ID.nl logo
9 veelgemaakte fouten bij het drogen van je was
Huis

9 veelgemaakte fouten bij het drogen van je was

In ons regenachtige landje zijn we gelukkig niet afhankelijk van de weergoden als het om het drogen van ons wasgoed gaat. Want daar hebben we de wasdroger voor! Haal jij eigenlijk wel het maximale uit de droger? Dit zijn de negen meest gemaakte fouten bij het drogen van de was én uitleg hoe je ze voortaan voorkomt.

In dit artikel lees je welke fouten er veel gemaakt worden bij het drogen van de was, met tips om te voorkomen dat je deze fouten ook maakt.

Uithangen of drogen?

Je kunt de net gewassen was lekker aan de lijn hangen om te drogen, met als bijkomend voordeel een heerlijk frisse geur. Hiermee bespaar je veel energie, want er komt geen energie-slurpend apparaat aan te pas. Bij het drogen aan de waslijn of een wasrek is het vooral belangrijk dat je de was niet dubbel hangt: hoe meer oppervlak er aan de lucht blootgesteld wordt, hoe beter de was droogt. Hang je het wasgoed buiten, vergeet het dan niet binnen te halen 's avonds of als het gaat regenen.

Helaas is het lang niet altijd haalbaar om de was buiten te laten drogen. Gelukkig bieden wasdrogers uitkomst. Goed gebruik hiervan zorgt voor meer efficiëntie en dus lagere energiekosten. Bovendien gaat je machine langer mee. We geven 9 veelgemaakte fouten bij het gebruik van de droger mét tips hoe je het anders kunt doen. !

Extra kosten Veelgemaakte fouten bij het gebruik van wasdrogers zorgen voor extra kosten. De machine gaat namelijk eerder stuk én je verbruikt misschien meer energie dan nodig is. Dat energieverbruik is makkelijk terug te brengen, bijvoorbeeld door de droger regelmatig goed schoon te maken en niet te vol te stoppen. Het kiezen van het juiste programma helpt ook. En wist je dat je beter kunt centrifugeren in de wasmachine voordat je was de droger in gaat?

Meteen het hele wasproces goed aanpakken? Lees dan ook 8 veelgemaakte fouten tijdens het wassen.

1 - Wasdroger te vol

Als je te veel was in de trommel doet, kan dit de luchtstroom in de weg zitten, terwijl die juist nodig is om kleding goed te drogen. De droger kan dan zelfs oververhitten. Bovendien kan overbelading de droogtrommel uit balans brengen, waardoor de kleding niet gelijkmatig droogt en soms zelfs beschadigt. Het is daarom belangrijk om een goede mix van grotere en kleinere kledingstukken in de trommel te doen en ervoor te zorgen dat je deze gelijkmatig verdeelt.

©Viktoria

2 - Droger juist te leeg

Als je te weinig was in de trommel stopt, kan de kleding gaan klonteren en blijft het langer nat. Dit verspilt energie en tijd. Om dat te voorkomen kun je grote ladingen verdelen in twee kleinere ladingen en bijvoorbeeld een paar pluisvrije handdoeken toevoegen aan kleinere ladingen. Hiermee voorkom je dat je wasgoed een grote bal vormt in de droogtrommel. Veel fabrikanten raden aan om de trommel tot net iets over de helft te vullen.

Capaciteit droger De meest voorkomende wasdrogers zijn die met een capaciteit van 7 kg, 8 kg, of 9 kg. Eén of twee volwassenen in een huishouden hebben meestal genoeg aan een droger voor 7 kg wasgoed, een gezin met één of twee kinderen kan met 8 kg wasdroger uit en grotere gezinnen kunnen beter een droger met een capaciteit van 9 kg kopen.

3 - Verschillende soorten wasgoed bij elkaar

Bij het drogen in de wasdroger, verplaatsen zwaardere kledingstukken zich verder naar achteren in de trommel, terwijl lichtere items naar voren worden geduwd. Dit zorgt voor ongelijkmatige droging van het wasgoed, waarbij sommige kledingstukken nog vochtig zijn terwijl andere al droog zijn. Daarom is het beter om vergelijkbare kledingstukken bij elkaar te drogen. Handdoeken hebben bijvoorbeeld meer tijd nodig om te drogen dan beddengoed, dus het is aan te bevelen om deze apart van elkaar te drogen. Zo zorg je dat de droger niet onnodig lang hoeft te draaien.

