Zo beheer je al je lettertypen

© PXimport

Zo beheer je al je lettertypen

Geplaatst: 28 september 2020 - 05:22

Aangepast: 14 december 2022 - 10:45

Dirk Schoofs

Ieder besturingssysteem heeft standaard al honderden lettertypen in huis. Ook sluipen er tijdens het installeren van software nog weleens nieuwe fonts in het systeem en gaan we af en toe zelf op zoek naar leuke lettertypen. Als je verzameling lettertypen hierdoor uit de klauwen dreigt te lopen, kun je een beroep doen op speciale software voor lettertypebeheer, zoals MainType.

Stap 1: Drie versies

MainType 9 is een lettertypebeheerder en bevat ook enkele gespecialiseerde functies voor dtp’ers en grafisch vormgevers, zoals het back-uppen, herstellen en exporteren van geladen lettertypen. De professionele licentie kost 79 dollar. Hiermee beheer je een onbeperkt aantal lettertypen. Met de standaard versie (49 dollar) houd je een verzameling tot 10.000 fonts in het gareel. Er is echter ook een gratis editie voor de thuisgebruiker waarmee je tot 2.500 lettertypen kunt beheren. Het programma zal na de installatie direct het systeem scannen en de bibliotheek samenstellen van waaruit je alle fonts kunt bekijken, installeren en verwijderen.

© PXimport

Stap 2: Groepen en tags

Het openingsvenster is een samenstelling van negen panelen waar je de bibliotheek raadpleegt en waar je van iedere fontfamilie de lettertypen tot in detail kunt beoordelen. Deze interface kun je zodanig configureren dat het helemaal naar jouw wens ingericht is. Om het opzoeken van bepaalde fonts makkelijker te maken, kun je ze selecteren en van allerlei tags voorzien. MainType heeft al een set standaardtags klaarstaan, maar je mag ook eigen tags bedenken, bijvoorbeeld voor typemachine- of graffiti-letters. Ook kun je groepen aanmaken met fonts die je nodig hebt voor specifieke projecten. En wie graag zijn volledige bibliotheek of bepaalde groepen op papier heeft staan, kan de collectie afdrukken in een van de vier voorgemaakte rapporten.

© PXimport

Stap 3: Weg met dubbele fonts

Met MainType kun je voorkomen dat bepaalde lettertypen worden geladen die je toch niet gebruikt. Heb je later wel (een van) die lettertypen nodig, selecteer ze dan met de rechtermuisknop en kies Load Selected Font. Je hoeft de pc daar dus niet voor te herstarten. Voorkom problemen door de collectie af en toe te scannen op ongeldige of beschadigde lettertypen. MainType is namelijk ook prima in te zetten om in de bibliotheek op zoek te gaan naar dubbele lettertypen. Verwijder de doublures om wat ruimte vrij te maken.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000