ID.nl logo
Google, Microsoft en ChatGPT: de AI-strijd barst los
Huis

Google, Microsoft en ChatGPT: de AI-strijd barst los

De afgelopen maanden is ChatGPT veelvuldig in het nieuws geweest. Door middel van artificiële intelligentie (AI) is deze dienst in staat geloofwaardige chats en teksten te genereren op basis van jouw eisen. Microsoft en Google zijn er als de kippen bij om AI ook te gebruiken.

Is het een technologische race tussen Microsoft en Google? Of willen de techgiganten dolgraag de aandacht afleiden van de negatieve tendens rondom de massa-ontslagen? Hoe dan ook: AI is volgens de bedrijven de moeite waard om veel mankracht en publiciteit op te zetten. Sterker nog: beide techbedrijven stellen dat AI de toekomst van zoekmachines is.

Het is dan ook een race geworden tussen beide bedrijven om te laten zien wie het eerst AI toepast. Uit het niets verscheen dinsdagavond een persbericht van Google over Bard. De dienst die net als ChatGPT teksten kan genereren op basis van ingevoerde eisen, zoekopdrachten in dit geval. Maar waarom een persbericht op een maandagavond, terwijl er voor woensdag een grote aankondiging in Parijs gepland stond? Mogelijk had een plotselinge aankondiging van Microsoft op dinsdagavond daar invloed op. Want ook Microsoft introduceerde een gelijkwaardige dienst, die geïntegreerd wordt in Bing. De AI-race is ingezet.

Google toont vast een korte demo van hoe AI ons moet gaan helpen in de toekomst.

Wat is ChatGPT?

Maar wat is ChatGPT? Sinds het najaar van 2022 is ChatGPT in het technieuws opgedoken… En eigenlijk nooit meer weggegaan. ChatGPT (waarbij GPT staat voor ‘Generative Pre-trained Transformer’) is in staat chatgesprekken te voeren met mensen en teksten te genereren. Hiervoor worden talloze online bronnen en conversaties geraadpleegd. ChatGPT is overigens niet de eerste AI die hiertoe in staat is. Maar wel de eerste uitvoering die indrukwekkend goed werkt. Al eerder in 2016 bijvoorbeeld lanceerde Microsoft op Twitter chatbot Tay. Door de chatbot openbaar zijn werk te laten doen kon deze veel leren over interactie met mensen. Hoe meer interactie, hoe meer de chatbot leert. Het liep echter uit op een PR-ramp voor Microsoft omdat Tay binnen korte tijd verschrikkelijke racistische uitingen tweette, waarna de bot vluchtig offline gehaald werd. Om er nooit meer wat van te horen.

©PXimport

ChatGPT gaat verder dan interactie. De AI is in staat hele teksten te genereren. Ongeacht het nu rijmpjes, liedjes, verhalen of droge informatie is. De AI spreekt vele talen en doet precies wat je in de tekstomschrijving invoert. Nu al is de impact groot. Studenten gebruiken het zelfs om essays en boekverslagen te laten maken. Het is lastig na te gaan of een tekst nou door ChatGPT is geschreven of door een mens.

Toch zijn er wat ethische kanttekeningen. Zo’n AI doet gewoonweg alles wat je vraagt. Dus als je bijvoorbeeld de controversiële opdracht geeft om een overtuigend betoog te schrijven van 500 woorden waarin mensen in het algemeen wordt aangeraden geen Coronavaccin te nemen, dan levert dat nog best een geloofwaardig schrijfsel op. Ongeacht dat de inhoud schadelijk en mogelijk zelfs onjuist is. Ondanks dat de techniek gevorderd is en de bronnen uitgebreid is dat ook geen garantie op een accuraat tekstueel eindresultaat. Zo zijn er ethische vraagstukken als het aankomt op de nieuwe techniek en moeten ontwikkelaars zich buigen over of antwoorden op commando’s aan AI (of AI in zoekmachines) wel kloppen.