Welk type droger? Een warmtepompdroger is over het algemeen zuiniger dan een condensdroger. Het werkt een beetje als een airco; met een compressor en koelmiddel. Een condensdroger gebruikt warme lucht om het vocht uit de kleding te verdampen en op te vangen in een bak of afvoer. Warmtepompdrogers zijn meestal duurder, maar besparen op de energiekosten.

Een luchtafvoerdroger blaast hete lucht door de trommel en voert vochtige lucht af via een slang naar buiten. Een luchtafvoerdroger heeft afvoerbuis nodig, die heet water in de grond of naar buiten afvoert. Dit type is vaak wel voordelig in aanschaf.

4 - Pluizenvanger en condensor niet schoonmaken

Pluizenvangers en condensors vullen zich in de loop der tijd vaak met stof en pluisjes. Omdat een wasdroger warmte produceert, kan dit gevaarlijk zijn. Daarom is het zaak om je wasdroger regelmatig schoon te maken: niet alleen omdat dit goed is voor je machine, maar dus ook voor de veiligheid. De droogtrommel kun je af en toe met een stofzuiger schoonmaken (bijvoorbeeld één keer per maand). Een vochtige doek verwijdert de laatste restjes vuil, waardoor de sensor ook goed schoon blijft.

De filters (pluizenvangers) van de droger maak je het best na elk gebruik schoon. Dat is een kleine moeite, dus zorg dat je dit in je 'systeem' inbouwt. Sommige stoffen kunnen een laag op het filter vormen die niet direct zichtbaar is. Daarvan kunnen droogtrommeldoekjes de oorzaak zijn, maar ook bijvoorbeeld wasverzachter die op de stof zit. Houd het filter even onder de kraan en kijk of het water doorlaat of afketst. Gebeurt het laatste, dan was je het filter even met warm water en een beetje allesreiniger of afwasmiddel. Goed afspoelen en drogen voordat je het terugzet.

De condensor van je wasdroger haalt het vocht uit de warme vochtige lucht. Wanneer de condensor vies is, kan die zijn werk niet goed doen en moet de wasdroger langer aan staan en harder werken om de was droog te krijgen. Bij een condensdroger zit de condensor meestal linksonder. Leeg deze en spoel goed na, eventueel kun je met een spons en sopje tekeer gaan. Bij een warmtepompdroger kun je de condensor meestal niet uitnemen, deze kun je met een stofzuiger uitzuigen.

©JYPIX - stock.adobe.com

5 - Niet het juiste droogprogramma gekozen

De meeste drogers hebben verschillende programma's, bijvoorbeeld voor katoen, synthetische stoffen en fijne was. Bij het kiezen van het juiste programma moet je rekening houden met het soort wasgoed dat je wilt drogen, of je last hebt van allergieën of een gevoelige huid. Ook is er vaak een stand om bijvoorbeeld alleen je muffe kleding op te frissen.

Verschillende programma's voor verschillende producten:

🧺 Voor handdoeken, jeans en beddengoed kies je bijvoorbeeld het katoenprogramma en gebruik je de stand 'extra droog'. Die is geschikt voor dikkere stoffen.
🧺 Voor katoenen shirts en broeken kies je het standaard katoenprogramma.
🧺 Kreukherstel is handig voor kledingstukken die snel kreuken, zoals overhemden, blouses of broeken. Het programma gebruikt vaak een lage temperatuur en zorgt ervoor dat de kledingstukken minder gekreukt uit de wasmachine komen, waardoor je tijd bespaart bij het strijken.
🧺 De Eco-stand is geschikt voor alle soorten wasgoed, maar het is vooral handig als je energie wilt besparen. Dit programma verbruikt minder energie dan andere programma's en is goed voor je energierekening.
🧺 Luchten of Opfrissen kun je inzetten voor kledingstukken die een nare geur hebben, maar nog niet vuil genoeg zijn om in de wasmachine te stoppen. Door ze te luchten wordt de geur verminderd en voelt het kledingstuk weer fris aan.

