ID.nl logo
De meest voorkomende wasmachinestoringen én oplossingen
© Goffkein - stock.adobe.com
Huis

De meest voorkomende wasmachinestoringen én oplossingen

Geeft jouw wasmachine een storing? Zelfs de beste en duurste wasmachine zal ooit eens dienst weigeren. Het kan zijn dat de machine echt stuk is, maar ook dat de oorzaak eigenlijk heel simpel is. Vaak wordt een weinigzeggende foutcode op een display getoond, en daar mag je het mee doen. Direct de monteur maar bellen dan? Dat is niet nodig!

 

In dit artikel lees je:

  • Dat je moet oppassen met het zelf repareren van (moderne) wasmachines
  • Wat foutcodes zijn en waar je de betekenis kunt vinden
  • Dat sommige foutcodes héél eenvoudig zelf te verhelpen zijn
  • Dat je het best regelmatig preventief onderhoud kunt uitvoeren

Lees ook: Welk wasprogramma moet ik gebruiken? Alle wassymbolen uitgelegd

Pas op met hobby-reparaties!

Wist je dat veel wasmachinestoringen helemaal niet in de machine zelf optreden? Het gaat heel vaak om simpele problemen met de watertoevoer, waterafvoer en meer van dat soort dingen. Maar ...

Voordat we je verder op weg helpen in dit artikel, eerst een stevige waarschuwing vooraf. Water en elektriciteit vormen een potentieel dodelijke combinatie. Ga nooit zelf aan een wasmachine sleutelen als je er geen verstand van hebt. De kans dat er iets misgaat is levensgroot. Ga je toch zelf aan de slag, dan trek je natuurlijk eerst de stekker van de machine uit het stopcontact en sluit je de watertoevoer af.

TIP: nieuwe technieken Zelfs als je ‘vroeger’ je hand niet omdraaide voor reparaties aan een wasmachine (schakelmechaniek, snaar of koolborstels vervangen etc), bedenk dan dat moderne wasmachines veel complexer in elkaar zitten. En daarvoor is vaak specifieke kennis nodig.

©PARILOV EGENIY

Dit moet je doen bij wasmachine foutcodes

Als je wasmachine een foutmelding toont en verdere dienst weigert, hoef je gelukkig in veel gevallen helemaal geen gereedschap tevoorschijn te halen. Wat je wel moet doen, dat kun je achterhalen aan de hand van de foutmelding. Eerst het slechte nieuws: ieder merk heeft z’n eigen nietszeggende foutcodes in gebruik, soms zijn er ook nog verschillen bij machines van hetzelfde merk. Check in ieder geval de handleiding. Met een beetje geluk worden de meest voorkomende en simpel te verhelpen foutcodes daarin uitgelegd. Niets te vinden? Dan vonden we deze site voor je, waar een berg aan mogelijke foutcodes per merk te vinden is.

Tip: Onvindbare foutcode Loop je tegen een foutcode aan die niet op de hierboven genoemde site te vinden is? Google dan eerst eens op iets als ‘error code’ en dan het merk en typenummer van je wasmachine. Grote kans dat je dan wel wat vindt. Ook bellen naar de helpdesk van de wasmachinefabrikant kan dan uitkomst bieden. En je weet dan meteen of de oorzaak simpel zelf is op te lossen of niet.

Heb je achterhaald wat de foutcode betekent? Gelukkig kun je een hele hoop voorkomende problemen met je wasmachine heel simpel oplossen. We geven je hierna de oplossing voor de meest voorkomende problemen.

Probleem met de watertoevoer

Allereerst gaat het vaak mis met de watertoevoer. Dat levert op een Bosch of Siemens (bij uitzondering gebruiken deze merken dezelfde codes) bijvoorbeeld de foutcode F1 of E05 op, terwijl – eveneens als voorbeeld – een Whirlpool dat meldt onder code FH. Behalve dat de wasmachine de wat ‘onheilspellende’ code laat zien doet het apparaat verder niets. Logisch, want vermoedelijk stroomt er geen druppel (of veel te weinig) water de machine in.

Vaak is een dubbelgevouwen waterslang aan de achterkant de oorzaak, al kan die ook weer een eigen foutcode betreffende het waterpeil genereren (bijvoorbeeld AEG met E30, E31, E32 of E33). Als de waterslang beschadigd lijkt, vervang die dan altijd gelijk om lekkage te voorkomen!

Is de waterslang niet het probleem? Het overkomt de besten – écht – dat de waterkraan voor de wasmachine is dichtgedraaid. Een andere oorzaak kan zijn dat er een storing is bij je waterleidingbedrijf, met daardoor geen of te weinig waterdruk. Even kijken of er uit andere kranen in je huis wél water komt. Niet? Dan misschien eens een telefoontje richting waterprovider plegen.

Tip: Waterdruk Het komt gelukkig nauwelijks meer voor in Nederland. Maar als je op een plek woont waar de waterdruk permanent aan de lage kant is, kan je wasmachine regelmatig stoppen met een watertoevoer-fout. In dat geval is het zaak om je waterleidingmaatschappij om een solide oplossing te vragen.

©Pietersma - stock.adobe.com

Foutmelding waterafvoer

Het toegevoerde water moet uiteindelijk ook weer afgevoerd kunnen worden. En dat levert eveneens een reeks bekende én veelal eenvoudig te verhelpen foutcodes op. Kan jouw wasmachine op een gegeven moment z’n water niet of niet goed kwijt, dan uit zich dat wederom als een foutcode. Voorbeelden zijn Samsung met 5E of E2 of Miele met F11. Het kan weer gaan om een geknikte slang of een verstopte of geblokkeerde afvoer buiten de machine. Is de slang net te kort en maakt hij daardoor een te korten bocht, dan kun je die met een verlengsetje eenvoudig verlengen.

Of er is simpelweg een filter verstopt. En dan is het een kwestie van het filter uit de machine halen en goed schoonmaken, waarna alles weer naar behoren werkt. En omdat voorkomen beter is dan genezen, kun je dat filter beter met regelmaat reinigen. Lees hier meer over het preventief onderhoud van je wasmachine: Je wasmachine onderhouden? Let dan hier op!

Tip: Filter Oogt het filter op het eerste gezicht schoon? Kijk dan nog eens extra goed. Soms zit er ergens een knoop of ander kleding-onderdeel ‘verstopt’ en houdt dit een goede waterdoorvoer tegen.

Misschien ook interessant om te lezen: Wat kun je doen als je wasmachine stinkt?

Foutcode over de motor

Mogelijk van meer serieuze aard zijn motor-foutmeldingscodes. Mogelijk, want soms is de oorzaak van ’t probleem verrassend simpel. Een te volle trommel leidt tot overbelasting van de motor en een daaruit volgende motor-foutcode (bijvoorbeeld Indesit, F02, F05, F06 of F11). Wat dan kan helpen is het wasgoed verwijderen, een half uurtje wachten (dan kan de motor rustig afkoelen) en vervolgens een was draaien met een lege trommel. Werkt alles dan weer naar behoren, dan is je probleem opgelost. Waarbij je moet onthouden dat je de trommel niet té vol propt. Verdwijnt de code niet? Dan is het wellicht tijd om een monteur te laten komen.

Heb je een wasmachine die gebruikmaakt van een motor met koolborstels? Dan slijten deze langzaam maar zeker. Vervangen is niet duur en moet eens in de zoveel tijd gebeuren. Er zijn ook wasmachines met borstelloze motoren, maar die meestal zijn wel duurder in aanschaf.

Waterlek in de wasmachine?

Een potentieel vervelende categorie foutmeldingscodes betreft die rondom lekkages. Het kán hier gelukkig ook weer over iets heel simpels gaan. Check ten eerste weer of alles in orde is met de afvoerslang, en ook een verstopt filter is een bekende boosdoener. Zelfs een vervuild zeepbakje is een mogelijke oorzaak.

Vind je het probleem niet in deze dingen, trek dan de stekker van de wasmachine uit het stopcontact en draai de watertoevoer dicht. Als er water in het inwendige van de machine terecht is gekomen, kan dan tot vervelende situaties en verder oplopende kosten leiden. Bel in dat geval altijd een monteur. Bij bijvoorbeeld LG levert de detectie van een waterlek trouwens de foutcode AE op.

Tip: aardlekschakelaar Heb je de oorzaak van een waterlek gevonden en opgelost (of op laten lossen) en de wasmachine gaat niet meer aan? Dan kan het zijn dat de aardlekschakelaar in de meterkast gereset moet worden. Daarna moet alles weer naar behoren werken. Blijft de aardlekschakelaar steeds weer afschakelen, dan is het tijd om toch die monteur te bellen.

©Robert Kneschke

Vaak simpele oorzaken, soms kostbaar

Heel vaak geldt – gelukkig – dat ook de meer serieuze interne problemen van een wasmachine door een monteur vrij eenvoudig op te lossen zijn. De oorzaak kan een losgeschoten elektrisch verbindingsstekkertje zijn, versleten koolborstels van de motor, enzovoort. Dat is allemaal betaalbaar te repareren.

Helaas kunnen er ook duurdere defecten zijn, waarbij je dan moet beslissen of je het de reparatie nog waard vindt, of dat het beter is dan maar naar een nieuwe wasmachine uit te kijken. Valt een reparatie binnen de garantie, dan is er vanzelfsprekend niks aan de hand. Bovendien krijg je meestal op de reparatie (en/of) het vervangen onderdeel ook weer garantie.

