ID.nl logo
9 veelgemaakte fouten bij het drogen van je was
Huis

9 veelgemaakte fouten bij het drogen van je was

In ons regenachtige landje zijn we gelukkig niet afhankelijk van de weergoden als het om het drogen van ons wasgoed gaat. Want daar hebben we de wasdroger voor! Haal jij eigenlijk wel het maximale uit de droger? Dit zijn de negen meest gemaakte fouten bij het drogen van de was én uitleg hoe je ze voortaan voorkomt.

In dit artikel lees je welke fouten er veel gemaakt worden bij het drogen van de was, met tips om te voorkomen dat je deze fouten ook maakt.

Uithangen of drogen?

Je kunt de net gewassen was lekker aan de lijn hangen om te drogen, met als bijkomend voordeel een heerlijk frisse geur. Hiermee bespaar je veel energie, want er komt geen energie-slurpend apparaat aan te pas. Bij het drogen aan de waslijn of een wasrek is het vooral belangrijk dat je de was niet dubbel hangt: hoe meer oppervlak er aan de lucht blootgesteld wordt, hoe beter de was droogt. Hang je het wasgoed buiten, vergeet het dan niet binnen te halen 's avonds of als het gaat regenen.

Helaas is het lang niet altijd haalbaar om de was buiten te laten drogen. Gelukkig bieden wasdrogers uitkomst. Goed gebruik hiervan zorgt voor meer efficiëntie en dus lagere energiekosten. Bovendien gaat je machine langer mee. We geven 9 veelgemaakte fouten bij het gebruik van de droger mét tips hoe je het anders kunt doen. !

Extra kosten Veelgemaakte fouten bij het gebruik van wasdrogers zorgen voor extra kosten. De machine gaat namelijk eerder stuk én je verbruikt misschien meer energie dan nodig is. Dat energieverbruik is makkelijk terug te brengen, bijvoorbeeld door de droger regelmatig goed schoon te maken en niet te vol te stoppen. Het kiezen van het juiste programma helpt ook. En wist je dat je beter kunt centrifugeren in de wasmachine voordat je was de droger in gaat?

Meteen het hele wasproces goed aanpakken? Lees dan ook 8 veelgemaakte fouten tijdens het wassen.

1 - Wasdroger te vol

Als je te veel was in de trommel doet, kan dit de luchtstroom in de weg zitten, terwijl die juist nodig is om kleding goed te drogen. De droger kan dan zelfs oververhitten. Bovendien kan overbelading de droogtrommel uit balans brengen, waardoor de kleding niet gelijkmatig droogt en soms zelfs beschadigt. Het is daarom belangrijk om een goede mix van grotere en kleinere kledingstukken in de trommel te doen en ervoor te zorgen dat je deze gelijkmatig verdeelt.

©Viktoria

Stop de droger niet te vol.

2 - Droger juist te leeg

Als je te weinig was in de trommel stopt, kan de kleding gaan klonteren en blijft het langer nat. Dit verspilt energie en tijd. Om dat te voorkomen kun je grote ladingen verdelen in twee kleinere ladingen en bijvoorbeeld een paar pluisvrije handdoeken toevoegen aan kleinere ladingen. Hiermee voorkom je dat je wasgoed een grote bal vormt in de droogtrommel. Veel fabrikanten raden aan om de trommel tot net iets over de helft te vullen.

Capaciteit droger De meest voorkomende wasdrogers zijn die met een capaciteit van 7 kg, 8 kg, of 9 kg. Eén of twee volwassenen in een huishouden hebben meestal genoeg aan een droger voor 7 kg wasgoed, een gezin met één of twee kinderen kan met 8 kg wasdroger uit en grotere gezinnen kunnen beter een droger met een capaciteit van 9 kg kopen.