©SERSOLL - stock.adobe.com

6 - Te weinig gebruikmaken van de restwarmte van de droger

Draai je het liefs één wasje per dag? Als je de droger veel gebruikt, is dat eigenlijk zonde. Gebruik je de droger namelijk een tweede of derde keer achter elkaar, dan is de droogtrommel meestal nog warm. De droger heeft dus minder energie nodig om helemaal op te warmen. Dit werkt alleen wanneer je de tweede lading direct na de vorige aanzet en de deur zoveel mogelijk dicht laat.

7 - Te lang drogen

Net zoals de hitte van een föhn je haar kan beschadigen, kan overmatige hitte van de droger ook kleding beschadigen. Kun je zelf de tijdsduur van het droogprogramma instellen, zorg dan dat je die niet te lang instelt, om schade zoals vergeling, krimpen, verlies van elasticiteit en veranderingen in textuur te voorkomen.

Ook interessant om te lezen: 6 tips om je was sneller te drogen

8 - Beddengoed direct in de droger stoppen

Beddengoed gaat vaak in de droger omdat het niet goed op een wasrekje past. Omdat de wasmachine en droger meestal naast of op elkaar staan, gaat het beddengoed vaak direct van het ene in het andere apparaat. Op zich is daar niets mis mee, maar voeg bij voorkeur één stap toe: schud je beddengoed eerst even goed uit. Hiermee kun je flink wat kreukels voorkomen. Zoals eerder al gezegd: een te volle droogtrommel veroorzaakt ook kreukels, dus let daar ook op.

©Matthew Ashmore - stock.adobe.com

9 - Niet (genoeg) centrifugeren in de wasmachine

Door de was te centrifugeren op een hoog toerental wordt er al een flinke hoeveelheid vocht uit het wasgoed gehaald, voordat het in de droger gaat. Hierdoor kan de droger sneller en efficiënter werken. Die heeft dan minder tijd nodig om het resterende vocht te verwijderen. Er is dan minder stroom nodig, wat leidt tot lagere energiekosten en minder belasting voor het milieu. Centrifugeren van kleding verbruikt wel meer stroom, maar dit weegt niet op tegen de extra stroom die de droger zou gebruiken als het wasgoed niet goed gecentrifugeerd is. Daarom is het aan te raden om de was op een hoog toerental te centrifugeren voordat je het in de droger stopt.

Meer weten over centrifugeren? Lees dan: Zo werkt centrifugeren (en zo kies je altijd het juiste toerental)

Welke kleding kan in de droger?

In principe kunnen alle kledingstukken die op een hoge temperatuur (60 graden of hoger) gewassen mogen worden, ook in de droger. Soms is het heel fijn om textiel in de droger te kunnen stoppen. Denk bijvoorbeeld aan katoenen beddengoed, theedoeken en handdoeken, die in de droger zacht worden en dat ruwe gevoel van een aan de waslijn gedroogde handdoek niet krijgen. Voor katoenen sokken en ondergoed geldt hetzelfde, maar let op bij kwetsbare kledingstukken zoals ondergoed van zijde of kant. Het is beter om deze kledingstukken liggend te laten drogen. Synthetische stoffen zoals sportkleding of leggings zijn meestal ook geschikt voor de droger, maar controleer altijd eerst het waslabel om dat zeker te weten. In de afbeelding zie je welke symbolen voor de wasdroger je op het waslabel kunt tegenkomen.

▼ Volgende artikel
Supertips: zo ontdek je de échte Black Friday-deals!
© ER | ID.nl
Huis

Supertips: zo ontdek je de échte Black Friday-deals!

Black Friday nadert en de aanbiedingen stromen binnen. Maar hoe ontdek je tussen al die kortingen de échte koopjes? En hoe controleer je of die zogenaamde deal geen verkapte normale prijs is van een paar weken geleden? Geen zorgen – deze tips helpen je op weg!

🤩 In dit artikel krijg je vijf tips die je helpen om échte Black Friday-deals te vinden. Ook wijzen we je op negen aanbiedingen waarvan we zeker weten dat het een goede deal is.

Tip 1: Vermijd nepdeals en check Kieskeurig.nl

Gelukkig is het sinds dit jaar verboden dat winkels korte tijd de productprijs verhogen, de prijs daarna verlagen en dan de van-voorprijs onterecht presenteren als een aanbieding. Ondanks deze wetgeving kan het nooit kwaad om zelf nog even wat onderzoek te doen. En dat hoef je niet helemaal zelf te doen, want Kieskeurig.nl helpt je hierbij. Bij elk product toont de vergelijkingssite namelijk hoeveel procent de prijs is gezakt. Extra handig: producten die met de laagste prijs ooit op Kieskeurig.nl worden aangeboden, krijgen het label Laagste prijs ooit. En gaat het om een écht goede deal, dan plakt Kieskeurig.nl het HOT DEAL-label op het product, herkenbaar aan het vlammetje. Dat maakt het zoeken naar goede deals een stukje makkelijker.

Tip 2: Vergelijk webshops met elkaar

Natuurlijk is het makkelijk om alles bij je favoriete webshop te kopen. Maar toch geven wij je de tip om wat verder te kijken. Bedenk allereerst welk product je wilt kopen en zoek daar de goedkoopste verkoopadressen bij. Ben je bang dat je iets koopt bij een onbetrouwbare shop? Op Kieskeurig.nl staan alleen maar shops die voldoen aan alle wettelijke bepalingen. Zoek daarom op Kieskeurig.nl het gewenste product op en je ziet in één oogopslag bij welke shops het product allemaal wordt aangeboden.

©Daria Nipot

Tip 3: Stel een prijsalert in

Ben je al langere tijd op zoek naar een product, maar vind je de prijs toch nog net even iets te hoog? Stel dan een prijsalert in op Kieskeurig.nl en ontvang bij iedere prijsdaling een melding in je mail. Zo loop je geen enkele korting mis!

Tip 4: Schrijf je in voor nieuwsbrieven

Zeker als je geen zin of tijd hebt om urenlang alle deals af te struinen, is het handig dat je je inschrijft voor de nieuwsbrieven van jouw favoriete webshops. Vooral rondom Black Friday nemen shops de echt goede deals mee in hun nieuwsbrieven. Ook handig: geef op Kieskeurig.nl door waarnaar je op zoek bent en je ontvangt een link naar je persoonlijke dealpagina per mail.

Op www.kieskeurig.nl/prijsdalers vind je echt alle eerlijke deals op een rijtje!

Tip 5: Lees reviews en beoordelingen

Voordat je iets koopt, is het slim om reviews en beoordelingen van anderen te lezen. Niet alleen over het product zelf, maar ook over de webshop in kwestie, zodat je zeker weet of je daar je geld wilt uitgeven. Er zijn veel websites waar je reviews kunt lezen of achterlaten. Maar bij Kieskeurig.nl zit je sowieso goed, want alleen betrouwbare webwinkels kunnen zich aansluiten. Een webwinkel moet zodoende minimaal één jaar (onder dezelfde eigenaar) ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel, minimaal een halfjaar online actief zijn en moet zich bovendien houden aan de wet ‘Verkopen op afstand’. Ook doet Kieskeurig.nl regelmatig testbestellingen om de levertijden te checken.


Extra tip: laat ons de deals voor je vinden!

Hoe makkelijk kan het zijn: soms worden de deals je gewoon in de schoot geworpen. Zo hebben wij al een paar leuke deals voor je op een rijtje gezet:


⭐ Profiteer van 100 euro korting op de ASUS Zenbook 14

[gesponsord] De ASUS Zenbook 14 (UM3402) is een slanke en lichte laptop met een 14-inch WQXGA-scherm, aangedreven door een AMD Ryzen 5 7430U-processor, 16 GB LPDDR4X-geheugen en een 512 GB PCIe 3.0 SSD. Hij beschikt over een vingerafdruksensor, een 1080p FHD-camera en wordt geleverd met een laptopsleeve.

Mooie Black Friday-deal: nu 100 euro korting!