AI is de toekomst

Ondanks de ophef wordt deze ontwikkeling als buitengewoon belangrijk gezien. Microsoft-baas Satya Nadella stelt zelfs dat AI de toekomst van zoeken is. Wanneer je een vraag typt in de zoekmachine kun je met goede AI een waardevol antwoord krijgen. Dit is helemaal het geval als je een vraag stelt aan een spraakassistent.

Microsoft lijkt ChatGPT helemaal te omarmen, door miljardeninvesteringen te doen in het bedrijf achter de AI en met plannen om ChatGPT te integreren in allerlei diensten. Denk aan bijvoorbeeld in Word, waarbij het je kan helpen bij het schrijven van je document of in Teams, waarbij vragen aan collega’s eerst kunnen worden opgelost met een AI-antwoord. Ook ontwikkelt Microsoft een gelijkwaardige AI, die zijn debuut maakt in de eigen zoekmachine Bing en ook in de browser Edge moet verschijnen. Ondanks verwoede pogingen om Bing en Edge relevant te maken, laten de gebruikscijfers van beide het tegenovergestelde zien. Wat dat betreft kan Microsoft zichzelf als uitdager zien. Microsoft hoeft geen grote inkomsten te riskeren door met AI te sleutelen aan Bing, in tegenstelling tot Google. Het risico lijkt kleiner… Zolang Microsoft het ethische vraagstuk niet (weer) uit het oog verliest.

Microsoft kondigde bij zijn persevenement aan dat er een gesloten testomgeving is opgezet voor gebruikers om de AI in Bing te testen. Ook Google heeft Bard voor een select testpubliek opengezet.

Watch on YouTube

Google en AI

Die dominantie op zoekmachine- en browsergebied heeft Google wél. Hetzelfde kan gezegd worden over de spraakassistent van Google, die ook veel te winnen heeft met AI. Google lijkt daarom iets voorzichtiger, ze hebben meer te verliezen. Maar kunnen anderzijds de ontwikkeling niet negeren.

Google omarmt ChatGPT niet zoals Microsoft dat ook doet. Het leunt op het nieuw geïntroduceerde Bard en de rijke ervaring die het bedrijf al heeft opgedaan als het aankomt op AI. Dat laatste kreeg dan ook de focus tijdens de presentatie van Google over de toekomst van Google’s zoekmachine. In gelijke bewoordingen als Microsoft gaf Google eveneens aan dat AI de toekomst is van zoekmachines. Zonder de woorden ChatGPT en Microsoft te gebruiken. Terwijl het er dik bovenop ligt dat beide met argusogen worden gevolgd.

Bard kwam kort aan bod, waarbij de zoekmachine werd gebruikt voor het beantwoorden van een vraag. In dit geval welke auto’s geschikt zijn voor een familie, vervolgd door een vraag wat de voor- en nadelen zijn van een elektrische variant. De antwoorden op de gebruikersvragen komen voort uit AI. Waarbij Prabhakar Raghavan van Google vertelde wat er achter de schermen gebeurt. Bijvoorbeeld het concept ‘NORA’, oftewel: no right answer. Bij sommige vragen kun je meerdere suggesties geven. Zoals dat ook gebeurde bij de zoekopdracht in de demo.

Watch on YouTube

Toch heeft ook Google ethische uitdagingen, gecombineerd met een geschaad vertrouwen als het aankomt op privacy en al-dan-niet betaalde inhoud. Want als je Google vraagt welke auto geschikt is voor jou en je familie, hoe weet je zeker dat het antwoord niet beïnvloed is door een adverteerder? Wil je je vraag over een lichamelijke klacht wel stellen aan een zoekmachine met zo’n privacy-reputatie?