3 - Verschillende soorten wasgoed bij elkaar

Bij het drogen in de wasdroger, verplaatsen zwaardere kledingstukken zich verder naar achteren in de trommel, terwijl lichtere items naar voren worden geduwd. Dit zorgt voor ongelijkmatige droging van het wasgoed, waarbij sommige kledingstukken nog vochtig zijn terwijl andere al droog zijn. Daarom is het beter om vergelijkbare kledingstukken bij elkaar te drogen. Handdoeken hebben bijvoorbeeld meer tijd nodig om te drogen dan beddengoed, dus het is aan te bevelen om deze apart van elkaar te drogen. Zo zorg je dat de droger niet onnodig lang hoeft te draaien.

Welk type droger? Een warmtepompdroger is over het algemeen zuiniger dan een condensdroger. Het werkt een beetje als een airco; met een compressor en koelmiddel. Een condensdroger gebruikt warme lucht om het vocht uit de kleding te verdampen en op te vangen in een bak of afvoer. Warmtepompdrogers zijn meestal duurder, maar besparen op de energiekosten.

Een luchtafvoerdroger blaast hete lucht door de trommel en voert vochtige lucht af via een slang naar buiten. Een luchtafvoerdroger heeft afvoerbuis nodig, die heet water in de grond of naar buiten afvoert. Dit type is vaak wel voordelig in aanschaf.

4 - Pluizenvanger en condensor niet schoonmaken

Pluizenvangers en condensors vullen zich in de loop der tijd vaak met stof en pluisjes. Omdat een wasdroger warmte produceert, kan dit gevaarlijk zijn. Daarom is het zaak om je wasdroger regelmatig schoon te maken: niet alleen omdat dit goed is voor je machine, maar dus ook voor de veiligheid. De droogtrommel kun je af en toe met een stofzuiger schoonmaken (bijvoorbeeld één keer per maand). Een vochtige doek verwijdert de laatste restjes vuil, waardoor de sensor ook goed schoon blijft.

De filters (pluizenvangers) van de droger maak je het best na elk gebruik schoon. Dat is een kleine moeite, dus zorg dat je dit in je 'systeem' inbouwt. Sommige stoffen kunnen een laag op het filter vormen die niet direct zichtbaar is. Daarvan kunnen droogtrommeldoekjes de oorzaak zijn, maar ook bijvoorbeeld wasverzachter die op de stof zit. Houd het filter even onder de kraan en kijk of het water doorlaat of afketst. Gebeurt het laatste, dan was je het filter even met warm water en een beetje allesreiniger of afwasmiddel. Goed afspoelen en drogen voordat je het terugzet.

De condensor van je wasdroger haalt het vocht uit de warme vochtige lucht. Wanneer de condensor vies is, kan die zijn werk niet goed doen en moet de wasdroger langer aan staan en harder werken om de was droog te krijgen. Bij een condensdroger zit de condensor meestal linksonder. Leeg deze en spoel goed na, eventueel kun je met een spons en sopje tekeer gaan. Bij een warmtepompdroger kun je de condensor meestal niet uitnemen, deze kun je met een stofzuiger uitzuigen.

©JYPIX - stock.adobe.com

Zorg dat je het pluizenfilter regelmatig reinigt!

5 - Niet het juiste droogprogramma gekozen

De meeste drogers hebben verschillende programma's, bijvoorbeeld voor katoen, synthetische stoffen en fijne was. Bij het kiezen van het juiste programma moet je rekening houden met het soort wasgoed dat je wilt drogen, of je last hebt van allergieën of een gevoelige huid. Ook is er vaak een stand om bijvoorbeeld alleen je muffe kleding op te frissen.

Verschillende programma's voor verschillende producten:

🧺 Voor handdoeken, jeans en beddengoed kies je bijvoorbeeld het katoenprogramma en gebruik je de stand 'extra droog'. Die is geschikt voor dikkere stoffen.
🧺 Voor katoenen shirts en broeken kies je het standaard katoenprogramma.
🧺 Kreukherstel is handig voor kledingstukken die snel kreuken, zoals overhemden, blouses of broeken. Het programma gebruikt vaak een lage temperatuur en zorgt ervoor dat de kledingstukken minder gekreukt uit de wasmachine komen, waardoor je tijd bespaart bij het strijken.
🧺 De Eco-stand is geschikt voor alle soorten wasgoed, maar het is vooral handig als je energie wilt besparen. Dit programma verbruikt minder energie dan andere programma's en is goed voor je energierekening.
🧺 Luchten of Opfrissen kun je inzetten voor kledingstukken die een nare geur hebben, maar nog niet vuil genoeg zijn om in de wasmachine te stoppen. Door ze te luchten wordt de geur verminderd en voelt het kledingstuk weer fris aan.