Je betaalt slechts € 799 in plaats van € 899

⭐ Scoor de Lenovo Tab M11 nu met hoge korting

[gesponsord] De Lenovo Tab M11 is een veelzijdige 11-inch tablet met 128 GB opslagruimte en snelle wifi. Perfect voor entertainment, lichte games en creatief werk met de meegeleverde Lenovo Tab Pen. Met Google Kid's Space en de educatieve apps ook ideaal voor kinderen. Check snel de aanbieding bij Coolblue!

Lenovo Tab M11

Met Black Friday extra voordelig!

⭐ Profiteer van korting op de Sonos Arc Ultra bij HelloTV

[gesponsord] De Sonos Arc Ultra is een geavanceerde soundbar met 14 drivers, waaronder de nieuwe Sound Motion-woofer, die zorgt voor een rijk en meeslepend geluid. Met ondersteuning voor Dolby Atmos, bluetooth-audio en Trueplay EQ-tuning biedt deze slanke soundbar een hoogwaardige luisterervaring.

Black Friday-korting op de Sonos Arc Ultra?

Kijk snel bij HelloTV!

⭐ Scoor de Acer Chromebook Plus 515 nu met korting!

[gesponsord] De Acer Chromebook Plus 515 CB515-2H-32UH is een 15,6-inch laptop met een Intel Core i3-processor, 8 GB RAM en 128 GB SSD-opslag. Het Full HD IPS-scherm biedt heldere beelden, en het verlichte toetsenbord vergemakkelijkt werken in donkere omgevingen. Ideaal voor productiviteit en entertainment.

Check deze waanzinnige Black Friday-korting!

De Acer Chromebook Plus 515 voor maar € 333 bij MediaMarkt!

⭐ Black Friday-korting op de Bosch Serie 6-wasmachine

[gesponsord] De Bosch Serie 6 WGG246Z5NL is een 9 kg wasmachine met een speciaal vlekkenprogramma en SpeedPerfect, waarmee de wastijd tot 65 procent kan worden verkort. Dankzij ActiveWater Plus gebruikt de machine nooit meer water dan nodig, zelfs bij kleine wasjes. De aquastop biedt volledige bescherming tegen wateroverlast.

Black Friday-korting op de Bosch Serie 6-wasmachine

Nu voor de allerscherpste prijs bij Bemmel & Kroon!

⭐ Black Friday-korting op de Motorola Edge 40 Neo

[gesponsord] De Motorola Edge 40 Neo is een stijlvolle smartphone met een 6,55-inch pOLED-display, aangedreven door een MediaTek 7030 octa-coreprocessor. Met 12 GB RAM en 256 GB opslag biedt hij vloeiende prestaties. De 50 MP hoofdcamera met Ultra Pixel-technologie en OIS zorgt voor scherpe foto's, zelfs bij weinig licht.

Profiteer nu van extra BF-korting bij MediaMarkt

Goedkoper zag je de Motorola Edge 40 Neo nooit!

⭐ Nu 300 euro korting op de Microsoft Surface Laptop!

[gesponsord] De Microsoft Surface Laptop (15 inch) in grafiet is uitgerust met de krachtige Snapdragon X Elite-processor, 16 GB RAM en een 512 GB SSD. Het PixelSense-touchscreen biedt levendige beelden, terwijl de batterijduur tot 20 uur bedraagt. Met Copilot+ PC-ondersteuning en ingebouwde AI-functionaliteiten is deze laptop ideaal voor productiviteit en creativiteit.

De Microsoft Surface Laptop is onlangs door Kieskeurig.nl beloond met het predicaat Best Reviewed. Het Review.nl Testpanel gaf de laptop gemiddeld een 8,5.

Profiteer nu van Black Friday-korting bij MediaMarkt

Nu tijdelijk in de aanbieding: de Microsoft Surface Laptop!

⭐ 29 procent korting op de Ring Battery Video Doorbell Plus!

[gesponsord] De Ring Battery Video Doorbell Plus is een slimme deurbel met 1536p HD-video en een 150° x 150° gezichtsveld, waardoor je bezoekers van top tot teen kunt bekijken. Met tweerichtingsspraak communiceer je voortaan makkelijk met bezoekers via de Ring-app. De verwisselbare batterij maakt installatie en opladen bovendien kinderlijk eenvoudig.

Profiteer nu van Black Friday-korting bij Bol

Nu tijdelijk bij Bol: gratis Chime bij alle Ring deurbellen!

