Wat kun je doen als je wasmachine stinkt?

© PXimport

Wat kun je doen als je wasmachine stinkt?

Wassen & drogen

Geplaatst: 24 september 2018 - 07:20

Aangepast: 15 september 2022 - 11:27

Randolf Bouwma

Je kunt er zo maar ineens last van krijgen: een stinkende wasmachine. Er zijn twee soorten stank die de wasmachine kan veroorzaken, namelijk een muffe geur in de wastrommel (vaak zorgt dit er ook voor dat je was stinkt) of een rioollucht in huis.

Als je wasmachine muf ruikt, kan dit komen door condensvorming die ontstaat als je het deurtje dicht doet na het wassen. Gaat de geur niet weg, dan moet je op onderzoek uit. Als de wasmachine stinkt naar riool dan heb je waarschijnlijk te maken met een verstopping of een probleem met de afvoer van het apparaat.


Waarom je wasmachine stinkt:

Vetluis

Er zijn een aantal verschillende oorzaken aan te wijzen voor stankoverlast rond of in de wasmachine of je wasmachine en droger ineen. Als je wasmachine zuur of muf ruikt heb je waarschijnlijk last van wasluis, ook wel vetluis genoemd. Een vetluis-wasmachine herken je aan vieze zwarte aanslag in het rubber manchet van de deur en soms ook aan vlekken op het wasgoed. Vetluis is een bacterie die leeft in wasmiddelresten. Deze zeepresten hopen zich op in de wasmachineslang als je te veel of alleen vloeibaar wasmiddel gebruikt en voornamelijk wast op lage temperaturen. Nieuwe wasmachines gebruiken ook steeds minder water, waardoor wasmiddelenresten niet altijd helemaal wegspoelen. Waspoeder in plaats van vloeibaar wasmiddel gebruiken, nauwkeurig doseren en extra spoelen kan helpen dit probleem op te lossen.

Filter wasmachine

Een verstopt filter kan naast lekkage ook een zure of muffe geur veroorzaken. Bij een verstopping van het filter wordt oud waswater niet meer afgevoerd; dit blijft achter in de wasmachine en gaat op den duur stinken. Een filter kan verstopt raken door losgeld of steentjes, maar ook als je bijvoorbeeld erg modderige kleding gewassen hebt.

Afvoer stinkt

Ruikt het naar riool als je hebt gewassen, dan zit het probleem in de wasmachine-afvoer. Tussen de wasmachine en de rioolbuis zit een vrij smalle afvoerbuis waar je de flexibele afvoerbuis van je wasmachine in hangt. Als de wasmachine water afpompt, duwt het weggepompte water de lucht in de afvoerbuis weg. Als de sifon (zwanenhals) van de wastafel droog staat, wordt de rioollucht uit de rioolbuis door de sifon naar buiten geperst.

Dit is eenvoudig op te lossen door de kraan even aan te zetten zodat het sifon zich vult. Helpt dit niet, dan werkt de ontluchting van de rioolbuis niet goed. Je kunt dit controleren: hoor je geborrel vanuit de wasbak tijdens het afpompen, dan wordt de lucht door het water van de sifon gedrukt. In dat geval moet er een ontluchter in het riool geplaatst worden.

Toe aan een nieuwe? Bekijk alle wasmachines op Kieskeurig.nl

Bekijk nu!

Zo kun je je wasmachine reinigen

Regelmatig de wasmachine reinigen is nodig om de vorming van vetluis te voorkomen. Dit houdt in: rubber wasmachine schoonmaken met een doekje, wasmiddelenbakje schoonmaken onder de kraan en ook de ruimte achter het bakje schoonmaken met een doekje. Je zult zien dat er heel wat drab kan ophopen. De wasmachine zelf kun je op verschillende manieren schoonmaken, zoals met schoonmaakazijn, een vaatwastablet of soda.

Lees hier meer tips over het schoonmaken van je wasmachine.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000