dicht op elkaar staat. De spullen in de vaatwasser mogen elkaar eigenlijk niet aanraken en natuurlijk geen openingen (voor het water) blokkeren. Stop er dus niet te veel in, maar aan de andere kant: stop er ook niet te weinig vuile vaat in.
Dat heeft namelijk als nadeel dat je de vaatwasser mogelijk vaker moet gebruiken dan nodig. Je verbruikt meer water en energie, en uiteindelijk verkort dat ook de levensduur van het apparaat. Heeft jouw vaatwasser een automatische stand? Dat is mooi, want daarmee beperk je het water- en stroomverbruik. Maar dan nog gebruik je het apparaat een keer vaker dan nodig. Soms kan het niet anders (als er bijvoorbeeld een feestje in aantocht is), maar probeer dat tot het minimum te beperken.
Juiste instellingen en op tijd schoonmaken
Over instellingen gesproken: zorg ervoor dat je per wasbeurt de juiste modus gebruikt. Als de knopjes op de vaatwasser je weinig zeggen, pak dan de handleiding er dan even bij en ga alle functies langs. Bepaalde standen zijn specifiek bedoeld voor bepaalde spullen. Zo is een delicate stand vanwege de lagere temperaturen vriendelijk voor glas. Wil je potten en pannen schoonmaken die flink smerig zijn? Dan heb je daar weer een hete stand voor nodig, die schadelijk kunnen zijn voor je glazen.
🔴 TIP! Heeft je vaatwasser een ecostand? Maak daar dan gebruik van. Hoewel het apparaat dan langer bezig is, bespaar je toch energie en water. Deze stand kun je niet gebruiken voor sterk vervuilde vaat.
In het verlengde van het juist gebruik willen we ook het schoonmaken onder de aandacht brengen. Want een vaatwasser is zo schoon als de persoon die hem gebruikt. Zeep- en etensresten kunnen ervoor zorgen dat de vaat(wasser) stinkt of vuil blijft, en mogelijk gaat het apparaat zelfs eerder kapot. Door hem maandelijks van een schoonmaakbeurt te voorzien, voorkom je een hoop ellende. Check de filters, loop de randen langs en maak alle accessoires in de cabine schoon.
©VLADYSLAV LEHIR
Maak gebruik van een derde rek
Mogelijk kun je er nog een derde rek toevoegen en anders moet je hierop letten als je een vaatwasser koopt. Normaal gesproken hebben vaatwasser twee rekken: één voor potten, pannen en borden en één voor bekers, kopjes en glazen. Met een derde rek aan boord heb je voldoende ruimte voor het bestek. Dat is om meerdere redenen voordelig: niet alleen gaat het inladen sneller en hoef je minder diep te bukken, ook worden de vorken, messen en lepels beter schoongemaakt.
Als je ze op zo’n rek aan de bovenkant legt, hebben ze namelijk veel meer ruimte dan in de traditionele bestekbakjes. Bovendien kun je veel meer bestek kwijt op zo’n bovenlaag. Kortom: dat derde rek biedt eigenlijk alleen maar voordelen. Sommige derde lagen bieden ruimte voor groter keukengerei, maar dat zal per vaatwasser verschillen. Dit soort opties zijn doorgaans alleen weggelegd voor premium-modellen, maar zijn zeker de investering waard.