Vaatwasser kopen? Hier moet je op letten

© Kondratova Ekaterina

Vaatwasser kopen? Hier moet je op letten

Geplaatst: 6 februari 2023 - 09:32

Wesley Akkerman

Wil je een vaatwasser kopen? Dan moet je goed beslagen ten ijs komen. Er zijn namelijk een hoop opties en mogelijkheden waar je rekening mee moet of kunt houden. In dit artikel leggen we je uit wat je moet weten voordat je een nieuwe vaatwasser installeert in de keuken.

Ook interessant voor jou: De belangrijkste functies en programma’s van je vaatwasser uitgelegd.

Wellicht zie je door de bomen het bos niet meer. En anders kan het zijn dat je niet weet waar je moet beginnen. Geen nood, wij helpen je met dit artikel een eind op weg, op zoek naar de juiste vaatwasser. Dat doen we door een aantal dingen uit te lichten die van groot belang zijn als het gaat om een vaatwasser kopen. Dergelijke apparaten kunnen soms enkele honderden tot duizenden euro’s kosten; reden te meer om hier serieus naar te kijken.

Vaatwasser kopen: grootte en capaciteit

Voordat we naar energieconsumptie en functionaliteiten kijken, is het eerst van belang om te bepalen waar de vaatwasser komt te staan, hoeveel ruimte hij nodig heeft en hoeveel ruimte er beschikbaar is. We hoeven niet uit te leggen dat een te grote vaatwasser voor installatieproblemen kan zorgen. Een wat compacter model is vast nog wel netjes in te bouwen; maar het beste is om een passend product aan te schaffen. In veel gevallen krijg je te maken met standaardmaten, die vallen in de categorieën standaard, groot, compact en draagbaar. Maar ook dan zijn er nog verschillen.

Want hoewel de verschillende maten moeten passen in standaardkeukenkastjes, kan het zijn dat een vaatwasser wat meer ruimte nodig heeft in verband met het trillen. Het apparaat heeft de ruimte nodig om te kunnen bewegen. Of de cabine, het deel waar de vaat in gewassen wordt, valt kleiner uit dan je wellicht denkt. Daar moet je dus echt scherp op zijn. Het voordeel is dat, wanneer je een model koopt dat wat extra ruimte overlaat in het kastje, het installeren wat gemakkelijker gaat. Ook wanneer je het model moet vervangen, dan komt die extra ruimte handig van pas.

Inbouwvaatwasser of vrijstaand?

In het verlengde hiervan moet je ook overwegen of je een vaatwasser wilt inbouwen of dat je voor een vrijstaand model wilt gaan. Hoewel je de apparaten op dezelfde manier gebruikt, heeft dit vooral betrekking op de installatie. Een inbouwvaatwasser heeft geen afgewerkt frontpaneel; daar is het keukenkastje voor. Inbouwmodellen zijn bovendien iets duurder. Vrijstaande varianten zijn goedkoper en veelzijdiger, en kun je eventueel achteraf inbouwen. Onthoud wel goed dat de afmetingen iets kunnen afwijken en dat de machine niet altijd in een keukenkastje past. Dan is er ook nog de onderbouwvaatwasser. Ook deze bouw je in, maar hij heeft wel z'n eigen deur. De voorkant is dan niet hetzelfde als je keukenkastjes.

Vuile vaat in vaatwasser

© detry26 - stock.adobe.com

Vaatwasser kopen: instellingen en functionaliteit

Als je weet waar je ruimte voor hebt, dan kun je gaan kijken naar de verschillende mogelijkheden en functies. De meeste vaatwassers bieden op z’n minst dezelfde opties aan, zoals een automatische, normale, snelle of turbomodus. Een modus die veel populariteit geniet is de ecostand. Het duurt dan wel langer voordat de vaat klaar is, maar het kost minder water en energie. Zet je hem ’s nachts aan, dan merk je er weinig van dat het langer duurt. Je slaapt dan, terwijl de vaatwasser mogelijk ook nog tegen een gereduceerd tarief zijn werk doet. Dat is natuurlijk afhankelijk van je energiecontract. Meer over dagstroom en nachtstroom lees je in dit artikel. Daarnaast zijn er ook nog een aantal andere vaatwasstanden en -programma's.

Droogtechnieken

Dan komen we aan bij de verschillende manieren van drogen. Daar horen termen als zeoliet, condens en ventilatie bij. Die hebben zo allemaal hun voor- en nadelen. Tot slot is er een soort halve wasmodus, waarmee bijvoorbeeld alleen de onderste lade van de wasmachine meegepakt wordt.

Vaatwasser aansturen met je smartphone

Om te voorkomen dat al die opties op een klein display gepresenteerd moeten worden, of dat gebruikers overweldigd worden door het aantal knoppen, heb je vaatwassers met een slimme verbinding. Daardoor kun je hem vanaf je smartphone aansturen, via een app die je gratis kunt downloaden. Je kunt het proces in de gaten houden vanaf de bank of een vaatwasje starten wanneer je niet thuis bent of al in bed ligt. Bovendien houd je de energieconsumptie in de gaten en kun je – soms – ook extra standen en functies downloaden voor je slimme vaatwasser.

Ecoprogramma vaatwasser

© Monkey Business Images

Vaatwasser kopen: energieconsumptie en geluidsproductie

Energie is en blijft voorlopig prijzig, en daarom letten heel veel huishoudens nu op hun energieverbruik. Een vaatwasser is een apparaat dat zowel water als stroom gebruikt om te kunnen functioneren (en dat water dient ook nog eens warm te worden). Het is dus niet vreemd dat, in het kader van duurzaamheid, mensen het belangrijk vinden dat de vaatwasser niet teveel verbruikt. Wanneer je een vaatwasser aanschaft, let dan vooral op het getal naast het aantal kWh, bij de specificaties. Goede vaatwassers hoeven gemiddeld niet meer dan 270 kWh te gebruiken.

Hoeveel geluid maakt een vaatwasser?

Tot slot kijken we nog even naar hoeveel geluid zo’n vaatwasser nou eigenlijk maakt. De kans is groot dat je vaatwasser in de keuken komt te staan. Heb je een groot huis en is de keuken ver verwijderd van een woon-, eet- of slaapkamer? Dan maakt het geluid misschien wat minder uit. Staat de keuken dicht bij de woonkamer, dan is het verstandig op het aantal decibel te letten. Meestal heeft een vaatwasser een geluidsproductie van 40 tot 60 decibel. Als een model minder geluid maakt dan dat, dan brengt een fabrikant dat zelf onder de aandacht. Je wilt namelijk zo min mogelijk last hebben van dit apparaat.

0

Powered by

logo

P.S. Groter ergernis: afbrekende wieltjes van de rekken. Gelukkig kun je die ook gewoon los kopen!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten