ID.nl logo
Zero waste huishouden: dit kun je zelf doen om minder weg te gooien
© Monkey Business Images
Huis

Zero waste huishouden: dit kun je zelf doen om minder weg te gooien

De gemiddelde hoeveelheid afval per persoon in Nederland is 500 kilo per jaar, daarvan is 148 kilo plastic waarvan we de helft binnen 20 minuten al weggooien. Best schrikken, hè? Niet zo gek dat steeds meer mensen de afvalberg en plastic soep proberen te verminderen door een zero waste lifestyle te hanteren. Is jouw goede voornemen om ervoor te zorgen dat je minder afval weggooit? Dan zijn deze tips een goed startpunt.

In dit artikel lees je hoe je:

  • Een zero waste keuken krijgt
  • Afval reduceert in de badkamer
  • Afvalvrij inkoopt
  • Je huis schoonmaakt zonder schoonmaakmiddelen in plastic wegwerpflessen
  • Welke zero waste spullen handig zijn

Meer weten over afval? Lees dan het artikel: Een milieuvriendelijk huishouden: zo wordt afval scheiden appeltje-eitje.

Zo krijg je een zero waste keuken

Een zero waste keuken begint met het kopen van spullen zonder verpakking. Dit kan in een verpakkingsvrije winkel, waar je zelf potjes, bakjes en groentezakjes meeneemt om je producten in te doen. Heb je die niet in de buurt? Voor voedingsmiddelen zonder plastic kun je ook grotendeels terecht bij de markt, de slager, de visboer, de kaaswinkel en de Turkse winkel. In de theewinkel en koffiewinkel kun je terecht voor het kopen van losse thee voor in een thee-ei en koffiebonen. Er zijn zelfs herbruikbare koffiecups te koop die je zelf bijvult met gemalen koffiebonen voor je koffiezetapparaat.

Koop niet meer dan je nodig hebt, zodat je ook een hoop voedselverspilling tegengaat. Een weekplanning voor wat je gaat eten, helpt hierbij. Schillen en andere resten van voedingsmiddelen die je niet eet, gooi je in een compostbak. In het artikel Composteren kun je leren lees je hoe je dit maakt en wat er wel en niet op de composthoop mag.

Gebruik in plaats van papieren servetten en keukenpapier katoenen doeken en servetten, zodat je deze hergebruikt nadat je ze gewassen hebt. En eten houd je vers met een bijenwas-wraps in plaats van plasticfolie.

Weg met afval in de badkamer!

Veel producten die je in de badkamer gebruikt, zoals deodorant, tandpasta en shampoo, zijn verpakt in wegwerpverpakkingen. Sommige verpakkingen, zoals die van tandpasta, zijn moeilijk te recyclen. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer alternatieven te koop, zoals shampoobars, bodybars en tandpasta’s in tabletvorm. Er zijn nog meer stappen te zetten in een zero waste badkamer. Gebruik geen wegwerp plastic scheermesjes meer, ga liever voor een goed scheermes of apparaat waar je jaren mee doet. Wattenschijfjes hoef je ook niet meer weg te gooien als je gaat voor de herbruikbare wattenschijfjes. En als je zelf creatief bent, maak je ze zelf van oude handdoeken. Is je tandenborstel toe aan vervanging? Koop dan een tandenborstel van bamboe. Ook wattenstaafjes zijn tegenwoordig te koop in een duurzamere variant: van bamboe in plaats van plastic.

Voor de dames onder ons: gebruik liever een menstruatiecup of menstruatieondergoed in plaats van tampons, omdat tampons per stuk in plastic zijn verpakt en niet herbruikbaar zijn.

©Katecat - stock.adobe.com

6 tips om afvalvrij inkopen te doen

  1. Koop bewust en ga na of je het echt nodig hebt. Dit geldt voor alles: voedingsmiddelen, kleding, apparaten enzovoort.

  2. Kijk of je spullen tweedehands kunt aanschaffen.

  3. Koop herbruikbare spullen in plaats van wegwerpproducten. Denk hierbij ook aan een eigen waterfles, zodat je geen losse plastic flessen meer koopt.

  4. Neem overal je eigen tassen mee, zodat je geen plastic tasje hoeft te kopen.

  5. Maak je maaltijden zelf, in plaats van kant-en-klare maaltijden te kopen.

  6. Vermijd producten waar microplastics in zitten, zoals scrubs, sommige gezichtscrèmes, tandpasta en lippenstift. Wist je dat je ook veel zelf kunt maken?

Advies: kijk vooral wat voor jou haalbaar is, zodat je het volhoudt. Je hoeft ook niet alles in een keer rigoureus te doen. Kleine doelen stellen en behalen, zoals: deze week neem ik zelf fruitzakjes mee om onverpakt fruit en groente te kopen, stimuleren je om weer een stapje te zetten.

Een schoon huis zonder afval

Wil je ook je huis schoonmaken zonder afval te creëren? Heel eenvoudig maak je zelf schoonmaakmiddelen. Zo maak je een allesreiniger van Marseillezeep door 10 gram te raspen en dit op te lossen in 0,75 liter kokend water. Je giet het vervolgens in een leeg bakje en laat het een aantal uur afkoelen. Nadat het mengsel is ingedikt, is het bruikbaar.

Heb je veel last van kalkaanslag in je badkamer en keuken? Maak dan je eigen anti-kalk middel van azijn en citroensap. Gebruik evenveel azijn als citroensap en doe dit in een spuitfles. Pas alleen wel op met natuursteen, omdat citroensap uitbijt. De wc-pot maak je schoon met een koffiekopje baking soda en een koffiekopje azijn. Je creëert dan een bruiseffect. Na tien minuten borstel je nog langs alle randen en klaar is Kees.

Geen zin om zelf schoonmaakmiddel te maken? Dan kun je ook schoonmaakmiddelen in tabletvorm kopen, zodat je minder plastic flessen nodig hebt. Lees ook: Review Ezeetabs – Je huis in een handomdraai duurzaam schoon

©Sinsee Ho

De must-haves voor een zero waste huishouden

  • Baking soda: met baking soda kun je van alles. Zoals schoonmaakmiddel maken, stickers verwijderen, onkruid doden tussen de voegen van de tegels en een gezichtsscrub of masker maken.

  • Stoffen zakken: brood, fruit en groente houd je in stoffen zakken vaak veel langer goed.

  • Koffiebeker met deksel: met een goede eigen koffiebeker voor een koffie to go hoef je nooit meer een koffietje te kopen in wegwerpbeker.

  • Herbruikbare rietjes: drinken je kinderen graag met rietje of organiseer je regelmatig een cocktailfeestje? Dan zijn herbruikbare rietjes onmisbaar.

  • Herbruikbaar bakpapier: gebruik herbruikbaar bakpapier in de oven, dit maak je makkelijk schoon voor een volgende keer.

  • Etherische oliën: omdat natuurazijn en baking soda geen (lekkere) geur hebben, is het fijn om wat etherische oliën toe te voegen aan je zelfgemaakte schoonmaakmiddel.


▼ Volgende artikel
Lenovo Legion R27qe gaming monitor - Razendsnel beeldscherm
© gorodenkoff
Huis

Lenovo Legion R27qe gaming monitor - Razendsnel beeldscherm

Wie een lekker potje wil gamen, doet er goed aan om een goede gaming monitor aan te schaffen. Dat zorgt er niet alleen voor dat je game er nog beter uitziet, je eigen prestaties gaan er ook van omhoog. De Lenovo Legion R27qe is een 27 inch beeldscherm met een hoge verversingssnelheid en een QHD-paneel. Hier lees je alles over de monitor.

Partnerbijdrage - In samenwerking met Lenovo

27 inch QHD

De Lenovo Legion R27qe heeft een diameter van 27 inch, oftewel een kleine 70 centimeter. Daarmee is het een relatief compact beeldscherm, maar nog steeds ruim voldoende groot om alle details goed te kunnen zien.

