De meest voorkomende wasmachinestoringen én oplossingen

© Goffkein - stock.adobe.com

De meest voorkomende wasmachinestoringen én oplossingen

Geplaatst: 29 januari 2023 - 18:31

Aangepast: 3 februari 2023 - 22:07

Ronald Smit

Geeft jouw wasmachine een storing? Zelfs de beste en duurste wasmachine zal ooit eens dienst weigeren. Het kan zijn dat de machine echt stuk is, maar ook dat de oorzaak eigenlijk heel simpel is. Vaak wordt een weinigzeggende foutcode op een display getoond, en daar mag je het mee doen. Direct de monteur maar bellen dan? Dat is niet nodig!

 

Pas op met hobby-reparaties!

Wist je dat veel wasmachinestoringen helemaal niet in de machine zelf optreden? Het gaat heel vaak om simpele problemen met de watertoevoer, waterafvoer en meer van dat soort dingen. Maar ...

Voordat we je verder op weg helpen in dit artikel, eerst een stevige waarschuwing vooraf. Water en elektriciteit vormen een potentieel dodelijke combinatie. Ga nooit zelf aan een wasmachine sleutelen als je er geen verstand van hebt. De kans dat er iets misgaat is levensgroot. Ga je toch zelf aan de slag, dan trek je natuurlijk eerst de stekker van de machine uit het stopcontact en sluit je de watertoevoer af.

De meest voorkomende wasmachinestoringen én oplossingen-24889910

© PARILOV EGENIY

Ga je toch zelf aan de wasmachine sleutelen? Ontkoppel eerst de water- en stroomtoevoer.

Dit moet je doen bij wasmachine foutcodes

Als je wasmachine een foutmelding toont en verdere dienst weigert, hoef je gelukkig in veel gevallen helemaal geen gereedschap tevoorschijn te halen. Wat je wel moet doen, dat kun je achterhalen aan de hand van de foutmelding. Eerst het slechte nieuws: ieder merk heeft z’n eigen nietszeggende foutcodes in gebruik, soms zijn er ook nog verschillen bij machines van hetzelfde merk. Check in ieder geval de handleiding. Met een beetje geluk worden de meest voorkomende en simpel te verhelpen foutcodes daarin uitgelegd. Niets te vinden? Dan vonden we deze site voor je, waar een berg aan mogelijke foutcodes per merk te vinden is.

Google zoekresultaten wasmachine foutcode

Zoek de foutcode die je machine geeft eens op met bijvoorbeeld Google.

Heb je achterhaald wat de foutcode betekent? Gelukkig kun je een hele hoop voorkomende problemen met je wasmachine heel simpel oplossen. We geven je hierna de oplossing voor de meest voorkomende problemen.

Probleem met de watertoevoer

Allereerst gaat het vaak mis met de watertoevoer. Dat levert op een Bosch of Siemens (bij uitzondering gebruiken deze merken dezelfde codes) bijvoorbeeld de foutcode F1 of E05 op, terwijl – eveneens als voorbeeld – een Whirlpool dat meldt onder code FH. Behalve dat de wasmachine de wat ‘onheilspellende’ code laat zien doet het apparaat verder niets. Logisch, want vermoedelijk stroomt er geen druppel (of veel te weinig) water de machine in.

Vaak is een dubbelgevouwen waterslang aan de achterkant de oorzaak, al kan die ook weer een eigen foutcode betreffende het waterpeil genereren (bijvoorbeeld AEG met E30, E31, E32 of E33). Als de waterslang beschadigd lijkt, vervang die dan altijd gelijk om lekkage te voorkomen!

Is de waterslang niet het probleem? Het overkomt de besten – écht – dat de waterkraan voor de wasmachine is dichtgedraaid. Een andere oorzaak kan zijn dat er een storing is bij je waterleidingbedrijf, met daardoor geen of te weinig waterdruk. Even kijken of er uit andere kranen in je huis wél water komt. Niet? Dan misschien eens een telefoontje richting waterprovider plegen.

Waterkraan wasmachine

© Pietersma - stock.adobe.com

Weet je zeker dat de kraan open staat?

Foutmelding waterafvoer

Het toegevoerde water moet uiteindelijk ook weer afgevoerd kunnen worden. En dat levert eveneens een reeks bekende én veelal eenvoudig te verhelpen foutcodes op. Kan jouw wasmachine op een gegeven moment z’n water niet of niet goed kwijt, dan uit zich dat wederom als een foutcode. Voorbeelden zijn Samsung met 5E of E2 of Miele met F11. Het kan weer gaan om een geknikte slang of een verstopte of geblokkeerde afvoer buiten de machine. Is de slang net te kort en maakt hij daardoor een te korten bocht, dan kun je die met een verlengsetje eenvoudig verlengen.

Of er is simpelweg een filter verstopt. En dan is het een kwestie van het filter uit de machine halen en goed schoonmaken, waarna alles weer naar behoren werkt. En omdat voorkomen beter is dan genezen, kun je dat filter beter met regelmaat reinigen. Lees hier meer over het preventief onderhoud van je wasmachine: Je wasmachine onderhouden? Let dan hier op!

Misschien ook interessant om te lezen: Wat kun je doen als je wasmachine stinkt?

Foutcode over de motor

Mogelijk van meer serieuze aard zijn motor-foutmeldingscodes. Mogelijk, want soms is de oorzaak van ’t probleem verrassend simpel. Een te volle trommel leidt tot overbelasting van de motor en een daaruit volgende motor-foutcode (bijvoorbeeld Indesit, F02, F05, F06 of F11). Wat dan kan helpen is het wasgoed verwijderen, een half uurtje wachten (dan kan de motor rustig afkoelen) en vervolgens een was draaien met een lege trommel. Werkt alles dan weer naar behoren, dan is je probleem opgelost. Waarbij je moet onthouden dat je de trommel niet té vol propt. Verdwijnt de code niet? Dan is het wellicht tijd om een monteur te laten komen.

Heb je een wasmachine die gebruikmaakt van een motor met koolborstels? Dan slijten deze langzaam maar zeker. Vervangen is niet duur en moet eens in de zoveel tijd gebeuren. Er zijn ook wasmachines met borstelloze motoren, maar die meestal zijn wel duurder in aanschaf.

Wasmachine met was erin

Vul de trommel van je wasmachine niet tot aan de nok toe.

Waterlek in de wasmachine?

Een potentieel vervelende categorie foutmeldingscodes betreft die rondom lekkages. Het kán hier gelukkig ook weer over iets heel simpels gaan. Check ten eerste weer of alles in orde is met de afvoerslang, en ook een verstopt filter is een bekende boosdoener. Zelfs een vervuild zeepbakje is een mogelijke oorzaak.

Vind je het probleem niet in deze dingen, trek dan de stekker van de wasmachine uit het stopcontact en draai de watertoevoer dicht. Als er water in het inwendige van de machine terecht is gekomen, kan dan tot vervelende situaties en verder oplopende kosten leiden. Bel in dat geval altijd een monteur. Bij bijvoorbeeld LG levert de detectie van een waterlek trouwens de foutcode AE op.

Washok ondergelopen met water

© Robert Kneschke

Daarom moet die kraan dus dicht als je de oorzaak van een lek niet kunt achterhalen.

Vaak simpele oorzaken, soms kostbaar

Heel vaak geldt – gelukkig – dat ook de meer serieuze interne problemen van een wasmachine door een monteur vrij eenvoudig op te lossen zijn. De oorzaak kan een losgeschoten elektrisch verbindingsstekkertje zijn, versleten koolborstels van de motor, enzovoort. Dat is allemaal betaalbaar te repareren.

Helaas kunnen er ook duurdere defecten zijn, waarbij je dan moet beslissen of je het de reparatie nog waard vindt, of dat het beter is dan maar naar een nieuwe wasmachine uit te kijken. Valt een reparatie binnen de garantie, dan is er vanzelfsprekend niks aan de hand. Bovendien krijg je meestal op de reparatie (en/of) het vervangen onderdeel ook weer garantie.

0

Powered by

logo

Nogmaals: ga niet zelf sleutelen aan een wasmachine, tenzij je exact weet waar je mee bezig bent. Moderne wasmachines zijn computergestuurd en hebben een berg aan sensoren aan boord. Repareer je iets maar 'ziet' de sensor dat niet? Soms moet er ook nog iets in de computer aangepast worden om de reparatie door te voeren. Dus dan zit je nog steeds met een machine die niet werkt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten