Maakt je wasmachine lawaai? Zo krijg je hem stil!
Over de wasmachine kunnen we soms best klagen. De trommel is niet groot genoeg, je mist net die ene handige functie – en erger nog: hij maakt best wat lawaai! Met dat laatste kunnen we je gelukkig helpen, zonder dat je meteen een nieuwe wasmachine hoeft te kopen.
Merk je dat je wasmachine veel lawaai maakt? Dan kun je een aantal simpele stappen ondernemen om dat te tegen te gaan. Zo kun je...
- De beschikbare ruimte in de trommel beter benutten
- Ervoor zorgen dat de wasmachine waterpas staat
- Eens kijken wat er gebeurt als je het aantal toeren verlaagt
Stel, je bent aan het werk of duikt net de studieboeken in, en opeens maakt je wasmachine ontzettend veel lawaai. De trillingen van de wasmachine leiden enorm af, waardoor je je niet meer kunt concentreren op wat er écht belangrijk is. Dat is irritant en een reden om eens te onderzoeken wat je eraan kunt doen. In principe hoeft zoiets geen geld te kosten en ben je bovendien een minimale investering van je tijd kwijt – maar op de langere termijn pakt het positief uit. Welke stappen kun je ondernemen om een lawaaiige wasmachine tegen te gaan?
Tijd voor een nieuwe wasmachine?
Kies er dan eentje die nóg minder lawaai maakt!
Houd rekening met de capaciteit van de wasmachine
De wasmachine kan lawaai maken op het moment dat je niet volop gebruikmaakt van de capaciteit. Wanneer er nog te veel ruimte in de trommel over is, dan kan het natte wasgoed heen en weer gaan bewegen. Daar kan soms zo veel kracht achter zitten dat het hele apparaat begint te bewegen (dat wordt ook weleens 'lopen' genoemd), met als gevolg een boel herrie door al het getril op de grond. Je kunt dat voorkomen door de trommel tot z’n capaciteit te vullen. Gooi de machine niet meteen helemaal tot de nok toe vol, want dan heb je kans dat je was er niet goed schoon uit komt.
🔴 TIP! Een andere tip kan zijn om de was in de trommel meer te balanceren. Was je bijvoorbeeld een kussen? Leg er dan wat handdoeken bij. En als je merkt dat je de wasmachine deze week niet helemaal vol krijgt, wacht dan gewoon een paar dagen. Daarmee kun je dergelijke problemen voorkomen.
Toeren van de wasmachine
Een andere oplossing is het aantal toeren naar beneden bijstellen. Sommige kledingstukken, zoals duur ondergoed of sportkleding, kun je sowieso beter op een laag toerental wassen. In andere gevallen ben je misschien geneigd om het aantal toeren lekker op te krikken. De was is daarna immers sneller droog, aangezien dat hoge toerental meer water uit de kleding perst. Stoor je je aan het geluid van die draaiende trommel, schakel 'm dan een keertje naar een stand lager. Je was moet dan wat langer drogen, maar het kan de vermindering in decibellen waard zijn – vooral als je de was buiten kunt laten drogen.
Controleer de wasmachine goed
Heb je de wasmachine alweer een tijdje geleden geïnstalleerd, maar werken onze tips niet? Dan is het tijd om het apparaat eens goed te controleren. Ten eerste moet je achterhalen of het apparaat wel waterpas staat. Gebruik hiervoor een goede waterpas en leg die boven op de machine. Zit het bubbeltje in het midden van de twee lijntjes? Dan staat die goed. Zit het bubbeltje er (net) buiten, dan moet je iets aan de positie doen. Waarschijnlijk staat het apparaat op vier schroefpootjes die je kunt uitschuiven en intrekken. Hoe dat bij jouw machine precies werkt, lees je in de handleiding.
Het kan daarnaast helpen om het filter even na te lopen. Dat moet immers vaak worden gecontroleerd en schoongemaakt, zodat de wasmachine goed z’n werk kan blijven doen. Als er te veel troep in zit (zoals stof of andere viezigheid) en het apparaat dat niet meer kwijt kan, kan de wasmachine onnodig gaan trillen. Meestal zit het filter aan de voorzijde, achter een klepje. En als we dan toch bezig zijn: leeg dan meteen even de slang met vies water. Als je ervoor zorgt dat je wasmachine tiptop in orde is, kan die z’n werk goed en relatief stil uitvoeren.
Tot slot nemen we nog even de was zelf onder de loep. Het kan namelijk zijn dat je opeens getik uit de trommel hoort komen. Wat betekent dat? Waarschijnlijk zat er dan nog iets in je broekzak – denk aan een sleutel of een muntje. Dergelijke spullen zorgen niet alleen voor een irritant geluid, maar kunnen ook de wasmachine schade toebrengen, bijvoorbeeld als ze in een afvoer terechtkomen. Reden te meer om het filter en de afvoerslang regelmatig te controleren. Maak je wasmachine daarnaast één of twee keer per jaar schoon, zodat je er lekker lang mee kunt doen.
Mocht de herrie écht niet ophouden, dan kun je nog een monteur inschakelen. Misschien vindt die iets onder de motorkap van je wasmachine wat voor herrie zorgt. Wasmachines horen zo’n tien jaar mee te gaan, dus houd dat ook altijd in je achterhoofd. Mocht je na die tien jaar simpelweg niet tevreden zijn over de kwaliteit van je huidige wasmachine, overweeg dan eens een ander merk.