Het IPS-paneel zelf heeft een resolutie van 2560 x 1440 pixels, waarmee het een QHD-scherm is. Zo kun je games spelen op hoge kwaliteit, en zie je nog meer van wat er op je scherm gebeurt.

180 Hz verversingssnelheid

De verversingssnelheid of refresh rate is bij elk beeldscherm belangrijk, maar bij een gaming monitor is dat helemáál het geval – je wilt natuurlijk precies kunnen zien wat er binnen je game gebeurt. Bij de Legion R27qe is die snelheid maar liefst 180 Hz, oftewel: 180 verversingen per seconde. Dat is beduidend hoger dan bij veel andere gaming monitoren.

Met die hoge refresh rate lijkt het alsof je zelf midden in de actie zit, omdat alles veel vloeiender verloopt. Bovendien heb je een voordeeltje ten opzichte van je tegenstanders, omdat ook elk detail op je scherm net iets sneller ververst.

©Dragos Condrea

0,5 ms reactietijd

Niet alleen de refresh rate is een belangrijke factor bij gaming monitoren, ook de reactietijd speelt een rol. De reactietijd is de tijd die het duurt voor het scherm heeft gereageerd op bewegingen.

Voor veel gaming monitoren ligt die reactietijd rond de één à twee milliseconden. Bij de Legion R27qe is dat slechts een halve milliseconde: net even sneller dus, wat je ook weer een voordeel oplevert als je gaat gamen.

Daarbij beschikt de Legion R27qe over AMD Freesync. Dat is een techniek die ervoor zorgt dat screen tearing, het fenomeen waarbij het lijkt alsof er iemand met een schaar door je scherm is gegaan, tot het verleden behoort. Veel populaire gaming monitoren gebruiken die techniek, en de R27qe is daar geen uitzondering op.

450 nits helderheid

Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden bij het kopen van een gamingbeeldscherm is de helderheid. Dat zorgt ervoor dat je details nog beter kunt zien, ook als je zelf in een goed verlichte ruimte zit en het beeld op het scherm juist donker is.

Gemiddelde beeldschermen hebben een helderheid van zo'n 300 nits, de eenheid die wordt gebruikt om de felheid van verlichting aan te geven. Bij de Legion R27qe is dat maar liefst 450 nits, genoeg om te kunnen blijven gamen, zelfs als de zon vol op het scherm gericht staat.

Verstelbare hoogte

Een nadeel van veel gaming monitoren is dat de voet niet in hoogte verstelbaar is, zodat je altijd afhankelijk bent van de vaste positie. Bij de R27qe is dat niet het geval: je kunt het scherm in alle hoeken draaien en keren.

Dat geldt zowel voor de hoogte als voor de positie. Het scherm is los van de voet te draaien, zelfs volledig verticaal, en te kantelen, zodat je altijd de perfecte hoek hebt.

Felle kleuren en diepe schaduwen

Ook qua kleurweergave is de R27qe een goede keuze. Het scherm kan overweg met meer dan een miljard kleuren, zodat je altijd een waarheidsgetrouw beeld voor je neus krijgt. Bovendien beschikt het beeldscherm over speciale technologieën die het licht en de schaduwen nog realistischer maken.

©RyanKing999

Low blue light

Blauw licht is funest als je lange tijd naar je beeldscherm wilt of moet staren: het zorgt ervoor dat je ogen sneller vermoeid raken, en je komt achteraf moeilijker in slaap. Toch zenden veel monitoren een behoorlijk fel blauw licht uit, omdat dat makkelijker af te lezen is.

De Lenovo Legion R27qe doet dat niet. Via de Low Blue Light technologie wordt het blauwe licht zoveel mogelijk gedempt, zodat je minder last krijgt van je ogen en langer door kunt gamen of werken.

Conclusie

Wie op zoek is naar een goede gaming monitor, moet zeker de Lenovo Legion R27qe overwegen. Het scherm geeft kleuren, licht en schaduwen zeer realistisch weer. Met de hoge verversingssnelheid en de lage reactietijd heb je altijd een voordeel ten opzichte van je tegenstanders.

