Wasgoed sorteren: zo maak je het niet te bont
Geplaatst: 21 januari 2024 - 11:31
Redactie ID.nl
Het is een klusje van niks, maar als je het niet doet, kun je er je kleding flink mee verpesten. Inderdaad, we hebben het over het sorteren van de was. Door niet alleen te scheiden op kleur, maar ook op materiaaltype en vuilgraad, zorg je dat je was stralend uit de machine komt. Inderdaad, een kind kan de was doen!
Lees ook: Dit wil je weten over de wasprogramma’s van je wasmachine
De was doen: zo'n huishoudelijke taak die zeker een paar keer per week terugkomt. Natuurlijk wil je er zo min mogelijk tijd aan besteden. Maar toch is het niet slim om al je wasgoed zo maar in één keer de trommel in te duwen. Door even een paar minuutjes te besteden aan het sorteren van je wasgoed, blijft je kleding langer mooi en bespaar je ook nog eens energie en geld.
Waarom sorteren belangrijk is
Je kleding blijft langer mooi
Door goed te sorteren, voorkom je kleuroverdracht én beschadiging. Donkere of felgekleurde kleding kan afgeven op lichtere stukken, vooral in warm water. De verhalen van één rode sok en een trommel vol witte overhemden heb je vast weleens gehoord … Daarnaast kunnen ruwere stoffen zoals denim fijnere stoffen beschadigen als ze samen worden gewassen. Fijnere was zoals wol en zijde kun je beter apart wassen, zodat deze niet beschadigt door schuren tegen grovere stoffen. Dit voorkomt slijtage en scheuren. En hoe langer je kleding meegaat, des te minder je hoeft uit te geven aan nieuwe kleding.
Je bespaart op water en energie
Goed sorteren van je wasgoed kan helpen om de efficiëntie van je wasmachine te verhogen en zo energie, water en kleding te besparen. Door bijvoorbeeld alleen wasgoed van dezelfde soort en kleur bij elkaar te wassen, kun je het juiste wasprogramma en de optimale temperatuur kiezen. Je hoeft bijvoorbeeld geen wol op 60 graden te wassen of donkere kleding op 40 graden. En voor sterk vervuild wasgoed heb je een intensiever programma nodig dan voor wasgoed dat veel minder vies is. Goed sorteren zorgt er dus voor dat je de juiste programma's kiest.
Basisregels voor het sorteren van wasgoed
Je was sorteren doe je altijd op een bepaalde volgorde: eerst op kleur, vervolgens sorteer je verder op materiaaltype en tot slot kijk je naar hoe vies het wasgoed is.
Stap 1: Op kleur
Verdeel je was in drie hoofdgroepen: witte was (alle witte kleding en linnengoed), lichtgekleurde was (bonte was, pasteltinten, lichte zomerse kleuren) en donkergekleurde was (jeans, donkere stoffen, intens gekleurde kleding). Witte kleding wast het beste op hoge temperaturen, terwijl gekleurde kleding beter op lagere temperaturen gewassen kan worden om verkleuring te voorkomen. Was witte kleding apart om grauwsluier te voorkomen.
🧺 Heb je genoeg ruimte in huis? Door drie wasmanden neer te zetten, voor elke kleurgroep één, bespaar je tijd tijdens het sorteren. Er zijn trouwens ook wasmanden die zelf al zo'n verdeling hebben, zoals deze drievaks wasmand bij Amazon.nl.
Voor elke kleur was een apart wasmiddel
Bijvoorbeeld speciaal voor witte was:
Stap 2: Op materiaalsoort
Na het sorteren op kleur sorteer je je wasgoed nog verder, op materiaal. Voor delicate stoffen zoals zijde, wol en synthetische stoffen is een speciaal wasprogramma nodig. Deze materialen zijn gevoelig voor schuren en hebben een zachte wasbehandeling nodig. Katoen en linnen kunnen meestal op het standaard katoenprogramma gewassen worden. Zware stoffen zoals jeans en ook handdoeken en beddengoed vragen weer om een ander programma.
🧺 Niet elk kledingstuk hoeft na elke draagbeurt gewassen te worden. Jeans kunnen bijvoorbeeld meerdere keren gedragen worden voordat ze gewassen moeten worden.
Stap 3: Op vuilgraad
Tot slot kijk je naar de vuilgraad. Licht vervuilde kleding kan vaak op lagere temperaturen en/of in een korter eco-programma gewassen worden. Normaal vervuilde kleding wordt goed schoon op het standaardprogramma. Zwaar vervuilde kleding met vlekken heeft soms juist een intensiever programma en/of hogere temperaturen nodig.
🧺 Door vlekken eerst voor te behandelen, is wassen op een zwaar programma vaak niet nodig. Dit scheelt ook weer energie en water.
Even opletten bij het sorteren van …
• Speciaal wasgoed zoals sportkleding of waterafstotende kleding. Die moet je vaak op een speciale manier wassen.
• Nieuwe handdoeken en nieuw beddengoed. Die kunnen pluisjes achterlaten op andere kledingstukken. De eerste keer dus even apart wassen.
• Tere kledingstukken. Delicate kledingstukken, zoals lingerie of wol, hebben speciale zorg nodig. Gebruik een waszakje of wasnetje om ze te beschermen en kies voor een handwas- of wol-/zijdeprogramma.
Lees ook: Slimmer wassen: koud is het nieuwe warm
Waslabels lezen en begrijpen
De pictogrammen op waslabels leggen uit hoe het kledingstuk gewassen moet worden. Je ziet bijvoorbeeld welke maximale wastemperatuur er aangeraden wordt, of het kledingstuk in de droogtrommel mag en of strijken toegestaan is. Informatie dus die je echt mee moet nemen tijdens het sorteren van je wasgoed. Was je iets op een te hoge temperatuur, dan bestaat kans op krimpen of vervormen. Mag iets niet in de droger, dan loop je risico op beschadigingen door overmatig drogen.
Lees ook: Betekenis wassymbolen: wat zijn die wasvoorschriften?
5x: Wasmachines onder de 600 euro mét eco-programma
Powered by