Zo stop je trackers met Disconnect

© PXimport

Zo stop je trackers met Disconnect

Software

Geplaatst: 13 juli 2019 - 06:33

Aangepast: 14 december 2022 - 13:29

Evi Maquoi

Bezorgd over wat anderen met jouw gegevens doen? Terecht. Op internet surfen kan nagenoeg niet meer zonder dat Jan en alleman meekijkt. Cookies en andere trackers maken het jou zogezegd makkelijker … maar veelal draait het eigenlijk om targeting: de juiste reclameboodschappen versturen zodat je uiteindelijk zwicht en je portemonnee trekt. Liever wat meer privacy? Probeer dan Disconnect eens!

Installeer Disconnect

Disconnect is een applicatie van een oud-Google ingenieur. De tool giet alle trackers in een duidelijk overzicht en laat jou kiezen welke je wilt blokkeren. De browserextensie is beschikbaar voor Chrome, Firefox, Safari en Opera. De Basic-versie is volledig gratis. Om de extensie te installeren surf je naar https://disconnect.me en klik je onderaan op Get Basic. Ga verder met Get Disconnect. Je wordt automatisch doorverwezen naar de downloadpagina. Installeer de browserextensie. Je krijgt een aanvraag om over te schakelen naar de Premium-versie, dat venster kun je gewoon sluiten.

© PXimport

Krijg inzicht

Na een succesvolle installatie verschijnt er een icoontje met zwarte letter D in je browser: dat staat voor Disconnect. Zodra je begint te surfen, merk je dat er regelmatig een cijfertje verschijnt op het icoon. Dat betekent dat er trackers op de website aanwezig zijn. Test het eens met een populaire webwinkel of nieuwssite. Klik op de zwarte D om het Disconnect-venster te tonen. De groene cijfers geven aan hoeveel aanvragen voor tracking (track requests) er geblokkeerd worden. Je kunt de blokkering ongedaan maken door er één keer op te klikken.

© CIDimport

Meer dan incognitomodus?

Elke browser heeft tegenwoordig een privacymodus. Die voorkomt dat je surfhistorie lokaal bewaard wordt. Disconnect gaat een stap verder en blokkeert andere diensten – zoals Google of Facebook – zodat zij niet weten welke sites je bezoekt. Disconnect zou volgens de makers meer dan 2.000 verschillende trackers blokkeren en hierdoor webpagina’s tot 27% sneller laden. Bovendien bespaar je op deze manier ook op het vlak van bandbreedte. De statistieken krijg je ook te zien in het venster. Via Whitelist site is het zelfs mogelijk om van bepaalde sites wél trackers toe te laten.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000