De hoogte en de hoek van de monitor zijn makkelijk aan te passen, zodat je altijd recht voor het scherm zit. De Low Light technologie zorgt ervoor dat je minder last krijgt van je ogen, en 's avonds na je gamesessie makkelijker in slaap kunt komen.

Al met al is de Lenovo Legion R27qe een compacte, maar uitgebreide gaming monitor, waarmee je de nieuwste games in QHD-resolutie en zeer waarheidsgetrouw op het scherm tovert.

Ontdek de Lenovo Legion R27qe gaming monitor

op Kieskeurig.nl

▼ Volgende artikel
Review Odido Klik&Klaar - De voor- en nadelen van 5G voor thuis
© Rens Blom
Huis

Review Odido Klik&Klaar - De voor- en nadelen van 5G voor thuis

Odido schudt de markt van vast internet voor thuis op met Klik&Klaar, een dienst van 25 euro per maand die 5G-signaal omzet naar wifi voor al je apparaten. Klik&Klaar is zo een alternatief voor internet via de kabel of glasvezel, en waarschijnlijk ook goedkoper dan wat je nu betaalt voor bekabeld internet. Wij hebben Klik&Klaar een maand getest in een appartement en delen de plus- en minpunten van de dienst met je.

Goed
Conclusie

Odido Klik&Klaar is kinderlijk eenvoudig te installeren, is – afhankelijk van je locatie – razendsnel en werkt over het algemeen goed. De verbindingsproblemen tijdens slecht weer zijn ons wel tegengevallen. Dit is voor ons reden om te blijven bij de stabielere vaste internetaansluiting in onze woning. Klik&Klaar lijkt ons wel ideaal voor een campingstandplaats, vakantiehuisje of andere plek zonder (betaalbare) vaste internetaansluiting.

Plus- en minpunten
  • Betaalbaar internet thuis
  • Maakt beloofde snelheid ruimschoots waar
  • Gebruiksvriendelijke installatie
  • Instabiel internet bij slecht weer
  • Problemen met wifirepeaters

De eerste plus is de prijs. Met 25 euro per maand is Klik&Klaar lekker betaalbaar. Heb je al een geselecteerd mobiel abonnement van Odido, dan betaal je slechts 20 euro per maand voor Klik&Klaar. De dienst is maandelijks opzegbaar, waardoor je lekker flexibel bent.

Het bestellen via de Odido-website is eenvoudig en we ontvingen het pakket na twee werkdagen thuis, in ons appartement in Castricum. In de doos vind je een Zyxel 5G-modem en een 5G-simkaart, die je in de router stopt om internet te ontvangen. Het blijft fascinerend hoe je al je apparaten van wifi kunt voorzien dankzij een simkaartje ter grootte van je nagel.

©Rens Blom

Het simkaartje dat je bij de router krijgt.

Installatie

Om Klik&Klaar te installeren, download je de gratis Klik&Klaar-app op je iPhone of Android-smartphone. Die loodst je binnen het beloofde kwartiertje door de installatie heen. De app laat duidelijk zien waar je de router het beste kunt neerzetten. Neem die instructies serieus, want weggestopt in een hoek ontvangt de router geen goed internetsignaal en heb je dus ook weinig aan de dienst. Na de eenvoudige installatie geef je je wifinetwerk een naam en verbind je je apparaten. Vervolgens zijn je smartphone, computer, tablet, smart-tv en andere gadgets online. Je hebt onbeperkt internet op de hoogst mogelijke snelheid, zoals je gewend bent van internet voor thuis.

©Rens Blom

De installatie van Klik&Klaar is eenvoudig.

Ervaringen

Na ruim een maand gebruik zijn we over het algemeen erg tevreden over Odido Klik&Klaar, maar sturen we de router toch terug. Dat ligt niet aan de internetsnelheden. Odido belooft via deze dekkingskaart dat de router op ons adres een snelheid van 300 Mbit/s of meer biedt en dat klopt. In de woonkamer – waar de router voor het raam staat – halen we tussen de 300 en 600 Mbps download en 70 tot 200 Mbps upload. Dat zijn uitstekende snelheden. In andere kamers, verder weg van de router, halen we nog steeds meer dan 100/50 Mbps. Netjes.