Google is al ver met AI

Toch ging het voornamelijk om de AI die Google al wél heeft. Dat is niet zoals de tekst- en chat-AI van ChatGPT, maar met geavanceerde beeldherkenning van Google Lens bijvoorbeeld. Deze dienst ziet Google ook als de nabije toekomst van zoekmachines, bijvoorbeeld voor vertalingen en zoeken.

Nu ChatGPT zijn intrede heeft gemaakt lijken bedrijven als Google en Microsoft zo hard mogelijk te willen schreeuwen. Het is mooie PR als moeilijke vragen worden beantwoord en werk uit handen wordt genomen door krachtige teksten te genereren: van sollicatiebrieven tot Sinterklaasgedichten. Een kleine ethische misrekening brengt weer flinke PR-uitdagingen met zich mee. Met de komst van ChatGPT is de AI race is nu echt losgebarsten. Daar gaan we in praktijk nog veel van merken.

▼ Volgende artikel
De hele familie veilig: bescherming alom voor iedereen
© Kiattisak
Huis

De hele familie veilig: bescherming alom voor iedereen

We zijn thuis vaak met z'n allen tegelijkertijd online. Kinderen die op de smartphone lekker aan het chatten zijn met hun vrienden, de ouders die nog even snel wat e-mailtjes van kantoor wegwerken en de ander kijkt een film online. Maar wat we vaak vergeten is dat je online goed beveiligd moet zijn.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bitdefender

We kennen Bitdefender natuurlijk van de beveiligingspakketten en is al jarenlang een van de best scorende suites als het aankomt op beveiliging voor consumenten.

De meeste beveiligingssuites die je koopt kun je slechts installeren op een paar apparaten, meestal drie of vijf. Maar wil je beveiligingssoftware voor je hele gezin, dan kom je daar vaak niet ver mee: ieder gezinslid heeft tegenwoordig wel minstens één smartphone en een laptop, dus een gemiddeld gezin heeft dan al zo'n acht tot tien apparaten die beveiligd moeten worden. Dat is doorgaans niet goedkoop.

Familie-abonnementen

Bitdefender biedt daarom speciaal voor gezinnen familie-abonnementen aan. Met het meest uitgebreide abonnement bijvoorbeeld kun je tot maximaal 15 apparaten beveiligen. Te denken valt bijvoorbeeld aan alle laptops, de smartphones van de ouders en kinderen, tablets en ook alle Apple-devices.

Het voordeel van een familie-abonnement is dat er één centrale plek is waar de ouders of degene die hierover gaat, zelf aan de knoppen zitten wat betreft wat de kinderen in de familie mogen zien of doen. Bij het abonnement krijg je namelijk een centrale locatie online - Bitdefender Central - waarin bijvoorbeeld ouders sites kunnen blokkeren of de schermtijd kunnen aanpassen.

Wat krijg je allemaal bij een familie-abonnement? Wanneeer je een familie-abonnement afneemt - en daarbij maakt het niet uit of je dit nu doet voor één jaar, twee jaar of zelfs drie jaar - krijg je naast de standaardbeveiliging die Bitdefender biedt op al je apparaten, ook nog wat extra handige opties:

  • Tot 25 apparaten beschermd
  • Meerlaagse ransomwarebeveiliging
  • Bescherming voor Android-, Windows-, iOS- en MacOS-apparaten
  • Kwetsbaarheidsanalyse
  • Fraudedetectie
  • Autopilot-functie voor de beste beveiliging
  • Een veilige VPN-verbinding voor alle apparaten (200MB per apparaat per dag)
  • Gratis 24/7-ondersteuning

Iedere Bitdefender-gebruiker van het algemene familie-account heeft toegang tot een eigen Bitdefender Central-omgeving, maar kunnen specifieke rollen toegewezen krijgen. Ouders geven zichzelf dan bijvoorbeeld het Family Manager-account voor het algehele beheer, terwijl andere familieleden, zoals kinderen en tieners, een Tiener- of Kind-account kunnen krijgen. Zij kunnen daar dan zelf ook eigen websiteblokkades instellen, maar kunnen bijvoorbeeld niet de schermtijd opheffen of andere leeftijdgebonden restricties aanpassen.

