© ronstik

Zo gaat je vaatwasser langer mee

Geplaatst: 7 maart 2023 - 09:01

Aangepast: 13 maart 2023 - 11:00

Wesley Akkerman

Een vaatwasser is al duur genoeg, dus het zou aardig zijn als die machine lekker lang meegaat. Gelukkig kun je er met een aantal handige tips voor zorgen dat het apparaat z'n werk zonder morren blijft doen en dat je niet snel hoeft te investeren in een nieuwe. Zo krijg je dat voor elkaar!

Een vaatwasser gaat meestal jaren mee voordat die enige vorm van aandacht nodig heeft. Aangezien je zo'n apparaat dagelijks of in elk geval meerdere keren per week gebruikt, loopt de kans op problemen mettertijd op. Onderdelen gaan om wat voor reden dan ook kapot. En hoewel je soms pech kunt hebben met zo’n machine, heb je grotendeels zelf in de hand hoe goed zo'n apparaat blijft functioneren. Met een aantal handelingen is het mogelijk de levensduur van de vaatwasser significant te verlengen en met de onderstaande tips gaan we je daarbij helpen.

Ook lezen: Vaatwasser kopen? Hier moet je op letten!

0

Powered by

logo

Onderhoud je vaatwasser goed

Het is misschien een beetje een open deur, maar je moet je vaatwasser goed onderhouden om er zo lang mogelijk mee te doen. De vraag is alleen: wat kun je precies doen? Je kunt bijvoorbeeld de filters in de machine geregeld controleren. Het kan zijn dat daar kleine stukjes plastic of etensresten in belanden. Om te voorkomen dat de vaat vies blijft of dat de machine zijn vervuilde water niet kwijt kan, doe je er goed aan het filter na elke wasbeurt te controleren. Dat is het beste scenario, maar niet iedereen doet dat. Probeer er daarom een wekelijks ritueel van te maken.

Schoonmaken is en blijft van groot belang, dus maak geregeld de complete binnenkant schoon. Om zeker te zijn van een schone vaat kun je dat het best één keer per maand doen. Er blijven namelijk best wat etens- en sopresten achter in de cabine, die de kwaliteit van het schoonmaken negatief beïnvloeden. Je maakt de binnenwanden schoon met een microvezeldoek en kunt daarnaast ook de rekken en andere accessoires schoonspoelen. Mocht je vaatwasser niet fris meer ruiken, strooi dan wat baking soda op de onderkant en draai een kort, heet programma.

open vaatwasser met servies en bestek

© Micha Klootwijk

De vaatwasser optimaal gebruiken

Naast goed onderhoud is ook fatsoenlijk gebruik van belang. Zo voorkom je een hoop schoonmaakwerk en problemen door de borden en pannen en keertje goed leeg te schrapen. De meeste etensresten zijn dan vast weg (en vergeet daarna niet het putje even schoon te maken). Spoel borden en pannen verder niet af; dat kost onnodig veel water en daar heb je de vaatwasser voor. Stop daarnaast vooral geen spullen in de vaatwasser die daar niet horen: houten bestek en kristallen glazen kunnen beschadigen, terwijl te scherpe messen de machine kunnen beschadigen.

Ook lezen: Hoe maakt een vaatwasser de vaat eigenlijk droog? Alle technieken uitgelegd

Qua indeling hebben veel mensen soms ook nog wat te leren. Het is namelijk wel de bedoeling dat alle spullen in de vaatwasser goed kunnen worden gereinigd. Als je onnodig veel gaat stapelen en drukken, kan het zijn dat sommige vaat vies blijft. Zorg er ook altijd voor dat de armen (van de rekken) in de vaatwasser vrij blijven en dat in feite niets elkaar in de weg zit. Dat betekent niet dat je veel ruimte over moet houden in de cabine, aangezien je er altijd voor moet zorgen dat je de beschikbare ruimte maximaal benut. Een delicate balans, maar wel eentje die dus belangrijk is.

Houd daarnaast altijd het zoutniveau in de vaatwasser in de gaten. Als het apparaat aangeeft dat het tijd is om het zout bij te vullen, doe dat dan ook meteen. Dan kun je dat niet vergeten. In de handleiding lees je waar het reservoir precies zit en hoeveel je nodig hebt. Wacht je daar te lang mee, dan kan het zijn dat kalk in het water een witte waas op de vaat achterlaat. Die kalkaanslag zie je bijvoorbeeld heel goed op glazen. Nog een tip: gebruik hier nooit gewoon keukenzout voor. En mocht je het vaatwasserzout in de cabine morsen: maak dat dan meteen schoon. Zo voorkom je problemen.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000