Ons probleem met Odido Klik&Klaar is de betrouwbaarheid. Niet alleen viel de router in een maand twee keer uit (om na een herstart weer te functioneren), tijdens flinke regenbuien en een najaarsstorm had de router grote moeite om een stabiel thuisnetwerk te bieden. Dipjes in het wifisignaal verstoorden onze videobelvergaderingen, onderbraken de muziek uit de Sonos-speakers en lieten onze telefoons af en toe automatisch overschakelen naar het mobiele netwerk. Ongemakken die we tijdens slecht weer niet ervaren via een vaste internetverbinding, en ongemakken waar we niet op zitten te wachten in het gure Nederland.

©Rens Blom

De Klik&Klaar-router uit de doos.

Goed om te weten: de router heeft twee 2,5Gbit/s-ethernetpoorten om apparaten bekabeld aan te sluiten. Wij hebben de smart-tv rechtstreeks aangesloten en de andere poort verbonden met een switch. De smart-tv heeft tijdens het kijken van Videoland, YouTube en NPO Plus nooit problemen met zijn internetverbinding gehad, ook niet tijdens slecht weer.  

Wifirepeaters

Voor een volledige test hebben we ook twee wifirepeaters van Odido Klik&Klaar besteld. Die heten Wifipunten, zijn optioneel en kosten 2,50 euro per stuk per maand. Je huurt ze en moet ze als ze niet bevallen of bij het stoppen van Klik&Klaar dus terugsturen.

©Rens Blom

©Rens Blom

De installatie van de Wifipunten.

Onze ervaringen met de kleine repeaters, die je neerzet in de vensterbank of op je bureau, zijn gemengd. Enerzijds verbeteren ze het wifisignaal in ons appartement duidelijk. Op onze werkplek, een vide boven de keuken/woonkamer en net buiten de directe zichtlijn van de router in de woonkamer, haalden we via router een downloadsnelheid van 270 Mbps en een uploadsnelheid van 120 Mbps. Na het installeren van een wifirepeater op de wifi, met bijna een zichtlijn op de router, schoot de downloadsnelheid omhoog naar 425 tot 616 Mbps – op basis van vier tests verspreid over een uur. De uploadsnelheid bedroeg bij deze tests 107 tot 110 Mbps en verbeterde dus niet ten opzichte van de oude situatie.

©Rens Blom

Een snelheidstest na het koppelen van een wifirepeater.

Een Wifipunt-wifirepeater heeft twee 2,5Gbit/s-lanpoorten om apparatuur bekabeld aan te sluiten. Onze computer op de werkplek tikte bekabeld op de repeater vrijwel dezelfde snelheden aan als via de wifi.

©Rens Blom

De wifirepeater is handzaam en daarom op veel plekken neer te zetten.

Opmerkelijk is dat heel wat van onze apparaten in de war raakten van de Wifipunten. Smartphones, laptops en tablets leken soms niet meer te weten met welk wifipunt (router, wifipunt één of wifipunt twee) ze het beste konden verbinden, wat leidde tot verbindingsproblemen. Dat terwijl we de repeaters geïnstalleerd hebben volgens de instructies van deKlik&Klaar-app, die in de weken erna steevast aangaf dat ons wifinetwerk er keurig uitzag. Na het verwijderen van de Wifipunten waren de verbindingsproblemen ook opgelost.

©Rens Blom

Conclusie

Odido Klik&Klaar is kinderlijk eenvoudig te installeren, is – afhankelijk van je locatie – razendsnel en werkt over het algemeen goed. De verbindingsproblemen tijdens slecht weer zijn ons wel tegengevallen. Dit is voor ons reden om te blijven bij de stabielere vaste internetaansluiting in onze woning. Klik&Klaar lijkt ons wel ideaal voor een campingstandplaats, vakantiehuisje of andere plek zonder (betaalbare) vaste internetaansluiting.