Kindprofielen kun je eenvoudig hier in Bitdefender installeren.

Het maakt niet uit hoeveel apparaten er worden beveiligd, zolang deze allemaal op hetzelfde hoofdaccount zijn aangemeld, vind je ze hier allemaal terug.

De functies voor ouderlijk toezicht zijn relatief uitgebreid. Wil iemand waarvan bijvoorbeeld de internettijd is verlopen, langer toegang tot internet, dan kan hij of zij dit in de app van bijvoorbeeld de smartphone of tablet aangeven; de beheerder van het familieaccount krijgt dan automatisch een melding en kan ervoor kiezen om die extra tijd al dan niet toe te kennen.

Eenvoudig en opgeruimd

Kijken we naar de interface van Bitdefender op de computer, vanuit waar je je apparaat zelf beheert, dan valt meteen op hoe intuïtief de omgeving eruit ziet. Geen overbodige franje maar gewoon een interface die direct de status van de beveiliging van je apparaat laat zien.

Worden er kwetsbaarheden gevonden, dan laat Bitdefender dit weten door middel van een waarschuwing. Je ziet meteen waar actie op moeten worden ondernomen en hoe het probleem kan worden opgelost.

De intuïtieve interface toont direct de status van je computer.

Computeroptimalisatie valt ook onder de mogelijkheden van Bitdefender Total Security. Via de optie Hulpprogramma's vind je bijvoorbeeld de OneClick Optimizer die je computer opschoont door overbodige registersleutels en bestanden van het systeem te verwijderen, zodat je computer optimaal blijft functioneren.

Zuinig en spaarzaam

Het voordeel van de Bitdefender-software is dat deze een lage systeembelasting heeft. Door gebruik te maken van geoptimaliseerde routines en code in de software wordt de processor van je pc, laptop, tablet of smartphone nauwelijks belast, waardoor de werking van je apparaat niet wordt beïnvloed en er geen vertragingen of haperingen zijn. Daarnaast zijn ook de systeemeisen laag: zo heb je voor Windows een computer nodig met 2GB geheugen en is er slechts 2.5 GB vrije ruimte voor nodig.

Ook voor de individuele gebruiker(s) Heb je geen groot gezin of wil je liever beveiliging en antivirus voor jezelf? Kies dan voor een van de andere abonnementsvormen die Bitdefender aanbiedt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor Bitdefender Ultimate Security (79,99 euro per jaar) waarmee je tot maximaal vijf apparaten kunt beschermen. Ook dan krijg je toegang tot alle uitgebreide functies die ook in de familie-abonnementen zitten.

Bitdefender scoort hoge ogen

De jaarlijkse AV Comparative is 's-werelds bekende testinstituut voor beveiligingspakketten. Hier worden alle bekende pakketten getest op alertheid, betrouwbaarheid, malware- en virusherkenning en nog tal van andere punten. Bitdefender scoort zowel met haar Windows-software als de Android-app hoge ogen als het aankomt op de beveiliging en belasting van de geteste apparaten.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 soundbars met ingebouwde subwoofer
© Proxima Studio
Huis

Waar voor je geld: 5 soundbars met ingebouwde subwoofer

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Deze keer zijn soundbars aan de beurt. Maar niet zomaar soundbars; modellen met ingebouwde subwoofer. Handig, compact en voor een mooie prijs.

Een soundbar wil je natuurlijk het liefst zo compact mogelijk houden, zodat deze mooi onder je televisie past en je geen extra geluidsapparatuur meer nodig hebt. Om die reden kiezen veel mensen voor een soundbar met geïntegreerde soundbar, zodat er geen losse speaker meer nodig is voor het laten horen van lage tonen.

