Schitterend! De verrassende veelzijdigheid van soda

Schitterend! De verrassende veelzijdigheid van soda

Geplaatst: 5 januari 2024 - 09:06

Redactie ID.nl

Soda is een multifunctioneel middel dat in veel huishoudens te vinden is. Hoewel het vaak wordt geassocieerd met schoonmaken, zijn de mogelijkheden vrijwel eindeloos. Dit artikel belicht een aantal verrassende en praktische lifehacks met (kristal)soda, waarmee je het dagelijks leven een stukje makkelijker kunt maken.

Wat is (kristal)soda eigenlijk?

Voordat we de vele toepassingen van kristalsoda verkennen, is het nuttig om eerst te begrijpen wat het precies is. Kristalsoda, ook bekend als natriumcarbonaat, is een wit, kristallijn poeder dat veel wordt gebruikt als schoonmaakmiddel. Het is een alkali, wat betekent dat het een hoge pH-waarde heeft en daarom goed is in het neutraliseren van zuren.

De oorspronkelijke toepassing was als waterontharder; het werd gebruikt om calcium- en magnesiumionen uit hard water te verwijderen. Dit maakte het uitermate geschikt als toevoeging bij het wassen van kleding. Door de jaren heen is echter gebleken dat dit wondermiddel voor veel meer kan worden ingezet dan alleen het verzachten van water.

SoortToepassing
Kristalsoda (natriumcarbonaat)Veel gebruikt voor schoonmaken, ontvetten en als waterontharder.
Baking soda (natriumbicarbonaat)Bekend uit de keuken voor bakken, maar ook nuttig voor schoonmaken en geur neutraliseren.
WassodaSterker dan kristalsoda, veel gebruikt voor zware reinigingstaken.
Caustic soda (natriumhydroxide)Zeer bijtend, wordt gebruikt voor het ontstoppen van afvoeren en industriële reiniging. Niet geschikt voor algemeen huishoudelijk gebruik.
0

Schoonmaken en ontvetten

De meest bekende toepassing is natuurlijk schoonmaken. Een oplossing van kristalsoda en water werkt uitstekend als ontvetter in de keuken. Spray het op je fornuis of afzuigkap, laat het even intrekken en veeg het daarna gemakkelijk weg.

Verwijderen van hardnekkige vlekken

Staat je snijplank vol met vlekken van bijvoorbeeld rode biet of wortel? Een pasta van kristalsoda en water helpt om deze vlekken te verwijderen. Wrijf de pasta in de vlek, laat het even intrekken en spoel het vervolgens af.

Verfrissen van tapijten

Strooi kristalsoda over je tapijt, laat het een paar uur liggen en zuig het vervolgens op met de stofzuiger. Dit helpt om nare geurtjes te neutraliseren.

Ontstoppen van afvoeren

Een mengsel van kristalsoda en heet water kan wonderen doen voor een verstopte afvoer. Giet het mengsel in de afvoer, wacht een paar minuten en spoel het door met heet water.

Tuingereedschap schoonmaken

Je tuingereedschap krijgt veel te verduren en kan daardoor snel vies worden. Een sopje van kristalsoda kan helpen om je gereedschap te ontvetten en te ontsmetten.

Behandelen van insectenbeten

Een pasta van kristalsoda en water kan verlichting bieden bij jeukende insectenbeten. Breng de pasta aan op de beet, laat het kort intrekken en spoel het af.

Verzachten van vermoeide voeten

Een warm voetenbad met een paar eetlepels kristalsoda kan wonderen doen na een lange dag. Het verzacht je voeten en helpt ook om eventuele geurtjes te neutraliseren.

Zilverwerk laten glanzen

Is je zilverwerk dof geworden door oxidatie? Een badje van warm water met een eetlepel kristalsoda kan uitkomst bieden. Dompel het zilverwerk gedurende 20 tot 30 minuten onder en poets het daarna zachtjes met een zachte doek.

ToepassingHoe te gebruiken
Schoonmaken en ontvettenSpray of doek
Verwijderen van vlekkenPasta
Verfrissen van tapijtenStrooien en opzuigen
Ontstoppen van afvoerenMengsel in afvoer gieten
Tuingereedschap schoonmakenSopje
Behandelen van insectenbetenPasta
Verzachten van vermoeide voetenVoetenbad
Zilverwerk laten glanzenPoetsen met zachte doek
Schoonmaken met soda

© Olga Yastremska, New Africa, Afr

Vergelijking met andere huishoudelijke middelen

Kristalsoda wordt vaak in één adem genoemd met andere huishoudelijke schoonmaakmiddelen zoals azijn, baking soda en citroensap. Hoewel ze allemaal hun eigen unieke eigenschappen en toepassingen hebben, is het interessant om ze naast elkaar te zetten.

Azijn

Azijn is een uitstekende ontkalker en desinfecteert ook goed. Maar in tegenstelling tot kristalsoda is azijn zuur. Dat betekent dat je voorzichtig moet zijn met het gebruik op oppervlakken die gevoelig zijn voor zuren, zoals marmer. Kristalsoda is basisch en werkt uitstekend als ontvetter.

Baking soda

Hoewel de namen vaak door elkaar worden gebruikt, zijn baking soda en kristalsoda niet hetzelfde. Baking soda (natriumbicarbonaat) wordt vaak gebruikt in recepten en is eetbaar, kristalsoda is dat niet. Beide zijn goed voor schoonmaken, maar kristalsoda is sterker en daardoor effectiever voor hardnekkige vlekken en ontvetten.

Citroensap

Citroensap heeft als voordeel dat het een aangename geur heeft en biologisch afbreekbaar is. Het is echter minder effectief bij het verwijderen van hardnekkige vlekken en ontvetten. Citroensap werkt wel weer goed in combinatie met andere middelen zoals azijn of kristalsoda, vooral als het gaat om het verwijderen van kalk.

Waterstofperoxide

Dit middel is een krachtig bleekmiddel en desinfectant, maar is ook behoorlijk agressief. Kristalsoda is wat dat betreft een stuk milder en daarom veiliger voor algemeen gebruik in het huishouden.

MiddelSterke puntenZwakke puntenCombinatie met kristalsoda
AzijnOntkalkt, desinfecteertKan zure reacties gevenOntvetter en ontkalker
Baking sodaMilde reinigerMinder effectief bij hardnekkig vuilComplementaire werking
CitroensapAangename geurMinder effectiefVerbetert geur en ontkalkt
WaterstofperoxideKrachtig bleekmiddelAgressiefNiet aanbevolen

Enthousiast geworden over soda?

Haal dan een doosje in huis en ontdek dit wondermiddel zelf!

🧽 Meer huishoudtips? Volg ons dan ook op Facebook!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten