Last van vetluis in je wasmachine? Dit moet je doen

© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Last van vetluis in je wasmachine? Dit moet je doen

Wassen & drogen

Geplaatst: 24 februari 2023 - 18:31

Aangepast: 1 maart 2023 - 14:40

Redactie

Heb je weleens gemerkt dat je wasgoed na het wassen nog steeds stinkt en dat er vlekken op zitten? Dan is de kans groot dat je last hebt van vetluis of wasluis. Dat zijn twee namen voor hetzelfde verschijnsel: de grijzige substantie die zich ophoopt in je wasmachine en die je wasgoed aantast. Gelukkig kun je er wel wat tegen doen!

In dit artikel leggen we uit: wat vetluis is | hoe vetluis ontstaat | hoe je vetluis verwijdert | hoe je vetluis voorkomt.

Wat ís vetluis?

Vetluis is in feite een mengsel van zeeprestjes, huidschilfers, lichaamsvet en ander organisch materiaal in je wasmachine. Het is een voedingsbodem voor bepaalde bacteriën. Het ziet eruit als een grijzige substantie die zich ophoopt op bepaalde plekken, bijvoorbeeld in de rubberen ring rond de deur van je wasmachine.

Vetluis is niet alleen vies (je ruikt het wanneer je er last van hebt en je was wordt niet meer helemaal fris), maar als je wasluis niet aanpakt, kan het ook schadelijk zijn voor je wasmachine. Het kan zich verspreiden naar de slangen van je wasmachine en zelfs schade veroorzaken aan de waterniveauregeling. Dit kan uiteindelijk leiden tot dure reparaties.

Vetluis (wasluis) hoopt zich vaak op in de rubberen afsluitring van de deur van je wasmachine.

© Aleksej - stock.adobe.com

 Lees ook: De meest voorkomende wasmachinestoringen én oplossingen

Hoe ontstaat vetluis?

Maar hoe ontstaat vetluis eigenlijk? De belangrijkste oorzaak is lage temperaturen tijdens het wassen. Tegenwoordig wassen we steeds vaker op lage temperaturen om het milieu te sparen, maar hierdoor overleven bacteriën gemakkelijker - pas bij temperaturen boven de 75 graden Celsius worden ze vernietigd. Ook het gebruik van teveel wasmiddel kan een factor zijn, omdat vetluis zich voedt met zeepresten. Vooral moderne wasmiddelen die veel silicaat-klei bevatten zijn een favoriete maaltijd voor deze bacterie. Heb je de keuze tussen vloeibaar wasmiddel en poederwasmiddel? Vloeibaar wasmiddel laat zich wat minder makkelijk doseren, waardoor je snel uitschiet en te veel gebruikt. Waspoeder kun je beter en preciezer afmeten.

Gebruik niet te veel wasmiddel, dat scheelt al een hoop.

© uflypro - stock.adobe.com

Vetluis verwijderen

Gelukkig is het mogelijk om vetluis te verwijderen en te voorkomen. Een ouderwetse kookwas is bijvoorbeeld een eenvoudige en effectieve manier om vetluis te verwijderen. Draai een programma op 90 graden (minimaal 75 graden) zónder wasgoed en voeg een halve liter schoonmaakazijn toe aan het wasmiddelbakje. Doe dit minstens eenmaal per half jaar en je wasmachine zal weer als nieuw zijn.

 

Draai minimaal eens per half jaar een kookwas op 90 graden.

Vetluis voorkomen

Om vetluis te voorkomen, kun je ook enkele maatregelen nemen. Gebruik bijvoorbeeld wat minder wasmiddel. Moderne wasmiddelen zijn heel erg geconcentreerd; je gebruikt dus al snel genoeg. Als je in een gebied met zacht water woont, kun je nóg zuiniger doseren. Daarnaast is het belangrijk om, zoals we hierboven al uitgelegd hebben, regelmatig een kookwas te draaien om je wasmachine schoon te houden. Maak ook het wasmiddelbakje en de rubberen rand in de wastrommel regelmatig schoon. Laat het deurtje van de wasmachine na het wassen altijd openstaan en zorg dat de trommel goed droog is. Een vochtige omgeving is namelijk een ideale plek voor bacteriën en dat wil je juist voorkomen.

Maak ook regelmatig het wasmiddelbakje schoon.

© gradt - stock.adobe.com

 Kortom, vetluis is een vervelend probleem dat niet alleen je wasgoed kan aantasten, maar ook schade kan veroorzaken aan je wasmachine. Gelukkig kun je met de juiste maatregelen vetluis verwijderen en voorkomen!

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000