Denon DHT-S218

De Denon DHT-S218 soundmaakt het mogelijk om diepe bastonen te genereren zonder een aparte subwoofer in de kamer te plaatsen. De soundbar beschikt over HDMI ARC, HDMI input/output en een optische aansluiting. Dit zorgt ervoor dat je meerdere apparaten kunt verbinden, terwijl de bediening centraal via je tv-afstandsbediening geregeld blijft. De soundbar is met name geschikt voor kleine tot middelgrote woonkamers.

Gebruiksgemak is belangrijk bij dit model: de afstandsbediening is eenvoudig, en installatie is plug-and-play via HDMI. De geluidskwaliteit wordt over het algemeen als helder en vol beoordeeld, hoewel het niet geschikt is voor grote ruimtes of audiofielen die veel waarde hechten aan surround sound.

Bose TV Speaker

Deze soundbar met een direct herkenbare naam is bedoeld voor gebruikers die hun tv-geluid willen verbeteren zonder een ingewikkeld surround-systeem op te zetten. De speaker bevat een geïntegreerde subwoofer die zorgt voor een redelijk vol geluid, hoewel diepe bastonen enigszins beperkt blijven vergeleken met een aparte subwoofer. Dankzij de HDMI ARC-aansluiting is installatie eenvoudig en kan het apparaat met één afstandsbediening worden bediend.

Verder ondersteunt het apparaat ook Bluetooth-streaming, wat het mogelijk maakt om muziek vanaf een smartphone of tablet af te spelen. Deze soundbar is vooral geschikt voor kleinere ruimtes of voor mensen die een duidelijke verbetering van tv-audio zoeken zonder al te veel gedoe.

TCL S45H

De TCL S45H is een betaalbare en compacte soundbar met een 2.0-kanaalsopstelling, bedoeld voor basis tv-audio en eenvoudige multimedia-ervaring. Dit model beschikt over HDMI ARC en eARC, wat zorgt voor eenvoudige aansluiting op de televisie. Qua draadloze mogelijkheden is Bluetooth 5.2 aanwezig, maar WiFi en AirPlay ontbreken. Er is één HDMI-ingang, één optische aansluiting en een USB-poort voor eenvoudige connectiviteit.

Ondanks de lage prijs biedt de soundbar ondersteuning voor modernere audioformaten via eARC. De geluidsweergave is afgestemd op standaard gebruik zoals series, nieuws en lichte muziek. Dankzij het compacte formaat is dit model met name geschikt voor kleine ruimtes of als vervanger voor zwakke tv-speakers.

Sony HT-S2000

De Sony HT-S2000 is een soundbar met een geïntegreerde subwoofer en drie audio-uitgangskanalen. Het apparaat ondersteunt zowel bedrade als draadloze verbindingen, waaronder Bluetooth 5.2 en 802.11a wifi. Aanwezig zijn een HDMI-ingang, digitale optische aansluiting en een USB-poort voor diverse vormen van audiotoevoer.

De soundbar kan aan de muur worden bevestigd en heeft een zwart ontwerp. Qua audiotechniek beschikt het model over ondersteuning voor DTS-audiocodecs. Voor lage tonen maakt de soundbar gebruik van een bass-reflex systeem en een quad-wooferopstelling.

Sonos Playbar

De Sonos Playbar is een strak vormgegeven soundbar die zowel bedraad als via Wi-Fi kan worden aangesloten. Het apparaat heeft een 3-kanaals luidsprekeropstelling met geïntegreerde basweergave. Bluetooth wordt echter niet ondersteund, maar de Playbar is wel geschikt voor een multiroom-opstelling via het Sonos-systeem.

De aansluiting gebeurt via een digitale optische ingang, want HDMI ontbreekt hiervoor. Dankzij de wandmontage-optie is hij visueel goed te integreren in moderne woonkamers. De Playbar is vooral geschikt voor gebruikers die op zoek zijn naar eenvoud, degelijke audiokwaliteit en integratie binnen een Sonos-ecosysteem, zonder extra randapparatuur.