⭐ Hoppa! 40 euro korting op deze slimme deurbel van TP-Link

[gesponsord] De TP-Link Tapo Smart Battery Video Doorbell D230S1 is een slimme videodeurbel met een 2K-camera, waardoor je altijd haarscherp ziet wie er voor de deur staat. Dankzij de oplaadbare batterij installeer je de deurbel eenvoudig op elke gewenste plek. Beelden sla je op via een SD-kaart of in de cloud, zodat je altijd kunt zien wie er bij je aanbelt – waar je ook bent!

Black Friday-korting op deze slimme deurbel van TP-Link?

Jazeker, je betaalt nu tijdelijk 40 euro minder bij Coolblue!

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: deze 5 oled-tv's zijn goedkoper dan ooit
© Sony
Huis

Waar voor je geld: deze 5 oled-tv's zijn goedkoper dan ooit

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een nieuwe oled-tv met een haarscherp beeld? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer: op het moment van schrijven zijn de besproken oled-tv's goedkoper dan ooit. De prijzen kunnen schommelen.

LG OLED55C46LA

Met de LG OLED55C46LA haal je een van de nieuwste oled-tv's van dit moment in huis. Dit 2024-model heeft de snelle Alpha 9 Gen7-beeldprocessor aan boord. Die kan dankzij de aanwezige Brightness Booster-functie extra heldere beelden genereren. Oled-panelen staan bekend om hun uitstekende contrastwaarden. Voeg daar een hoge piekhelderheid aan toe en films, series en videospellen ogen levensecht. Gamers kunnen de maximale vernieuwingsfrequentie van 144 hertz ongetwijfeld waarderen. In combinatie met een resolutie van 3840 × 2160 pixels speel je moderne videospellen in een hoge beeldkwaliteit.

Vanuit het gebruiksvriendelijke smartplatform webOS zijn alle bekende internationale en nationale video-apps beschikbaar. Je bent met deze smart-tv de komende vijf jaar verzekerd van vier upgrades. Kortom, webOS krijgt telkens een nieuw jasje. Prettig is dat er Chromecast- en AirPlay-ondersteuning is ingebakken. Hierdoor stream je vanaf een smartphone heel eenvoudig (eigen) videocontent naar het grote scherm. Uiteraard staat het je ook vrij om externe audiovisuele apparaten te koppelen. De achterzijde telt onder meer vier HDMI-aansluitingen, drie usb-poorten en een optische uitgang. Behalve de hier besproken 55inch-uitvoering is deze oled-tv ook in de formaten 42 inch48 inch, 65 inch, 77 inch en 83 inch verkrijgbaar.

LG OLED65G45LW

Wie goed zoekt, vindt de 65inch-versie van deze hoogstaande oled-tv voor minder dan tweeduizend euro. Dat is natuurlijk nog steeds veel geld, maar je krijgt daar wel een televisie met een oogstrelende beeldkwaliteit en de recente Alpha 11 AI-beeldprocessor voor terug. Deze tv-lijn omvat verder de formaten 55 inch77 inch83 inch en 97 inch. Hoewel het product dit jaar op de markt verscheen, hebben diverse Kieskeurig.nl-bezoekers al een consumentenreview achtergelaten. Zij komen tot een hoge gemiddelde beoordeling van een 8,7. Diverse gebruikers waarderen het zeer slanke design. Met behulp van de meegeleverde muurbeugel hang je de behuizing strak tegen de wand.

Deze televisie toont inktzwarte en heldere beelden. Vanwege de Brightness Booster Max-functie ondersteunt de OLED65G45LW een zéér hoge piekhelderheid. Op basis van het omgevingslicht in de kamer worden er automatisch optimale beeldinstellingen gekozen. Je hoeft jezelf dus niet door allerlei opties te worstelen. In sterk verlichte ruimtes is de anti-reflecterende coating een uitkomst. Je hebt namelijk geen last van spiegelingen. LG zorgt dat de smartomgeving up-to-date blijft, want in de komende vijf jaar verschijnen er vier upgrades.

Samsung QE48S92D (QE48S92DAEXXN)

Zoek je een bescheiden oled-tv tegen een gunstige prijs? Samsung bracht deze 48inch-televisie weliswaar kortgeleden op de markt, maar je kunt hem al voor relatief weinig geld aanschaffen. Als je liever een grotere beeldbuis wilt, is dit tv-model ook in de formaten 55 inch, 65 inch, 77 inch en 83 inch te koop. Wegens de hoge vernieuwingsfrequentie van hoogstens 144 hertz is dit een ideale oled-tv voor gamers. Sluit je PlayStation, Xbox, Switch of pc op één van de vier HDMI-poorten aan en ervaar soepele gameplay.

De Koreaanse fabrikant belooft dat deze kersverse smart-tv diepzwarte contrasten en levendige kleuren weergeeft. Bovendien ondersteunt het aanwezige oled-paneel een hoge helderheid. In tegenstelling tot veel andere hedendaagse televisies zet je de QE48S92D gerust in een sterk verlichte omgeving neer, want het scherm toont nauwelijks reflecties. Zodra je het tv-toestel met je draadloze of bekabelde thuisnetwerk verbindt, kun je in Tizen OS de welbekende streamingdiensten installeren. Handig is dat je via aparte knoppen op de afstandsbediening direct Netflix, Amazon Prime Video en Disney+ kunt oproepen.

Alles over OLED: dit moet je weten bij de aanschaf van een smart-tv

Philips 65OLED809/12

Verhoog met deze nieuwe oled-tv van 65 inch de sfeer in huis! Drie zogeheten Ambilight-ledstrips aan de achterzijde van de beeldbuis tonen overeenkomstige tv-kleuren. Hierdoor zie je tijdens het tv-kijken een warme lichtkrans rondom de televisie. Met name in het donker geeft dat een fraai effect! Je kunt deze Ambilight-functie met een knop op de afstandsbediening aan- of uitzetten. Een andere pijler is de integratie van Google TV. Hierdoor bedien je de 65OLED809/12 met je stem (via Google Assistent) en installeer je vanuit de Play Store jouw favoriete video-apps.

Onder de motorkap is de Philips P5-processor verantwoordelijk voor het beeld. Het bekende elektronicamerk claimt dat deze chipset diepzwarte contrasten en rijke kleuren kan genereren. Een pluspunt is dat de smart-tv met verschillende HDR-formaten uit de voeten kan. Kijk je naar een recente videostream van bijvoorbeeld Netflix, Disney+ of Amazon Prime Video met HDR-ondersteuning, dan toont het oled-paneel nóg meer kleurdetails. Naast deze 65inch-uitvoering is de smart-tv in de formaten 42 inch, 48 inch, 55 inch en 77 inch te koop.

Sony XR-55A80L

De afgeprijsde Sony XR-55A80L heeft een uitstekende reputatie. Lees maar eens deze uitgebreide review op ID.nl. Daarnaast kreeg de smart-tv op Kieskeurig.nl een gemiddelde score van een 9. Een flink aantal gebruikers waardeert de hoogstaande beeld- en geluidskwaliteit. Andere veelgenoemde pluspunten zijn de eenvoudige installatie, het fraaie design met dunne schermranden en de aanwezigheid van Google TV. Verder noemen diverse reviewers de soepele samenwerking met een PlayStation 5. Zodra je deze console via HDMI aansluit, start vanzelf de gamemodus. Uiteraard kun je ook andere consoles aansluiten.

Dankzij de respectabele resolutie van 3840 × 2160 pixels en vernieuwingsfrequentie van 120 hertz biedt de XR-55A80L een hoge beeldkwaliteit. Er is ondersteuning voor HDR10 en Dolby Vision geïntegreerd. Geniet hierdoor bij moderne videostreams van een gedetailleerd kleurverloop. Een voordeel is dat deze smart-tv zowel met AirPlay als Chromecast overweg kan. Hierdoor stream je vanaf een iPhone, iPad of Android-toestel makkelijk (eigen) videocontent. Er zijn al flink wat video-apps voorgeïnstalleerd, maar je voegt vanuit de Play Store desgewenst nog meer diensten toe. Sony produceert deze kwalitatieve oled-tv in de formaten 55 inch, 65 inch, 77 inch en 83 inch.