Mijn vaatwasser stinkt: wat kan ik hiertegen doen?
Als je de reclames mag geloven, is de oplossing voor een stinkende vaatwasser heel simpel. Hang er een neutralizer in en de geur is verdwenen. Maar daarmee pak je de oorzaak van vieze geuren natuurlijk niet aan. Wat kun je er écht tegen doen?
Wat veroorzaakt stank?
Stankoverlast ontstaat vaak door etensresten. Die kun je eenvoudig uit het filter peuteren. Doe je dit niet, dan kunnen de etensresten ook nog een verstopping veroorzaken. Ook als de vaatwasser een tijd niet gebruikt is, kan deze trouwens muf gaan ruiken. Probeer als oplossing de deur eens een tijdje open te laten staan. Stinkt het daarna nog, maak de vaatwasser dan schoon met onderstaande tips.
Zo maak je de filters schoon
Je kunt de filters van je vaatwasser wassen. Doe dit regelmatig, het liefst na ieder gebruik. Je kunt de filters eenvoudig losdraaien en afspoelen onder de kraan. Zijn ze erg vet, gebruik dan een afwasborstel en een beetje afwasmiddel om het laagje vet er af te halen. Zit er vuil water in het filterhuis, schep dat er dan uit. Het kan zijn dat de pomp geblokkeerd is.
Ophopend vuil in de deur en tussen de kieren
Vuil hoopt zich makkelijk op tussen de randen, kieren en in het rubber van de deur. Overigens kan vuilophoping ook nog eens leiden tot schimmel en dat wil je sowieso voorkomen. Schimmel gaat niet alleen stinken, ook kan dit het rubber aantasten waardoor de deur kan gaan lekken. Neem daarom de deurrubbers regelmatig af met een doekje en laat ze luchten, zodat ze kunnen drogen.
©PXimport
Reinig de sproeiarmen
Bij het schoonmaken van de vaatwasser hoort ook het reinigen van de sproeiarmen. Om de sproeiarmen te reinigen, moet je ze eerst ontkoppelen. De bovenste arm schroef je meestal eenvoudig los. De onderste sproeiarm kun je meestal losklikken. Spoel de sproeiarmen vervolgens boven de gootsteen door met water. Dichte gaatjes kun je doorprikken met een cocktailprikker.
Slang en aansluiting controleren
Het zou kunnen dat de stank niet in de vaatwasser ontstaat, maar bij de afvoerslang of de aansluiting. Controleer daarom of er verstoppingen in de slang zitten. Bekijk ook meteen of de aansluiting voorzien is van een zwanenhals. Deze werkt als stankafsluiter. Zonder kan er stank rechtstreeks uit het riool omhoog komen.
Reinigingsprogramma draaien
Sommige vaatwassers zijn voorzien van een zelfreinigingsprogramma. Daarbij spoelt de machine zich aan het einde van iedere vaatwasbeurt schoon. Ondanks dat zo’n programma natuurlijk hartstikke handig is, is het vaak alsnog nodig om af en toe een vaatwasmachinereiniger te gebruiken en de filters, deuren en rubbers onder handen te nemen.
Vaatwasmachinereiniger gebruiken
Om de machine een opfrisser te geven en te ontvetten, kun je zo nu en dan een vaatwasmachinereiniger gebruiken. Verschillende merken maken vaatwasmachinereiniger. Controleer voor gebruik goed hoe het middel in kwestie gebruikt moet worden. Meestal komt het er echter op neer dat je een lege vaatwasser een intensief programma moet laten draaien.
Voorkomen is beter dan genezen
Aan het begin van dit artikel stelden we al dat nare geurtjes veroorzaakt worden door etensresten. Het is daarom belangrijk dat je etensresten altijd verwijderd voordat je de afwas in de vaatwasser stopt. Het is trouwens niet nodig om alles helemaal schoon te spoelen. Je verspilt hier alleen maar water mee. Etensresten of vuil afschrapen is echter wel zinvol.
Wat kun je nog meer tegen geurtjes doen?
Blijft je vaatwasser een beetje muf ruiken? Probeer dan eens om een doorgesneden citroen in het bestekmandje te stoppen. Of draai een (hete) cyclus met een kopje schoonmaakazijn. Ook kun je natuurlijk altijd nog voor een neutraliser kiezen. Dit zijn sterk geurende verfrissers die eventuele nare geuren maskeren (maar dus niet oplossen).