Vetluis in je wasmachine? Zo kom je er vanaf!

© Lost_in_the_Midwest

Vetluis in je wasmachine? Zo kom je er vanaf!

Geplaatst: 20 maart 2024 - 09:47

Redactie ID.nl

Je haalt je was uit de machine ... en er zitten nog steeds vlekken op. Bovendien ruikt het ook vies. Hoe dan? Waarschijnlijk heb je last van vetluis: de grijzige substantie die zich ophoopt in je wasmachine (vooral in het rubber bij de deur). In dit artikel lees je hoe je voorgoed afrekent met vetluis.

Lees ook: Wasmachine ontkalken, zo doe je dat!

Wat ís vetluis?

Vetluis is een mix van zeeprestjes, dode huidcellen, lichaamsvet en andere organische rommel die zich na verloop van tijd ophoopt in je wasmachine. Het is een ideale broedplaats voor bacteriën. Je herkent het als dat grauwe goedje dat zich vastzet in de rubberen manchet rond de deur.

Vetluis is niet alleen vies (je ruikt het en je was wordt niet meer helemaal fris), maar als je wasluis niet aanpakt, kan het op den duur ook schade veroorzaken aan je wasmachine. Het kan zich ophopen in zowel de watertoevoer- als de waterafvoerslang en daar voor verstoppingen zorgen. Daarnaast kan het ook de drukregelaar en het waterniveausysteem van de machine aantasten. Die systemen regelen hoeveel water er bij elke cyclus wordt toegevoerd. Als ze verstopt raken met vetluis, kan de machine de waterhoeveelheden niet meer goed instellen. Bij heel veel vetluis wordt de hele wasmachine extra belast, wat de algemene levensduur van de motor en andere vitale onderdelen kan verkorten.

Wasmachine schoonmaken

© Sergey Mironov/ Sergeymironov.com

Vetluis (wasluis) hoopt zich vaak op in de rubberen afsluitring van de deur van je wasmachine.

 Lees ook: De meest voorkomende wasmachinestoringen én oplossingen

Zo ontstaat vetluis

Maar hoe ontstaat vetluis eigenlijk? De belangrijkste oorzaak is lage temperaturen tijdens het wassen. Tegenwoordig wassen we steeds vaker op lage temperaturen om het milieu te sparen, maar hierdoor overleven bacteriën gemakkelijker - pas bij temperaturen boven de 75 graden Celsius worden ze vernietigd.

Een belangrijke factor voor vetluisvorming is het gebruik van te veel wasmiddel, aangezien vetluis zich voedt met de achtergebleven zeepresten. Het maakt daarbij niet zozeer uit of je een vloeibaar wasmiddel of waspoeder gebruikt.

Kleine wasjes, grote wasjes

Voor elk huishouden is er wel een passende wasmachine!

Zo verwijder je vetluis

Gelukkig is het mogelijk om vetluis te verwijderen en te voorkomen. Een ouderwetse kookwas is bijvoorbeeld een eenvoudige en effectieve manier om vetluis te verwijderen. Draai een programma op het liefst 90 graden (Of op minimaal 75 graden) zónder wasgoed en voeg een halve liter schoonmaakazijn toe aan het wasmiddelbakje. Doe dit minstens eenmaal per half jaar om je wasmachine schoon te houden. 

Vetluis in je wasmachine? Zo kom je er vanaf!-22352552

Draai minimaal eens per half jaar een kookwas op 90 graden.

Zo voorkom je vetluis

Om vetluis te voorkomen, kun je ook enkele maatregelen nemen. Gebruik bijvoorbeeld wat minder wasmiddel. Moderne wasmiddelen zijn heel erg geconcentreerd; je gebruikt dus al snel genoeg. Als je in een gebied met zacht water woont, kun je nóg zuiniger doseren. Daarnaast is het belangrijk om, zoals we hierboven al uitgelegd hebben, regelmatig een kookwas te draaien om je wasmachine schoon te houden. Maak ook het wasmiddelbakje en de rubberen rand in de wastrommel regelmatig schoon. Laat het deurtje van de wasmachine na het wassen altijd openstaan en zorg dat de trommel goed droog is. Een vochtige omgeving is namelijk een ideale plek voor bacteriën en dat wil je juist voorkomen.

Vies wasmiddelbakje

© Юля Бурмистрова

Maak ook het wasmiddelbakje geregeld schoon.

Dáááág, vetluis!

Kortom, vetluis is een vervelend probleem dat niet alleen je wasgoed kan aantasten, maar ook schade kan veroorzaken aan je wasmachine. Gelukkig kun je met de juiste maatregelen vetluis verwijderen en voorkomen!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten

ID.nl - onderdeel van Reshift Digital B.V. © 2024 | Nijverheidsweg 18, 2031CP, Haarlem