De belangrijkste functies en programma’s van je vaatwasser uitgelegd
Na uren zwoegen in de keuken voor de bereiding van een uitgebreid diner is het wel zo lekker dat je de vuile afwas zo in de vaatwasser kunt zetten. Na minder intensief kokkerellen trouwens ook. Op je vaatwasser zitten allerlei verschillende vaatwasprogramma’s. Wanneer gebruik je welk programma en welke opties zijn er?
Dit artikel in het kort:
- Dit zijn de vaatwasprogramma’s die je het meest tegenkomt
- De extra opties en programma’s op je vaatwasser uitgelegd
- Ook interessant om te lezen: Bespaar 30 procent energie met deze tips voor je vaatwasser!
De meest voorkomende vaatwasprogramma’s
Vrijwel alle vaatwasmachines hebben een programma of zes. Ook zijn er vaak extra opties die je kunt kiezen naast een programma. Er zijn echter een paar wasprogramma’s die eigenlijk wel zo'n beetje álle vaatwassers hebben.
Standaard
Het standaardprogramma zet je aan voor je licht bevuilde vaat, zoals je bestek, ontbijt- of lunchbordjes en kopjes. Doe je er vuilere vaat in, zoals een pan met tomatensaus of eierresten? Dan wordt dat met dit programma niet goed schoon. Het programma draait op 55 tot 65°C. Dit programma is meestal het hoofdprogramma, tenzij er een autoprogramma op je vaatwasser zit.
Nieuwe vaatwasser nodig?
Hier vind je alle inbouw- en vrijstaande exemplaren op een rij!
Autoprogramma 50 tot 70°C
Dit autoprogramma gebruik je voor normaal vervuilde vaat, waarbij het vuil niet te erg is ingedroogd. Het programma past de temperatuur, de duur van het programma en het watergebruik aan op de vaat. Hoe vuiler de vaat, hoe heter het programma draait.
Ecoprogramma 50°C
Voor je dagelijkse vaat kun je dit programma prima gebruiken. Het programma heet Eco omdat het minder water en elektriciteit gebruikt. Wel is de duur van het programma langer; gemiddeld neemt het programma zo'n vier uur in beslag. Qua resultaat kun je het vergelijken met het autoprogramma. Het kan ook zijn dat je een Eco-functie op je vaatwasser hebt – de resultaten zijn vergelijkbaar met dit programma.
Het ecoprogramma is het meest zuinige programma voor gewoon vieze vaat. Je bespaart er gemiddeld tot 30 procent stroom en 25 procent water mee (vergeleken met het standaardprogramma). Om wasbeurten te besparen, zet je de vaatwasmachine pas aan als-ie helemaal vol zit. Door consequent de vaatwasser pas te laten draaien als-ie vol zit, bespaar je gemiddeld 15 procent op je energieverbruik.
Kort programma van 40 tot 45°C
Heb je ontbijtbordjes of andere vaat die niet zo vuil is geworden? Dan is dit het geschikte programma. Dit programma is per vaatwasser anders, maar in het algemeen geldt dat de droogfase is verkort of wordt overgeslagen. Het is niet zo’n zuinig programma op het gebied van verbruik. Op sommige vaatwassers is een functie ‘kort’ aanwezig, wat hetzelfde werkt als dit programma.
Intensief programma van 70 tot 75°C
Na gezellige verjaardagsfeestjes en diners met veel ‘kliederig’ eten zet je dit programma aan. Erg vuile vaat wordt dankzij dit programma schoon. Het wast en droogt een stuk beter dan het autoprogramma. Wel verbruikt dit programma veel meer energie.
Speciaal glasprogramma of delicaat programma
Om glaswerk schoon te maken, is dit vaatwasprogramma ideaal. Omdat zacht water glas aan kan tasten, wordt tijdens dit programma de hardheid van het water verhoogd. Ook draait dit programma op een lage temperatuur en droogt het je glaswerk langer.
Ga je een nieuwe vaatwasser kopen? Kijk of deze ook automatisch uitgaat wanneer hij klaar is. Dat bespaart je stroom. Bekijk hier meer tips om je huis te verduurzamen.
De functies en programma’s uitgelegd
Naast de reguliere vaatwasprogramma’s zitten er ook nog allerlei losse functies en extra programma’s op je vaatwasser. Deze gebruik je met een speciale reden.
Voorspoelen
Sommige mensen spoelen de vaat van tevoren met de hand af, voordat ze die in de vaatwasser zetten. Je kunt daarvoor ook deze functie gebruiken. Het meeste vuil wordt dan netjes weggespoeld, waarna je een programma aanzet.
Multitablet
Gebruik je vaak een all-in-one vaatwastablet? Dan zet je deze functie of het speciale programma aan. Het programma wordt dan meestal iets verlengd, zodat de vaatwasmachine de beste was- en droogresultaten biedt. Dit programma meldt bovendien wanneer je het glansspoelmiddel van je vaatwasser moet bijvullen.
©Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio
Een uitgestelde start
Wil je na het inruimen van de vaat niet dat de machine meteen aanslaat? Dan stel je een uitgestelde start in. Zo kun je de machine ook instellen om ’s nachts te draaien, zodat je er niets van merkt. Een andere optie hiervoor is het nachtprogramma. Meestal kun je het programma per halfuur, per uur of per drie uur uitstellen.
Antibacterieel en/of hygiëne
Met deze functie draait je wasmachine op een extra hoge temperatuur (meestal 80 °C) om de bacteriën te doden. Ook kan het zijn dat je programma een extra spoelbeurt doet voor meer hygiëne.
Baby
Wanneer je een baby hebt, is deze functie of dit programma handig. Het programma draait op hogere temperatuur, zodat de hygiëne gewaarborgd is. Je krijgt de flesjes en speentjes van je kleintje hiermee goed schoon.
Halve belading
Soms krijg je de vaat niet helemaal vol, maar wil je ‘m wel aanzetten om wat vaat weg te werken. Sommige machines hebben daarvoor deze optie. Je plaatst de vaat dan aan één kant van de machine, bijvoorbeeld rechts, links, boven of onder. De vaatwasser is zo slim om alleen die kant schoon te maken. Het programma is ook sneller klaar: zo’n 30 minuten eerder dan een normaal programma.
De intensieve zone
Is een deel van je vaat erg vies, bijvoorbeeld door aangekoekte etensresten? Dan plaats je dat gedeelte in een speciaal aangegeven zone. Dankzij de krachtige stralen die over deze zone worden gespoten, wordt ook deze vaat uiteindelijk mooi schoon.