©Sersoll - stock.adobe.com

Kies voor de juiste stand op je wasdroger.

6 - Te weinig gebruikmaken van de restwarmte van de droger

Draai je het liefs één wasje per dag? Als je de droger veel gebruikt, is dat eigenlijk zonde. Gebruik je de droger namelijk een tweede of derde keer achter elkaar, dan is de droogtrommel meestal nog warm. De droger heeft dus minder energie nodig om helemaal op te warmen. Dit werkt alleen wanneer je de tweede lading direct na de vorige aanzet en de deur zoveel mogelijk dicht laat.

7 - Te lang drogen

Net zoals de hitte van een föhn je haar kan beschadigen, kan overmatige hitte van de droger ook kleding beschadigen. Kun je zelf de tijdsduur van het droogprogramma instellen, zorg dan dat je die niet te lang instelt, om schade zoals vergeling, krimpen, verlies van elasticiteit en veranderingen in textuur te voorkomen.

Ook interessant om te lezen: 6 tips om je was sneller te drogen

8 - Beddengoed direct in de droger stoppen

Beddengoed gaat vaak in de droger omdat het niet goed op een wasrekje past. Omdat de wasmachine en droger meestal naast of op elkaar staan, gaat het beddengoed vaak direct van het ene in het andere apparaat. Op zich is daar niets mis mee, maar voeg bij voorkeur één stap toe: schud je beddengoed eerst even goed uit. Hiermee kun je flink wat kreukels voorkomen. Zoals eerder al gezegd: een te volle droogtrommel veroorzaakt ook kreukels, dus let daar ook op.

©Matthew Ashmore - stock.adobe.com

Niet iedereen heeft de ruimte om het beddengoed uit te hangen.

9 - Niet (genoeg) centrifugeren in de wasmachine

Door de was te centrifugeren op een hoog toerental wordt er al een flinke hoeveelheid vocht uit het wasgoed gehaald, voordat het in de droger gaat. Hierdoor kan de droger sneller en efficiënter werken. Die heeft dan minder tijd nodig om het resterende vocht te verwijderen. Er is dan minder stroom nodig, wat leidt tot lagere energiekosten en minder belasting voor het milieu. Centrifugeren van kleding verbruikt wel meer stroom, maar dit weegt niet op tegen de extra stroom die de droger zou gebruiken als het wasgoed niet goed gecentrifugeerd is. Daarom is het aan te raden om de was op een hoog toerental te centrifugeren voordat je het in de droger stopt.

Meer weten over centrifugeren? Lees dan: Zo werkt centrifugeren (en zo kies je altijd het juiste toerental)

Welke kleding kan in de droger?

In principe kunnen alle kledingstukken die op een hoge temperatuur (60 graden of hoger) gewassen mogen worden, ook in de droger. Soms is het heel fijn om textiel in de droger te kunnen stoppen. Denk bijvoorbeeld aan katoenen beddengoed, theedoeken en handdoeken, die in de droger zacht worden en dat ruwe gevoel van een aan de waslijn gedroogde handdoek niet krijgen. Voor katoenen sokken en ondergoed geldt hetzelfde, maar let op bij kwetsbare kledingstukken zoals ondergoed van zijde of kant. Het is beter om deze kledingstukken liggend te laten drogen. Synthetische stoffen zoals sportkleding of leggings zijn meestal ook geschikt voor de droger, maar controleer altijd eerst het waslabel om dat zeker te weten. In de afbeelding zie je welke symbolen voor de wasdroger je op het waslabel kunt tegenkomen.

Bekijk het wasvoorschrift als je zeker wilt weten of iets in de droger mag.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro
© Samsung
Huis

Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Vandaag hebben we vijf 4K QLED-tv's onder de 500 euro voor je gevonden. Ideaal voor wie wil genieten van haarscherpe beelden en realistische kleuren zonder zijn of haar budget te overschrijden.

Disclaimer

Op het moment van schrijven zijn de televisies bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 500 euro. De prijzen kunnen schommelen.


Hisense 43A7NQ

De Hisense 43A7NQ biedt verrassend veel voor zijn formaat en prijs. Deze 43 inch QLED-tv levert levendige kleuren dankzij Quantum Dot Color en biedt ondersteuning voor maar liefst vier HDR-formaten, waaronder Dolby Vision IQ en HDR10+. De 4K AI-upscaler tilt oudere content naar een hoger kwaliteitsniveau, zodat ook SD- en HD-beelden scherp en helder ogen. Het geluid wordt verzorgd door twee speakers met Dolby Atmos, wat zorgt voor een ruimtelijk en indrukwekkend geluid. De tv draait op het overzichtelijke VIDAA-platform en ondersteunt handige functies zoals spraakbesturing, bluetooth-koppeling en Game Mode.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision IQ, HDR10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: Quantum Dot Color, AI-upscaling, Dolby Atmos, Game Mode

TCL 43P7K

De TCL 43P7K is een veelzijdige 43 inch QLED-tv met een hoge helderheid van 430 nits en ondersteuning voor alle gangbare HDR-formaten zoals HDR10+ en Dolby Vision. Hierdoor ogen beelden levendig en scherp, met mooie kleurgradaties. Deze televisie draait op Google TV, wat betekent dat je kunt rekenen op een slimme en overzichtelijke interface met ondersteuning voor spraakbediening via Google Assistent of Alexa. Ook stream je gemakkelijk content vanaf je smartphone met Apple AirPlay of ingebouwde Chromecast. De Game Master-modus en ALLM maken dit een goede keuze voor casual gamers.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Google TV
Bijzonderheden: Google Assistent, Game Master, 430 nits helderheid, AirPlay

Samsung QE50Q60D

De Samsung QE50Q60D is een 50 inch televisie met QLED-schermtechnologie die garant staat voor levendige kleuren en een hoge helderheid. Dankzij Quantum HDR en 100% kleurvolume oogt elk beeld natuurgetrouw, met rijke details en krachtig contrast. De Dual LED-achtergrondverlichting verbetert bovendien de kijkhoek, waardoor iedereen in de kamer geniet van hetzelfde beeld. De tv draait op het gebruiksvriendelijke Tizen-platform, dat snelle toegang geeft tot je favoriete apps. Ook bijzonder is de ondersteuning voor cloud gaming – je hebt geen console nodig om meteen te spelen. Met het Air Slim Design is deze tv slechts 26 mm dun, en de in hoogte verstelbare voet biedt ruimte voor een soundbar. Je krijgt er bovendien een Solar One Remote bij waarmee je meerdere apparaten aanstuurt.

Beelddiagonaal: 50 inch (126 cm)
HDR-ondersteuning: HDR10, HDR10+
Smart TV-platform: Tizen
Bijzonderheden: verstelbare standaard, cloud gaming, Solar Remote, slechts 26 mm dik

Salora 43QLED320

Met de Salora 43QLED320 haal je een compacte 43 inch QLED-tv in huis die qua beeldkwaliteit verrassend goed presteert. De combinatie van HDR10, Dolby Vision en HLG zorgt voor diepe contrasten en heldere kleuren, ook bij donkere scènes. Dankzij het Android TV-platform heb je toegang tot talloze apps zoals Netflix, YouTube en Disney+. De ingebouwde Chromecast maakt streamen vanaf je telefoon of laptop bijzonder eenvoudig. Ook zijn er drie HDMI 2.1-poorten aanwezig, ideaal voor het aansluiten van een gameconsole. Het frameloze ontwerp geeft deze televisie een moderne uitstraling, terwijl bluetooth en wifi zorgen voor goede draadloze connectiviteit.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Android TV
Bijzonderheden: ingebouwde Chromecast, HDMI 2.1, frameloos design

Hisense 55E7NQ PRO

De Hisense 55E7NQ PRO is een serieuze kandidaat voor wie zowel wil genieten van films als games. Met een indrukwekkende verversingssnelheid van 144 Hz en ondersteuning voor FreeSync Premium loopt alles vloeiend en zonder haperingen. Het 55 inch QLED-paneel toont heldere kleuren en diepe zwarttinten, terwijl de Dolby Vision IQ-technologie zich aanpast aan de lichtomstandigheden in je kamer. De Dolby Atmos-audio zorgt ervoor dat het geluid net zo meeslepend is als het beeld. Het VIDAA-platform biedt toegang tot alle bekende apps en reageert snel en intuïtief. Dankzij vier HDMI 2.1-poorten is aansluiten van je game-pc of console geen enkel probleem.

Beelddiagonaal: 55 inch (139 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, Dolby Vision IQ, HRD10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: 144 Hz, FreeSync Premium, IMAX Enhanced, 40 watt audio

▼ Volgende artikel
Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips
© ID.nl
Huis

Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips

🌡️ Man man man, wat is het heet. Sterker nog: bloedheet. Wij hebben daarom vijf artikelen voor je met ideeën om de hitte te slim af te zijn. Van simpele manieren om je slaapkamer koel te houden tot zelf ijs maken tot een plaknacht overleven: inspiratie voor iedereen die liever niet wegsmelt.

Een plaknacht overleven

Een slaapkamer waarin de hitte van de dag is blijven hangen: dat staat garant voor een nacht woelen en slecht slapen. Gelukkig kun je veel doen om het koeler te maken. Overdag de zon buitenhouden en licht beddengoed kiezen bijvoorbeeld. En 's avonds een lauwe douche nemen of ijsblokjes bij de ventilator zetten helpt ook. Wij hebben acht onmisbare tips voor je verzameld.
→ Lees verder: Zo houd je het hoofd (en de slaapkamer) koel

Hitte verdrijven uit huis

Zit je huis nog vol warmte als de buitentemperatuur alweer zakt? Dan is het tijd voor actie. In dit artikel lees je over ventilatie en isolatie airco's en zonwering, en over snelle tips die gegarandeerd graden schelen.
→ Lees verder: Tips om de warmte uit huis te krijgen na een hittegolf

Zelf ijs maken? met een ijsmachine ...

Roomijs maken in je eigen keuken? Dat kan met de hand, maar makkelijker met een ijsmachine. In dit overzicht zie je hoe de klassieke modellen met losse koelkom werken, wat een zelfvriezende machine voor je doet en waarom de Ninja Creami zo populair is. Je eigen ijs maken: leuk om te doen, maar al helemaal lekker om op te eten! 🍦
→ Lees verder: IJs maken met ijsmachines – zo werkt het

... en zonder ijsmachine

Ook zonder machines kun je prima zelf ijs maken. In dit artikel lees je hoe je waterijs of yoghurtijs maakt met wat je al in huis hebt. Meng wat fruit, sap of yoghurt, giet het in vormpjes of bekertjes en laat het bevriezen. Je kunt eindeloos variëren met smaken, en zelfs alcohol toevoegen. Maar dat is met deze tropische temperatuur misschien niet het beste idee...
→ Lees verder: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken

Getest: de Ninja Slushi

Met de Ninja Slushi maak je meer dan slushi alleen. Van granita's tot milkshakes, van slush met frisdrank tot frozen cocktails: dit apparaat kan het allemaal. Hoe dat bevalt in de praktijk, lees je in deze uitgebreide review.
→ Lees verder: Review Ninja Slushi – Voor ijskoude drankjes op warme dagen

Koud, kouder, koudst

Of je nou je huis wilt laten afkoelen, een plaknacht wilt overleven of gewoon zin hebt in een zelfgemaakt ijsje: met deze tips kom je de hitte wel door. Sterkte!

🥶 Kon je er maar in gaan zitten! 👇