Tip: Garantie op reparaties Maak bij voorkeur gebruik van een erkend reparatiebedrijf, dan weet je zeker dat je in geval van problemen met het vervangen of gerepareerde onderdeel aanspraak kan maken op reparatiegarantie. Bij een beunhaas gaat dat niet lukken.

Nogmaals: ga niet zelf sleutelen aan een wasmachine, tenzij je exact weet waar je mee bezig bent. Moderne wasmachines zijn computergestuurd en hebben een berg aan sensoren aan boord. Repareer je iets maar 'ziet' de sensor dat niet? Soms moet er ook nog iets in de computer aangepast worden om de reparatie door te voeren. Dus dan zit je nog steeds met een machine die niet werkt.

▼ Volgende artikel
Maakt je blender lawaai? Zo los je het op
© InsideCreativeHouse
Huis

Maakt je blender lawaai? Zo los je het op

Een blender of een keukenmachine maakt geluid, dat is nu eenmaal zo. Er zitten bewegende onderdelen in, en er komt flink wat kracht bij kijken. Maar wat als je blender meer lawaai maakt dan zou moeten? Gelukkig kun je dat vaak zelf oplossen. Hier lees je hoe.

In dit artikel lees je:

  • Waarom je blender zo'n herrie maakt
  • Dat dat eigenlijk best logisch is
  • Dat je er (misschien) toch iets aan kunt doen

Lees ook: 9 dingen die je óók met je blender kunt maken

Waarom maakt mijn blender lawaai? 

De messen van een blender draaien doorgaans in de rondte met zo'n 20.000 toeren per minuut – bijna tien keer zo veel als de wielen van je auto als je lekker aan het cruisen bent. Geen wonder dus dat daar wat geluid bij komt kijken. 

Oudere blenders maken vaak meer lawaai dan nieuwe, en hoe langer je je blender hebt, des te meer geluid hij gaat maken, omdat de onderdelen verouderd raken. Daar is verder weinig aan te doen, behalve een nieuwe blender kopen. 

Stille blenders

Er zijn steeds meer stille blenders op de markt, al blijven ze natuurlijk altijd geluid maken. Doorgaans geldt dat hoe krachtiger het model, des te hoger de geluidsproductie. Denk dus goed na of je wel de krachtigste blender nodig hebt, of dat je het met een simpeler – en stiller! – model af kan. 

Fabrikanten doen er ook steeds meer aan om het geluid tegen te houden, bijvoorbeeld door een geluidsreductiesysteem en een slimme vorm van de messen en de glazen kan. Nieuwer is niet altijd beter, maar in dit geval vaak wel. 

©HP

Resonantie

Een van de hoofdredenen van een luide blender is de resonantie in de rest van je keuken. Probeer je blender maar eens op te tillen tijdens het blenden: dan hoor je meteen een stuk minder. Dat komt doordat het geluid doordreunt in het keukenblad, of zelfs in de muren waar de blender bij in de buurt staat. 

Zorg er dus voor dat de blender zo vrij mogelijk staat, niet tegen de muur en er ook niet vlakbij. Je kunt ook tijdelijk een handdoek of theedoek onder de blender leggen om het doordreunen te voorkomen, al moet je er wel voor zorgen dat het apparaat waterpas blijft staan. 

Veel blenders en keukenmachines hebben zuignappen, zodat ze wel op hun plek blijven staan, maar niet direct met het aanrechtblad in aanraking komen. Dat scheelt ook weer een slok op een smoothie! 

Conclusie

Je blender maakt nu eenmaal geluid, daar is weinig aan te doen. Je kunt het wel binnen de perken houden door te zorgen dat de blender goed waterpas staat en dat alle onderdelen goed schoon zijn. Zet hem niet tegen of in de buurt van de muur, en zet hem eventueel op een handdoek of theedoek om de ergste trillingen te voorkomen. En anders kun je natuurlijk altijd op zoek gaan naar een nieuwe, stille blender.

▼ Volgende artikel
Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps
© Kaspars Grinvalds - stock.adobe.com
Huis

Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

Google Maps is een veelgebruikte navigatie-app binnen zowel Android als iOS. Veel mensen zijn inmiddels gewend aan die app en hebben geen behoefte aan alternatieven. Maar als je om je heen kijkt, zijn er genoeg kaarten-apps die de moeite waard zijn.

In dit korte overzicht zetten we vier apps in het zonnetje. Mocht je Google Maps zat zijn, of minder van Google afhankelijk willen zijn, dan kun je één van de onderstaande apps uitproberen:

  1. Here WeGo
  2. Apple Maps
  3. Waze
  4. OsmAnd

Ook interessant: Maak kennis met Waze: een slim alternatief voor Google Maps

Google Maps is inmiddels meer dan alleen een app voor het navigeren. Je kunt er eveneens informatie over je omgeving of buurt mee opzoeken, en zodoende leuke plekjes ontdekken. Ook biedt de app informatie over bijvoorbeeld files en de luchtkwaliteit. Daarnaast laten mensen er zelf recensies en foto's op achter, waardoor je nog een beter beeld krijgt van wat er in jouw omgeving gebeurt. En vergeet de Steet View-functie niet om een omgeving elders op de wereld te verkennen.

Maar dit is natuurlijk niet de enige dienst die je op deze manier op je smartphone kunt gebruiken. In dit artikel bieden we vier alternatieven voor Google Maps aan.

GRATIS OF BETAALD? Alle apps die we in dit artikel noemen zijn gratis te gebruiken. Alleen in het geval van OsmAnd kun je eventueel kiezen voor een abonnement, met prijzen variërend van 1,82 tot 39,99 euro.

1- Here WeGo

De eerste app in dit korte lijstje is Here WeGo. Dit is een gratis te downloaden app, die in de basis hetzelfde doet als Google Maps – maar dan zonder Google. Je hebt toegang tot verschillende soorten navigatieopties, zoals wandelen, met de auto of het ov, en kunt directies opvragen die je van deur tot deur brengt. Daarnaast zijn er allerlei mogelijkheden waarmee je de reis, ongeacht het voertuig, personaliseert. Zo kun je kiezen voor de snelste of de kortste route (het verschil zit hem in snelheid) en of je in realtime omgeleid wil worden wanneer dat nodig is. Zo kan Here WeGo rekening houden met files en eventueel oponthoud. Verder zijn er twee weergavemodi: een zoals in Google Maps en een met een satellietbeeld van de omgeving.

Here WeGo is beschikbaar voor Android en iOS.

Watch on YouTube

🚲Leestip: Ga eropuit! De beste sites en apps voor wandelen en fietsen

2- Apple Maps

We kunnen het ons bijna niet voorstellen dat je dit niet weet als je een iPhone hebt, maar Apple biedt met zijn eigen kaartenapplicatie Apple Maps ook een prima alternatief voor Google Maps aan. Hoewel de software eerder onbruikbaar was, heeft de app de afgelopen jaren flinke sprongen vooruit gemaakt. Had je de app eerder afgeschreven, dan kun je je er nu aan wagen. Net zoals bij andere navigatie-applicaties heb je de keuze uit verschillende reisopties, zoals met de auto, de fiets en bijvoorbeeld een taxi. Apple Maps biedt routenavigatie, locatie delen, plaatskaarten en een interactieve 3D-weergave aan van allerlei omgevingen. Zo krijg je een beter beeld van wat er te beleven valt, of hoe er een stad, dorp of weg vormgegeven is.

Apple Maps is alleen beschikbaar voor iOS.

Watch on YouTube

3- Waze

Mocht je iemand zijn die uit het Google-ecosysteem wil stappen, of minder van Google afhankelijk wil zijn, dan is Waze wellicht niet de beste optie. Google is namelijk eigenaar van deze app. Maar voor andere gebruikers kan dit wel een goed alternatief zijn. Veel van de informatie die Waze presenteert, is namelijk afkomstig vanuit de community. Gebruikers houden andere mensen dus op de hoogte. Daardoor krijg je veel meer updates in realtime over wat er om je heen gebeurt of wanneer je eenmaal de weg op gaat. Ongelukken en dergelijke zijn daardoor geen verrassingen meer. Waze kan bovendien razendsnel andere routes aanbieden, en je kunt van tevoren aangeven dat je bepaalde wegen of gebieden wilt vermijden.

Waze is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Watch on YouTube

4- OsmAnd

OsmAnd is tot slot een navigatieapplicatie die volop gebruikmaakt van opensource-informatie. In dit geval gaat het om de data van OpenStreetMap. Dat is niet het enige dat dit zo'n sterke app maakt. Want OsmAnd legt voornamelijk de nadruk op offline gebruik. Zo kunnen gebruikers niet alleen hun eigen omgeving, maar ook gewoon de kaart van een volledig land offline beschikbaar maken. Dat zal de app dan ook meteen vragen op het moment dat je hem voor het eerst opent. Daardoor kun je niet alleen data besparen, ook heb je gewoon een goede kaart tot je beschikking wanneer je in een gebied bent met slecht internet. Verder is het fijn om te zien dat OsmAnd de basis op orde heeft als het gaat om de interface en navigatieopties. Alle basale functies die je mag verwachten van een kaartenapp zit in OsmAnd, dus je hoeft niets te missen.

OsmAnd is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Watch on YouTube

Liever een losse navigatie voor in je auto?

Voordeel: leidt je niet af met appjes en meldingen