Hoe maakt een vaatwasser de vaat eigenlijk droog? Alle technieken uitgelegd

© leszekglasner - stock.adobe.com

Hoe maakt een vaatwasser de vaat eigenlijk droog? Alle technieken uitgelegd

Geplaatst: 2 maart 2023 - 08:55

Aangepast: 14 maart 2023 - 20:15

Wesley Akkerman

In je zoektocht naar de perfecte vaatwasser zijn er een hoop elementen waar je rekening mee moet houden. De gebruikte droogtechniek is daar eentje van. In totaal gaat het om drie verschillende technieken: door ventilatie, door condensatie en met zeoliet. Wat elke techniek inhoudt, lees je in dit artikel.

In dit artikel leggen we je alles uit over de verschillende droogtechnieken die vaatwasmachines kunnen gebruiken:
⭢ Drogen met de ventilatiedroogtechniek (verdamping)
⭢ Drogen met de condensdroogtechniek
⭢ Drogen met zeoliet

Ook interessant voor jou: De belangrijkste functies en programma’s van je vaatwasser uitgelegd

Schoon én droog

De belangrijkste taak van een vaatwasser is natuurlijk dat hij de vaat door en door schoon krijgt. Maar wat ook heel belangrijk is: de manier waarop hij je serviesgoed, pannen en glazen dróógt. Weinig dingen zijn immers zo vervelend als bij het uitruimen alsnog de theedoek erbij te moeten pakken! Bovendien loop je, bij vaat waarin water achterblijft, het risico op schimmelvorming. Dat is (letterlijk en figuurlijk) niet fris! Ben je (binnenkort) toe aan een nieuwe vaatwasmachine? Kijk dan dus ook naar de gebruikte droogtechniek.

Vaatwassers met ventilatiedroogtechniek

Eén van de manieren om de vaat in de vaatwasser droogt te krijgen, is door het water te laten verdampen (dit wordt ook wel ventilatiedroogtechniek genoemd). Sommige vaatwassers beschikken over een mechanische arm waarmee de deur automatisch opent wanneer het programma afgerond is. Al het vocht dat dan in de machine zit, komt vanzelf naar buiten. Je kunt natuurlijk ook zelf de deur van de vaatwasser openen, maar doe het dan wel meteen nadat het apparaat klaar is. Zowel de vaat zelf als het water zijn dan namelijk nog warm, waardoor het water sneller zal verdampen dan wanneer je wacht.

De vaat via verdamping laten drogen is het meest ecovriendelijk. Nadeel is wel dat het lang kan duren voordat alles droog is – en dat de vaat er niet altijd helemaal droog uit komt. Dan moet je die theedoek er dus alsnog bij pakken.

Toch nog een theedoek nodig?

In volle vaa(r)t

Een schoon wijnglas uit de vaatwasser

© PXimport

Vaatwassers met condensdroogtechniek

Een andere optie is de vaatwasser met de condensdroogtechniek. Dit is met name handig als je vaak glas, aardewerk of staal wilt laten reinigen. Deze droogtechniek zorgt ervoor dat de warme, vochtige lucht condenseert op de koude wanden in de cabine. Het water dat daar vandaan komt, wordt vervolgens opgevangen en weggepompt. Het grote nadeel van dit systeem is wel dat je achteraf zelf nog in de weer moet met een theedoek, om alles droog te krijgen. Daarom kun je dit betaalbare systeem het beste combineren met de handmatige ventilatiedroogtechnologie: doe dus even dat deurtje open zodat het meeste stoom (en dus vocht) snel weg kan.

Vaatwassers met zeoliet: hoe werkt dat?

Dan komen we aan bij de beste droogmethode voor de vaatwasser van dit moment: zeoliet. Dit is een mineraal dat hitte produceert op het moment dat het in contact komt met water. Wanneer je de recensies erop naleest – en de mensen hoort die zo’n vaatwasser hebben – dan is de conclusie vaak dat ze nog nooit zo’n goede droogmethode meegemaakt hebben. Werkelijk alles wordt netjes drooggemaakt, ongeacht het type afwas en plek waar je het in de vaatwasser neergezet hebt. Daarom geniet een model met de zeolietdroogtechniek bij veel mensen dan ook de voorkeur.

Hoe werkt dit dan precies? Onderin de vaatwasser liggen speciale zeolietkorrels. Op het moment dat de vaatwasser klaar is met zijn programma en het water wegzuigt, kunnen die korrels (die dan immers in contact zijn gekomen met water) hun werk doen. Ze sturen dan hitte de cabine in. En het fijne is: de korrels 'repareren' zichzelf na elke wasbeurt, waardoor je daar eigenlijk geen omkijken naar hebt. Je hoeft ze dus ook nooit te vervangen. Ook is deze droogmethode erg energie-efficiënt.

Fijn: vaatwassers met zeoliet zijn niet per se duurder dan de andere varianten. De prijs wordt mede bepaald door het type vaatwasser dat je aanschaft en de manier waarop je hem installeert.

VentilatieCondensZeoliet
✅ Meest eco-vriendelijk✅ Heel geschikt voor glas, aardewerk of staal✅ Vaat echt droog
❌ Drogen duurt lang❌ Vaat niet altijd helemaal droog✅ Energie-efficiënt
❌ Vaat niet altijd helemaal droog

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten