ID.nl logo
❤️ Houd van hout:  alles over meubels schoonmaken en vlekken verwijderen
Huis

❤️ Houd van hout: alles over meubels schoonmaken en vlekken verwijderen

Wanneer je net een nieuw houten meubelstuk in je huis zet, ben je er nog heel zuinig op. Maar na verloop van tijd krijg je toch vlekken of kringen in het hout, met name wanneer het hout onbehandeld is. En dat is zonde. Gelukkig zijn er manieren om houten meubels en houten vloeren weer te laten stralen. Met een beetje liefde en de juiste middelen is het hout in een handomdraai weer mooi.

Dit artikel in het kort: ∻ Gebruik schoonmaakmiddel voor hout of milde schoonmaakmiddelen. ∻ Hout binnenshuis maak je schoon met schoonmaakmiddel en een niet al te vochtige doek of spons. ∻ Houten buitenmeubels maak je schoon met een borstel en de tuinslang. ∻ Zwarte vlekken in hout zijn oxidatievlekken; je verwijdert ze met een oxaalzuuroplossing. ∻ Voorkom vlekken door het hout te behandelen met een beits of lak.

Lees ook: Houtwerk buitenshuis schilderen: zo doe je dat

Deze schoonmaakmiddelen mag je voor hout gebruiken

Voordat je alle schoonmaakmiddelen uit je gootsteenkastje trekt: niet alle middelen zijn geschikt voor hout. Sommige producten maken de vlekken of kringen juist erger. Gebruik geen agressieve middelen zoals bleekmiddel of ammonia. Daarmee beschadig je het hout. Wat je dan wel mag gebruiken?
• Schoonmaakmiddelen die speciaal voor hout zijn gemaakt
• Schoonmaakazijn
• Een mengsel van olijfolie en schoonmaakazijn
• Soda
• Groene zeep

Gebruik je soda? Let er dan op dat de korrels goed in het warme water oplossen. Anders maak je met de korrels krassen in het hout.

Houten meubels in huis schoonmaken

Wanneer je aan de slag gaat met het schoonmaken van de houten meubels in huis, pak je eerst een emmertje water. Voeg hier een scheutje schoonmaakazijn met eventueel wat druppels olijfolie aan toe voor hardnekkige vlekken. Of los wat groene zeep of soda in het water op. Dompel een doek of een spons in het schoonmaakwater en wring goed uit om het overtollige water te verwijderen. Van te veel water gaat het hout uitzetten. Wrijf zachtjes met de doek over het hout. Niet te hard, want anders beschadig je de structuur van het hout. En wrijf altijd met de nerf mee, zodat deze zichtbaar blijft en het vuil in de nerf niet voor krassen kan zorgen. Is een vlek in onbehandeld hout heel hardnekkig? Schuur het hout dan een beetje op.

©KMPZZZ

Je houten tuinmeubels schoonmaken

Hout buiten raakt sneller vervuild door de weersinvloeden. Het is dan ook belangrijk dat je het hout altijd eerst goed beschermt met een lak of beits voordat je het buiten zet. Daarna is het veel makkelijker schoon te maken door vuil weg te borstelen met een zachte borstel en daarna met water te spoelen. Dit kan met een tuinslang, niet met een hogedrukspuit. De straal hiervan is te krachtig en beschadigt de nerf, waardoor het hout sneller slijt. Maak twee keer per jaar de houten tuinmeubels schoon, bijvoorbeeld voor het buitenseizoen begint en aan het einde van het seizoen.

©Michael Moeller

Lees ook: Groene aanslag? Zo krijg je je tuinmeubels weer schoon!

Zwarte vlekken uit het hout verwijderen

Als je een nieuw houten meubel hebt gekocht, komt het weleens voor dat deze zwarte vlekken krijgt. Dit zijn oxidatievlekken. Deze vlekken ontstaan doordat looizuur in de stam van de boom bij vochtig weer gaat bloeden, of omdat er verzinkte schroeven in het hout zitten. Met een oxaalzuuroplossing verwijder je de vlekken. Je brengt het middel verdund (met water) aan met een kwast. Dit middel stopt het oxidatieproces, verwijdert de zwarte vlekken en vergrijsd hout wordt ook weer mooi van kleur. Bescherm jezelf wel goed met handschoenen en een veiligheidsbril.

Zo voorkom je vlekken in hout

Om een volgende keer minder te hoeven poetsen, is het slim om na een schoonmaaksessie het hout ook te behandelen met beits of lak. Een laklaag beschermt het hout tegen water, het water trekt minder snel in het hout. En het biedt ook een beschermlaag tegen vuil. Een beits trekt dieper in het hout, waardoor het van binnenuit bescherming biedt en het hout tegelijkertijd voedt.

Oxidatie voorkom je door nieuw hard- en eikenhout eerst een jaar onbehandeld te laten. Daarna behandel je het hout met een beits of olie. Gebruik geen ijzer, want ijzer zorgt voor een reactie van het hout, waardoor het zwart kleurt. Rvs-schroeven mogen wel in het hout. Zorg ook dat het hout op een goed geventileerde plek staat: een goede luchtvochtigheid voor hout is 50 tot 60 procent. De zon verkleurt hout; zet houten meubels het liefst dus uit de zon. En neem elke dag met een licht vochtige doek de houten eettafel af, zodat er geen kruimels blijven liggen.

Gebruik onderzetters of tafellakens

Bescherm je houten tafel tegen vlekken en kringen door onderzetters onder drinkglazen te zetten. Of gooi een tafelkleed over de eettafel, zodat vuil op het kleed komt in plaats van op de mooie tafel. Bescherm je houten salontafel met een glasplaat. Dat ziet er ook nog eens stijlvol uit.

Slimme (onder)zet!

Zo bescherm je je meubels tegen kringen