Zero waste huishouden: dit kun je zelf doen om minder weg te gooien
De gemiddelde hoeveelheid afval per persoon in Nederland is 500 kilo per jaar, daarvan is 148 kilo plastic waarvan we de helft binnen 20 minuten al weggooien. Best schrikken, hè? Niet zo gek dat steeds meer mensen de afvalberg en plastic soep proberen te verminderen door een zero waste lifestyle te hanteren. Is jouw goede voornemen om ervoor te zorgen dat je minder afval weggooit? Dan zijn deze tips een goed startpunt.
In dit artikel lees je hoe je:
- Een zero waste keuken krijgt
- Afval reduceert in de badkamer
- Afvalvrij inkoopt
- Je huis schoonmaakt zonder schoonmaakmiddelen in plastic wegwerpflessen
- Welke zero waste spullen handig zijn
Meer weten over afval? Lees dan het artikel: Een milieuvriendelijk huishouden: zo wordt afval scheiden appeltje-eitje.
Zo krijg je een zero waste keuken
Een zero waste keuken begint met het kopen van spullen zonder verpakking. Dit kan in een verpakkingsvrije winkel, waar je zelf potjes, bakjes en groentezakjes meeneemt om je producten in te doen. Heb je die niet in de buurt? Voor voedingsmiddelen zonder plastic kun je ook grotendeels terecht bij de markt, de slager, de visboer, de kaaswinkel en de Turkse winkel. In de theewinkel en koffiewinkel kun je terecht voor het kopen van losse thee voor in een thee-ei en koffiebonen. Er zijn zelfs herbruikbare koffiecups te koop die je zelf bijvult met gemalen koffiebonen voor je koffiezetapparaat.
Koop niet meer dan je nodig hebt, zodat je ook een hoop voedselverspilling tegengaat. Een weekplanning voor wat je gaat eten, helpt hierbij. Schillen en andere resten van voedingsmiddelen die je niet eet, gooi je in een compostbak. In het artikel Composteren kun je leren lees je hoe je dit maakt en wat er wel en niet op de composthoop mag.
Gebruik in plaats van papieren servetten en keukenpapier katoenen doeken en servetten, zodat je deze hergebruikt nadat je ze gewassen hebt. En eten houd je vers met een bijenwas-wraps in plaats van plasticfolie.
Weg met afval in de badkamer!
Veel producten die je in de badkamer gebruikt, zoals deodorant, tandpasta en shampoo, zijn verpakt in wegwerpverpakkingen. Sommige verpakkingen, zoals die van tandpasta, zijn moeilijk te recyclen. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer alternatieven te koop, zoals shampoobars, bodybars en tandpasta’s in tabletvorm. Er zijn nog meer stappen te zetten in een zero waste badkamer. Gebruik geen wegwerp plastic scheermesjes meer, ga liever voor een goed scheermes of apparaat waar je jaren mee doet. Wattenschijfjes hoef je ook niet meer weg te gooien als je gaat voor de herbruikbare wattenschijfjes. En als je zelf creatief bent, maak je ze zelf van oude handdoeken. Is je tandenborstel toe aan vervanging? Koop dan een tandenborstel van bamboe. Ook wattenstaafjes zijn tegenwoordig te koop in een duurzamere variant: van bamboe in plaats van plastic.
Voor de dames onder ons: gebruik liever een menstruatiecup of menstruatieondergoed in plaats van tampons, omdat tampons per stuk in plastic zijn verpakt en niet herbruikbaar zijn.
©Katecat - stock.adobe.com
6 tips om afvalvrij inkopen te doen
Koop bewust en ga na of je het echt nodig hebt. Dit geldt voor alles: voedingsmiddelen, kleding, apparaten enzovoort.
Kijk of je spullen tweedehands kunt aanschaffen.
Koop herbruikbare spullen in plaats van wegwerpproducten. Denk hierbij ook aan een eigen waterfles, zodat je geen losse plastic flessen meer koopt.
Neem overal je eigen tassen mee, zodat je geen plastic tasje hoeft te kopen.
Maak je maaltijden zelf, in plaats van kant-en-klare maaltijden te kopen.
Vermijd producten waar microplastics in zitten, zoals scrubs, sommige gezichtscrèmes, tandpasta en lippenstift. Wist je dat je ook veel zelf kunt maken?
Advies: kijk vooral wat voor jou haalbaar is, zodat je het volhoudt. Je hoeft ook niet alles in een keer rigoureus te doen. Kleine doelen stellen en behalen, zoals: deze week neem ik zelf fruitzakjes mee om onverpakt fruit en groente te kopen, stimuleren je om weer een stapje te zetten.
Een schoon huis zonder afval
Wil je ook je huis schoonmaken zonder afval te creëren? Heel eenvoudig maak je zelf schoonmaakmiddelen. Zo maak je een allesreiniger van Marseillezeep door 10 gram te raspen en dit op te lossen in 0,75 liter kokend water. Je giet het vervolgens in een leeg bakje en laat het een aantal uur afkoelen. Nadat het mengsel is ingedikt, is het bruikbaar.
Heb je veel last van kalkaanslag in je badkamer en keuken? Maak dan je eigen anti-kalk middel van azijn en citroensap. Gebruik evenveel azijn als citroensap en doe dit in een spuitfles. Pas alleen wel op met natuursteen, omdat citroensap uitbijt. De wc-pot maak je schoon met een koffiekopje baking soda en een koffiekopje azijn. Je creëert dan een bruiseffect. Na tien minuten borstel je nog langs alle randen en klaar is Kees.
Geen zin om zelf schoonmaakmiddel te maken? Dan kun je ook schoonmaakmiddelen in tabletvorm kopen, zodat je minder plastic flessen nodig hebt. Lees ook: Review Ezeetabs – Je huis in een handomdraai duurzaam schoon
©Sinsee Ho
De must-haves voor een zero waste huishouden
Baking soda: met baking soda kun je van alles. Zoals schoonmaakmiddel maken, stickers verwijderen, onkruid doden tussen de voegen van de tegels en een gezichtsscrub of masker maken.
Stoffen zakken: brood, fruit en groente houd je in stoffen zakken vaak veel langer goed.
Koffiebeker met deksel: met een goede eigen koffiebeker voor een koffie to go hoef je nooit meer een koffietje te kopen in wegwerpbeker.
Herbruikbare rietjes: drinken je kinderen graag met rietje of organiseer je regelmatig een cocktailfeestje? Dan zijn herbruikbare rietjes onmisbaar.
Herbruikbaar bakpapier: gebruik herbruikbaar bakpapier in de oven, dit maak je makkelijk schoon voor een volgende keer.
Etherische oliën: omdat natuurazijn en baking soda geen (lekkere) geur hebben, is het fijn om wat etherische oliën toe te voegen aan je zelfgemaakte schoonmaakmiddel.